Gå til innhold
Hundesonen.no

Hvordan opprettholde genetisk variasjon?


Lunatic
 Share

Recommended Posts

Jeg har alltid vært fascinert av genetikk, avl og alt som hører med. Nå har jeg sittet og lest en del om genetisk variasjon, og jeg tenkte det hadde vært interessant å høre deres meninger, diskusjoner og synspunkter rundt det mtp hundeavl.

Hvordan vil dere, som oppdrettere, opprettholde den genetiske variasjonen i deres rase? Hvorfor er det viktig, og hva skjer eventuelt om man glemmer det aspektet i hundeavlen?
Finnes det også noen kulturelle forskjeller på hvor seriøst man tar dette?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

På 6.10.2016 at 7:02 AM, Lunatic skrev:

Jeg har alltid vært fascinert av genetikk, avl og alt som hører med. Nå har jeg sittet og lest en del om genetisk variasjon, og jeg tenkte det hadde vært interessant å høre deres meninger, diskusjoner og synspunkter rundt det mtp hundeavl.

Hvordan vil dere, som oppdrettere, opprettholde den genetiske variasjonen i deres rase? Hvorfor er det viktig, og hva skjer eventuelt om man glemmer det aspektet i hundeavlen?
Finnes det også noen kulturelle forskjeller på hvor seriøst man tar dette?

Jeg er ganske opptatt av genetisk variasjon siden jeg selv har en rase som er liten genetisk. Det sies at 80-90% av alle korthårscollies med europeisk herkomst stammer fra tre kull etter én og samme tispe (men med tre forskjellige langhårede fedre) på femti-tallet.

Jeg tror måten å opprettholde den lille genetiske variasjonen som finnes er å bruke flest mulig hunder i avl i hver generasjon, den grad det er mulig (mht til helse etc). I praksis betyr det at i stedet for at èn flott og populær hannhund eller tispe i ett kull skal brukes flere ganger, så er det bedre å bruke 2-4 søsken i samme kull én gang hver. På den måten får man overført flere gener fra far og mor videre til neste generasjon. Også lurt å tenke på å ikke overbruke barnebarn av populære avlshunder i de følgende generasjonene, mens etterkommere av andre hunder blir lite eller ikke brukt.

Parallelt med det så er det lurt å få inn litt "nytt" blod fra andre linjer som er bevart i andre land. Synes korthårsoppdrettere i Europa er generelt flinke til å hente inn nye avlshunder med jevne mellomrom.

Ja, ser ut som det finnes litt kulturelle forskjeller på hvordan man ser på det med avl og genetisk variasjon. Har f.eks blitt positivt overrasket over at oppdrettere i rasens hjemland har tatt inn nye avlshunder fra andre land (egentlig fra de samme linjene lenger bak, men etter noen generasjoner er det jo likevel litt ulikt), men samtidig blir jeg skuffet over hvordan de forvalter de "nye" genene: Etter få generasjoner er nå 80-90% av alle kull linjeavlet på de showy nye utenlandske hundene, og man skal lete en stund for å finne kull der de gamle engelske linjene er bevart. En generasjon til nå så finnes det ikke lenger "rene" engelskættede hunder å oppdrive; med andre ord genetisk variasjon som har gått tapt for all ettertid. Pussig måte å "redde" rasen på i mine øyne.

I land som USA har jeg inntrykk av at man fortsatt bruker linje- og innavl i stor utstrekning for å befeste type, men samtidig gjør de fleste oppdrettere det på en noen lunde "vitenskapelig" måte og sørger for å utavle til ubelslektede linjer/familier for hver fjerde eller femte generasjon. Denne metoden funker muligens ganske greit så lenge det er nok ubeslektede linjer å ta av. I land som England er det ikke det; der skal "alle" bruke de samme få populære hannhundene...

Ellers har jeg inntrykk av at oppdrettere av rasen, spesielt i Nord-Europa er blitt ganske bevisste på det med å bevare og helst øke den genetisk variasjonen. Resten av verden er ikke like opptatt av det.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive


  • Nye innlegg

    • Få en trener MED ERFARING (fra hundeklubben f.eks) ikke en som har tatt e kurs og er på sin første hund...  Dette må en hjelpe dere med in real life.  Har selv en valp på 16 uker som bodde på småbruk, men hun er miljøsterk og rå i miljø. Det er noe miljø og mye genetikk.  Kjenner ikke til Collie men tidligere slet de med nerver og det er jo bittelitt arvelig det... Det du opplever høres meget rart ut. Få hjelp hjem nå!!  Valpekurs er genialt, men treneren der har begrenset tid til å hjelpe med sånne problemer, men noe veiledning hjelper absolutt.   
    • Gratulerer med resultatene og hunden!
    • Jeg er ganske forelska om dagen 😂❤️    Vi har jo 3 tisper også - Utrolig morsomme og herlige vesen! Men hannhund er virkelig noe for seg selv! ❤️   Nils hadde en strålende valpekarriere, til helga skal han til Nkk Sandefjord og prøve seg som junior - Vi er forberedt på at alt kan skje 😂
    • Jeg har jo vært inne på tanken, særlig nå i perioden jeg ikke fikk lekt med han. Men i utgangspunktet bør det være mer enn nok. I tillegg til korte lufteturer er han en time i skogen ila formiddagen, og får en økt eller to med spor/lydighet/felt/rundering ila ettermiddagen/kvelden. Jeg har sluttet med all trening inne fordi det tydelig bygger stress, men han bør ikke være understimulert totalt sett. Mellom øktene får han også mye ro og søvn
    • Du har en ganske aktiv hunderase, hvor mye aktivitet får han i løpet av en dag? Selv om han ikke har kunnet leke har han vel fått både tur og aktivitet, håper jeg? Hodearbeid, søk, triksetrening? Jeg ville lagt mer arbeid i ro og trygghet rundt måltider, og ro- og hodetrening etter trening og hundemøter og andre stressede situasjoner.
  • Nylig opprettede emner

×
×
  • Opprett ny...