Gå til innhold
Hundesonen.no

Mat og etikk


Hermes
 Share

Recommended Posts

Var interessant den Food Inc filmen. Kom videre til "Farmaggedon" og så den også da, den var også skremmende med tanke på hvordan myndighetene driver i USA. Var noen utrolige fakta som om det fantes stort sett bare 13 slakterier i USA (teller antagelig ikke med de helt små, lokale?) og hvor stor makt enkelte aktører har. Så det er forhåpentlig bedre her i skandinavia, men interessant å se.

Jeg har blitt flinkere til å bruke maten jeg kjøper de siste årene, før var det ofte mye gikk til spille. Det siste året har jeg også tatt en del gamle oppskrifter fra farmor etc frem så da er det jo mer tilpasset vårt utvalg av indigrenser. I dag blir det lapskaus, selvlagt fra grunnen, men riktignok med en buljongterning. Jeg bruker nesten aldri noe posemat el. Målet er å bli kvitt den siste synderen som buljongterninger. Bruker fersk gjær etc, men når jeg er lat blir det noen ganger frossen pizza selv om det er mye mindre enn før. Nå prøver jeg å lage større porsjoner med mat laget fra grunnen slik at jeg minst har 3 måltider, fryser og varmer opp.

Det jeg vil forkusere litt mer på nå og prøve å skjerpe meg på er å bruke lokale slaktere og fiskehandlere. Kikket litt på nettet i går og må få lage noen rutiner der. Har vært dårlig på å undersøke sånne ting. Det er en økologisk slakter bare et par hundre meter fra meg, så den bør jeg sjekke, får heller prøve å være bevisst på tilbud og mengde/utnyttelse siden det nok er en del dyrere.

Edit: link til Farmageddon

Endret av 13de
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Ja Food Inc dokumentaren satt spor i meg også. Tenk at det på et slakteri alene slaktes 32.000 svin alene, per dag! Med bare 13 store slakterier i et enormt land betyr det også at dyr fraktes langt (og dermed lenge) før slakt, med svært begrenset plass og uten vann og mat.

Jeg har ikke en prinsipiell motstand mot å spise dyr, men det går på hvordan dyrene behandles før de dør, så jeg prøver å gjøre noen valg ut ifra det.

Mine valg:

Jeg bruker ikke dun, ettersom de ofte er ribbet levende, er "vegetarianer" i eks USA og Asia (spiser noe fisk og skalldyr), i Norge prøver å redusere kylling og svin til fordel for sau og storfe og bruker økologiske egg. Jeg prøver også å spise vegetar hvert fall en dag i uka, og generelt redusere kjøttforbruk (også av resurs / bærekraftig forbruk hensyn)

Edit: mobilteksting er noe hærk...

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Marion Nestle, som jeg nevnte, har forresten også skrevet en bok om dyremat:

0520257812.jpg

Marion Nestle, acclaimed author of "Food Politics", now tells the gripping story of how, in early 2007, a few telephone calls about sick cats set off the largest recall of consumer products in U.S. history and an international crisis over the safety of imported goods ranging from food to toothpaste, tires, and toys. Nestle follows the trail of tainted pet food ingredients back to their source in China and along the supply chain to their introduction into feed for pigs, chickens, and fish in the United States, Canada, and other countries throughout the world. What begins as a problem 'merely' for cats and dogs soon becomes an issue of tremendous concern to everyone. Nestle uncovers unexpected connections among the food supplies for pets, farm animals, and people and identifies glaring gaps in the global oversight of food safety.
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive


  • Nye innlegg

    • Kanskje på tiden med en oppdatering her også. Shero: Shero er nå 11 år og pensjonist. Han har vært pensjonert fra agility konkurranse siden 2022, men har fått gå blåbær med mamma, men etter at han begynte å halte i ett løp i sommer er han heltidspensjonist. Før han ble pensjonert rakk han å delta på ett NM, hvor vi kom igjennom 1. løp. Han har fått prøvd seg på nose work, men vi sliten med at han skal appotere luktboksne så det er lagt litt på hyllen til jeg finner en løsning. Eskene skal uansett enten stås på eller etes opp så... Han har også fått prøvd seg på svømming, han vet ikke om han er helt fan av å svømme hvor han ikke kan stå.M Mamma og Shero. Shero & Max er slitene etter NM  Max: Max er nå 6 1/2 år gammel (hvor tiden flyr). Han bommet på stigefelt i sommer og traff, så nå er vi klasse 3 på heltid. Stigefelt brenner vist, hilsen Max. Max er en fin storebror til Yoshi og er glad han endelig har fått noen å leke med. Jeg har vært instruktør i agility i høst, og Max stilte opp som lånehund siste gangen. Veldig moro at han er trygg nok til å gå, siden sist jeg prøve å få han til å gå med noen utenom familen løp han rett til meg. Vi har også vært innom Sheltie-VM i Kongsvinger hvor vi hadde mye fint, men ikke full klaff.  Max på Sheltie-VM Max og Yoshi
    • Dette har jeg aldri hørt om. Uff, lykke til, håper det går bra!
    • Frøkna har mest sannsynlig fått en blokkert spyttkjertel. I går skulle hun til utredning i CT, men forundersøkelse av hjertet viste at det ikke er et alternativ å dope henne ned slik hjertet er nå. Så hva i alle dager gjør jeg? Er det noen som har vært borti dette, og evt. fått utført noe slags behandling (f.eks. drenering?) under lokalbedøvelse? Hun ble satt på vanndrivende over helga for å redusere trykket på hjertet, så vil de ta en ny vurdering mtp. risiko ved narkose i neste uke,  men hun vil uansett være en høyrisikopasient så det er jo kjempeskummelt å gå den veien. Jeg har jo ikke lyst til å risikere livet hennes for en blokkert spyttkjertel, som tross alt ikke er livstruende og mest bare et irritasjonsmoment. Alt hva den stakkars hunden skal måtte gjennomgå 
    • Få en trener MED ERFARING (fra hundeklubben f.eks) ikke en som har tatt e kurs og er på sin første hund...  Dette må en hjelpe dere med in real life.  Har selv en valp på 16 uker som bodde på småbruk, men hun er miljøsterk og rå i miljø. Det er noe miljø og mye genetikk.  Kjenner ikke til Collie men tidligere slet de med nerver og det er jo bittelitt arvelig det... Det du opplever høres meget rart ut. Få hjelp hjem nå!!  Valpekurs er genialt, men treneren der har begrenset tid til å hjelpe med sånne problemer, men noe veiledning hjelper absolutt.   
    • Gratulerer med resultatene og hunden!
  • Nylig opprettede emner

×
×
  • Opprett ny...