Gå til innhold
Hundesonen.no

Hund til par i Oslo, førstegangseiere


Sommern
 Share

Recommended Posts

Ok, da avskriver jeg det som en god informasjonskilde. Men hva er en god informasjonskilde for forskjellige raser?

Her inne feks er det mye informasjon og mange oppdretter og vanlige hundeeiere. Hvis du søker på tråder om de rasene du lurer på vil du kunne finne mye informasjon. Jeg liker også å ta kontakt med et bredt utvalg av oppdrettere når jeg vurderer ny rase.

Jeg tror heller ikke korthåret collie og langhårs belger er så veldig forskjellige , uten at jeg har noe særlig erfaring med førstnevnte. Min erfaring er at korthårede hunder røyter fryktelig mye mer generelt, men der kommer det muligens også ann på rase. Jeg har bare hatt en korthåret hund ( jack russel terrier) og den lille kroppen legger fra seg pels ovealt. Man ser tydelig hvor han har tatt en høneblund for å si det slik :lol:

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Det kommer nok an på pels ja. Like store variasjoner på kort pels, som lang. :) Passet en mops en gang, og aldri vært borti hund som røytet så mye. Fant hår flere uker etter den dro. Mens dverpinscherne og whippeten vi har nå røyter minimalt. Mye mindre enn border collien, og andre langhårshunder med samme type pels. :P

Ts, dere kan jo vurdere noen av retrieverne også? Flat coated retriever? Enkle, men aktive, hunder. :)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Av andre raser som er blitt nevnt er korthåret collie og her har jeg følgende spørsmål:

Etter å ha sett Dogs 101 om hunden så blir det blant annet sagt at dette er en hund som ikke passer godt i leilighet. Jeg bor midt i Oslo, og har ikke tilgang på noe hage eller slikt. Det sies også at det er en hund som helst skal ha en "jobb", og at hvis den ikke stimuleres godt nok vil den ødelegge alt i heimen. Dette gjør at jeg blir skeptisk til at dette er en rase for oss.

Korthåret collie er en enkel potet. Er min erfaring med den. De må ikke ha en jobb, men syns det er fint om de får en likevel. Verken den jeg hadde eller den jeg har nå (valp - 16 uker) ødela noe som helst. Også valpen min er rolig inne, med av-knapp, og den voksne kortisen jeg hadde var med på alt jeg ville ha den med på ute, og var helt rolig inne. Den forrige kunne varsle på folk som ringte på døren(som setteren min også gjør), men bjeffet ellers lite. Valpen jeg har nå er det lite lyd i, og hun har av-knapp inne og på-knapp ute. Uredd, stødig og tar livet på strak arm.

Hva du får avhenger litt, som hos alle andre raser, av linjer og hva oppdrettere legger vekt på når de avler.

Jeg tror ikke Dogs 101 er helt representativ for hvordan de ulike rasene fungerer her på Berget.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Syns dere skal få dere en retriever, jeg. En robust hund, passe stor og henter baller på land og i vann. Kom dere på valpekurs, slik at ballkastingen blir en belønningsgreie og ingen aktivitet i seg selv. Instruktøren vil fortelle hvorfor :D Hund er gøy og byhunder kan ha det aldeles utmerket. Dessuten er det aldri langt til skog og fjell i dette landet her :) Med katt i huset, ville jeg kanskje vært mer bekymret for om kattene aksepterer en valp, enn omvendt :D Katter kan være ganske sære, så vidt meg bekjent :lol:

  • Like 2
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Takk for oppklaring ang streng oppdragelse :) Ja, man må nok være litt ekstra konsekvent og bestemt med eurasiere ift noen andre raser, da de gjerne skal ha et ord med i laget om alt :P Det er greit at de bare lærer seg med en gang at de ikke får være med i alle beslutningsprosesser, for å si det sånn.

Fjotten er fin å ha løs, sjelden ute av syne (og i så fall ikke mer enn et par minutter) og god innkalling, men fremdeles ikke helt der at jeg ville hatt han løs i en park eller annen bysetting.. Nå er det jo båndtvang innenfor sentrumsonen her i Bergen og jeg hadde nok overholdt den uansett, vet ikke hvordan det er i Oslo. For min del hadde jeg ikke sluppet hunden løs i en sånn setting med mindre den alltid holdt seg veldig nær meg og hadde helt knall innkalling, og det krever jobb uansett rase...

