Gå til innhold
Hundesonen.no

Kløe over halerot


Recommended Posts

Hei.

Hunden vår har visst klødd seg til blods over halerota. Kun der og ikke noe særlig kløe vi har reagert på. Bare lagt merke til han biter seg der en gang i blant.

Han er midt i hårfellinga og har tykk underull. Han mister også valpepels nå. I tillegg har vi brukt å la han svømme i vannet her hver dag nå i carmen for å kjøle seg ned.

Det er ikke stort sår, men litt sånn gulaktige skorper og ser et lite rødt irritert området og kanskje litt sår. Ser ut som blanding av skorper og flass i pelsen.

Kan dette være våteksem? Hva bør vi gjøre? Rett til veterinær? Kan ìkke noe om dette. Kan det evt være annet?

Han bada i saltvann på lørdag men fikk bade i ferskvann etterpå. På kvelden husker jeg jeg la merke til han klødde seg over halerota.

 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Det kan høres ut som våteksem - lukter det vondt? Er det gult puss? Det kan være så tidlig stadie at det ikke har eksplodert av stank og gørr enda, også.

Hvis det er våteksem, så ville jeg lagt inn midlertidig badestopp, jeg ville klippet/barbert bort pels et par centimeter rundt såret for å gi det luft, og jeg ville forsøkt å holde våteksemen tørr ved å bruke potetmel og sinksalve - sinksalven ville jeg også smurt litt utenfor, for å motvirke spredning. Gjentas flere ganger om dagen. Jeg ville også gitt ham et godt bad med en mild shampoo for å få ut eventuelle resten av bakterier og skit som irriterer huden etter badene, men da fønet ham knusktørr. Også må han selvfølgelig ikke gnage og klø seg der.

Det finnes en million kjerringråd mot våteksem - jeg har også en pH-nøytraliserende spray jeg kan bruke, noen sverger til vaginalkrem mot sopp, også videre.

Ser du ikke bedring - at det blir tørrere og mindre skorpete - innen relativt kort tid, kan du trenge et veterinærbesøk for kortison og/eller antibiotika. Jeg har klart å stoppe våteksem selv et par ganger, men da har jeg funnet det tidlig. En annen gang ble det full kur av antibiotika og kortison (klødempende), men da eksploderte våteksemen i nakken som en allergisk reaksjon på exspot (mener jeg å huske at det var).

Våteksem etter mye bading er ikke ukjent, og huden kan bli irritert om den går mye våt/fuktig/klam i tykk pels. Min forrige tispe fikk våteksem etter en lang tur i regnet med innlagte sølebad, også glemte jeg å ta av det våte stoff-halsbåndet før neste dag - og da var det blitt en gryende våteksem under halsbåndet der det hadde blitt tett og klamt.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg vet ikke hva det kan være, men dersom du skal smøre på sinksalve (som sikkert er et veldig godt tips fra oven :)) vil jeg anbefale å ikke smøre over hele såret, men i kanten langs såret. Da gror det fortere. 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

23 minutter siden, tutle skrev:

Jeg vet ikke hva det kan være, men dersom du skal smøre på sinksalve (som sikkert er et veldig godt tips fra oven :)) vil jeg anbefale å ikke smøre over hele såret, men i kanten langs såret. Da gror det fortere. 

Ja, det var litt klønete forklart - sinksalven er god for å lage en "mur" som stopper spredningen. Våteksem trenger luft for å tørke, men potetmelet hjelper også til med uttørking uten å tette helt som et lagt med tykk krem gjør. 

Derfor barberer/klipper jeg pels noen centimeter utenfor selve våteksemen - da er det lettere å se om det sprer seg, og det er plass til å ha på sinksalve.

Våteksem kan virkelig eksplodere om det får gå ubehandlet i tett pels, jeg har sett noen disgusting eksempler hvor det startet med et lite felt, og ble til verkende sår over hele låret på veldig kort tid.

Jeg hadde selv et tilfelle - hunden som reagerte på exspot hadde fått et lite sår i nakken der exspoten ble satt, en annen hund merket såret (før jeg merket det), og slikket som besatt på det. Neste morgen var det på størrelse med en knyttneve, og jeg dro av hårklumper fulle av verk. Jeg var så kvalm, det var skikkelig ekkelt. Nå er jeg litt sensitiv på sånt også... Jeg fant også dusinvis av småskorper i bakhodet, antagelig mindre mengder exspot som hadde sprutet/vandret og småirritert huden uten å gi så store utslag. Her ble det altså kortison for å dempe kløen og hestekur med antibiotika for å hjelpe til med groingen, når potetmel og sinksalve ikke hjalp - og vi tok også pels- og hudprøver for å utelukke at småsårene var midd eller annet tull.

Men den forrige tispa mi hadde våteksem to ganger, som jeg kan huske, og begge de gangene klarte jeg å stoppe og å heale det selv. 

  • Like 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Ah... ringer vet i dag for å høre. På en måte synes jeg det virker som startende våteksem men på en annen side synes jeg ikke det.

