Gå til innhold
Hundesonen.no

Råd til hvordan håndtere unghund problemer


Nordpass
 Share

Recommended Posts

Hei

Er ute etter noen tips til hvordan håndtere unghunden, jeg har en golden retriever fra jaktlinjer som nå nærmer seg 10 måneder. Vi hadde et par rolige avslappede måneder fra han var 5-7/8 måneder hvor han var rolig og avslappet i sofaen hørte etter på alt mulig av trening, flink å gå i bånd. Nå derimot er vi i en skikkelig fase hvor noen dager er han skikkelig på og vil trene. Så har vi dager hvor man skulle tro han er døv, selektiv hørsel, eventuelt klarer vi kanskje et par repetisjoner av øvelser før det koker i topplokket og vi heller får gå over til å snuse eller rolig søksøvelser. Vi prøver å holde oss til at det skal være gøy for oss og hunden når vi trener/gjør øvelser 

1. Et sted hvor vi har et problem vi ikke har klart å finne noe som funker er sofaen, han stjeler puter og tepper. Prøver å jokke på putene, og tygger på teppene. Tidligere har jeg pakket bort ting han tygger på, og tatt det frem senere. Har prøvd dette uten hell denne gangen, prøver også å gå bort/ignorere og det gir han blanke F*** i nå. Han er besatt av putene og teppene og skal prøve å filleriste og/eller jokke Er litt usikker hvordan vi skal gå frem, klarer ikke helt å tolke om det er at det koker i topplokket, oppmerksomhet eller lek som er målet med oppførselen. Han lytter når vi sier gå ned(9/10 ganger), men tar gjerne med seg det han har i munnen. Som oftest skjer dette på ettermiddag/kveldstid, så vi lurer litt på om det har blitt for mye eller for lite for han den dagen. Eventuelt om det bare er hormoner som går opp og ned. Vi sliter med å finne mønsteret til hva som fører til denne oppførselen, noen dager er vi ute med han på dagtid i tillegg til morgen og kveld. Andre dager er det morgen, ettermiddag og kveld.

2. Hopping og jokking på mennesker, det skjer vanligvis bare med oss her i hus. Som valp tolket vi dette som stress/at det ble for mye, så da satte vi han i grind, i bånd eller på et annet rom med grind. Vanligvis sovnet han etter veldig kort tid. Grinden har han vokst fra for lenge siden, vi har et rom som er trygt der han pleier å slappe av og går å legger seg selv og så har vi bånd vi kan feste i stuen. Men er fortsatt usikker på hvordan vi skal tolke dette, det kan skje hjemme, på tur, hvis vi trener innendørs. Noen ganger kan han bite i armen i tillegg, det var helt bort i noen måneder. Så startet det også igjen, er vi på tur så står vi enten på båndet eller binder fast og går bort. Det var det vi gjorde tidligere og det eneste som fungerer når sitt og ligg ikke blir hørt. 

3. Han virket ganske stresset noen dager uten noen spesiell grunn, er det noe jeg kan gjøre for å hjelpe han å roe ned? 

 

Noen som har tips eller råd? Tar også gjerne imot generelle unghund tips også :) 

 

 

 

 

 

 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hvis du søker litt på forumet så er dette noe av de vanligste unghundproblemene som det finnes mye råd for. Hunden er i en alder der de har MYE energi og minst like mye hormonbobler i blodet, og det kan være mye å håndtere. Som oftest er all denne adferden løsbar med justering av aktivitet, som oftest økning og mer variasjon.

Hvor mye aktivisering får han i løpet av en vanlig dag? Dette er jo en jaktvariant som er avlet for å kunne arbeide hele dagen, så de trenger ganske mye for å få utløp for energien.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

4 hours ago, simira said:

Hvis du søker litt på forumet så er dette noe av de vanligste unghundproblemene som det finnes mye råd for. Hunden er i en alder der de har MYE energi og minst like mye hormonbobler i blodet, og det kan være mye å håndtere. Som oftest er all denne adferden løsbar med justering av aktivitet, som oftest økning og mer variasjon.

Hvor mye aktivisering får han i løpet av en vanlig dag? Dette er jo en jaktvariant som er avlet for å kunne arbeide hele dagen, så de trenger ganske mye for å få utløp for energien.

 

Vanlig dag blir det 2-3 timer aktivitet + det vi får til av trening som ikke er apport, søk o.l (Dette tar vi sammen med løping, ulendt terreng + myrområder) så det blir rundt 15-45 min utenom dette. Spørs litt på hvor mye fluer det er i hodet hans. Holder det kort og at han mestrer før vi avslutter med lydighet, triks og nye elementer som han ikke mestrer. 

Får han svømt og badet er vi kanskje nede i 1,5 time per dag av bare det fysiske. Da er han ganske kaputt, vi bor dessverre ikke i nærheten av vann. Men flytter nærmere vann og større skogsområde om ikke lenge, så da håper vi på mer svømming for å spare leddene hans. 

Vi prøver å finne en balanse gang mellom ikke sliten i det hele tatt og utmattet. Sånn at han er godt trøtt og avslappet, men ikke psyco heller. Har forstått det sånn at det å slite ut hunden hver eneste dag er heller ikke heldig. Men vi merker at vi kanskje skulle hatt annenhver dag med veldig høy intensitet og dagen etter litt roligere. Men ikke alltid det lar seg gjøre heller.

 

 

 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive


  • Nye innlegg

    • Dette har jeg aldri hørt om. Uff, lykke til, håper det går bra!
    • Frøkna har mest sannsynlig fått en blokkert spyttkjertel. I går skulle hun til utredning i CT, men forundersøkelse av hjertet viste at det ikke er et alternativ å dope henne ned slik hjertet er nå. Så hva i alle dager gjør jeg? Er det noen som har vært borti dette, og evt. fått utført noe slags behandling (f.eks. drenering?) under lokalbedøvelse? Hun ble satt på vanndrivende over helga for å redusere trykket på hjertet, så vil de ta en ny vurdering mtp. risiko ved narkose i neste uke,  men hun vil uansett være en høyrisikopasient så det er jo kjempeskummelt å gå den veien. Jeg har jo ikke lyst til å risikere livet hennes for en blokkert spyttkjertel, som tross alt ikke er livstruende og mest bare et irritasjonsmoment. Alt hva den stakkars hunden skal måtte gjennomgå 
    • Få en trener MED ERFARING (fra hundeklubben f.eks) ikke en som har tatt e kurs og er på sin første hund...  Dette må en hjelpe dere med in real life.  Har selv en valp på 16 uker som bodde på småbruk, men hun er miljøsterk og rå i miljø. Det er noe miljø og mye genetikk.  Kjenner ikke til Collie men tidligere slet de med nerver og det er jo bittelitt arvelig det... Det du opplever høres meget rart ut. Få hjelp hjem nå!!  Valpekurs er genialt, men treneren der har begrenset tid til å hjelpe med sånne problemer, men noe veiledning hjelper absolutt.   
    • Gratulerer med resultatene og hunden!
    • Jeg er ganske forelska om dagen 😂❤️    Vi har jo 3 tisper også - Utrolig morsomme og herlige vesen! Men hannhund er virkelig noe for seg selv! ❤️   Nils hadde en strålende valpekarriere, til helga skal han til Nkk Sandefjord og prøve seg som junior - Vi er forberedt på at alt kan skje 😂
  • Nylig opprettede emner

×
×
  • Opprett ny...