Gå til innhold
Hundesonen.no

Hundepels


Siv Maritha

Recommended Posts

Vet ikke om dette er riktig sted å skrive det, men...

Det er enkelte som diskuterer om hundens pels. "Disse" personene mener at hundens pels blir tykkere og bedre hvis de står ute hele tida og at den blir tynnere hvis de får lov å være inne. Mange av dere har sikkert hørt det noen ganger...

Jeg mener at pels er genetisk betinga og at det er genene som avgjør pelskvaliteten, og at fór er like mye med på å gi hunden det den trenger (eks. trekkhunder og mye fettholdig fór om vinteren, dette for å også kunne "takle kulda").

Vil vite hva dere tror og mener om dette... :)

Har prøvd å søke på internett for å underbygge mine teorier, men har ikke funnet noe... <_< hehe...hmmm...

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg har hørt, (altså ingen sikker kilde) at hunden mister pels om den ligger på gulv med varmekabler...

Det er uanz ikke snakk om store forskjeller vil jeg tro, men det er jo logosk at "hunden gjør forskjell" på å være inne hvor det er alt for varmt, å å være ute hvor det er alt for kalt...

... aner ikke.... :)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Nå kan jeg "bare" svare fra egen erfaring. Men må jo si at det er vel ganske typebasert dette, du hiver ikke ut en nakenhund og håper på tykk og god pels...

Mine hunde står mye ute i hundegård, og ja de får en tykkere og tettere pels. kan jo ta min eldste tispe som eksempel. Hun har hatt perioder der hun har vært en god del inne av forskjellige grunner, og for det første så blir det fort alt for varmt for henne og hun blir urolig og går og peser og gir klare signal på at hun vil ut. Så begynner hun å misse pels.

Må være snar og legge til at mine hunder ikke står ute natt og dag, men det kan fort bli både 3-4 og 5 timer pr. dag i hundegård.

Og "fagfolk" som treffer mine hunder skryter av hvor tykk,fin og kraftig pels de har.

Tidligere hadde jeg ikke hundegård, og da hadde hundene en helt annen pels, og de mistet hår omtrent hele tiden.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg merker stor forskjell på pelskvaliteten på mine hunder om de er mye ute.

For et par år siden bodde vi slik til at vi ikke hadde hundegård og måtte ha dem inne mens vi var på jobb. Det gjaldt både sommer og vinter. Pelsen til særlig polartispa mi ble tjafs og tynn og hun mistet masse hår overalt - og det var ikke bare begrenset til røyteperiodene. I tillegg til at hun vantrivdes med å være så mye inne, men det var ikke noe annet valg for oss (leide mens vi holdt på å bygge eget hus).

Nå har vi flyttet og har en velfungerende stor hundegård som de står i om dagene når vi er på jobb. Hundene er ute halve døgnet og stortrives med det - og mange ganger har jeg problemer med å få særlig polartispa inn for hun elsker å være ute :) .

Pelsen til unghunden og polartispa er fantastisk flott - den er blank og tjukk og hundene mister lite pels - selv i de verste røyteperiodene. Mens gamlemor på 10 år gjerne er mer inne enn dem pga gikt og sviktende helse - hennes pels er mattere og langt fra så sunn og frisk.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 2 weeks later...

De fleste hundene i militæret fikk tykkere pels under vinterhalvåret, selv om de lå på godt oppvarmet gulv, så den myten er bare å stryke :(. Når sommern kom, kunne vi omtrent gre dem dagen lang uten det ble noen merkbar forskjell på hvor myr de røyta.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Dette kommer an på både arv og miljø.

I hvert fall kan jeg snakke av egen erfaring. Goenendaelen jeg hadde ble ikke veldig påvirket av å være mye ute i kaldt vær, men det ble polarhundene.

Siste vinteren jeg hadde dem var det godt oppi 20 kuldegrader i lengre perioder og de utviklet fort en veldig tykk og varm pels med mye underull.

Da våren kom og alt skulle røytes av, var det pelsdotter overalt..tilogmed i blomsterbedene.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

selvfølgelig kommer det litt an på arv.

men av egne erfaringer synes jeg pelsen på bikkja blir bedre når de står ute,min er en ute hund med en utrolig tykk,blank å tett pels,å her røyter vi ikke før til sommeren,mens mamma sine hunder som er innehunder,de røyer året rundt å er tynnere i pelsen

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Guest Belgerpia

Ute/inne?

Vel, pelsanlegg er jo i aller høyeste grad en genetisk ting - som noen nevnte - en kineser får ikke mye pels av å være ute - den fryser ihjel før den tid liksom...........

Når det er sagt så vil nok jeg tørre å påstå at hunder som er MYE ute - dvs. hele dager, hver dag osv. - får en langt sunnere pels enn hunder som er inne 90% av døgnet. De røyter også mindre.

Godt for er også en forutsetning for god pels - det samme er regelmessig pelsstell - man kan "holde" på pelsen lenge ved å gre ofte og nøye........

