Jump to content
Hundesonen.no
Sign in to follow this  

Å skaffe seg brukshund med småbarn

Recommended Posts

Noen småbarnsmødre eller pappaer som har kjøpt seg brukshund for lydighet, ipo lignende. Tenker bruks Schæfer. 

Hvordan har det gått å kombinere? Treningstid, konkurranser og så videre.

Ser ikke mange familiefolk som holder på.med sporten.

Hører gjerne andre sine erfaringer:) 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nå er jeg kanskje ikke den rette til å svare, for jeg har ikke barn og ikke holder jeg på med ipo. Men jeg har bruksschäfer, og driver med redning(NRH), så det kan kanskje sammenlignes litt. Er jo andre i miljøet med både brukshund og småbarn. Noen klarer bedre å kombinere det enn andre. Er jo stor forskjell på hvor mye støtte og forståelse det er å finne hos partneren. Det er f.eks. ikke så lett å bruke hver bidige søndag på å trene hund i skogen mens konen/mannen har ansvar for barnene. 

Så bør man kanskje tenke litt på hvilke linjer/kombinasjoner man går for når man velger hund. Med barn i hus som tar med seg andre barn hjem på besøk etc. så må man jo ha en hund som takler det osv.

 • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
1 hour ago, Ravensburger said:

Noen småbarnsmødre eller pappaer som har kjøpt seg brukshund for lydighet, ipo lignende. Tenker bruks Schæfer. 

Hvordan har det gått å kombinere? Treningstid, konkurranser og så videre.

Ser ikke mange familiefolk som holder på.med sporten.

Hører gjerne andre sine erfaringer:) 

 

Jeg har 2 korthårshollendere. Hovedplanen er IGP, men siden det er en omfattende sport med visse elementer som er vanskelig å trene alene så trener og konkurrerer vi også i lydighet bla, kanskje andre ting og. Det er forsåvidt likt som før jeg fikk barn. Jeg kan ikke påstå at jeg får trent like mye som før, spesielt ikke type fellestreninger, kurs osv, men nå er jeg stort sett alene med sønnen og har lite tilgang til barnevakt osv så ja. Han er også veldig ung enda og ikke spesielt enkel og ta med rundt, så jeg har ikke orket å styre med det mer enn nødvendig siden det bare blir mer stress enn gøy. Hadde vi vært to omsorgspersoner her hjemme kan jeg ikke se for meg at det skulle vært store begrensninger ifht uten barn. Treninger/kurs er jo ofte på kveldstid, evt noe helg, så noen timer fri ut av huset her og der må man vell kunne forvente for begge parter.😊

Kjenner ellers mange familiemennesker som er veldig aktiv i sport og miljøet. Noen har det som felles interesse, andre ikke. Det ser nå ut til å være fullstendig gjennomførbart, om man vil. Men det kommer jo sikkert helt an på hvilke andre ting man har å prioritere i mellom og ikke minst egen interesse/motivasjon og ork 😊

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tusen takk for gode og raske svar! Det er jo så klart individuelt. I treningsgruppa mi er det kun voksne folk uten barn eller har eldre barn. Det er jo utrolig kjekt på treninga men å trene en hund til prøver da er det  så utrolig mye arbeid utenom også. En liten fulltidsjobb ;) Så tenker jeg også på hvor prioriteringene ligger, vil jeg på treningshelg med voffsen eller vil jeg på fotbalturne med barna :)

Dere har gitt meg noe å tenke på, tusen hjertelig takk 🤗

Share this post


Link to post
Share on other sites

De jeg kjenner som har prøvd dette har endt opp med omplassering. Det er såpass tidskrevende å trene hund, ihvertfall om du ønsker å ha større mål.  Babyer og små barn tar jo  nesten all fritid, så da må du enten ha adhd :P  eller en grei partner som gir deg "fri" til å trene hund, eller ta med barna omkring på hundetreninger. Jeg har sett mange barn på trening, men de er gjerne eldre. 

