Jump to content
Hundesonen.no

Harking/brekning når hunden legger seg ned for å hvile


Peggy
 Share

Recommended Posts

Hei! Har vært hos veterinær med dette, og har de siste ukene fått onsior for leddslitasje og prøvde ormekur mot harking/brekning. 

Hunden min begynner å bli en eldre kar, aldri vært syk sett bort i fra leddene som jeg har god kontroll på. Nå den siste tiden har han drevet på å harket/brekt seg ofte når han legger seg ned, gjerne når han har hvilt et par minutter. Gjør det en gang, av og til 2, kommer ikke noe opp og virker helt fin etterpå, litt som at han rensker halsen og ferdig med det. Kan også skje hvis han skjønner at vi skal på tur og stresser seg opp litt, men aldri opplevd dette ved annen aktivitet. Synes det er litt bedring etter vi var hos vet. Sist, men usikker på om det er ønsketenking eller om kanskje nsaids hjelper på det? 

Vet. Kunne ikke høre noe på lunger/hjertet. Han har normal respirasjonsfrekvens. Skal ringe til vet. Og høre om ny time denne uken. Jeg tenker kanskje at vi burde ta blodprøver og røntgen av lunger/hjertet for å se. Jeg skjønner jo at dette kan være ting som hjertesvikt, kreft o.l. Men enn så lenge oppleves ikke hunden syk. 

Er det andre som har opplevd dette på sine der det IKKE er hjertesvikt/kreft? Tenker mest på om det er andre ting jeg må ha i bakhodet. 

Han fikk i seg noe fersk hjort etter jakten i høst(Pleier kun å få hjort som har vært fryst til vanlig) , og lurer litt på om det det kan smitte hund med f. Eks. Lungeorm? Den ormekuren han fikk tar ikke lungeorm. 

Evt. Hvis det er ormekuren som hjelper litt, hvor lang tid skal det gå før man merke full bedring? Trenger han kanskje 1 behandling til? Fikk mot "vanlig" orm. 

Har tidligere hatt en hund som fikk antibiotika etter harking der vet. Mente det var pga. Flått, noen med erfaring på dette? 

Er mildt vær her jeg bor, og leser at lungeorm er vanlig hos hjort, men vet ikke om det kan smitte hund via blod/kjøtt. Evt. Er hunden min glad i å spise gress, og vet katt kan bli smittet via snegleslim, gjelder dette hund også? 

Andre ting? Luftrørskollaps?

Edit;Kan nesemidd gi slike symptomer uten reversed sneezing? 

Jeg vet at dette sannsynligvis er mer alvorlig, men håper jo på at det er en liten ting og ikke hjertet/kreft. 

Bekymrer meg mye for dette nå for tiden, og ja, trenger bare å høre litt erfaringer hvis noen har. Trenger ikke å  høre "hunden min hadde hjertesvikt og døde 2 uker etterpå", for jeg er fullstendig klar over at det kan være alvorlig. 

 

Edit; Ville bare legge til at dette skjer kun hjemme eller evt. I bilen når han blir ivrig når vi skal på tur. Han er med meg i stallen daglig og ligger på på gulvet der med meg i nærheten, og hører det aldri der ?

 

 

 

Edited by Peggy
Link to comment
Share on other sites

Min første tanke var hjertet, men når du skriver at vet ikke hører noe galt og at hunden har normal pustefrekvens tror jeg ikke det er hjertet allikevel. Ifølge hjertespesialist jeg har vært hos med min hund er pustefrekvens i hvile den beste indikatoren på hjertehelse.

Det kan ikke rett og slett bare være kennelhoste?

Link to comment
Share on other sites

26 minutter siden, Wilhelmina skrev:

Min første tanke var hjertet, men når du skriver at vet ikke hører noe galt og at hunden har normal pustefrekvens tror jeg ikke det er hjertet allikevel. Ifølge hjertespesialist jeg har vært hos med min hund er pustefrekvens i hvile den beste indikatoren på hjertehelse.

Det kan ikke rett og slett bare være kennelhoste?

Hvis det hadde vært kennelhoste, så burde det vel gått over etter en stund? Han har vært slik en stund, tenkte først selv at det var noe som kom til å gå over, da helsen ellers er bra. Men fant ut at nå har det pågått så lenge at jeg måtte sjekke opp i det. 

Er en hund som har særdeles lite kontakt med andre hunder da vi ikke pleier å henge med andre hundefolk/hunder og bor på landet ? Eneste unntaket er naboen sine, men de snakker jeg så mye med at der hadde jeg fått meg meg hvis noen av dem hadde hatt det. 

Edit;  Jeg tenker jo også det verste med hjerte/ evt. Lungekreft. Har hatt hund tidligere med lungekreft som spredde seg til hjertet og ikke var syk i det hele tatt, med helt fine blodprøver helt til  bakparten kollapset og veterinærene trodde det var artrose med nerve i klem, til røntgen ble tatt og viste at hun var full i kreft. 

Edited by Peggy
Link to comment
Share on other sites

Pustefrekvens i ordentlig hvile er et godt hjelpemiddel men allikevel tror jeg jeg hadde tatt turen til en kardiolog , ikke alle hjertelidelser synes på røngten eller høres. Om alt er som det skal vet du ihvertfall om han tåler en narkose om han skal undersøkes videre..

