Jump to content
Hundesonen.no

Heder og ære


Recommended Posts

Hvis jeg går på utstillig og har en hund som er sjelden, dvs den konkurrerer bare mot seg selv (ingen andre av samme rase på utstillingen).

Og så får den CK, vil den da også sanke alt av titler over CK?

Som cert, cacib, BIR osv?

Det slår meg at det må være mer imponerende i så fall å få BIR/Cert e.l på en f.eks golden retriever, enn den sjeldne hunden som kanskje dommeren knapt har sett før...?

Eller?

Link to post
Share on other sites
2 hours ago, Rufs said:

Hvis jeg går på utstillig og har en hund som er sjelden, dvs den konkurrerer bare mot seg selv (ingen andre av samme rase på utstillingen).

Og så får den CK, vil den da også sanke alt av titler over CK?

Som cert, cacib, BIR osv?

Det slår meg at det må være mer imponerende i så fall å få BIR/Cert e.l på en f.eks golden retriever, enn den sjeldne hunden som kanskje dommeren knapt har sett før...?

Eller?

Hunden konkurrere mot rasestandar først og fremst, ikke seg selv i kvalitetsbedømmingen. CK er i Norge "inngangsporten" til CERT/CACIB/BIR/BIM ja. Jeg har en forholdsvis liten rase, med få påmeldte og det er ikke noen automatikk i at hun får Excellent med CK, og dermed går videre til beste tispe/CERT/CACIB - best i rasen.  (Av 18 utstillinger i Norge har hun 7 Exc uten CK, 10 med CK og 1 Very Good. I Danmark 3 exc uten CK og det er en veldig god statistikk totalt, hun er en pen hund selv om hun ikke har verdens beste utrykk pga bredstilte ører. 6 BIR og 2 BIM, 3 CACIB) På NKK Kristiansand i fjor f.eks var de 3 tisper hvor ingen av dem fikk CK. Så det ble ingen BIR kortis fordi det heller ikke var hanner påmeldt. Dag 2 tok vi CERTet/BIR og den andre ble VG, den tredje var ikke påmeldt den dagen. Et par måneder senere var hun eneste tispe og fikk VG, dermed ingen BIM den dagen, siden det kun var hannhund som fikk CK. Dagen etter ble hun BIR og tok sitt andre CERT. Neste utstilling 4mnd senere var hun eneste kortis av 5 som fikk CK, dagen etter fikk alle 3 som var påmeldt CK. Og så videre. Største konkurransen vi har hatt var vel 9 tisper, 16 hunder totalt.  
Sjansen for at man oppnår en tittel eller vinner er jo større om man har en hund som er "god" i en liten rase vs stor rase antallsmessig, det er jo absolutt helt klart. Og det er vel også grunnen til at man nå har fullcert reglene. Nettopp for at folk ikke lenger skal kunne samle CERT langt oppi 20tallet om ikke mer før de får tittelen sin etter fylte 2 år. Slik man relativt ofte så. OG jeg regner med sikkert fremdeles ser i andre land. (Limit hadde hatt 6 totalt om vi ikke hadde hatt den regelen f.eks, vi hadde unntak fra den frem til 2022 i min rase)

En dommer, hvert fall i Norge har grundig innføring og eksamener i hver rase de har autorisasjon på slik jeg har forstått det, og ikke minst en god dommer frisker opp minnet med å lese rasestandaren etc om det er lenge siden den har bedømt rasen. Noen ganger kan man jo bomme på dommere man inviterer hit, men om man gir tilbakemeldinger til arrangør og de får nok klager så er sannsynligheten liten for at denne blir invitert tilbake i fremtiden. 

Link to post
Share on other sites

Jeg vet at det ikke er en selvfølge at hunden får CK (eller bedre) Men hvis man har en normalt pen, velbygget hund som får CK, og den er den eneste hunden der, så vil den da også få alt over?

Min forrige hund fikk noen ganger CK, men aldri mer enn det. Det var hard konkurranse blandt mange flotte hunder. Og CK er jo veldig bra, ingen tvil om det.

Jeg syntes hundene som ble BIR (BIM) var helt fantastisk fine, og det måtte de være for det var maaaaaange å konkurrere mot

Så når en enslig hund får BIR, så "joda fin den", men kanskje ikke så fantastisk, for hadde den møtt konkurranse så hadde den også kanskje "bare" fått CK. Eller?