Fjotten bryr seg lite med folk, og tar ikke kontakt med folk uten at de tar initiativ til det. Om noen lokker han bort til seg for å hilse kan han gjerne gå bort å si hei, men jeg bekymrer meg aldri for at han skal plage folk når jeg har han løs. Han har også minimalt med jaktinstinkt og gir blanke f i alt av fugler, ekorn osv, men derimot er det vanskelig å hindre han i å gå bort til andre hunder når han er løs, det hender innkallingen sitter da, men ikke alltid. Eurasiere har generelt godt hundespråk og lite samkjønnsaggresjon/utagering med andre hunder, men er jo ikke alle som setter pris på å få en løs hund bort til sin likevel.

Ellers er det ikke noe problem å få god hverdagslydighet på en eurasier, fjotten er stort sett en enkel og grei gutt, som sagt fin å ha løs, går pent i bånd og kan ellers det jeg mener han bør kunne, men man må ha en dose tålmodighet, en dæsj humor, og legge litt arbeid i å finne/bygge opp gode belønninger for å ha eurasier :) De krever som sagt relativt lite aktivisering og er ikke avhengig av mye mental aktivisering, men er med på alt :)

  • Like 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg har allerede mer eller mindre bestemt meg for Eurasier. For meg virker det som riktig valg av hund, og jeg er mer opptatt å få en hund som kan være med på ting, enn en hund som hele tiden skal leke. Dessuten passer det fint at den ikke krever alt for mye av verken mental trening, eller aktivisering (kjekt på de late dagene). Jeg er jo tross alt en førstegangseier, og vil heller safe enn å kjøpe en hund som trenger mer stimuli enn jeg kan gi.

Så lenge jeg bruker lang nok tid på å finne ut hva min fremtidige hund trigges av (bestemt leke, type mat, ekstra kos eller hva det måtte være) så tror jeg nok det blir bra. Tålmodighet har jeg, så om det tar en uke eller 3 år har ingenting å si, så lenge jeg ser bittesmå hint av forbedring av og til.

At Eurasier har lite jaktinstinkt er bra. Da kan jeg fint ha med hunden på telttur å være bekymret dersom vi skulle møte noe vilt.

Når det gjelder å gå løs i park så er dette noe jeg helt klart vil trene hunden opp til, både i park uten og med andre hunder. Litt trening hver eneste uke blir det garantert, og som nevnt over er det ikke veldig viktig at ting skjer med en gang. :)

Så, oppdretter for Eurasier: Noen som har noen tips?
Jeg har allerede meldt meg på valpelisten til Bittebit's Kennel, men det er det 18 stk foran meg i køen. Så noen valp derfra blir det nok ikke før midten av 2014... :(

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Mitt inntrykk er at de fleste oppdretterene i Norge virker seriøse, det er et lite miljø der "alle kjenner alle". Om du ser til Sverige, er det enda flere oppdrettere der. Det er mye fin info på raseklubben (eurasierklubben.no) sine sider, og der er også et forum med eurasiereiere og -oppdrettere.

Begge foreldre skal være røntget fri for AD og HD (albuer og hofter), sjekket fri for patella luxasjon og være øyelyst fri. Også greit å se videre i linjene etter HD og PL (besteforeldre, søsken av foreldre, tildigere kull av foreldre...). Andre ting å være obs på; lydnivå, matlyst, reserverthet/usikkerhet mot mennesker. Dette må man bare snakke med oppdretter om, reis gjerne og hils på tispen (og selvfølgelig også faren om mulig), og om tispen og/eller hannen har tidligere kull kan du spørre oppdretter om h*n kan sette deg i kontakt med noen som har hund fra det/de kullene.

Eurasier er en til dels heterogen rase, så ting som bjeffing, jaktinstinkt, matlyst, reserverthet osv kan variere ganske mye. Min anbefaling er å finne en oppdretter som avler på sosiale hunder som ikke har problemer med matlysten :)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Og så anbefaler jeg veldig å gå på kurs ;) I hvert fall valpekurs, men gjerne også flere kurs etter det. Eurasiere er som sagt litt ekstra krevende å trene med ift en del andre raser, og det er gull å ha en proff å spørre om råd, samt sette av en kveld i uken til å jobbe med hunden. Jeg slet en del med motivasjonen til å jobbe med fjotten i unghundperioden, og da var det uvurderlig med noen til å hjelpe meg til å se lys i enden av tunnelen :D

