Gå til innhold
Hundesonen.no

Kløe over halerot


Recommended Posts

Hei.

Hunden vår har visst klødd seg til blods over halerota. Kun der og ikke noe særlig kløe vi har reagert på. Bare lagt merke til han biter seg der en gang i blant.

Han er midt i hårfellinga og har tykk underull. Han mister også valpepels nå. I tillegg har vi brukt å la han svømme i vannet her hver dag nå i carmen for å kjøle seg ned.

Det er ikke stort sår, men litt sånn gulaktige skorper og ser et lite rødt irritert området og kanskje litt sår. Ser ut som blanding av skorper og flass i pelsen.

Kan dette være våteksem? Hva bør vi gjøre? Rett til veterinær? Kan ìkke noe om dette. Kan det evt være annet?

Han bada i saltvann på lørdag men fikk bade i ferskvann etterpå. På kvelden husker jeg jeg la merke til han klødde seg over halerota.

 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Det kan høres ut som våteksem - lukter det vondt? Er det gult puss? Det kan være så tidlig stadie at det ikke har eksplodert av stank og gørr enda, også.

Hvis det er våteksem, så ville jeg lagt inn midlertidig badestopp, jeg ville klippet/barbert bort pels et par centimeter rundt såret for å gi det luft, og jeg ville forsøkt å holde våteksemen tørr ved å bruke potetmel og sinksalve - sinksalven ville jeg også smurt litt utenfor, for å motvirke spredning. Gjentas flere ganger om dagen. Jeg ville også gitt ham et godt bad med en mild shampoo for å få ut eventuelle resten av bakterier og skit som irriterer huden etter badene, men da fønet ham knusktørr. Også må han selvfølgelig ikke gnage og klø seg der.

Det finnes en million kjerringråd mot våteksem - jeg har også en pH-nøytraliserende spray jeg kan bruke, noen sverger til vaginalkrem mot sopp, også videre.

Ser du ikke bedring - at det blir tørrere og mindre skorpete - innen relativt kort tid, kan du trenge et veterinærbesøk for kortison og/eller antibiotika. Jeg har klart å stoppe våteksem selv et par ganger, men da har jeg funnet det tidlig. En annen gang ble det full kur av antibiotika og kortison (klødempende), men da eksploderte våteksemen i nakken som en allergisk reaksjon på exspot (mener jeg å huske at det var).

Våteksem etter mye bading er ikke ukjent, og huden kan bli irritert om den går mye våt/fuktig/klam i tykk pels. Min forrige tispe fikk våteksem etter en lang tur i regnet med innlagte sølebad, også glemte jeg å ta av det våte stoff-halsbåndet før neste dag - og da var det blitt en gryende våteksem under halsbåndet der det hadde blitt tett og klamt.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg vet ikke hva det kan være, men dersom du skal smøre på sinksalve (som sikkert er et veldig godt tips fra oven :)) vil jeg anbefale å ikke smøre over hele såret, men i kanten langs såret. Da gror det fortere. 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

23 minutter siden, tutle skrev:

Jeg vet ikke hva det kan være, men dersom du skal smøre på sinksalve (som sikkert er et veldig godt tips fra oven :)) vil jeg anbefale å ikke smøre over hele såret, men i kanten langs såret. Da gror det fortere. 

Ja, det var litt klønete forklart - sinksalven er god for å lage en "mur" som stopper spredningen. Våteksem trenger luft for å tørke, men potetmelet hjelper også til med uttørking uten å tette helt som et lagt med tykk krem gjør. 

Derfor barberer/klipper jeg pels noen centimeter utenfor selve våteksemen - da er det lettere å se om det sprer seg, og det er plass til å ha på sinksalve.

Våteksem kan virkelig eksplodere om det får gå ubehandlet i tett pels, jeg har sett noen disgusting eksempler hvor det startet med et lite felt, og ble til verkende sår over hele låret på veldig kort tid.

Jeg hadde selv et tilfelle - hunden som reagerte på exspot hadde fått et lite sår i nakken der exspoten ble satt, en annen hund merket såret (før jeg merket det), og slikket som besatt på det. Neste morgen var det på størrelse med en knyttneve, og jeg dro av hårklumper fulle av verk. Jeg var så kvalm, det var skikkelig ekkelt. Nå er jeg litt sensitiv på sånt også... Jeg fant også dusinvis av småskorper i bakhodet, antagelig mindre mengder exspot som hadde sprutet/vandret og småirritert huden uten å gi så store utslag. Her ble det altså kortison for å dempe kløen og hestekur med antibiotika for å hjelpe til med groingen, når potetmel og sinksalve ikke hjalp - og vi tok også pels- og hudprøver for å utelukke at småsårene var midd eller annet tull.

