Gå til innhold
Hundesonen.no

Glutenfri mat


Recommended Posts

Skrevet

Over de siste måneden mistenker jeg mer og mer at jeg har utviklet noen form for glutenintoleranse. Jeg har to brødre med cøliaki, genet for cøliaki men slår ikke ut på blodprøver. Før jeg griner meg til tarmbiopsi tenkte jeg at jeg skulle kutte ut gluten en periode, og se om det ble bedre.

Men, jeg liker ikke glutenfritt brød, og trenger derfor tips til hva jeg kan spise. Tenker spesielt på hva jeg kan ha med på skolen til lunsj, men andre råd tas mer enn gjerne i mot!

Skrevet

Jeg skal ikke gi deg noen tips til oppskrifter, men bare husk på at når du tar biopsier (de trenger du ikke ta "nedenifra" altså, man kan ta biopsier for cøliaki med gastroskopi, altså slange som du svelger. Min erfaring er at det var lett som en plett og ingenting å grue seg for, selv om jeg var vettskremt på forhånd) må du ha spist vanlig, ikke-glutenfri kost for at biopsiene skal vise om du evt. har cøliaki. Det at man har forsøkt å kutte ut gluten er visst den vanligste årsaken til falskt negative cøliakibiopsier. Lykke til! Hopp i det og krev henvisning til spesialist du! (Det er mange blodprøvene ikke slår ut på)

Skrevet

Jeg liker heller ikke det glutenfrie brødet, men jeg lager toast med det og da blir det mye mye bedre.

Til lunsj sliter jeg fortsatt litt men jeg tenkte å prøve å lage litt mer kylling salat ol. Evnt vurderer jeg å sette toast jernet på jobb :P

Skrevet

Først må jeg bare understreke det aya sier. Du MÅ ha spist gluten kontinuerlig en periode før gastroskopi for å få reelt svar.

Så - syns glutenfrie rundstykker er ganske gode, ferdigkjøpte, de man varmer i ovnen - er noen som skal bare tine på benken, i rød og hvit pakke - jeg har alltid varmet dem i ovnen, helt greie de også. Jeg syns også special flakes - cornfleks wannabe er gode. Er endel forskjellige frokostblandinger som er glutenfrie, jeg er sær så liker bare special flakes, men er bare å prøve seg frem. Der kan man for eksempel ta med og ha i youghurt for å få mer metthetsfølelse. Glutenfrie knekkebrød har "grodd" på meg. Er flere forskjellige der også, men syns wasa sine er ganske gode, men de krever tilvenning, og er ikke noe sjakktrekk som ferdigsmurt niste. Mister litt piffen.

Glutenfritt brød som ristes er eller ikke så verst, men selvsagt best rett fra brødristern, ikke som niste.

Tilbudet på gode glutenfrie varer vokser stadig, heldigvis. :=)

Skrevet
Jeg skal ikke gi deg noen tips til oppskrifter, men bare husk på at når du tar biopsier (de trenger du ikke ta "nedenifra" altså, man kan ta biopsier for cøliaki med gastroskopi, altså slange som du svelger. Min erfaring er at det var lett som en plett og ingenting å grue seg for, selv om jeg var vettskremt på forhånd) må du ha spist vanlig, ikke-glutenfri kost for at biopsiene skal vise om du evt. har cøliaki. Det at man har forsøkt å kutte ut gluten er visst den vanligste årsaken til falskt negative cøliakibiopsier. Lykke til! Hopp i det og krev henvisning til spesialist du! (Det er mange blodprøvene ikke slår ut på)

Først må jeg bare understreke det aya sier. Du MÅ ha spist gluten kontinuerlig en periode før gastroskopi for å få reelt svar.

Så - syns glutenfrie rundstykker er ganske gode, ferdigkjøpte, de man varmer i ovnen - er noen som skal bare tine på benken, i rød og hvit pakke - jeg har alltid varmet dem i ovnen, helt greie de også. Jeg syns også special flakes - cornfleks wannabe er gode. Er endel forskjellige frokostblandinger som er glutenfrie, jeg er sær så liker bare special flakes, men er bare å prøve seg frem. Der kan man for eksempel ta med og ha i youghurt for å få mer metthetsfølelse. Glutenfrie knekkebrød har "grodd" på meg. Er flere forskjellige der også, men syns wasa sine er ganske gode, men de krever tilvenning, og er ikke noe sjakktrekk som ferdigsmurt niste. Mister litt piffen.

Glutenfritt brød som ristes er eller ikke så verst, men selvsagt best rett fra brødristern, ikke som niste.

Tilbudet på gode glutenfrie varer vokser stadig, heldigvis. :=)

Ja, jeg vet det, og hadde tenkt å se i noen uker, og om det hjalp gå over til gluten igjen, og så kreve å bli sendt til spesialist. Synes å kreve sånt er ekkelt, er jeg dårlig nok til det liksom? Men jo, jeg burde absolutt det altså!