Ang. dommere som dømmer sjeldne raser; En jeg kjenner ble kastet ut uten å få bedømt hunden, den hadde helt feil pelstype mente dommeren. Dommeren viste tydeligvis ikke at denne rasen har to pelstyper; både glatthåret og strihåret.

Oppdretter av hunden min fikk kommentar at pelsen til hunden (mor til min hund) var helt fæl, og burde nappes. Dette er en rase med rufsete pels som aldri skal klippes eller nappes. (Og hunden har faktisk en veldig pen, korrekt pels)

Edited by Rufs
Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 • Recently Browsing   0 members

  No registered users viewing this page. • Nye innlegg

  • Tusen takk for godt og fyldig svar, det var mange gode tips her👍
  • Lurt, det skal jeg prøve! Har nok tenkt litt motsatt her, og det funka i hvert fall ikke  Så det er en greie å ha preferanser for veggene altså, ikke bare min hund det plutselig har klikka for Vi har jobbet en del med selvstendighet, så jeg sender henne inn i søket fra relativt lang avstand, men skal prøve å gå litt tettere på med kortere bånd en stund.
  • Dytter opp denne igjen jeg 👀 Noen som fortsatt driver med dette? Jeg har vært av og på så lenge jeg har spilt det (2008, hjelp!), gjerne med noen års pause også. Tok det opp igjen for ett års tid siden og spilt jevnt og trutt nesten hver dag siden, og blit litt hekta igjen, selv om det ikke er like ille som det en gang var 😂
  • Er man interessert i avl, uavhengig om du har tispe eller hannhund og rase, og har en hund som man vurderer å bruke i avl anbefaler jeg å ta Oppdretterskolen til NKK samt Kynologi-kurset til NKK. Var akkurat på sistnevnte nå i helgen faktisk, kjempe bra og flott kurs. Har også tatt Oppdretterskolen til NKK. Har ikke planer om å drive med avl å nærmeste fremtid, men disse kursene (eller lignende) burde vært pålagt for å kunne drive med avl, uavhengig hva slags hund du har. å Avle er et stort ansvar, selv for hannhundeier. På disse kursene vil man også kunne stille spørsmål som dette og annet man lurer på.
  • Wii, så gøy! Jeg hadde slike årlige mål før. Med ymse suksess, hehe. Jeg var ikke i tråden for i fjor fordi jeg aldri har vært særlig aktivt her inne, men hiver meg på nå Syns dog å sette seg for høye og mange mål er skummelt, spesielt siden jeg er i en fase hvor jeg må "starte opp igjen" når det gjelder hund. I tillegg vet jeg ikke helt hva 2024 vil kunne by på, da det er en del andre baller i luften, så jeg må legge noen mål som er overkommelige selv med eventuelt (positive) livsforandringer som kan skje. Mål for 2024 (relatert til hund) Kiska: Ingen særlig mål her, frøkna blir 10 år neste år og har aldri vært utpreget konkurransehund. Jeg håper 2024 blir et fint år for henne med minimale helseproblemer, og at vi blir flinkere til å dra ut på litt lengre turer med overnatting. Logi: Ikke min hund, men en viktig del av livet mitt, så jeg stjeler han titt og ofte fra kjæresten. Målet mitt med han er å gå nybegynnerkurs i agility, det tror jeg hadde vært gøy! Et litt mer hårete mål som jeg ikke blir lei meg for hvis vi ikke får til: starte i rallylydighet (litt begrenset med treningsmuligheter med han fordi jeg og kjæresten ikke bor sammen og bytter på å ha de voksne hundene). Men vi prøver, så får vi se! Haru: Valpefisen blir ikke 1 år før i april, så noe begrenset, men han er jo den jeg har størst forventinger til sånn sett. Mål med han i 2024 vil være å komme ordentlig i gang med faste treninger igjen i et miljø, og ta nybegynner/introkurs i minimum agility og rally. Vil nok prøve meg på andre ting også selvsagt, men dette er liksom det helt minimum for oss, og alt annet ekstra hvis vi får til vil bare være gøy og bra! Meg selv: gå minimum 1 teoretisk kurs innenfor hund, temaet kan være "hva som helst". Jeg syns det er veldig gøy å lære og mener at man aldri må slutte å søke etter kunnskap, og lære nye ting. I tillegg syns jeg det er kjempefint å få "papirer" på det også
 • Nylig opprettede emner

×
×
 • Create New...