Jump to content
Hundesonen.no

Lære voksen bc gjeting


Recommended Posts

Jeg vurderer gjeterhundprøve med min  bc.  Er det for sent å tenne en 6 år gammel bc på sau? Finnes det noen som har gjeterhundkurs for voksne individer på Østlandet, og har noen her erfaring med å starte på sau med voksen hund? Eier har ikke erfaring med gjeting. Har inntrykk av at «alle» starter som unghund, men hører gjerne fra erfarne folk om start med voksne hunder. På forhånd takk for respons!

Link to post
Share on other sites

Flyttet til underforum for gjeting. -moderator

Ta kontakt med Norsk Sau og Geit. Om man skal bruke hunden i faktisk arbeid er det nok lurt å starte tidlig. Men det går helt fint å prøve seg med en voksen hund, særlig om den viser tendenser til gjeting i hverdagen.

Link to post
Share on other sites

Hva er årsaken til at du ønsker starte hunden på sau nå? Hvilke muligheter til trening og arbeid har dere videre? :)

Hvilket fylke/område hører du til? Østlandet er stort, og det er flere aktører med kurs, samt ikke minst lokal gjeterhundnemnder og fylkeslag med treninger osv. Men det kan være langt mellom, så kan kanskje hjelpe å peke i riktig retning. Kurs og treninger åpne for alle nivåer eller nybegynnere tar imot førere og hunder uansett alder og nivå :)

Generelt sett starter vi hundene på sau når de er unge, fordi instinktene er lettere å tenne og egenskapene er mer formbare. Jeg har sett hunder på 8 år som aldri har sett sau før, tenne til og blir ålreite arbeidshunder, og jeg har sett unghunder (og voksne) man aldri får styr på eller som aldri blir interessert isau. Dog er det en gjenganger at eldre hunder ikke er tilstrekkelig interessert, eller velger jakt fremfor gjeting, eventuelt bare gjeter på en grovere/uslipet måte uten å vite så mye av hva de driver på med. Men alt dette er invividbasert, og avhengig av både hund, fører og dyra. Man må bare prøve for å finne ut. 

Dette er ment litt mer som en kommentar på innlegget over, men greit å vite om. En hund som har gjeterinstinkt/gjetetendenser i hverdagen trenger riktignok ikke være overhodet brukbar på sau. Og selv med intakte instinkter så skal de ha fornuftige egenskaper og vite hvordan bruke dem. Den av mine hunder som gjetet desidert mest i hverdagen er den som også var dårligst gjeterhund, med lite drive/instinkt og dårlige egenskaper. 

Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 • Recently Browsing   0 members

  No registered users viewing this page. • Nye innlegg

  • Jeg hadde en hund som var allergisk mot midd, og han fikk V&M og ris ved siden av så han ikke skulle bli så hard i magen.  Synes i dag at RAW funker bedre enn V&H. De blir ikke så harde i magen av det   Vet om noen som bruker kokt/stekt søtpotet som godbit. 
  • Støv og lagermidd er vanskelig. Veldig mange dyrleger og dyrebutikker selger allergifor, men lagermidd er noe som oppstår i alt tørrfor (og tørre godbiter). Jeg anbefaler vom og hundemat, samt ting som agurk og gulrot som godbiter. Her må man prøve seg frem til man finner noe hunden liker godt nok til å bruke som belønning. Man må også se på hvordan livet til hunden er. Hvis den sover på soverommet, så er det kjempeviktig å få den tilvendt å sove et annet sted, for det er den verste plassen en allergihund kan oppholde seg. Avhengig av hvor alvorlig allergien er, så må man kanskje ta en del grep rundt hundekurv, sofabruk, støvsuging og husarbeid. Dersom det er proteinkilder hunden reagerer på i tillegg, så er det bare utprøving/utelukking som funger for å finne ut nøyaktig hva som er problemet, sånn at man kan unngå det. Allergi hos hund er kjipt og kan være vanskelig å håndtere, men det er viktig å gjøre det man kan.  
  • Hun skulle ikke bruke det lengre når jeg sa hvor dårlig Frolic var. 😊
  • Det er iallefall støv allergi og midd også tror jeg.  Og mye annet. Husker ikke alt som sto på arket.   
  • Så flott LØJ! 😊 Jeg har glemt å sjekke om jeg har fått svar, tenkte ikke på at jeg ikke fikk varsler 🙈 Har sendt deg melding! 
 • Nylig opprettede emner

×
×
 • Create New...