Jump to content
Hundesonen.no

BC - begynne med gjeting?


Recommended Posts

Hei!

Jeg har en nydelig Border Collie tispe på 6 måneder som ble kjøpt til konkurranselydighet, i tillegg til rallylydighet og agility for gøy og noe konkurranse. Først og fremst skal hun selvfølgelig bli en trygg og god hund vi kan ha med over alt, og som har det bra. Hun har fått og får være valp selvfølgelig, og blitt trent i hverdagslydighet, i tillegg til grunnleggende øvelser i lydighet (fremmadsending, apport, fvf, kjeglen, avstandskommandering). Vi har jobbet helt klart mest med belønningsutvikling og kamplyst for å ha en god belønning. Jeg har sett mer og mer i løpet av tiden at hun har mister litt piffen under trening om vi jobber noe lengre med en ting, syntes terping er kjedelig og ikke har den «Kom igjen! En kommando til!!» attituden jeg ser på mange andre bordere. Hun er enda ung, så kan godt være det kommer, men det har gjort at jeg har begynt å se litt mer mot agility og rally (rally var planen uansett) fordi hun har en enorm lek, sprett og fart i kroppen, i tillegg til å være en liten og ganske tett frøken. Jeg er åpen for alt, bare vi gjør noe gøy sammen og får konkurrert sammen i noe vi elsker. 
 

Men iallfall til det jeg egentlig tenkte på, jeg vurderer om jeg burde prøve henne på gjeting. Men er sterkt usikker på noen ting. Hun gjeter på kaniner, ikke på hesten, har begynt på biler (men det har vi jobbet med (avledning) og har begynt å komme seg) og på andre hunder i lek. Hun har et godt locking eye(?) har jeg blitt fortalt, og noen som så henne leke syntes det var en skam å ikke bruke henne i gjeting 😂 I tillegg er hun litt usikker, så har hørt at å få gjete bygger selvtilliten og gjør ofte borderen til en mer balansert og fornøyd hund. Jeg har ikke tenkt på gjeting da jeg har noen bekymringer, selvom jeg uten tvil syntes det er noe av det vakreste man kan bruke BC-en til. Så jeg lurte på andres erfaringer om mine bekymringer og generelt deres erfaringer. Mine tanker er:

- Kan det utvikle mer gjeting i hverdagen? Eks på hesten? Hun er med på ridetur og gjør det svært fra der i all tempo. 
- Må man gjete veldig ofte for å opprettholde kunnskapene og gjøre det rettferdig for hunden? Jeg har nok mulighet to ganger i måneden, men har hørt at det har vært for lite.

- Vil det kunne gjøre henne mindre engasjert eller på annen måte ødelegge for de andre sportene vi ønsker å gjøre? Agility, rally og lydighet.

- Vi har sauer rett ved hytta der vi er 2 måneder hele sommeren. Jeg har henne i bånd når vi passerer sauene, men hun går løs på eiendommen som ikke er inngjerdet. Vil hun kunne stikke av for å dra til sauene? Vil det bli vanskelig for henne å gå forbi sauene pga forventning? Vi sykler og løper ofte, hun skal brukes til det håper vi, så veldig dumt om hun stopper opp/låser seg hver gang vi løper forbi noen sauer. 
 

Tusen takk for svar!!

Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 • Recently Browsing   0 members

  No registered users viewing this page. • Nye innlegg

  • Jeg forstår godt at oppdrettere ønsker å sette ut valper på for. De kan nesten ikke ha alle potensielle avlshunder hjemme hos seg selv. Da er det bedre at de vokser opp i normale hjem, og utvikle seg på best mulig måte der. Jeg skjenner kun ei som sier hun aldri skal bli forvert igjen. Og det er nok fordi oppdretter ikke forholdt seg til kontrakten. (Hun ville ha 3 kull på tispa istedenfor 2 som stod i kontrakten) Ei annen har kjempegod kontakt/samarbeid med oppdretter. Så ved den siste tispen hun hadde hjemme hos seg så gav hun beskjed at hun mente at tispen hun hadde, ikke var egnet til avl pga problemer med gemytt. Siden de har veldig god kontakt og stoler på hverandre, tok oppdretter denne informasjonen til etterretning. Og tispen skal aldri ha valpen (ble omregistrert til forverten) Det viktige er at de har god kontakt/samarbeid, og en god kontrakt.  (Ellers så vet jeg om oppdrettere som selger valper til full pris, og hvor det står i kontrakten at de skal kunne få bruke hunden i avl dersom oppdretter ønsker det. Eier av hund får da betaling for denne tjenesten)
  • Vi skal ha renraset SB. Linjen er ikke så aktiv som de andre forstod jeg. Da vi var hos oppdretter har vi fortalt hvem vi er og hva vi driver med. Så sa de at de hadde en kull på vei som passet oss. Altså, SB er fortsatt aktive hunder, men er noen hakk lavere fra den linjen. Så vi har bestemt for å go for it. Eneste er at vi har sau og høns i nærheten og jeg kjenner jeg er litt redd for at hunden kan stikke av ved et uhell. Er det avliving av hunden da? Eller holder det med å betale erstatning til bonden?
  • De fleste hunder går godt overens med barn om de blir vant til det fra tidlig av og på en fornuftig måte. Det viktigste er å passe på å skjerme barn og valp for hverandre så det ikke blir for voldsomt for noen av dem, og etablere regler for hva som er lov og ikke, både for barn og hund. Barna må lære å ikke forstyrre hunden når den sover eller spiser, eller signaliserer at den vil være i fred, og egentlg tilsvarende for hunden. Det kan være greit å bruke kompostgrinder for å dele av litt så valpen kan være sammen med dere uten å ha "tilgang" til barna, for eksempel.
  • TS; du skriver at dere ønsker en husky. Hva er det slags hund det er snakk om, siberian husky eller alaska husky?  Den førstnevnte er jo en renraset hund mens den andre kan være en mix av både det ene og det andre.. Hvis det er en sb , er det en valp fra showlinjer det er snakk om eller en trekkhund?    Siden jeg ikke har hverken småbarn eller husky av noe slag, skal jeg ikke si så meget om kompabiliteten mellom de to annet enn det generelle; la aldri hund og barn være alene sammen og pass på at barnet ikke plager hunden. Når folk snakker om at hunder er ‘barnevennlige’ er det vanskelig å skjønne hva de referer til, da noen mener at hunden skal finne seg i alt   fra poden uten å mukke ( hvis den gjør det, så er det enveis billett til dyrlegen..) mens andre har en mer fornuftig innstilling til saken. 
  • https://www.nkk.no/getfile.php/13193699-1494239701/Dokumenter/Registrering/Eierskifte/SKJEMA-Forvertsavtale.pdf   Jeg sliter med å forstå hvorfor folk ønsker å ha hund på forvert-avtale. Det finnes mange eksempler på at slike avtaler ender i trøbbel, både for eier/oppdretter og forvert.    Hvis motivasjonen til forvert er lavere hvalpepris, så bør man ha i bakhodet at kjøpesummen ( full pris for valp) som  regel totalt sett er den minste utgiften ved å skaffe hund. 
 • Nylig opprettede emner

×
×
 • Create New...