Jump to content
Hundesonen.no

Sauer døde av sult og kulde -eier var varslet


QUEST
 Share

Recommended Posts

Just now, QUEST said:

Bonden som eigde disse dyra hadde leita hele høsten etter dyra sine i sitt eget beiteområde som er naturlig. Disse dyra hadde kommet på avveie. Dyreeier ble aldri varslet. Vernere som ønsker fri flyt av rovdyr benytter en hver anledning til å sette beitedyr-bønder i et dårlig lys, og denne saken er vel et skoleeksempel på akkurat det.

Kommentar under saken. Det er også en oppfølgingsartikkel som dessverre ligger bak en betalingsmur, der overskriften er: 

Ukjent for oss, sier Kjorstad

Link to comment
Share on other sites

- Jeg er opptatt av at det er fakta som blir lagt til grunn, og vi kan ta Nord-Fron som eksempel: I kommunen var det 29 husdyreiere som søkte om erstatning for sauer som skal ha blitt tatt av fredet rovvilt. Totalt ble 10.935 dyr sluppet på beite. Av dette ble bare 23 dyr dokumentert, eller antatt drept av rovdyr. Dette tilsvarer en prosent på 0,2.

Landbrukets største svindel

- Husdyreierne søkte erstatning for 107 søyer og 726 lam. Av disse erstattet Fylkesmannen 38 søyer og 386 lam - altså over 400 mer enn det som var dokumentert.

- I hele Oppland ble 86.295 sauer sluppet på utmarksbeite i fjor vår. Det er antatt og dokumentert at rovdyr drepte 439 av disse. Ulven alene tok over 300 sauer. Hvordan er det mulig å unngå å finne igjen rester av alle dyrene som påståelig blir borte? Og hvordan skal jerv og gaupe greie å spise alt dette?

- Inntil det motsatte er bevist, må jeg ha lov til å spørre om den lukrative erstatningsordningen innbyr til norsk landbruks største svindel, sier Bjørn Roar Løkken.

Link to comment
Share on other sites

Dette kunne vært en artikkel om meg. Har hatt to sauer og to lam på avveie. Møtte dem flere ganger i høst men de var blitt ville og vi lyktes ikke å få de hjem. I november var siste gang jeg hadde sikker observasjon av dem. Vi har siden lett etter de, til fots, på ski når snøen kom og har hatt oppslag om at folk måtte ringe hvis de hørte bjeller. Vet ikke hvor mange bomturer vi har gått. 2 januar ble jeg oppringt da var de observert en heeeeelt annen plass enn der vi har lett etter de. Og en helt annen plass enn der folk har hørt bjelleklang. Fikk de hjem og de var heldigvis friske og fine - men de kunne jo vært døde hadde jeg vært riktig uheldig. Hadde de vært døde hadde det føltes skikkelig bra å bli hengt ut i avisa slik som denne bonden blir gitt... bønder tenker ikke kun på erstatning (hva slags erstatning forresten? Her som ikke er rovdyr erstattes ingenting hvis sauene dør eller blir borte) men vi er ikke synske - hvis man ikke har GPS bjeller og leter i rett område er det jo umulig å vite hvor de befinner seg. 

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.


×
×
  • Create New...