Gå til innhold
Hundesonen.no

Savner intensiteten i lydighet


Crazy
 Share

Recommended Posts

Hei! 

Noen som har tips til hvordan man kan booste opp intensiteten i lydigheten? Da særlig fri ved fot. 

Har en malle og savner veldig den eksplosiviteten de vanligvis har, men jeg vet ikke hvordan jeg skal få det frem. Han er motivert og syntes det er gøy, men mangler den siste trøkken! 

Noen som har noen tips? 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Bruk belønninger med høy intensitet. Lek f.eks. Kamplek, gi mye av deg selv. Prøv en periode å belønne litt ofte også, med høyintensitetslek, så skal du se det hjelper på. Bruker man f.eks. mye godbiter og har en hund med lavere intensitet, så roer det hunden enda mer ned.

Det finnes mange måter å leke på. Noen synes det er kjekt med en solid drakamp. Da pleier jeg å lage mye lyd selv, "knurre" og kanskje dytte hunden i siden for å tenne den mer. Alternativt er det mange hunder som tenner på at man holder den i halsbåndet, kaster en leke, legger trykk i halsbåndet og sier "klaaaaaar, ferdig...GÅ! og så løper man sammen for å ta leken. Noen liker leker med lang snor på, sånn at det blir mer en jaktlek der den må fange leken. Mange synes også belønningen blir kjekkere ved bruk av doggie-zen, eller avstandsbelønning om du vil. Du har en skål med godbiter eller en kjekk leke liggende på bakken, får hunden i fvf og gir et frisignal som betyr at hunden får løpe å hente det den vil ha.

En annen ting å tenke på, er om du korrigerer hunden når du trener. F.eks. bruker du båndet til å f.eks. korrigere om han gjør feil? Sier du "nei" etc.? Det kan legge en demper på både intensitet og motvasjon for treningen. Hvis du krever mye av han, lange strekk med fvf før han er klar for det, kan også det føre til mindre intensitet.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Guest Snusmumrikk

Hvordan du belønner er selvfølgelig det første du bør se på, men det er ikke bare belønning og evt korreksjon som kan påvirke hundens intensitet. Hele kroppsspråket ditt når dere trener, hvordan du bygger opp øvelsene, hva du belønner, hvor ofte du belønner (det er ikke bare for sjelden belønning som kan gjøre det kjedelig), hvordan du får frem adferden, hvordan du lenker sammen momenter osv osv. Det er helt umulig å komme med tips uten å vite mye mer om hvordan dere trener :) Helst bør du nok få tips av noen som faktisk ser dere og kan ta noen treningsøkter sammen med dere, men om du ikke har det, så fortell litt mer om hvordan du trener og film en trening (ikke for å vise øvelsene, men for å vise hvordan du jobber med hunden og hvordan hunden responderer). Da blir det ihvertfall litt lettere for folk å komme med konkrete tips :) 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjør øvelser med høy intensitet eller kast ballen/kamplek e.l. som får hunden "høy på livet" rett før du gjør fvf, kort fvf økt så gjør du noe høy intensivt igjen, kort fvf økt og avslutter med noe høy intensivt. Få pumpen på hunden til å gå rett og slett.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Det er jo mye som kan påvirke så det er jo litt vanskelig å komme med noe konkret som jeg tror vil fungere godt på akkurat din hund uten å ha sett dere trene, men å kjøre opp hunden også ta den rett fra veldig høy å inn i øvelse og forsøke å få med den intensiteten inn i øvelsen feks kan hjelpe, deretter bare gå kort kort de første gangene før du løser ut å kjører opp igjen. Feks kan man jo få hunden til å halse/bevokte på deg (om den kan det) også kommanderer du fot mens den sitter der å halser, går pittelitt også løser ut på hals igjen. Eller du kan "frustrere" hunden litt ved å gå litt fot løse ut i lek, men pass på at hunden ikke får leken, feks ha en ball med tau e.l. i handa som du slipper ned å lar hunden jage en liten runde rundt seg selv før du snapper den tilbake opp i handa sier fot og går videre noen skritt til og gjentar (eller avslutter å belønner skikkelig).  

