Jump to content
Hundesonen.no

Recommended Posts

Så begynner det øyeblikket jeg har ventet på. Siden jeg flyttet fra mor og barndomshund nærmer seg.

 

Min yngste begynner på skole høsten 2022 og endelig skal vi kjøpe hund.

Rasen er skrevet i stein det blir en flat Coated retriever. Oppdretter er jeg usikker på. Gjør litt research i det små nå og kjenner det kribbler.

Driver og ser bådde på retriever klubbens valpelister og oppdretter listen der.

Ser på websiden til oppdretter i mitt fylke med tanke på kanskje å kunne delta på søsken treff.

 

Hvor lenge før man ønsker å kjøpe hund er det lurt å begynne å kontakte oppdretter. Ser jo det er ikke lagt ut info om påtenkt kull lenger enn vår 21, men vet at mange valpelister er fulle lenge før kullet fødes. Så bør man vente til tispe og Hanne annonseres eller gå i dialog opptil et år i forkant?

 

Hvilken informasjon om seg selv bør man gi i første kontakt for å framstå best mulig for oppdretter. Vet mange oppdrettere er veldig kravstore til kjøpere. Ønsker ikke å kjøpe fra en oppdretter som ikke er det.

 

Flere som venter?

Link to post
Share on other sites

Det blir spennende!

Kontakt oppdrettere så snart som mulig. Noen har lange ventelister, andre bruker ikke ventelister men velger blant aktuelle kjøpere når kullet er født. Generelt er det ENORM interesse for valper nå, så dere må belage dere på at ting kanskje ikke går helt etter tidsplanen.

Fortell litt om dere selv, hvorfor dere ønsker flat og hva dere har å tilby hunden. En gjennomtenkt plan for valpetiden og vis at dere har forstått at hund tar mye tid. Har dere planer for hunden? (ustilling, hundesport ...), så fortell om det.

Når det gjelder valg av oppdretter bør dere være oppmerksomme på at forskjellige oppdrettere har forskjellige mål for sitt oppdrett. Om dere tar kontakt med en oppdretter som avler brukshunder (jakt, redning ...) og dere først og fremst ønsker en aktiv tur og familiehund så kan du forvente at du knapt får svar feks. Så vis at dere har gjort hjemmeleksa der også.

 

Link to post
Share on other sites

Nå har dagens situasjon med korona ført til ekstrem etterspørsel etter valper, så tenker du på valp dette året (og særlig før høst/vinteren), bør du ta kontakt med alle oppdrettere som er aktuelle for å forhøre deg om de har planer. Vanligvis er ikke flat en rase som man har trengt å være særlig tidlig ute for å få tak i (med mindre du skal ha jaktlinjer), så venter du til 2022 er nok situasjonen helt annerledes og du kan ta kontakt når du ser kull bli annonsert på retrieverklubben eller hjemmesider og facebook.

Jeg vil anbefale deg å sende en mail med spørsmål om de har planer og med en presentasjon av deg. Presenter hvem du er og litt om livssituasjonen din (arbeid, bosted, familieforhold), din tidligere erfaring med hund, hvorfor du ønsker denne spesifikke rasen og hva du skal bruke hunden til. Det bør være en kort og lettlest tekst som viser hva du kan tilby en hund, ikke en lang avhandling. Hvordan du planlegger å legge opp valpeperioden, alenetrening, trening/oppdragelse, kostnadene ved å ha hund og lignende er sånt man snakker om senere. Får du svar på at de planlegger kull, anbefaler jeg å prøve å ta initiativ til å prate på telefon så tidlig som mulig. Man får en mye bedre flyt samtalen på telefon, man får et bedre inntrykk av oppdretter og deres ønsker, og de får også et bedre inntrykk av deg og ditt. Vær også forberedt på å ikke få svar på mailen, noen oppdrettere følger ikke med på mail, noen har ikke oppdatert til riktig mailadresse og noen svarer ikke om du ikke virker aktuell for dem eller de har for mange interessenter allerede. Andre igjen bruker uker og måneder på å svare på mail.

Lykke til med jakten på oppdretter og nytt familiemedlem! :)

Link to post
Share on other sites

Kanskje du kan sjekke om det finnes en Facebook-side for forskjellige kenneler som du kan like? Det er også en måte å komme i kontakt med oppdrettere. Og en måte til å lære de enkelte kenneler å skjenne. 
Lykke til 👍😊

Link to post
Share on other sites

Så da har jeg skrevet til 3 kenneler. 1 skal ikke ha valper i det aktuelle tidsrommet og har en venteliste som er veldig lang.

