Gå til innhold
Hundesonen.no

Oppdatering om valpen og noen spørsmål om rotrening :)


Renate Kristiansen
 Share

Recommended Posts

Da har vi hatt valpen i en uke, har gått gjennom mange følelser. Der en var å nesten ville levere tilbake, til å være helt forelsket. Nå er jeg helt forelsket og kunne ikke tenkt meg og være uten henne :D

Første gang hun sov natta gjennom, våknet jeg på morgenen med panikk følelse ut i stua, hvor lille vidunderet lå fredelig og sov :D

Hun har nesten ikke uhell inne, går noen ganger til døra og sier i fra på den måten, ellers så ser jeg med en gang når hun må tisse og bæsje! godt å lære hunden å kjenne ;)

Alene hjemme treningen har gått fint så langt, hun reagerer ikke så mye, legger seg som regel og sove, har ikke gått fra henne i "hyper" modus.. hehe

Hun har lært sitt og holder på med innkalling og slikt.

Hun biter ikke så mye på hender, men elsker å bite i klærne til oss. spessielt barna når de leker på gulver, sier til dem at når hun gjør det, skal de overse og så gå bort eller sette seg i stolen sofaen.

Men det jeg lurer på er rotrening. Jeg setter henne i bånd fast inne, og overser henne til hun slapper av, men hva skal jeg gjøre så? slippe henne løs fra båndet? rose? og burde dette trenes ofte? ute og inne?

setter henne i bånd når hun får raptuser? hun biter i klær og springer rundt som gal inne. Er det feil? prøvd å ha henne på fanget og stryke og kose, men når hun er i det humøret roer hun seg ikke...

10509691_10152549115930516_1745493106339

10402382_10152543087775516_6866911644102

  • Like 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg ville latt vær å leke med henne inne, og hatt masse tyggesaker tilgjengelig overalt siden tennene klør. Lek heller ute, så hun leker ute, og er rolig inne. Ang bindetreningen så gjør du rett, bind og overse, og når hun har "gitt opp" og blitt rolig så tar du båndet rolig av henne uten å gjøre noen sak ut av det :) Du kan godt binde henne når hun får raptus, men du kan også ta henne med ut og la henne rase fra seg der, evt gi henne noe godt å spise som er hjernetrim, legg ut søk for eksempel, så hun får samlet seg :)

  • Like 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

for ei fin frøken og gratulerer med valp! :)

Jeg synes du gjør mye rett!

Jeg bruker bånd på min når han gjør ting jeg ikke synes er OK, eller når jeg ser at han trenger en pust i bakken og han ikke klarer å finne ut av det selv. Vi starta med det når han var 10 uker og allerede noen dager etter at vi startet med det fallt han til ro med det samme, aller oftest så sovnet han.

Vi hektet av båndet så snart han var rolig, altså når han hadde tatt noen dype sukk, og var avslappet. Hvis han kokte opp igjen gikk han rett i bånd. Hvis han sovnet hektet vi det av og lot han ligge til han våknet av seg selv. Dette gjør vi fortsatt, rett og slett fordi jeg ikke liker tanken på at han skal våkne og være fastbundet - han skal kunne få bevege seg fritt.

Belønningen er jo å ikke stå i bånd og heller være rolig og sosial med familien. Så du trenger ikke rose, bare hekt det av og verden går videre :)

Vi har trent masse på dette og ser helt klart effekten, han er dønn rolig inne, ikke noe tull.

vi trener det både ute og inne, og som sagt så er vi konsekvente med å sette i bånd hvis han koker opp igjen, som igjen har resultert i at han som regel kun trenger 1 runde i bånd fordi han aller helst vil være med oss ;)

Masse lykke til videre! :-D

Edit: enig med Stanova - prøv gjerne å gi henne mer utfordring ifht hjernetrim og det å få rase fra seg litt ute. Da vil hun som regel være klar for å være rolig og sove inne, hvis dere ikke drar aktiviteten for langt :)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Det spørs hva du mener. Forstår jeg det rett om du binder hunden for å trene ro trening? Altså binder den "bare fordi", ikke som timeout fordi den har raptus eller noe slikt? Jeg ser at du bruker det som timeout også, men du har nevnt binde to ganger og i det første så får jeg inntrykk av at du bruker båndet til ro trening og binder hunden uten at det er ifbm timeout, mens andre ganger så bruker du båndet som timeout for å roe ned raptus e.l. Begge er forsåvidt greit altså, bare greit å vite, fordi svaret på "hva gjør jeg da" varierer litt. Bruker man båndet som timeout så ville jeg jo absolutt sluppet løs valpen når den er rolig, det er jo "belønninga" for riktig adferd og en god del av det som bidrar til læring. Er det derimot snakk om at du bare vil begrense hundens plass, for at den skall legge seg ned å sove og bruker båndet på "samme måte" som en valpebinge, for å begrense boltreplassa, så er det jo like greit å bare la den ligge i fred når den først har lagt seg også heller slippe den løs når det er på tide med lufting eller ny aktivitet(eller den har ligget der lenge nok).