Men den forrige tispa mi hadde våteksem to ganger, som jeg kan huske, og begge de gangene klarte jeg å stoppe og å heale det selv. 

  • Like 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Ah... ringer vet i dag for å høre. På en måte synes jeg det virker som startende våteksem men på en annen side synes jeg ikke det.

Typisk dette når vi skal på utstillinga i råde så hadde håpa å slippe barbering. Men men... helse først. Høre hva veterinæren sier. Jeg hadde aldri fått klippa/barbert han så dersom det må gjøres må han til veterinæren uansett.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hvis du ender med å klippe/barbere, så er ikke det noe hinder for å stille på utstilling, så lenge huden selv er frisk og tørr, uten skorper. Jeg har stilt hund med barbert flekk en håndfull ganger, og dommer har aldri kommentert på det. Det tar jo også litt tid før pelsen gror ut, så selv om det ikke ser nybarbert ut, vil det over noe tid være en flekk med kortere pels. 

Jeg har vært aktiv ringsekretær i 15 år eller så, og har heller aldri jobbet for en dommer som steiler for en barbert flekk, så lenge en kan bedømme pelskvalitet på resten av hunden. 

Jeg har som regel hatt veterinærattest i bakhånd som bekrefter at hunden er klinisk frisk, så ikke noen trenger å bekymre seg for om jeg stiller syk hund. Men jeg har bare vist den om dommer har kommentert det, og har dermed aldri trengt å vise attesten. 

Så er det selvfølgelig forskjell på om det er en barbert flekk over hele ribbeina, eller om det er etter blodprøve på en framlabb, eller om det er en 5 x 5 cm flekk etter våteksem - er halve siden nakenhund, skjemmer det jo uttrykket noe.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive


  • Nye innlegg

    • Jeg ønsker at prisene på valpene sank betraktelig. Både på blandinger og rasehunder. Grunnen til det er at når man nå tjener så utrolig godt på hvert valpekull, så er jeg redd det bli mer rovdrift på tispene. Og mer useriøs oppdrett. Jeg vet om flere som sper på pensjonen ved å avle kull etter kull, år etter år (på flere tisper, men likevel). Han ene får opp til ca 50 valper pr. år, og sånn har han holdt på i mange mange år. Blir penger av det gitt... 
    • Han får typisk siste måltid i 20-tiden, og da er det oppbløtet, så han får i seg mye væske da. Har tenkt at dette kanskje er litt for seint og at han da får full blære en gang midt på natten. Vi legger oss ca. 22:30 og står opp klokken 07, så det er jo over 8 timer. Men som sagt har han jo klart dette fra han var 2 måneder gammel, så jeg syns det er rart at nå som han er større, så skal han plutselig ikke klare å holde seg lenger. Ja, jeg er streng på at det er kun ut for å tisse og bæsje. Han får ikke begynne å leke med pinner osv. Han sovner fort igjen etter å ha vært på do, så det er bra! 
    • Litt av problemet er at om man avler renrasede hunder så får man konsekvenser i det at man ikke får registrert valpene, mens med blandingshunder så er det litt mer "fritt frem". Dessverre. Og det er lite man kan gjøre så lenge hundene har tilgang til mat, vann og ly, og får det tilsynet de har behov for helsemessig.
    • Hei.. Jeg blir så frustrert.. Noen jeg så hadde valper liggende ute på finn i starten av året (valpene født i Desember), har nå parret tispa igjen på første løpetid etter forrige kull, dette skjer så ofte og jeg blir kvalm! Er det virkelig ingen lov som skjermer de stakkars tipsene for sånt? De blir jo brukt som pengemaskiner. "Oppdretter" får søte små valper og itillegg så tjener de GODT på det, vinn vinn tenker de..  Ikke bare skal de ha nytt kull, men rett etter å solgt valpene fra forrige kull så ble både mor og far (de eier begge selv) lagt ut for omplassering på finn, dette ett eller annet vås om at de skulle bruke tid på Gud og hadde blitt frelst og blabla. Jeg blir helt paff.. Men viser seg jo at hundene aldri ble omplassert allikevel for nå har de lagt ut ny annonse om at de venter valper i August, fra samme tispe og hannhund... Har forresten screenshot fra annonsen til forrige kull. Er det lov å holde på sånn? Rådrift på tispa for at de har funnet ut at de tjener gode penger på det?!  Gjelder forresten Malamute/husky blanding, hvite hunder, du finner de på finn 🤪
    • Takk for tipset, fikk plass så nå får vi testet ut<3
  • Nylig opprettede emner

×
×
  • Opprett ny...