  • Like 2
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive


  • Nye innlegg

    • Det finnes alltid unntak, men det bør aldri være grunnlag for anbefaling av en rase. Vil man helst ikke ha lyd/røyting/whatever så velger man en rase som vanligvis ikke har tendensene til det. Oppdragelse, trening og miljø kan påvirke, men genetikken kan ikke overstyres. Lyd på riesen er ingen overraskelse for meg, det er jo en hund med mye driv.
    • Er en del med god helse og super mentalitet også? Vår golden var på ingen måte taus, han bjeffet forholdsvis mye. Cavalieren vår var helt ekstremt gneldrete med vakt som sin selvpålagte hovedoppgave. Mest savage villdyr jakt-, vakt- og trekkhund jeg har hatt. Understimulert.  Ingen lyd på finsk lapphund og chihuahua, som begge fikk over gjennomsnittet med oppmerksomhet og stimuli. Begge rasene kjent som gneldrebikkjer, begge individene så og si tause, i motsetning til de to kjent for å være verdens enkleste og greieste, som i bunn og grunn var veldig hundete hund på mange måter, bl.a. ressursforsvar. Såfremt en skal trene og aktivisere hunden er oppdragelse og aktivisering vel så viktig som rase og genetikk, tror jeg. En golden som kjeder seg er ingen plysjhund, den vil bjeffe og ødelegge ting. En spisshund som får tilfredsstilt behov og blir trent trenger verken lage lyd eller ugagn. Kan lyd handle vel så mye om hvordan ulike raser blir valgt av ulike typer hundeeiere til ulike typer hundehold? Hvilke raser vil ikke bli gneldrebikkjer om en ofte og lenge av gangen plasserer dem i en kjedelig hundegård alene, hvor de kan se/høre/lukte forbipasserende? En gjenganger med små, såkalte gneldrebikkjer av selskapsraser er at eierne verken forstår dem eller trener dem, og så retter det seg når de får hjelp til å tolke hunden og interaktere bedre med den.  Jeg har forøvrig hatt store problemer med LYD på riesenvalpen jeg har nå (ikke en rase for trådstarter). Ikke noe jeg forventet, og er pga generelt konsensus om bjefferaser usikker på om det er genetisk lyd eller om det i hovedsak er miljøpåvirkning fra den individuelle mammaen. Fra mitt eget anekdotiske erfaringsgrunnlag tror jeg egentlig det siste. Det har tatt to mnd å bli kvitt problemet hjemme, ved å forstå mer av hva han vil når det kommer lyd, og hvordan respondere på det. Ikke super lystbetont oppgave å jobbe med, for jeg forventet ikke det problemet.  Den personlige efaringen min er altså at rase is like a box of individuals i litt større grad enn mange andre mener.
    • En del lyd og dårlig helse og mentalitet på dem.
    • Hva med vanlig cocker? Eller amerikansk cocker? 
    • Eurasier, og sannsynligvis pyrineer, er ikke hunder jeg vil anbefale om man har noe ambisjoner i hundesport. Bichon utgår på bjeffingen. Det er (heldigvis!) forskjell på raser, og det er en grunn til at noen raser går igjen, på godt og vondt. Av gruppe 1 har du jo colle, lang- og korthår. Det har vært noe mentale svakheter på dem, men jeg har inntrykk av at det bedres. Det er himla mye røyting og børsting. Og så vil jeg generelt sett fraråde sports/jaktvarianter av rasene. Alle disse er aktive bruksraser som tåler å brukes en god del uten å være hypervarianten. Noen av jaktvariantene har mye stress og dårligere mentalitet. Det er ikke alle som får dem til, og jeg synes helt ærlig at de bør være hos noen som jakter, eller minimum satser mye på hundesport.
  • Nylig opprettede emner

×
×
  • Opprett ny...