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Nei altså, jeg binder henne som time out, blir ikke dette som rotrening da? Eller burde jeg gjøre rotrening på en annen måte? Hun får bevege seg som hun vil inne, bare hun er rolig. Barna og andre har fått beskjed om at leke gjør vi ute. Og jeg trener litt hjernetrim hver dag, hun har også kong hun leker med. Skal prøve dorull:-) takk for tips.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Nei altså, jeg binder henne som time out, blir ikke dette som rotrening da? Eller burde jeg gjøre rotrening på en annen måte? Hun får bevege seg som hun vil inne, bare hun er rolig. Barna og andre har fått beskjed om at leke gjør vi ute. Og jeg trener litt hjernetrim hver dag, hun har også kong hun leker med. Skal prøve dorull:-) takk for tips.

Jo, selvsagt, det blir en del av rotreningen, oppdragelsen og grensesettingen :) Men det er noen som også bruker valpegård, bånd e.l. for å begrense plassen til valpen i perioder, uten at den først har gjort noe "galt", altså ikke som oppdragelse eller konsekvens på noe den gjorde, men bare for å lære den å holde seg på et sted og legge seg ned/roe ned raskere siden den har mindre plass å gjøre pøbelstreker på. Bare rein rotrening rett og slett. Ingen av de er feil, og begge kan brukes om hverandre, men man bør jo endre responsen på det ettersom om det er timeout eller bare ligge i ro å sove trening :)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive


  • Nye innlegg

    • Er det ingen i nærheten som har en hund du kan låne? En oppdretter med flere hunder, eller noe? Nå var jo det for min og Odins del, men når jeg ikke orket å konkurrere med ham mer så gikk jo Lisa her på forumet konkurranser med ham. Men ja, livet som hundeeier er jo veldig i faser. Fra valpestadiet og få dem til velfungerende hunder i hverdagen, til å kunne ha dem med på aktiviteter og konkurranser, og så når de ikke er med på alt lengre igjen, og trenger mer oppfølging  helsemessig.
    • Akkurat nå har jeg lyst på en hund som kan henge med på lange fjellturer og som jeg kan konkurrere med, men som kan bo et annet sted så lenge senioren min fortsatt lever. Må jo bare innse at hun er en gammel hund som ikke lengre kan være med på alt jeg har lyst til, men vil jo også gi henne en god alderdom. Så ny hund i huset er uaktuelt så lenge hun er her. Hvorfor må det være så vanskelig...
    • Enig med Simira, meld dere på et valpekurs om dere ikke allerede går/har gått. I tillegg har for eksempel Maren Teien en veldig fin kanal som heter Hverdagslydig+ (https://boon.tv/hundetrener-maren), der er det også en egen kanal for valpeeiere. Vet at flere har hatt god nytte av hennes forelesninger og videoer i valpeperioden. Finnes helt sikkert noen gratis alternativer også, men det har jeg ingen oversikt over. 
    • Først av alt må du slutte å la ham hilse på andre hunder på tur. Hvis ikke får du en hund som trekker i båndet i alle retninger, og stresser seg opp hver gang han ser en hund. Det er ikke alle som kan eller vil hilse, og det er heller ikke trygt. Prøv å holde dere til kjente, trygge hunder. Om du ikke kjenner så mange kanskje det er noen du møter ofte på tur, eller du kan ta kontakt med en klubb i nærheten, en turgruppe eller noe. Jokking er en typisk stressadferd i den alderen, og tegn på at han girer seg opp for mye. Avbryt lek eller hilsing så fort det er tilløp til jokking, og jobb med at han skal være rolig og ha kontakt med deg. For å få slutt på biting i føtter ville jeg først og fremst sørget for at han har nok biteleker, og avlede med dem. Når han først begynner å bite på føttene, stå helt stille og ignorere ham til han slutter. Jeg vil på det sterkeste anbefale deg å gå et valpekurs om du ikke har gjort det allerede. Alt dette er helt vanlig for valper i den alderen, og på et kurs vil du få hjelp til å håndtere det. Du finner også mange vanlige problemer og råd for dem i trådene under valpeprat her på forumet, så ta en titt gjennom her.
    • Kikket litt i dogweb og ser at hundene fra lundehundprosjektet ligger der sånn som alle andre, med en X på slutten reg. nummeret. Den som ble utstillingschampion var 3. generasjon, og ser tittelen ligger inne. Da skulle man jo gjerne tro at de kan ta andre championat også, og at det samme vil gjelde for cavalierprosjektet, som trossalt er ganske så ekvivalent? Det var jammen ikke lett å finne informasjon på dette! 
  • Nylig opprettede emner

×
×
  • Opprett ny...