Jump to content
Hundesonen.no

Valg av engelsk springer spaniel og oppdretter


Murstein
 Share

Recommended Posts

Hei, jeg hadde en golden retiever i 12 år frem til i vinter, og har nå begynt å tenke på ny hund. Nå vurderer sterkt engelsk springer spaniel, da jeg tror den passer mine behov bra. Jeg ønsker først og fremst en familiehund og turkamerat som tåler litt lengre turer. Jeg jakter også skogsfugl/rype, men kun noen få helger på høsten. 

 

Når det kommer til de forskjellige variantene av rasen, er nok workingvarianten utelukket, da jeg ønsker et lavere aktivitetsnivå enn det denne har. Jeg er likevel usikker på om jeg skal velge jaktvarianten eller utstillingsvarianten. Jeg vil helst ha en hund som engasjerer seg på jakt, i stedet for å lete etter skogsmus slik min golden gjorde. Jeg kan likevel ikke tilby så mye jakt, og vil ikke ha en jakthund som blir ulykkelig fordi den ikke får jakte. Jeg har ikke tenkt å stille i noen form for konkurranse. Hvordan er aktivitetsnivået på de to variantene, og hva bør jeg tenke på når jeg velger?

 

Mitt andre spørsmål dreier seg om oppdretter. Når jeg har funnet ut hvilken variant jeg vil ha, må jeg finne oppdretter. Det er svært viktig å finne er bra oppdretter. Selv om det passer min livssituasjon best å få valp til høsten, er jeg villig til å vente et års tid eller lengre, for å finne den rette, om nødvendig. Når jeg søker på nettet og finner jeg oppdrettere av ESS, er det flere som fremstår bra. Det er likevel vanskelig å skille de som faktisk er bra, og de som bare fremstår sånn. Selv om jeg kan se på stamtavlen til foreldredyrene, og de er sjekket for sykdommer osv., vet jeg ikke helt hva man bør se etter. Har lest i diverse bøker om hvilke "kontrollspørsmål" som bør stilles til oppdretter, men her kan jo hvem som helst svare det de tror kjøperen vil høre. Tar gjerne i mot linker til nettsider, eller forslag til bøker, hvor det står om dette.

Link to comment
Share on other sites

Jakt og show (dual) er veldig ulike typer hunder mentalt. Anbefaler å møte noen individer av begge typene. En ting er at jaktspringer krever mer aktivisering, men det er også langt mer hund å håndtere i hverdagen når man ikke er på tur eller trening. Jaktvarianten er veldig på og har en helt annen intensitet enn show har.

Jeg tenker også at det er viktig å tenke på at det å trene opp en dugelig fuglehund er noe som krever mye tid, arbeid, ressurser og penger, med mindre man har eget fugleterreng rett utenfor døra. Det er gjerne noe man bør ha planlagt før kjøp og begynne med fra den er valp, man bør ha en plan for treningen, hvordan den skal foregå og hvor den skal foregå. Det er veldig mange timer i terrenget som ligger bak. En dårlig trent fuglehund er som regel mest i veien, i beste fall ødelegger den mange (om ikke alle) skuddsjansene og i verste fall setter den seg i farlige situasjoner under skudd. Jeg anbefaler ikke å velge en rase eller variant med tanke på å ha den med på jakt med mindre du er helt sikker på at du kommer til å legge ned så pass mye tid og trening i hunden som du trenger for å få en bra jakthund.

Vanlige tester på springer er gonioskopi, HD og AD. Allergi, hengende hud og for tunge ører (som gir øreproblemer) er vel også noe man bør være obs på har jeg hørt, men det er mange på forumet her med springer som sikkert kan si mer om dette. Evt. kan du lese mer i Rasespesifikke Avlsstrategier (RAS) som finnes på raseklubbens sider (finnes en i svenske raseklubben som også er verd å lese). Siden du er interessert i jakt ville jeg i alle fall sett etter oppdrettere som har JAL (jaktanleggsprøve). Oppdrettere som er så pass opptatt av mentalitet at de mentaltester, MH, MT og BPH, er jo også en fordel.

Vær obs på at hos jaktspringer ble det i alle fall testet i mindre grad utover jaktegenskaper, og siden det er mye importhunder fra land der de tester lite annet enn jaktegenskaper kan det være litt ymse helsemessig og mentalt som dukker opp i kull.

Når det gjelder spørsmål til oppdretter, er jeg litt usikker på hva du tenker på. Hva som er en bra oppdretter for deg trenger ikke være en bra oppdretter for noen andre, det handler mye om hva du skal ha hunden til. Hvis man har plukket ut oppdrettere og kull ut fra hva slags tester de har gjennomført, handler det til slutt om hvor vidt man har kjemi med oppdretter, det man ser når man er på besøk ol. Man må følge magefølelsen.

  • Like 1
  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Kan være et tips å melde seg inn i en rasegruppe på fb, der er det nok mange hundeeiere og oppdrettere som har gode tips også! :) Ble med i en gruppe for min rase etter jeg fikk hunden, og kunne ønske jeg kunne spurt spørsmål der også før jeg valgte oppdretter.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.


×
×
  • Create New...