Skrevet
Ja, jeg vet det, og hadde tenkt å se i noen uker, og om det hjalp gå over til gluten igjen, og så kreve å bli sendt til spesialist. Synes å kreve sånt er ekkelt, er jeg dårlig nok til det liksom? Men jo, jeg burde absolutt det altså!

er jo ikke noe å kreve og være vanskelig for, blir du dårlig blir du dårlig, familien din har det osv. er jo bare å si det slik og at du nå ønsker en time til gastroskopi så henviser de deg :)

Skrevet

Det er enkelt å spise glutenfritt. Kutt ut all gluten, og lag maten din fra bunnen av.Hvis du holder deg unna all ferdige mat, pose greier etc så slipper d få hodetpine av å lese etiketter og finne ut om noen av estoffene har gluten i seg. Trikkset er å lage store posjoner med mat og fryse det ned, jeg liker å fryse ned f.eks lasagne, chili sin carne etc etc. Kjøp ris, grønnsaker, kjøtt etc etc som du liker å lag mat. Om du savner saus etc er det enkelt å lage selv..

Jeg lager glutenfri knekkebrød og brød selv, og toaster brødet. Glutenfritt brød er nasty om det ikke er rista synes jeg...

Kjøp deg noen bra kokebøker eller fin glutenfri blogger på nettet. Det er super kjipt å forholde seg til blogger som krever ti tusen ingredienser til en rett, så jeg liker å finne blogger av vanlig dødelige :P

Jeg liker f.eks de her:

http://xgfx.org/

http://glutenfreeonashoestring.com/

http://glutenfreegoddess.blogspot.no/

http://www.healthfulpursuit.com/

  • Like 2
Skrevet

Signerer Peanøttsmør sitt innlegg.

Å spise rent er bra uansett om man har allergier eller ikke. Da får man mye mer kontroll på hva man får i seg, uansett om man har matintoleranser eller ikke. :)

  • Like 1

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive


  • Nye innlegg

    • Vi hadde en elghund som stod og ulte ved døra hvis det var løpetisper innen en mils radius (satt på spissen), og en annen elghund som ikke brydde seg i det hele tatt, så det er nok i alle fall til en viss grad individbetinget. Ellers har jeg bare hatt relativt små hunder (6-8 kg), men det har kun vært tisper, og de har vært veldig enkle mtp. løpetid (lite blod, ikke noe særlig hormonpåvirking mentalt utover at det skal markeres hver 5. meter på tur). simira nevner livmorbetennelse, jeg vet ikke om det er mer vanlig på småraser, men min forrige hund fikk i alle fall det. Men skal man ikke drive med avl eller andre raserelaterte aktiviteter er det jo ikke verre enn at man kastrerer.
    • Hvordan er rasene hunden er blanding av? Og ikke minst foreldrene? Det er jo ulempen med blanding, det er vanskelig å gjøre grundig research, men foreldrene og evt. tidligere kull kan jo gi indikasjoner. Hvis det er bevisst blandingsavl så ville jeg uansett håpet at de ikke ville avlet på en hannhund som er slik, men samtidig så ville de da kanskje ikke avlet på blanding heller, om de var opptatte av genetikk. Jeg kan ikke veldig mye om miniatyrhunder, jeg har kjent et par hannhunder som var slik du beskriver, og et par som er helt greie. Når det er sagt er jo tispene også "kjent" for mer gneldring og innbilte svangerskap og livmorbetennelse, så man velger jo litt sine onder. 
    • Hei! Jeg er helt ny i liten-hund-verden. Har tidligere hatt springer spaniel, boxer og schæfer, men skal nå få en liten blandingsrase.  Jeg er så usikker på valget av hannhund eller tispe! Personlig har jeg ikke en sterk preferanse, har hatt to tisper og en hannhund, og heller nok kanskje mer mot hannhunder. Men jeg hører fra mange med små hunder at hanner kan være veldig vanskelig å få stuerene, at de markerer inne og at de er så stressa rundt løpetid i nabolaget feks at de står og uler ved døra osv. Dette er ikke noe jeg har vært borti med store raser, verken min egen eller venner sine (vært aktiv i NRH og NBF-miljø i 15 år, så vært borti en del forskjellige raser) i det hele tatt, så er det en typisk type atferd for små hunder, eller er det mer individbetinget? Vi legger så klart til rette for rotrening og passe aktivitetsnivå osv osv.  Hadde vært fint å høre noe annet enn skrekkhistorier om små hunder, for akkurat nå lener jeg veldig mot tispe.
    • Vi har hittil foret vår valp på 13 uker med fire måltider om dagen og har planer om å gå ned til tre måltider om dagen. Ved fire måltider ga vi frokost ca 07-07.30, lunsj 12, middag 16 og kveldsmat 19.30.  hvilke tidspunkter forer dere valpene deres og hva har fungert for dere?
    • Hei @Betan, min erfaring strekker seg fra 2002 da jeg fikk min første bull-hund. Min første ambull ble født i 2007 og jeg har hatt mange verv i det norske raseklubbens styre, nå sitter jeg i den svenske klubbens styre. Jeg har som oftest hunder i par og jeg er utdannet innefor atferd men også jobbet som hundetrener i mange år. Nå for tiden konkurerer jeg med min ambull-tispe. Vi er i kl 3 i RL f.eks og har flere sporprøver bak oss, tatt i Sverige. Så erfaringen strekker seg fra egne hunder til mange av norges og sveriges ambuller. Holder det?
  • Nylig opprettede emner

×
×
  • Opprett ny...