Gå til innhold
Hundesonen.no

Ansvarlig for gjerding mot beite?


PsychoLynx
 Share

Recommended Posts

Hvem har ansvaret for å gjerde skikkelig rundt beiter, hager osv?

Hagen vår grenser mot innmarksbeitet til naboen på den ene side, og mot utmark på de to siste sidene (ja, trekanttomt :P). Hvem har egentlig ansvar for gjerdingen her? Er det noen som VET dette? Ikke bare antar og tror, men VET?

I fjor hadde vi hagen fullt av både sau og ku, både fra utmark og innmark. Det fra utmark kan vi skylde oss selv da porten kanskje ikke alltid var igjen (host kremt), og at sauen kom seg GJENNOM hullene i porten.
Men kua fra innmarksbeitet trodde vi iallefall skulle være godt inngjerdet (evnt utgjerdet).

Eneste vi har gjort med gjerdet etter vi flyttet hit, er å fjerne piggtråden som gikk på toppen. Siden dette hverken er lovlig eller særlig dyrevennlig. Men det var en gammel tregrind ut til beitet som halvt hang og slang, samt at gjerdet løsnet fra gjerdestolpene ved siden av grinda da kuene dyttet på.

Naboen var her og hjalp til med å få ut igjen kuene flere ganger i fjor, men reparerte aldri på gjerdet. Siste gangen hengte han bare stigen vår der, for å hindre kua å gå gjennom. Og den ble hengende til kulden kom og dyrene var inne fra beite.

På høsten i fjor satte vi ned ny staur til gjerde rundt hele tomta. Og nå i vår begynte vi jobben med å gjerde på nytt. Har foreløpig kun kommet halvveis rundt tomta, men er der ferdig med både ny netting og toppbord. Rundt resten av tomta står det gamle gjerdet fortsatt, sammen med de nye gjerdestolpene. (og de venter bare på mer netting, tid og energi :P)

Men, er det rett at vi må dekke dette selv? Eller er dette noe som bonden må dekke ? (nå tenker jeg i all hovedsak på det som er mot innmarksbeite, men også generelt)

Det er vel noen gårdsbrukere/bønder her ute som kanskje VET dette?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Men, er det rett at vi må dekke dette selv? Eller er dette noe som bonden må dekke ? (nå tenker jeg i all hovedsak på det som er mot innmarksbeite, men også generelt)

Dette er nok helt og holdent huseiers eget ansvar. Vil man ikke ha dyr på tomta, så må man gjerde de ute selv.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Det kan vere "gjerdeplikt" i bondeområder. :P Heime på garden har alle gjerdeplikt mot for eksempel sør, så alle må sjølv påpasse at gjerding frå deira eigendom mot sør er sikker. Ellers kan det vere anna type gjerdeplikt, som at Eigendom X har sjølv gjerdeplikt, eller Bonde Z har gjerdeplikt i alle retningar frå område Y, og slikt. Då står det nedskrive ein eller annan stad, utan at eg heilt veit kvar.

Så eg tipper det ikkje er noko fasitsvar. Høyr med bøndene, eller kanskje med kommune.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Bonden sier at det kan hende det praktiseres forskjellig i forskjellige områder, så landbrukskontoret/kommunen er riktig plass å spørre.

Men slik det er her, så har hver ansvar for sine områder - dvs at vi må gjerde for å holde dyr på utmark unna våre jorder og vår hage/tun, mens det er også vårt ansvar å sørge for skikkelig gjerding på innmarksbeiter (men uhell skjer - sånn er det). Mens det er naboens ansvar å passe på sine jorder mot våre dyr på utmark og eventuelle innmarksrømlinger. Og holde sine innmarksdyr på innmark.

Er da koselig med litt besøk innimellom vel? :lol:

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Ved grensing til utmarksbeite er det grunneiers plikt å sørge for skikkelig gjerde. Ja, plikt. Dette er en gammel lov som fremdeles eksisterer. Alle som har eiendom mot utmarksbeiter er pliktet til å holde utmarksgjerde ved like og evt sette opp nytt der det mangler. Dette gjelder altså ikke bare rundt hagen, men også rundt jorder osv. Det er desverre mange som ikke er klar over denne plikten, hvilket gjør det problematisk å ha dyr på utmarksbeite.

Innmarksbeite har dyreier ansvar for (men her er jeg ikke 100% sikker).

Lenke til kommentar
Del på andre sider

jeg mener også at det er riktig som borderen sier. utmarksbeite har du selv ansvar for å gjerde "ute" (vi har f.eks hytte i utmark, og må gjerde inne vår tomt for at ikke sauene skal flytte inn på trappen. innmark mener jeg at dyreeier er ansvarlig for å gjerde.