Typisk dette når vi skal på utstillinga i råde så hadde håpa å slippe barbering. Men men... helse først. Høre hva veterinæren sier. Jeg hadde aldri fått klippa/barbert han så dersom det må gjøres må han til veterinæren uansett.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hvis du ender med å klippe/barbere, så er ikke det noe hinder for å stille på utstilling, så lenge huden selv er frisk og tørr, uten skorper. Jeg har stilt hund med barbert flekk en håndfull ganger, og dommer har aldri kommentert på det. Det tar jo også litt tid før pelsen gror ut, så selv om det ikke ser nybarbert ut, vil det over noe tid være en flekk med kortere pels. 

Jeg har vært aktiv ringsekretær i 15 år eller så, og har heller aldri jobbet for en dommer som steiler for en barbert flekk, så lenge en kan bedømme pelskvalitet på resten av hunden. 

Jeg har som regel hatt veterinærattest i bakhånd som bekrefter at hunden er klinisk frisk, så ikke noen trenger å bekymre seg for om jeg stiller syk hund. Men jeg har bare vist den om dommer har kommentert det, og har dermed aldri trengt å vise attesten. 

Så er det selvfølgelig forskjell på om det er en barbert flekk over hele ribbeina, eller om det er etter blodprøve på en framlabb, eller om det er en 5 x 5 cm flekk etter våteksem - er halve siden nakenhund, skjemmer det jo uttrykket noe.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive


  • Nye innlegg

    • Lange turer er ikke nødvendigvis veldig stimulerende. Det kan være, men det kan også øke stress, særlig hvis dere går mye i ukjente miljøer eller rundt mye andre folk og hunder. Stress og usikkerhet er i stor grad genetisk, og påvirkes såklart av hormoner. Søksarbeid er ofte god stimuli, og er bevist å øke selvtilliten hos hunder. Meld dere på et kurs i nosework, barn hunt eller annen type søk som dere kan bruke som aktivisering i hverdagen. Tren triks og lydighetsøvelser. Kjøp spill med utfordringer som hun kan løse for å få middag. Generelt vil jeg også skjerme henne mot å bli presset inn i situasjoner der hun føler hun må si fra. Det er ikke alltid mulig, men ikke la fremmede klappe henne, hold avstand til ting eller steder som stresser henne, osv. Hvis hun knurrer er hun for ukomfortabel, og hvis det signalet blir oversett er bitt ofte neste.
    • Har en mittelspitz tispe som har mye stress. Dette spesielt i de to røyteperiodene og under løpetid. Merker dette godt med økende varsling, knurring mot ukjente(hvis de forsøker ta på henne) og slikking av labber. Alt dette begynte etter første løpetid. Vi forsøker å gå lange turer og leke for å stimulere henne, virker noe... Ingen smerter.  Snakket med dyrlegen uten noe særlig gode råd. Har også hatt atferdsanalyse for noen år siden, hvor konklusjonen var mer stimuli og eksponering.   Er det noen med liknende erfaringer? Kan det være hormonelt betinget, eller er det en slags angstlidelse?   
    • Det er ingen grunn til å ikke bruke tørrfôr som godbiter ellers også, det er jo bare mat, så lenge hunden vil ha det. Og vær for all del ekstremt forsiktig med AI. De stiller ikke vesentlige spørsmål som en veterinær vet å spørre før man behandler en hund. Kildekritikk er fint, men det kommer helt an på hvilke kilder man bruker. Og har lov til å bruke. Så enten er AI-en trent på ulovlig materiale, eller så har den et begrenset spenn av kilder. I tillegg er det ekstremt stor forskjell på hundehold i ulike land, så selv forutsetninger for forskning og råd fra profesjonelle vil variere stort.
    • Altså hvorfor har ikke jeg tenkt på dette?!  Så genialt med AI altså👏🏻  Har snakket med vetrinær igjen i går, og vi skal forsøke med Hills sitt allergifor:) Vi startet overgang i går og lillemann ELSKET det og «sorterte» maten i skåla for han skulle spise Hills-bitene først🤣  Det som var et kjempepluss var at foret har godbiter med samme ingredienser, så de kunne han få 4 stk av om dagen, selv om han er på eliminasjonsdiett. Så GJETT om det ble fest hjemme i går. Første godbit på mer enn syv uker.  Fikk også sove natta gjennom uten magetrøbbel og i morres var avføring fast og fin!    Har skikkelig tro på at dette skal bli bra🫶🏻 OG når vi forhåpentligvis starter provokasjonsdiett om noen uker så skal vi starte med VOM fra taste!    Tusen takk for gode råd folkens👏🏻👏🏻👏🏻👏🏻 Dere er helt supre som tar dere tid til å svare, og nå er vi såå lykkelige i heimen😍    
    • Takk! 🥰 Jeg glemte at det finnes en verden av små butikker utenom gigantene. Du reddet dagen og uka og måneden, og potensielt hele sommeren min. Nettopp vært på kurstime med råfor klabb og klæss og isj, og så ikke veldig lyst på fremtiden. Får hamstre.
  • Nylig opprettede emner

×
×
  • Opprett ny...