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive


  • Nye innlegg

    • Et oppstillingsbilde.  Tempo 3 måneder. 8,7 kg og 36 cm høy.   
    • Få hunder krever pelsstell mer enn 2-3 ganger i uken, spørsmålet er mengden klipping og børsting. Med kravene dere har ville jeg vurdert en voksen omplasseringshund, der dere vet litt mer hva dere får. En valp er mye jobb, både å lære inn renslighet, hverdagslydigheten og det å lære inn å være alene hjemme. Ingen hunder er født trent til å være alene, og det kan ta mye tid. Selv med en omplasseringshund må dere regne med å bruke noen uker på tilvenning til å være alene hjemme en hel arbeidsdag i nytt hjem. Med valp må dere regne med å være hjemme de første 4 ukene eller så, og videre ha mulighet for tilpasning, ha med valp på jobb, korte dager eller hjelp fra andre, for å gradvis tilvenne lange dager alene hjemme. Vår forrige hund kunne ikke være alene en arbeidsdag før han var 6 måneder. I tillegg til daglig tur må dere huske at hunden må også ut innimellom for å gjøre fra seg, morgen og kveld. Den skal fôres, stelles, oppdras, og selvfølgelig ha kos og kvalitetstid. Det går mye tid på å ha hund utenom de 1-2 timene med tur. De fleste hunder setter også pris på mental stimulering i form av søk, triksetrening eller lignende. Jeg tenker umiddelbart at en collie kunne passet dere, enten kort- eller langhår. De krever litt børsting, røyter en del, men er relativt enkle hunder som ikke krever veldig mye. Men jeg vil også forslå at dere låner/passer en hund en ukes tid eller to, for å se om dette er et liv dere kan tenke dere. Det er ofte koslig med tanken på å ha en hund til selskap, men få er klar over hvor mye tid og fokus det faktisk tar i hverdagen.    
    • Jeg og min samboer ønsker oss veldig en pelskledd venn i vårt selskap, vi har følt oss klare til å skaffe oss en hund det siste halvåret. Vi har noen ønskelige krav når det kommer til hundens personlighet og atferd, men vi syntes det er vanskelig å finne den mest perfekte rasen for oss. Blant de kravene vi har er: - lite bjeffing. Dette er en grunn ved at vi bor i leilighet og ikke vil være til sjenanse for de andre beboerene.  - ikke en alt for aktiv hund. Vi har ikke hatt vår egen hund før, og er bekymret for om vi får gitt nok fysisk stimuli for rasen. Vi vil rett og slett ha en hund vi ikke er bundet til å måtte gå mer enn 2 timer om dagen med, fordi vi er usikre på vårt eget energinivå i denne sammenhengen.  - ikke et krav om å være mye ute i hagen. Vi bor i borettslag uten egen hage, men vi har et fellesområde med hage som vi kan benytte.  - vi trenger en hund som kan være alene hjemme. Vi er begge i 100% stilling i jobb på dagtid og hunden må være hjemme i opptil 8 timer alene på hverdagene. (utenom jobb er vi stort sett alltid hjemme). Som personer er vi veldig avslappet og rolige og ser etter en selskapshund som kan bli vår venn i hverdagen. Vi er ikke spesielt aktive av oss nå, men vi håper vi kan bli det med en hund i hus. Vi tar gjerne hunden med oss hvis vi skal bort, for å være mest mulig med hunden. Vi er i en familiekjær familie som vi er mye sammen med og ønsker å ha med oss hunden på besøk. Vi har ikke barn nå men vi ønsker oss det i fremtiden.    vi bor i en leilighet på 70 kvadratmeter på et boligfelt utenfor sentrum, med muligheter for både bading og skogsturer med voffsen.  selvom utseende på hunden ikke skal bestemme hvilken rase man skal velge så har vi noen ønsker til utseende. Vi ønsker en hund med en god pels å kose med, men som ikke krever noe særlig mer en pelsstell mer enn 2-3 ganger i uken. Vi har mest lyst på en hund mellom 7-25 kilo +/- som kan trives i leilighet.   vi har lenge vært inne på tanken på en golden retriver, men er usikker med tanke på aktivitetsnivået og størrelsen.
    • Jeg har heller ikke lov å gjerde inne utenfor, så jeg har en hau kompostgrinder stående som jeg drar ut og bruker som gjerde når jeg vil. Funker gull og ikke noen som kan si noe på det. 😊 Dog er egen hage et must når jeg en gang flytter, firte på det kravet her fordi jeg fikk så mye annet jeg ville ha og jeg kan gjøre som jeg gjør nå med grindene. 
    • Foreslår som Simira, langline. Da jeg bodde i Trondheim hadde jeg heller inne inngjerdet hage. Den lydige hunden gikk løs, den ikke så lydige var i langline. Haha, nei, si det. Man blir vandt med det etterhvert. Men det er mange ganger hvor jeg teller etasjene for å motivere meg  I tillegg har jeg drømt om å på en eller annen måte kunne gå rett ut fra 4.etasje og ned på gress. Vi koser oss ekstra mye når vi er på hytten hvor vi kan ta to skritt fra soverommet, også er vi ute.
  • Nylig opprettede emner

×
×
  • Opprett ny...