Gå til innhold
Hundesonen.no

Spørsmål om fargegenetikk


tonjeiss
 Share

Recommended Posts

Hei,

Jeg har ei tispe som er sortbrindle og hvit (hun er helt svart, kun to brindle hårstrå). Foredrene hennes er sort/hvit og blå.

Må hannhunden hun pares med ha blå gener for at blåfargen kan komme til utrykk?

Er sortfargen så dominant at hvis hun pares med en rød hannhund (med røde foreldre) vil ungene bare

bli sorte? Eller gir den kombinasjonen brindle?

Jeg er bare nysgjerrig :)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  På 5/19/2015 at 10:47 AM, tonjeiss skrev:

Hei,

Jeg har ei tispe som er sortbrindle og hvit (hun er helt svart, kun to brindle hårstrå). Foredrene hennes er sort/hvit og blå.

Må hannhunden hun pares med ha blå gener for at blåfargen kan komme til utrykk?

Er sortfargen så dominant at hvis hun pares med en rød hannhund (med røde foreldre) vil ungene bare

bli sorte? Eller gir den kombinasjonen brindle?

Jeg er bare nysgjerrig :)

Hanhunden må være eller bære blått for at hun skal få blå valper (eller blå brindle, blå/tan, blå grizzle...).

Med rød, mener du egentlig sobel? Recessiv rød (uten et eneste svart hårstrå) tror jeg er sjelden (ukjent?) på staff. Recessiv rød kan maskere alskens, så OM du parer en sort brindle med recessiv rød er det nesten umulig å vite hva det vil gi.

Om du parer din brindle med en sobel, skal du i hovedsak få brindle valper. Hun bør vel egentlig ikke kunne bære sobel, siden begge foreldrene er solide som bærer brindle (med mindre en av dem er en feilidentifisert, svært mørk brindle som bærer sobel og har nedarvet det til dattera).

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 4 weeks later...
  På 6/15/2015 at 7:18 PM, mammaen til Luna skrev:

lurer på noe i samme sjanger... om en hvit puddel pares med en sort -får en da enten hvite eller sorte valper, eller kan de bli tofargede?

  På 6/15/2015 at 7:25 PM, Line skrev:

Nei, den får ikke tofargede.

Den kan få tofargede, om den har genet for flerfarge. Det er så vidt jeg har fått med meg recessivt, og kan dukke opp i kull med ensfargede foreldre, alt ettersom hva for slags gener de bærer på. Det er lite sannsynlig da, i gamledager ble flerfargede pudler avlivet, det er bare nå de siste årene at man avler på de til tross for at avkommene da vil få avlssperre i FCI-systemet. Og det er snakk om at flerfargede pudler skal bli en egen rase (tysk ullhår, eller noe sånt), men jeg hadde ikke holdt pusten mens jeg venta på det, franskmennene er ikke spesielt begeistret for flerfargede pudler, og det er i utgangspunktet de som forvalter rasen.

Men sånn i utgangspunktet, så får den enten sorte eller hvite valper. Vi gentester pudlene for B og E-allelene, B er sort, b er brunt, e er krem, hvit, aprikos og rød. Malin til @Belgerpia er sort med anlegg for hvitt (en BBEe, om jeg ikke husker feil), parer vi henne med en hvit hanne eller en sort hann med anlegg for hvitt, vil vi kunne få både sorte og hvite valper. Det er en forholdsvis forståelig oversikt her :)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive


  • Nye innlegg

    • Nei jeg hadde jo ikke det, men nå er hun et familiemedlem og har vært det i 3 år, så å sende henne tilbake er uaktuelt. 
    • Dette handler mer om uenighet. Jeg håper du sier nei til dette. Om du hadde visst at hunden skulle brukes til å produsere blandingskull hadde du ikke skrevet under. 
    • Uff, det er vanskelig med oppdrettere man ikke er enig med, dessverre. Du sier det står i kontrakten at avl skal følge NKKs retningslinjer, men hva står i kontrakten om brudd? Det hjelper jo ingenting med en kontrakt dersom ikke betingelsene ved brudd er beskrevet. Juridisk sett står oppdretter som eier, og om hun ikke vil la deg kjøpe ut hunden til full pris så er det dessverre opp til deg å heve kjøpet på grunnlag av kontraktsbrudd. Dette er veldig vanskelig når det er snakk om et levende dyr og ikke en faktisk vare. Du kan jo også eventuelt kontakte NKK for råd.
    • Hei,  Jeg har en 3 år gammel malteser på for. Jeg betalte 5k da jeg fikk henne, men signerte fortsatt en vanlig forvert avtale. Hun skal ifølge avtalen få 2 kull. Det ble spesifisert da jeg fikk henne at hun skulle avles med andre registrerte maltesere.  Oppdretter bestemmer seg i stedet for å få et blandings kull og lage maltipoo på første kull. Jeg likte det ikke, men orket ikke å lage noe styr av det. I oktober hadde hun første løpetid etter kull nr 1. Det er nå ca 6 mnd siden og jeg har fulgt med for å sjekke om hun får løpetid.  I dag fikk jeg melding av oppdretter hvor hun truer med å ta henne tilbake fordi jeg ikke har sagt ifra om løpetid, men hun har jo ikke hatt løpetid enda. Hun mener maltesere har løpetid hver 4. Mnd? Dette høres ikke riktig ut. Jeg ble veldig satt ut siden jeg alltid har gitt beskjed ved løpetid tidligere. Mitt spørsmål er hvilke rettigheter har jeg? Jeg har jo betalt en viss sum for hunden. Jeg har fulgt kontrakten, og kan dokumentere at oppdretter har brutt kontrakten. Kontrakten spesifiserer at hun må følge nkk sine retningslinjer for avl, og de åpner ikke for blandingsavl. Hun sa hun er i sin fulle rett til å blande raser så hun er åpen på at hun vil bryte kontrakten nå og.  Jeg vil egentlig bare bli ferdig med dette og hadde planer om å si ifra ved løpetid som sikkert kommer nå straks, men nå føler jeg meg ikke trygg på dem overhodet.    Edit: jeg har hatt hunden i 3 år og er absolutt ikke interessert i å heve kjøpet. Jeg ønsker egentlig kun at de skal forholde seg til kontrakten, og ikke true meg med å hente henne når jeg alltid har fulgt kontrakten. 
  • Nylig opprettede emner

×
×
  • Opprett ny...