Share this post


Link to post
Share on other sites
Forumet fortsetter under annonsen

Jeg har sett flere varianter her. Først og fremst registrerer jeg at enkelte barneforeldre plutselig blir utilgjengelige for alt og går rundt som spøkelser, mens andre ser ut til å ha nærmest samme kapasitet som tidligere. Folk er forskjellige, par er forskjellige og unger er forskjellige. Hvordan dere er er det bare dere og de rundt dere som kan svare på, men det er nok viktig å være veldig ærlig med seg selv og ikke la lysten overstyre vettet :)

Jeg har inntrykk av at de som lettest begynner å slite, inkludert hunden, er de som har vært alene med hund som de har brukt mye tid på og som så plutselig blir foreldre. Jeg kjenner imidlertid flere som har anskaffet seg hund når det minste barnet er et par-tre år gammelt, og det har vel stort sett gått greit nok selv om jeg ser for meg et par hunder som kanskje burde fått litt mer oppmerksomhet. 

Sum a summarum: Folk, par, unger og hunder er forskjellige. Andres erfaringer kan være helt meningsløse enten de er positive eller negative. Dere må kjenne dere selv, være ærlige og er dere i tvil så vent et par år og gjør en ny vurdering. 

Share this post


Link to post
Share on other sites
10 hours ago, tillien said:

Hvordan dere er er det bare dere og de rundt dere som kan svare på, men det er nok viktig å være veldig ærlig med seg selv og ikke la lysten overstyre vettet :)

Den traff godt, på en god måte! Lyst er en ting men vett et helt annet! Takk alle for gode svar. 

Det skal også sies at jeg har ingen høye mål for konkurranse. Målet er å ha en god hund å trene og å ha et hobby. Savner det sårt etter at jeg ble mor at hobbyen ble borte plutselig, men tror også at det er viktig å prioritere seg selv av og til slik at man ikke blir en skygge av seg selv, men hobby og hobby er forskjellige ting, fungerer litt dårlig å sette hunden inni garasje i et par måneder når det er mindre med tid ;)

Takk for råd alle sammen, setter virkelig pris på det ❤️ 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hvis du tenker hundesport på hobbybasis så ser jeg ikke noe problem med det. I rallyen er det etterhvert mye barnevogner rundt ringen. :P

Det krever selvfølgelig fornuft og tilrettelegging, og som det sies, folk er forskjellige. Noen greier det, andre ikke. Jeg er overrasket over hvor mye enkelte får til, mens andre forsvinner litt, ihvertfall en periode, i den travleste småbarnstiden. De fleste hunder tåler noen rolige dager eller perioder så lenge de får nok ellers, og det er jo en del aktivisering man kan gjøre hjemme. Men om du er usikker på hvor mye kapasitet du har til å satse så kan man jo droppe de heftigste bruksrasene.

 • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
Forumet fortsetter under annonsen

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

 • Recently Browsing   0 members

  No registered users viewing this page. • Nye innlegg

  • Jeg hadde jo Rocky i 10år, og jeg elsker Beaglen, virkelig. Snille og rett igjennom gode hunder, fint lite som slår opplevelsen av å gå bak en beagle som er på sporet.  MEN, jeg driver ikke med jakt pr nå og har heller ingen interesse for å starte i nær framtid. Så det blir dessverre ikke en ny i huset for min del. 

   Jeg er ikke i tvil, mine 2 neste hunder blir en Collie og en Whippet. Hvilken som kommer først vil tiden vise, om en kull plan (Whippet) blir gjennomført neste år så tror jeg ikke jeg klarer å la være å tinge en valp der. Selvom jeg i utgangspunkt egentlig vil ha collie i huset først.  Kommer også så klart an på livssitasjon. Jeg hadde jo finansiering i 4 måneder i sommer via husbanken, men vant ikke noen budrunde på de leilighetene/rekkehusene som var aktuelle for meg. Og pga korona så er kommunen tomme for midler og jeg fikk dermed ikke forlenget finansieringstiden. Forhåpentligvis så får de mer penger nå i oktober da, krysser fingrer for det! Collien lang eller korthår, virker til å være midt i blinken for det jeg ønsker meg i denne omgang, og ikke minst en fin start på å teste ut gjeterhund! Jeg har jo vært rundt en del, har bla ei venninne som hadde BC, så jeg vet jo hva jeg går til sånn sett, men det er noe annet å bo med dem 100%. Beaglens væremåte som jeg er mest vandt med er jo ganske annerledes. 
   Jeg har vært innom finn og 1000vis av annonsen og sett på så himla med oppdrettere av allslags raser, men uansett hvor søte de er, så havner jeg tilbake på collien. Det er den jeg drømmer om og den hjertet mitt har landet på. 