1 svarte bare at de har veldig lang venteliste. Så tolket det som at de muligens har valper da, men at jeg kommer for langt ned på listen.

 

1 har ikke svart enda bare gått noen timer, men når begge første valgene har venteliste på over 1 år kjenner jeg at jeg ventet for lenge. Samtidig som at jeg sannsynligvis sikter meg inn mot oppdrettere som har skapt tillit.

 

Er det innafor og sette seg på venteliste hos flere oppdrettere?  Sånn da tidspunkt er litt viktig for oss i og med at vil vil legge det til ferie slik at hunden for god tilknytning før den må være rolig med på jobb  eller hjemme alene.

Link to post
Share on other sites

Det er helt innafor å stå på flere ventelister.  :)

Som sagt er ikke dette det beste tidspunktet å se etter valp på, da det er så ekstrem høy etterspørsel. Det sagt, når man har ventelister så langt fram i tid, er ikke den listen satt i stein. Noen får valp fra et annet sted i mellomtiden, noen finner ut at de ikke skal ha valp likevel av ulike grunner og noen ser ut fra parringstidspunkt at valpene kommer til å bli leveringsklare på feil tidspunkt og trekker seg. Så må du huske på at vi forhåpentligvis er på vei ut av pandemien, jeg vil tro at flere kommer til å trekke seg fra ventelister når hverdagen blir mer normal igjen og folk flest har mindre tid til hund.

Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 • Recently Browsing   0 members

  No registered users viewing this page. • Nye innlegg

  • Det er ikke sikkert hun har for mye energi eller får for lite aktivitet, det kan jo være at hun bare er ekstra glad i folk. Det høres ut som hun er veloppdragen nok, så er det så farlig om hun blir litt full av lopper når det kommer folk? Det er såklart greit å lære henne å legge seg og slappe av etterhvert ved besøk og sånt, men det er ikke sikkert at hun noen gang blir like rolig som de andre du har hatt, hunder er forskjellige de også.
  • Tja. Jeg tenker jo det kommer veldig an på hva du jobber med, hvor, og ikke minst hvor i landet og hvordan smittetrykket er der. Ikke alt helsepersonell er nødvendigvis noe mer utsatt enn mange andre yrker som er i nærheten av folk. Overflatesmitte er også et langt mindre problem enn luftsmitte, så det skal nok litt til.
  • I disse dager med munnbind og håndsprit, er det egentlig innafor å gå på shopping i arbeidsklær når du er helsepersonell? Var på et stort kjøpesenter i dag og ble overrasket da jeg så ei ung dame i hvite arbeidsklær, med søsterur og alt, som rusla rundt med handleposer fra tre forskjellige klesbutikker og hadde god tid... Jeg er ihvertfall ganske sikker på at jeg selv ville brukt privatklær uansett om jeg nettopp var ferdig på jobb eller skulle på jobb etterpå.
  • Hei, Jeg har en Gordon Setter tispe på 5 år. Hun er ekstremt energisk spesielt rundt andre mennesker, samt når noen kommer og går hjemme. Jeg sykler, løper og står på ski med henne nærmest hver dag for å hvertfall dempe denne adferden noe. Vi har hatt to Gordon Settere før som var helt like, men som roet seg når de passerte 4 år. Er det noen som har gode tips eller erfaringer for å roe henne ned? Det er generelt veldig høyt energinivå på henne hele døgnet.  Hun hopper ikke på andre, spiser aldri på ting og er veldig sosialisert, men har veldig høyt energinivå.
  • Det er som nevnt aldri noen som har leker eller godbiter i hundeparkene. Der løper hundene sammen.  Er ikke noe problem å gi godbiter til andre hunder samtidig som hun vet at hun også får (før eller etter). Vanskelig å forklare dette i ord ser jeg. Verken jeg eller andre som kjenner henne synes at noe av dette er et "problem" foreløpig. Men vil være i forkant og unngå at det skal utvikle seg til det. Skal teste ut det du foreslår. Tusen takk for utfyllende svar!  
 • Nylig opprettede emner

×
×
 • Create New...