Jump to content
Hundesonen.no

Recommended Posts

Så begynner det øyeblikket jeg har ventet på. Siden jeg flyttet fra mor og barndomshund nærmer seg.

 

Min yngste begynner på skole høsten 2022 og endelig skal vi kjøpe hund.

Rasen er skrevet i stein det blir en flat Coated retriever. Oppdretter er jeg usikker på. Gjør litt research i det små nå og kjenner det kribbler.

Driver og ser bådde på retriever klubbens valpelister og oppdretter listen der.

Ser på websiden til oppdretter i mitt fylke med tanke på kanskje å kunne delta på søsken treff.

 

Hvor lenge før man ønsker å kjøpe hund er det lurt å begynne å kontakte oppdretter. Ser jo det er ikke lagt ut info om påtenkt kull lenger enn vår 21, men vet at mange valpelister er fulle lenge før kullet fødes. Så bør man vente til tispe og Hanne annonseres eller gå i dialog opptil et år i forkant?

 

Hvilken informasjon om seg selv bør man gi i første kontakt for å framstå best mulig for oppdretter. Vet mange oppdrettere er veldig kravstore til kjøpere. Ønsker ikke å kjøpe fra en oppdretter som ikke er det.

 

Flere som venter?

Link to post
Share on other sites

Det blir spennende!

Kontakt oppdrettere så snart som mulig. Noen har lange ventelister, andre bruker ikke ventelister men velger blant aktuelle kjøpere når kullet er født. Generelt er det ENORM interesse for valper nå, så dere må belage dere på at ting kanskje ikke går helt etter tidsplanen.

Fortell litt om dere selv, hvorfor dere ønsker flat og hva dere har å tilby hunden. En gjennomtenkt plan for valpetiden og vis at dere har forstått at hund tar mye tid. Har dere planer for hunden? (ustilling, hundesport ...), så fortell om det.

Når det gjelder valg av oppdretter bør dere være oppmerksomme på at forskjellige oppdrettere har forskjellige mål for sitt oppdrett. Om dere tar kontakt med en oppdretter som avler brukshunder (jakt, redning ...) og dere først og fremst ønsker en aktiv tur og familiehund så kan du forvente at du knapt får svar feks. Så vis at dere har gjort hjemmeleksa der også.

 

Link to post
Share on other sites

Nå har dagens situasjon med korona ført til ekstrem etterspørsel etter valper, så tenker du på valp dette året (og særlig før høst/vinteren), bør du ta kontakt med alle oppdrettere som er aktuelle for å forhøre deg om de har planer. Vanligvis er ikke flat en rase som man har trengt å være særlig tidlig ute for å få tak i (med mindre du skal ha jaktlinjer), så venter du til 2022 er nok situasjonen helt annerledes og du kan ta kontakt når du ser kull bli annonsert på retrieverklubben eller hjemmesider og facebook.

Jeg vil anbefale deg å sende en mail med spørsmål om de har planer og med en presentasjon av deg. Presenter hvem du er og litt om livssituasjonen din (arbeid, bosted, familieforhold), din tidligere erfaring med hund, hvorfor du ønsker denne spesifikke rasen og hva du skal bruke hunden til. Det bør være en kort og lettlest tekst som viser hva du kan tilby en hund, ikke en lang avhandling. Hvordan du planlegger å legge opp valpeperioden, alenetrening, trening/oppdragelse, kostnadene ved å ha hund og lignende er sånt man snakker om senere. Får du svar på at de planlegger kull, anbefaler jeg å prøve å ta initiativ til å prate på telefon så tidlig som mulig. Man får en mye bedre flyt samtalen på telefon, man får et bedre inntrykk av oppdretter og deres ønsker, og de får også et bedre inntrykk av deg og ditt. Vær også forberedt på å ikke få svar på mailen, noen oppdrettere følger ikke med på mail, noen har ikke oppdatert til riktig mailadresse og noen svarer ikke om du ikke virker aktuell for dem eller de har for mange interessenter allerede. Andre igjen bruker uker og måneder på å svare på mail.

Lykke til med jakten på oppdretter og nytt familiemedlem! :)

Link to post
Share on other sites

Kanskje du kan sjekke om det finnes en Facebook-side for forskjellige kenneler som du kan like? Det er også en måte å komme i kontakt med oppdrettere. Og en måte til å lære de enkelte kenneler å skjenne. 
Lykke til 👍😊

Link to post
Share on other sites

Så da har jeg skrevet til 3 kenneler. 1 skal ikke ha valper i det aktuelle tidsrommet og har en venteliste som er veldig lang.

1 svarte bare at de har veldig lang venteliste. Så tolket det som at de muligens har valper da, men at jeg kommer for langt ned på listen.

 

1 har ikke svart enda bare gått noen timer, men når begge første valgene har venteliste på over 1 år kjenner jeg at jeg ventet for lenge. Samtidig som at jeg sannsynligvis sikter meg inn mot oppdrettere som har skapt tillit.

