Gå til innhold
Hundesonen.no

Glutenfri mat


Gjest
 Share

Recommended Posts

Over de siste måneden mistenker jeg mer og mer at jeg har utviklet noen form for glutenintoleranse. Jeg har to brødre med cøliaki, genet for cøliaki men slår ikke ut på blodprøver. Før jeg griner meg til tarmbiopsi tenkte jeg at jeg skulle kutte ut gluten en periode, og se om det ble bedre.

Men, jeg liker ikke glutenfritt brød, og trenger derfor tips til hva jeg kan spise. Tenker spesielt på hva jeg kan ha med på skolen til lunsj, men andre råd tas mer enn gjerne i mot!

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg skal ikke gi deg noen tips til oppskrifter, men bare husk på at når du tar biopsier (de trenger du ikke ta "nedenifra" altså, man kan ta biopsier for cøliaki med gastroskopi, altså slange som du svelger. Min erfaring er at det var lett som en plett og ingenting å grue seg for, selv om jeg var vettskremt på forhånd) må du ha spist vanlig, ikke-glutenfri kost for at biopsiene skal vise om du evt. har cøliaki. Det at man har forsøkt å kutte ut gluten er visst den vanligste årsaken til falskt negative cøliakibiopsier. Lykke til! Hopp i det og krev henvisning til spesialist du! (Det er mange blodprøvene ikke slår ut på)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg liker heller ikke det glutenfrie brødet, men jeg lager toast med det og da blir det mye mye bedre.

Til lunsj sliter jeg fortsatt litt men jeg tenkte å prøve å lage litt mer kylling salat ol. Evnt vurderer jeg å sette toast jernet på jobb :P

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Først må jeg bare understreke det aya sier. Du MÅ ha spist gluten kontinuerlig en periode før gastroskopi for å få reelt svar.

Så - syns glutenfrie rundstykker er ganske gode, ferdigkjøpte, de man varmer i ovnen - er noen som skal bare tine på benken, i rød og hvit pakke - jeg har alltid varmet dem i ovnen, helt greie de også. Jeg syns også special flakes - cornfleks wannabe er gode. Er endel forskjellige frokostblandinger som er glutenfrie, jeg er sær så liker bare special flakes, men er bare å prøve seg frem. Der kan man for eksempel ta med og ha i youghurt for å få mer metthetsfølelse. Glutenfrie knekkebrød har "grodd" på meg. Er flere forskjellige der også, men syns wasa sine er ganske gode, men de krever tilvenning, og er ikke noe sjakktrekk som ferdigsmurt niste. Mister litt piffen.

Glutenfritt brød som ristes er eller ikke så verst, men selvsagt best rett fra brødristern, ikke som niste.

Tilbudet på gode glutenfrie varer vokser stadig, heldigvis. :=)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg skal ikke gi deg noen tips til oppskrifter, men bare husk på at når du tar biopsier (de trenger du ikke ta "nedenifra" altså, man kan ta biopsier for cøliaki med gastroskopi, altså slange som du svelger. Min erfaring er at det var lett som en plett og ingenting å grue seg for, selv om jeg var vettskremt på forhånd) må du ha spist vanlig, ikke-glutenfri kost for at biopsiene skal vise om du evt. har cøliaki. Det at man har forsøkt å kutte ut gluten er visst den vanligste årsaken til falskt negative cøliakibiopsier. Lykke til! Hopp i det og krev henvisning til spesialist du! (Det er mange blodprøvene ikke slår ut på)

Først må jeg bare understreke det aya sier. Du MÅ ha spist gluten kontinuerlig en periode før gastroskopi for å få reelt svar.

Så - syns glutenfrie rundstykker er ganske gode, ferdigkjøpte, de man varmer i ovnen - er noen som skal bare tine på benken, i rød og hvit pakke - jeg har alltid varmet dem i ovnen, helt greie de også. Jeg syns også special flakes - cornfleks wannabe er gode. Er endel forskjellige frokostblandinger som er glutenfrie, jeg er sær så liker bare special flakes, men er bare å prøve seg frem. Der kan man for eksempel ta med og ha i youghurt for å få mer metthetsfølelse. Glutenfrie knekkebrød har "grodd" på meg. Er flere forskjellige der også, men syns wasa sine er ganske gode, men de krever tilvenning, og er ikke noe sjakktrekk som ferdigsmurt niste. Mister litt piffen.

Glutenfritt brød som ristes er eller ikke så verst, men selvsagt best rett fra brødristern, ikke som niste.