  • Like 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Ja, jeg mente også det var sånn... At det er min plikt å gjerde dyr UTE på utmark, mens det er bonden sitt ansvar å gjerde dyrene INNE på innmark.
Ellers kan jo bonden bare slippe dyrene på utmark (hvor han ikke har beiterett) om han ikke er ansvarlig for å holde gjerdet i orden allikevel liksom?
Om de dyrene kommer inn i vår hage igjen, så havner de fortere på utmark enn bonden klarer å si GJERDE, for å si det sånn! Da vurderer jeg personlig å gjete dem så langt f*** i vold som jeg i det hele tatt makter å gå!

Men ja.... Jeg får vel ringe kommunen kanskje.

Og nei, det er IKKe koselig med besøk i hagen... Ikke da plenen vår blir seende ut som en potetåker etter at de har vært her og trampet hull overalt, løpt inni bilene, driti i hele hagen (som Bridie er VELDIG behjelpelig med å plukke opp igjen) osv osv...

Sikker på vi har fått den mest stae naboen som finnes... :P

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive


  • Nye innlegg

    • Hvis det er gjennomtenkt og du kan argumentere godt for det, så kan det jo være greit. Men du skulle vært ganske erfaren med hund og hatt bruk og konkrete planer å vise til hvis jeg skulle vurdert det som oppdretter.
    • Er det negativt å spørre en oppdretter om en kan kjøpe to valper fra samme kull? Virker jeg useriøs da sånn at oppdrtteren ikke velger meg i det hele tatt? Og ja vet om littermate syndrom.
    • Jeg personlig ville ikke kastet pinne/leker da det er en aktivitet som får opp stressnivået veldig og er en mindre smart måte å slite ut valpen på. Prøv å heller å gjemme en leke som hun må søke etter.  Pinner kan dessuten være skadelig.  Får hun mental trening i tillegg til fysisk mosjon?  Edit: får hun dekket behovet for tygging? 
    • Du sier ingenting om hvor mye aktivitet hun faktisk får. 12 uker gamle begynner de jo å bli ganske aktive. Har dere begynt på valpekurs? Jokkingen og gravingen sier for meg at det er for lite aktivitet, selv om det kan være reaksjon på for mye også. Uansett ville jeg avbrutt adferden og gjort noen øvelser eller avledet på annen måte. Det samme med biting. Ha tilgjengelig ting det er lov å bite i, og avled med dette. Kjefting, straff eller å holde over snuten vil ikke hjelpe. Hvis hun klør i tennene kan det hjelpe å vri opp en tauknute eller tøyfille i vann og legge i fryseren, og så gi den for å tygge på ,det lindrer kløe i tennene. Det viktigste er nok aktivisering, men at det er gode pauser mellom. Allerede tenker jeg at hun bør ha en ok tur i løpet av dagen, få oppdage verden litt, og litt hodearbeid i form av triks eller hverdagslydighet, både underveis på turen, og innimellom hjemme. Korte økter. Selv om det er "valpeoppførsel" betyr ikke det at vi skal godta det og ikke gjøre noe med det. Bruk avledning, leker, lær inn alternative kommandoer, og avbryt eller forebygge adferd du ikke vil ha. Har dere akkurat kommet inn fra en lang tur og du vet hun er sliten og hun begynner å styre, gjør noen rolige øvelser, og øv på å legge seg å slappe av.
    • Jeg har en golden retriever valp som er 12 uker gammel. Hun gjør meg litt bekymret. Jeg er redd for at ho er veldig over eller understimulert men jeg klarer ikke å finne ut om det er for mye eller for lite aktiviserende av ho. Den siste uka har ho begynt å bli mye mer urolig, hun klarer ikke å finne roen lenger og er derfor mye våken og får ikke den søvnen en valp skal ha. Ho har også begynt å Jokke veldig mye, noe vi prøver å ignore til hun er ferdig. Energien er også veldig høy og ho er veldig gira stort sett hele tiden. Ho har også begynt å bjeffe veldig mye og bjeffer egentlig på alt og ingenting. Sammen med dette er det jo også biting, men jeg syntes ikke det virker som vanlig valpebiting. Ho angriper oss nesten, og klarer ikke å stoppe om vi sier nei, om vi går eller om vi holder ho over munnen. Jeg har også lest noe om graving og det har det blitt litt mindre av hos ho men ho har ikke stoppet med det enda. I stad var vi ute for å prøve å få energien over på noe annet ved å kaste pinne, noe ho liker å gjøre. Jeg hadde også med godbiter men det eneste hun ville var å bite meg i beina. Grunnen til at jeg er usikker er fordi mye av dette er valpeoppførsel og jeg syntes det er vanskelig å skille hundeoppførsel og valpeoppførsel. Er det noen som vet om dette er normalt og som kan gi oss noen råd om hvordan vi skal håndtere det på best mulig måte? 
  • Nylig opprettede emner

×
×
  • Opprett ny...