Jump to content
Hundesonen.no

BC - begynne med gjeting?


Recommended Posts

Hei!

Jeg har en nydelig Border Collie tispe på 6 måneder som ble kjøpt til konkurranselydighet, i tillegg til rallylydighet og agility for gøy og noe konkurranse. Først og fremst skal hun selvfølgelig bli en trygg og god hund vi kan ha med over alt, og som har det bra. Hun har fått og får være valp selvfølgelig, og blitt trent i hverdagslydighet, i tillegg til grunnleggende øvelser i lydighet (fremmadsending, apport, fvf, kjeglen, avstandskommandering). Vi har jobbet helt klart mest med belønningsutvikling og kamplyst for å ha en god belønning. Jeg har sett mer og mer i løpet av tiden at hun har mister litt piffen under trening om vi jobber noe lengre med en ting, syntes terping er kjedelig og ikke har den «Kom igjen! En kommando til!!» attituden jeg ser på mange andre bordere. Hun er enda ung, så kan godt være det kommer, men det har gjort at jeg har begynt å se litt mer mot agility og rally (rally var planen uansett) fordi hun har en enorm lek, sprett og fart i kroppen, i tillegg til å være en liten og ganske tett frøken. Jeg er åpen for alt, bare vi gjør noe gøy sammen og får konkurrert sammen i noe vi elsker. 
 

Men iallfall til det jeg egentlig tenkte på, jeg vurderer om jeg burde prøve henne på gjeting. Men er sterkt usikker på noen ting. Hun gjeter på kaniner, ikke på hesten, har begynt på biler (men det har vi jobbet med (avledning) og har begynt å komme seg) og på andre hunder i lek. Hun har et godt locking eye(?) har jeg blitt fortalt, og noen som så henne leke syntes det var en skam å ikke bruke henne i gjeting 😂 I tillegg er hun litt usikker, så har hørt at å få gjete bygger selvtilliten og gjør ofte borderen til en mer balansert og fornøyd hund. Jeg har ikke tenkt på gjeting da jeg har noen bekymringer, selvom jeg uten tvil syntes det er noe av det vakreste man kan bruke BC-en til. Så jeg lurte på andres erfaringer om mine bekymringer og generelt deres erfaringer. Mine tanker er:

- Kan det utvikle mer gjeting i hverdagen? Eks på hesten? Hun er med på ridetur og gjør det svært fra der i all tempo. 
- Må man gjete veldig ofte for å opprettholde kunnskapene og gjøre det rettferdig for hunden? Jeg har nok mulighet to ganger i måneden, men har hørt at det har vært for lite.

- Vil det kunne gjøre henne mindre engasjert eller på annen måte ødelegge for de andre sportene vi ønsker å gjøre? Agility, rally og lydighet.

- Vi har sauer rett ved hytta der vi er 2 måneder hele sommeren. Jeg har henne i bånd når vi passerer sauene, men hun går løs på eiendommen som ikke er inngjerdet. Vil hun kunne stikke av for å dra til sauene? Vil det bli vanskelig for henne å gå forbi sauene pga forventning? Vi sykler og løper ofte, hun skal brukes til det håper vi, så veldig dumt om hun stopper opp/låser seg hver gang vi løper forbi noen sauer. 
 

Tusen takk for svar!!

Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.×
×
  • Create New...