Tilbudet på gode glutenfrie varer vokser stadig, heldigvis. :=)

Ja, jeg vet det, og hadde tenkt å se i noen uker, og om det hjalp gå over til gluten igjen, og så kreve å bli sendt til spesialist. Synes å kreve sånt er ekkelt, er jeg dårlig nok til det liksom? Men jo, jeg burde absolutt det altså!

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Ja, jeg vet det, og hadde tenkt å se i noen uker, og om det hjalp gå over til gluten igjen, og så kreve å bli sendt til spesialist. Synes å kreve sånt er ekkelt, er jeg dårlig nok til det liksom? Men jo, jeg burde absolutt det altså!

er jo ikke noe å kreve og være vanskelig for, blir du dårlig blir du dårlig, familien din har det osv. er jo bare å si det slik og at du nå ønsker en time til gastroskopi så henviser de deg :)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Det er enkelt å spise glutenfritt. Kutt ut all gluten, og lag maten din fra bunnen av.Hvis du holder deg unna all ferdige mat, pose greier etc så slipper d få hodetpine av å lese etiketter og finne ut om noen av estoffene har gluten i seg. Trikkset er å lage store posjoner med mat og fryse det ned, jeg liker å fryse ned f.eks lasagne, chili sin carne etc etc. Kjøp ris, grønnsaker, kjøtt etc etc som du liker å lag mat. Om du savner saus etc er det enkelt å lage selv..

Jeg lager glutenfri knekkebrød og brød selv, og toaster brødet. Glutenfritt brød er nasty om det ikke er rista synes jeg...

Kjøp deg noen bra kokebøker eller fin glutenfri blogger på nettet. Det er super kjipt å forholde seg til blogger som krever ti tusen ingredienser til en rett, så jeg liker å finne blogger av vanlig dødelige :P

Jeg liker f.eks de her:

http://xgfx.org/

http://glutenfreeonashoestring.com/

http://glutenfreegoddess.blogspot.no/

http://www.healthfulpursuit.com/

  • Like 2
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Signerer Peanøttsmør sitt innlegg.

Å spise rent er bra uansett om man har allergier eller ikke. Da får man mye mer kontroll på hva man får i seg, uansett om man har matintoleranser eller ikke. :)

  • Like 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive


  • Nye innlegg

    • Personlig er jeg veldig glad i bichon-rasene, selv om de krever litt klipping og børsting. Med riktig sosialisering og trening så er de fine familiehunder som kan være med på det meste. Om dere lener mot spaniel så synes jeg personlig at springeren er et bedre valg. Cockeren og de mindre (king charles og cavalier) har mye helseproblemer. De er fine familiehunder, men krever også litt pelsstell. Shetland sheepdog kan være et alternativ. Hvis dere ikke vil ha pelsstell i det hele tatt så ta en titt på dansk/svensk gårdshund. De kan bjeffe når det kommer besøk, går folk på veien, osv. men ikke noe mer enn de fleste andre små raser. De er glatthåret, men røyter da korte hår minst et par ganger i året, som er normalt for alle røytende raser. De er aktive og trenger både fysisk og mental aktivisering, og kan kanskje minne litt om beagle hvis det er utseende som trekker der. Mellompuddel eller dvergpuddel er morsomme og allsidige hunder, de må klippes/børstes.
    • Takk for utfyllende svar og gode råd!  Hvis vi skulle se på en mindre hund, er det noen raser du vil anbefale da?   Hvis vi lener mot spaniel: vil en cocker spaniel eller springer spaniel være et bedre valg? 
    • Har jobbet i kafé tidligere, og etter det jeg kan huske så benyttet vi oss av et spesifikt middel for å bløtlegge bestikk i noen minutter før steamer. Het vel «Dip-It» eller noe sånt.
    • Det ser jo ut som at det virker å bruke strup, men jeg ønsker ikke å bruke det på hundene mine uansett. Mykere metoder tar nok lengre tid, og krever sikkert mer av meg som hundefører, men jeg ønsker heller å legge inn den innsatsen enn å påføre smerte på hundene mine. Hva forskning sier er ikke så relevant for meg, når jeg ser at jeg klarer å oppnå det jeg ønsker uten å bruke brutale metoder så gjør jeg selvsagt det.  Ingen av mine hunder er enkle typer, så når det går an å få de til å fungere godt uten bruk av vold så tenker jeg det skal være mulig for de fleste. 
    • Det er veldig lenge siden jeg har brukt noe slik(da jeg gikk på folkehøyskole for 20+ år siden). Men jeg husker at man skulle skylle før man satte inn i maskinen. Jeg fant også dette, om det er til noe hjelp; Oppvaskmaskin til industri: Slik får du best resultat - Machine Products Storkjøkken AS
  • Nylig opprettede emner

×
×
  • Opprett ny...