Jump to content
Hundesonen.no

Kjøpe valp - prosedyren?


Angelfeather
 Share

Recommended Posts

Hei :) Jeg har vært i kontakt med tre forskjellige oppdrettere som alle venter valper i løpet av mars. Jeg har gitt beskjed at jeg aller helst ønsker en tispe, men at hannhund ikke er helt utelukket det heller. Det er imidlertid vanskelig å få tak i tispe i og med at alle har noen på venteliste. Rasen er forøvrig Sheltie slik at det også er få valper som kommer. Derfor lurer jeg på hvordan man gjør dette når oppdretter får kull?

Altså; dersom oppdretter nr. 1 ringer meg og sier at det ikke blir tispe på meg, men at jeg har muligheten til å få hannhund i stedet. Kan jeg da reservere en hannhund - inntil eventuelt oppdretter nr. 2 eller nr. 3 ringer og sier at jeg har mulighet til å få tispe der? Og dermed si til oppdretter 1 at jeg ikke ønsker hannhunden allikevel? Eller er jeg "låst" med en gang jeg takker ja til en valp?

Vet ikke om jeg forklarte dette riktig, men håper dere skjønner. Har ikke kjøpt valp selv før og er dermed helt grønn på hvordan dette skal gjøres... :P

Link to comment
Share on other sites

Jeg er i nesten samme situasjon som deg, bortsett fra at jeg ikke skal ha hannhund uansett ;o) Jeg er på flere ventelister (tror jeg - ikke alle oppdrettere gir like klare svar) og har sagt ifra om at jeg står på venteliste hos andre. Men, siden etterspørselen er stor så setter jeg meg bare på venteliste til kull jeg 100% ønsker valp fra, slik at jeg slipper å se hva det neste kullet bringer før jeg evt. sier fra meg valp i forrige kullet, hvis du skjønner.

I din situasjon ville jeg være åpen med oppdretteren og be om å få stå på en midletidig venteliste på hannvalp (dersom du ikke får tispe, da) med en konkret frist eller beskjed om det skulle komme en ny valpekjøper som er interessert i samme hannvalp.

Og for ordens skyld; jeg har kjøpt hann to ganger mens jeg egentlig har villet ha tispe. Det har jeg "angret" på begge gangene, så denne gangen blir det tispe eller ingenting ;-)

Link to comment
Share on other sites

Jeg ville vært helt åpen med oppdretter om at du vil avvente en hannhund i første kullet for å se hva som kommer i de to andre kullene, og finne ut om oppdretter 1 er villig til en slik løsning.

Har du takket ja til valpen, er det dårlig gjort overfor oppdretter å si at du ikke vil ha den likevel. De kan jo da ha sagt til andre valpeinteresserte at de ikke har valp i mellomtiden.

Når jeg venter valper, lager jeg valpeliste i den forstand at jeg noterer meg de som tar kontakt og virker interessante som valpekjøpere - men ingen får løfte om valp før de faktisk er født og jeg ser at det ble valper og kjønnsfordeling, og jeg vil også finne rett valp til rett eier. Så selv om en står på liste et sted, betyr ikke det at en får valp - det er en rettighet oppdretter har, og som i hvert fall jeg informerer potensielle valpekjøpere om når jeg venter valper.

På samme måte forstår jeg at valpekjøpere er på liste hos flere oppdrettere, for å øke sjansene for å få den valpen de vil ha. Kommunikasjon og åpenhet er alfa og omega.

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Jeg ville heller vært åpen om hele situasjonen, altså ikke si direkte ja eller nei, men fortelle at du også står på venteliste til oppdretter xx og viss det kommer tispe til deg i det kullet så vil du heller ha det, så får det være opp til oppdretter og bestemme. Det finnes jo ingen fast prosedyre på slikt, det hele kommer jo da an på hva oppdretter mener om den saken, basert på deres ståsted, ifht hvor mange interesserte de har, hvor viktig det er for dem at akkurat du får valp fra dette kullet osv.

Det er jo ingenting som er skrevet i stein før kontrakt skrives og valp taes med hjem, men det er jo dårlig gjort og si direkte ja til valp om man selv vet at man kanskje kommer til og gå for en annen en, om muligheten byr seg. Selv om ærlighet kanskje fører til at man ikke står først på lista hos oppdretter 1 lengre, så mener ihvertfall jeg at det er veien og gå. :)

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.


×
×
  • Create New...