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Var vel noen forsøk eller noe jeg har lest som viser at pelsdyr - rev - fikk bedre pels dersom de frøs litt...

Men klart at hunder setter litt mer pels dersom de MÅ. Blir kanskje det samme som på hest? Men der igjen blir det jo forskjell på rasene - en polarhund, skapt for kulde, har jo de fysiske forutsetningene for å gro mer pels om nødvendig, der jeg aldri har sett noen whippet eller ridgeback eller boxer som har fått særlig mer varmende pels av å gå og fryse!

Det jeg misliker, er når folk pakker på seg tonnevis med klær - og så kommer med en "naken" staffordshire terrier eller whippet eller manchester terrier, og hevder at de må "se å få seg ordentlig pels". Hvis denne pelstreningen innebærer en daglig tur på en time, mens resten av tiden innebærer innendørsopphold i knallvarm leilighet, så synes jeg det er noe tull som plager hunden - de FRYSER, annet enn når de er i sterk aktivitet og lek, og da får folk heller finne seg i at klær er tingen når de velger raser som ikke synes det er like festlig når det blir beinkaldt og i tillegg kanskje også blåser.

Se hvor ulikt folk behandler hest - og lær... det er noe med forutsetninger da.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Arkivert

Dette emnet er nå arkivert og stengt for flere svar

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive


  • Nye innlegg

    • Lange turer er ikke nødvendigvis veldig stimulerende. Det kan være, men det kan også øke stress, særlig hvis dere går mye i ukjente miljøer eller rundt mye andre folk og hunder. Stress og usikkerhet er i stor grad genetisk, og påvirkes såklart av hormoner. Søksarbeid er ofte god stimuli, og er bevist å øke selvtilliten hos hunder. Meld dere på et kurs i nosework, barn hunt eller annen type søk som dere kan bruke som aktivisering i hverdagen. Tren triks og lydighetsøvelser. Kjøp spill med utfordringer som hun kan løse for å få middag. Generelt vil jeg også skjerme henne mot å bli presset inn i situasjoner der hun føler hun må si fra. Det er ikke alltid mulig, men ikke la fremmede klappe henne, hold avstand til ting eller steder som stresser henne, osv. Hvis hun knurrer er hun for ukomfortabel, og hvis det signalet blir oversett er bitt ofte neste.
    • Har en mittelspitz tispe som har mye stress. Dette spesielt i de to røyteperiodene og under løpetid. Merker dette godt med økende varsling, knurring mot ukjente(hvis de forsøker ta på henne) og slikking av labber. Alt dette begynte etter første løpetid. Vi forsøker å gå lange turer og leke for å stimulere henne, virker noe... Ingen smerter.  Snakket med dyrlegen uten noe særlig gode råd. Har også hatt atferdsanalyse for noen år siden, hvor konklusjonen var mer stimuli og eksponering.   Er det noen med liknende erfaringer? Kan det være hormonelt betinget, eller er det en slags angstlidelse?   
    • Det er ingen grunn til å ikke bruke tørrfôr som godbiter ellers også, det er jo bare mat, så lenge hunden vil ha det. Og vær for all del ekstremt forsiktig med AI. De stiller ikke vesentlige spørsmål som en veterinær vet å spørre før man behandler en hund. Kildekritikk er fint, men det kommer helt an på hvilke kilder man bruker. Og har lov til å bruke. Så enten er AI-en trent på ulovlig materiale, eller så har den et begrenset spenn av kilder. I tillegg er det ekstremt stor forskjell på hundehold i ulike land, så selv forutsetninger for forskning og råd fra profesjonelle vil variere stort.
    • Altså hvorfor har ikke jeg tenkt på dette?!  Så genialt med AI altså👏🏻  Har snakket med vetrinær igjen i går, og vi skal forsøke med Hills sitt allergifor:) Vi startet overgang i går og lillemann ELSKET det og «sorterte» maten i skåla for han skulle spise Hills-bitene først🤣  Det som var et kjempepluss var at foret har godbiter med samme ingredienser, så de kunne han få 4 stk av om dagen, selv om han er på eliminasjonsdiett. Så GJETT om det ble fest hjemme i går. Første godbit på mer enn syv uker.  Fikk også sove natta gjennom uten magetrøbbel og i morres var avføring fast og fin!    Har skikkelig tro på at dette skal bli bra🫶🏻 OG når vi forhåpentligvis starter provokasjonsdiett om noen uker så skal vi starte med VOM fra taste!    Tusen takk for gode råd folkens👏🏻👏🏻👏🏻👏🏻 Dere er helt supre som tar dere tid til å svare, og nå er vi såå lykkelige i heimen😍    
    • Takk! 🥰 Jeg glemte at det finnes en verden av små butikker utenom gigantene. Du reddet dagen og uka og måneden, og potensielt hele sommeren min. Nettopp vært på kurstime med råfor klabb og klæss og isj, og så ikke veldig lyst på fremtiden. Får hamstre.
  • Nylig opprettede emner

×
×
  • Opprett ny...