   Har jo mangle flere raser på aktuell listen, men de er ikke aktuelle akkurat nå, noen er "mer" hund og er kun aktuelle hvis jeg ønsker det i fremtiden eller får interesse for ipo etc. Kommer nok til å trene med et par som er i det miljøet så det er ikke umulig  Akkurat nå er det lydighet som er interessen, og ikke nødvendigvis på konkurranse nivå heller. Jeg bare digger å trene hund! Og trenger noe som gidder det sammen med meg, for det gjorde ikke Rocky. Terping var kjeeeeedelig, uansett hvilke godbiter jeg fant frem. Og leking var uinteressant. 
   Andre er mer i maskott sjangeren slik som nok whippeten og sånn sett er. 

   Jeg har et øye på en oppdretter i nederland på fransk bulldog som jobber mot å forlenge nesen og helsen generelt på rasen. Dog veldig småskala så det er ikke mange kull som kommer derifra, men jeg anser det hun produserer for spennende nok til at det er verdt å vente om jeg virkelig vil ha en fralle en gang. 
   En god chihuahua har jeg veldig lyst på, kule småfiser når de virker! 
   Australsk Gjeterhund/Chodsky Pes/Dobermann og muligens Beuceron ligger øverst på lista over hunder med litt mer vokt etc om jeg finner ut at jeg vil ha det. 
   Pincher og Sheltie er aktuelt om jeg vil litt ned i størrelse igjen. 

   Sannsynligheten er dog stor for at det blir ny Collie igjen ved en senere anledning også.   
  • Ja, har kikket litt på den som et alternativ. Tror den har en rekkevidde på 30-40 meter, så holder til mye ihvertfall. 
  • Jeg velger å alltid ha med tørre, små godbiter med på tur. Når hunden er ung så belønnes den langt oftere enn når den blir eldre og takler ting bra. Jeg trenger godbiter fordi vi enda trener på å passere andre hunder på en grei måte. Så da belønnes yngstemann. Jeg belønner også hundene mine når de kalles inn på tur. De kommer alltid. Begge to. Har aldri hatt problemer med innkalling, så det å kunne gi en liten godbit er det verd. 
   Jeg føler også at hundene er mer oppmerksom på meg, alltid er i nærheten og alltid er klar for å trene litt o.l. fordi de vet aldri når det plutselig dukker opp en godbit. Den kan de også få for bare å være oppmerksom på meg 😊
  • All trening må vedlikeholdes og forsterkes. Men i varierende grad. Da gubben kommenterte at hundene var blitt dårlige på passeringer i det siste (de er begge over 10) så spurte jeg om hvor lenge siden det var de hadde blitt belønnet for kontakt ved passering. Lenge. Men det betyr ikke at du ALLTID trenger å ha med godbiter. Vi har som oftest det, rett og slett fordi vi bruker anledninger til å trene på alt mulig rart, triks for kroppskontroll og styrketrening, en vanskelig passering eller noe. Men det var ikke noe problem da jeg glemte godbitposen min da vi reiste til mine foreldre, og det tok tre dager før jeg gad hente godbitbosen jeg har liggende i bilen. Mine foreldre har aldri godbiter med når de passer den ene. Jeg belønner alltid innkalling, men det er også fordi den ikke er maks god i enkelte tilfeller. Med en hund med god innkalling i utgangspunktet ville jeg nok bare belønnet med ros. Alt dagligdags som å ta på sele, passere folk/sykler/dyr, hilse på folk, generell hverdagslydighet jobber jeg inn med positiv innlæring, men belønner ikke senere så lenge det ikke er noe spesifikke problemer. Innkalling ville jeg nok uanstet belønnet innimellom, men det er ikke slik at du ikke kan gå noe sted uten godbiter, så fort hunden vet noenlunde hva som forventes i hverdagen. Ved innlæring og nye øvelser/adferder belønner jeg ganske mye. Men det meste må som sagt vedlikeholdes noe, enten du bruker godbiter eller andre metoder.
  • Vi venter på vår første valp og jeg leser hundebøker og om hund på nettet. Jeg skjønner at positive metoder er anbefalt og at godbiter er en viktig belønning. Flere steder leser jeg at hunden må få belønning/godbit hver gang. F.eks ved innkalling.  Gjelder dette bare under innlæringen/trening, eller må jeg alltid ha lommene fulle av godbiter i hele hundens liv? Skal den få godis hver gang den kommer? Får på sele? Møter en syklist osv?  Går dere vanlige turer med voksne hunder uten hundegodis? 
 • Nylig opprettede emner

×