 

Er det innafor og sette seg på venteliste hos flere oppdrettere?  Sånn da tidspunkt er litt viktig for oss i og med at vil vil legge det til ferie slik at hunden for god tilknytning før den må være rolig med på jobb  eller hjemme alene.

Link to post
Share on other sites

Det er helt innafor å stå på flere ventelister.  :)

Som sagt er ikke dette det beste tidspunktet å se etter valp på, da det er så ekstrem høy etterspørsel. Det sagt, når man har ventelister så langt fram i tid, er ikke den listen satt i stein. Noen får valp fra et annet sted i mellomtiden, noen finner ut at de ikke skal ha valp likevel av ulike grunner og noen ser ut fra parringstidspunkt at valpene kommer til å bli leveringsklare på feil tidspunkt og trekker seg. Så må du huske på at vi forhåpentligvis er på vei ut av pandemien, jeg vil tro at flere kommer til å trekke seg fra ventelister når hverdagen blir mer normal igjen og folk flest har mindre tid til hund.

Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 • Recently Browsing   0 members

  No registered users viewing this page. • Nye innlegg

  • For å være ærlig så vet jeg ikke hvor jeg skulle begynt i Sverige. Jeg ser de har en lang oppdretterliste, men jeg føler med en Toller så krever det litt research for å finne en god type. Men jeg skal se om jeg ikke kan få plukket ut et par oppdrettere for å gi det et forsøk. Finsk Lapphund er jeg redd det blir for mye lyd i. Jeg er heller ikke helt overbevist av spisshunder, men jeg har kanskje vært uheldig med de jeg har møtt? Jeg ser Lapsk Vallhund er en lignende Finsk Lapphund, men jeg er redd også disse har for mye lyd i seg igjen. Jeg er ikke i mot bjeffing og lyd fra hund, men jeg bor med en som er lydsensitiv og hadde vi fått en litt ekstra høylytt type i tillegg, så er jeg redd det kunne blitt et problem for samboeren.
  • Med mindre jeg blir helt bitt av basillen, så har jeg ikke noen stor ambisjon om å konkurrere. Er det noe spesiell grunn for at man heller bør gå for en jaktgolden/retriever heller enn Toller i det tilfelle? Finnes det noen spesielt gode oppdrettere her til lands?
  • Her er ihvertfall en lignende tråd: https://hundesonen.no/topic/88274-jaktgolden-vs-toller Retrieverene er alle generelt omgjengelige og allsidige hunder. Tolleren er litt mindre, og er også kanskje den minst sosiale. Der kan det være litt utrygghet på noen hunder. Jaktvariantene av golden og lab er ganske høytflyvende saker, men det høres ut som dere har planlagt å være rimelig aktive. Jeg har ingen egenerfaring, men har omgåttes flere av begge rasene gjennom trening og kurs. Inntrykket mitt er at labrador kanskje generelt er litt bedre og mer fokusert på jaktbiten. Men ta det med en klype salt. Jeg ville oppsøkt jaktmiljøet og de hundesportene dere ser for dere, og se hvilke jaktvarianter som brukes der og hvordan de gjør det. Ellers er det ikke veldig stor forskjell på de to, så med mindre dere har veldig høye ambisjoner i konkurransemål så tipper jeg dere vil bli like fornøyd med hver av dem.
  • Hei! Vi hadde egentlig bestemt oss for toller, men mens vi har snakket med oppdrettere og eiere av ulike raser samt undersøkt så har jakt golden dukket opp og det samme har jakt labrador. Men siden vi har brukt mest tid på toller så vet vi mest om den, ikke så mye om de andre to. Når vi googler og prøver få litt oversikt over forskjellene blir vi egentlig ikke sånn 100% klokere på hva vi burde velge som førstegangseier av retriever.  Mye av grunnen til at vi ville ha toller var at det er en stor hund i litt mindre format. Den kan brukes til mye mentalt og fysisk, vi ønsker å ha turkompis men også hobby som involverer en eller annen form for søk, smeller, nosework, retriever jakt eller lignende. Når vi blir flinke nok på skudd ser vi for oss å bruke den i praktisk jakt på fugl og kanskje småvilt hvis den egner seg for det. Vi har et stort ønske om å arbeide med hunden, men vil veldig gjerne at den skal være litt sosial og omgjengelig type også. Vi har forstått det sånn at de fleste av bruksrasene trenger litt trening på ro inne for å ikke være for stressa også. Vi er forberedt på mye kursing og har planene klar for valp, grunnkurs, hverdagslydighet og introkurs for å finne hvilken aktivitet vi ønsker å satse på.    Er det noen som har erfaring fra en eller flere av disse rasene som kan komme med noen råd? eventuelt en beskrivelse av hvordan du opplever personligheten og arbeidslysten til den rasen du har erfaring med?     
 • Nylig opprettede emner

×
×
 • Create New...