Link to comment
Share on other sites

33 minutter siden, yurij skrev:

Pustefrekvens i ordentlig hvile er et godt hjelpemiddel men allikevel tror jeg jeg hadde tatt turen til en kardiolog , ikke alle hjertelidelser synes på røngten eller høres. Om alt er som det skal vet du ihvertfall om han tåler en narkose om han skal undersøkes videre..

Ja, er litt de tingene som gjør at jeg vil finne ut litt om det kan være hjertet også, pga. Han trenger å få renset tenner nå. Respirasjonsfrekvens var 13 sist jeg tok den, gjorde det før vi skulle til vet. Slik at det var gjort når vi var der?

Så vil helst finne ut hvordan helsetilstanden hans er for å vurdere videre oppfølging nå på sine eldre dager. Men per i dag, så er ikke tiden ute for han enda, men ønsker å gi han god oppfølging, uten å dra den for langt mtp hans beste ?

 

Link to comment
Share on other sites

Liten update her ?

Vært hos vet. Og tatt røntgen, blodprøver osv. Den viser ingen tegn til hjertesvikt, ikke svulst eller kreft i brysthulen. Ut i fra symptomene mente de at det ikke var vits å gå videre med undersøkelser heller pga. Alt er innenfor normalen for en eldre hund ? 

Snakket om at den kan være en kronisk luftveislidelse/irritasjon (ikke spør om detaljer, men er ikke astma ?) som man ofte ser hos eldre hunder. Skal også gi en mer intensiv ormekur, bare for å utelukke det helt. 

Veldig lettet for å ha svar, så nå kan vi fokusere på å gi best mulig behandling for leddene videre og få tatt en tannrens uten bekymringer?

 • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

 • Recently Browsing   0 members

  • No registered users viewing this page.


 • Nye innlegg

  • Det virker jo som at de det er snakk om i artikkelen tar godt hensyn til valpenes behov og utøver god dyrevelferd, og det er vel og bra. Uansett synes jeg det er skummelt med slike trender som involverer dyr, spesielt fordi man aldri vet hvordan det kan utvikle seg. Med en såpass stor etterspørsel, kan vi liksom ikke se bort ifra at det kan skapes mange useriøse aktører som ikke setter valpenes velferd i absolutt første rekke. Forholdene man har sett i utlandet som blir beskrevet i artikkelen er jo ren tortur…
  • Hvis han gjør fra seg rimelig raskt om morgenen så tenker jeg at han faktisk må ut da. Du sier ikke hvor ung, men det kan ta litt tid før de lærer seg å sove hele natta. Men det kan være at han også bare har behov for å røre litt på seg eller bytte liggested, så jeg ville prøvd uten bur.
  • Kast buret på søppeldynga der det hører hjemme.  Her er det ingen som står opp ‘før tiden’ med mindre det er snakk om dårlig mage eller lignende . De sover da også i sengen eller i kurver på gulvet for de som ønsker det.
  • https://www.nrk.no/stor-oslo/valpeyoga-har-kommet-til-norge-_-dyrebeskyttelsen-vil-ha-forbud-1.16816919 Pengegriske ‘grundere’ utnytter små hvalper til inntjening. Tragisk å se at over 40 % svarer at de vil benytte seg av tilbudet. Kanskje ikke overraskende når man ser hvor mange som stadig anskaffer seg vandrende lidelseshistorier på fire ben ..  Håper Dyrebeskyttelsen får gjennomslag her. 
  • Et lite problem, men kanskje noen har et tips eller to?  Har en unghund som våkner litt tidligere enn jeg ønsker på morgenen. Han våkner opp mellom 05.30 og 06.30. Før jeg fikk hunden våknet jeg av meg selv og sto opp en gang mellom 06.30 og 07.00. Tidsmessig er ikke dette noe stort problem, jeg får sove nok selv om jeg står opp 05.30. Jeg ønsker imidlertid ikke å stå opp før jeg må. Vil heller ha den timen på kvelden. Han pleier å sovne av seg selv på kvelden og vi legger oss rundt kl 22. Luftetur umiddelbart før han legger seg for natta. Har prøvd å ha han våken lenger, men det hjelper lite, det er bare jeg som får mindre søvn da. Hunden våkner og starter med å bevege seg litt i buret, strekke seg, og etter litt tid blir det piping/klynking. Jeg pleier å våkne da og han slutter med lyder når han vet at han har greid å vekke meg. Hvis ikke jeg våkner(svært sjeldent) så begynner han å bjeffe. Jeg er ganske sikker på at dette er noe jeg kunne løst ganske lett med ignorering og at jeg venta han ut. Utfordringen min er at jeg bor i blokk og har naboer jeg ikke ønsker å forstyrre med lengre bjefferunder på morgenen. Han lager nok lyd ellers. Vi pleier å ta en rask tur ut når han våkner, og da både tisser og bæsjer han ganske raskt. Rett inn igjen. Jeg er heller ikke helt sikker på om han da våkner fordi han må på do, eller om det er et potensiale for litt mer sammenhengende søvn. Han har fint greid å dressere meg til å stå opp litt før jeg vil, men jeg har latt det skje da det er viktigere for meg å ta hensyn til naboenes velferd.  Er det noen som har noen tips til hvordan man kan få hunden til å sove litt lengre på morgenen?   
 • Nylig opprettede emner

×
×
 • Create New...