Gå til innhold
Hundesonen.no

Førstegangs hundeeier!


MariaK
 Share

Recommended Posts

Ja, nå nærmer det seg valp!

Jeg skal hilse på noen valper på Søndag, av rasen mellompuddel og mest sannsynlig (forhåpentligvis) finner jeg en hjertevenn da. Valpene er 6uker gamle nå og da er det ikke så lenge til de er leveringsklare! Jeg trenger derfor litt råd og tips fra dere erfarne hundeiere slik at jeg gjør minst mulig feil i begynnelsen :)

For det første trenger jeg råd til hva jeg skal se etter på søndag. Ønsker en hund som er trygg på seg selv og tør å hilse på nye mennesker og alt den måtte møte på sin vei. Hvordan finner jeg denne blant de 7 valpene?

Jeg har heller ikke helt bestemt meg for om jeg vil ha hann eller tispe, men heller litt mott hannhund. Men er litt usikker på hva jeg bør passe på hvis det blir hannhund? Hva kan gå galt? Det er 5 hanner og 2 tisper i kullet, så det er jo mest sannsynlig at jeg må få en hann, vet ikke helt hvor mye jeg får bestemme selv på en måte.

Oppdretteren er ikke på puddelklubbens oppdretterliste, og hannen er ikke på puddelklubbens liste over avlsgodkjente hanner. Men begge foreldrene har deltatt på utstilling og såvidt jeg vet fått gode resultater der (er ikke helt inni alle disse CERT og BIR og greiene, men de har fått noen bokstaver:P ) og i følge oppdretter har de helseattester, og valpene blir levert med veterinærattest, ormekurbehandlet, vaksinert, id-merket og registrett i Norsk Kennel Klubb. det går vel greit da? hvor mye burde jeg maksimum gi for en slik valp? (ønsker ikke å bli lurt)

Og ellers, tips og råd for den første tiden mottas med takk! Vil gjerne forberede meg mest mulig på dette, og har lest i bøker fra før, men synes alltid det er greit å få litt mer konkrete tips og en tråd jeg kan spørre og grave litt mer spesifikt om det er noe jeg lurer på :)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg ville spurt hvorfor hannhund ikke er avlsgodkjent, og hvorfor oppdretter ikke er medlem av puddelklubben (eller er h*n medlem, men bare ikke på oppdretterlisten; i så fall hvorfor ikke.. Har oppdrettet kennelnavn..). Følger kullet puddelklubbens avlsanbefalinger for mellompuddel;

Mellompuddel:
 2 x excellent kvalitet for to forskjellige dommere etter fylte 9mnd
 Ingen HD-krav, men røntgen anbefales.
 Patella status skal være kjent hos begge foreldre, den ene kan ha grad 1, hvis den andre har grad 0(fri).
 PRA: øyenlyses fra fylte 2 år, attesten skal være maks ett år gammel ved parring. Hanner som brukes og er
under 2 år, skal ha attest på at begge foreldrene er undersøkt og funnet fri for PRA (attesten skal være
under ett år gammel, også for foreldredyr)
 ERG testede hunder skal øyelyses ved 4 og 6 års alder for å undersøke for katarakt.
 PRCD gentest bør gjøres på alle, unntatt de som har foreldre hvor begge er gentestet og er Normal (A).
En hund med resultat Carrier (B) kan parres med hunder som har resultat Normal (A).
 En mellompuddeltispe skal være minst 24 måneder før den brukes i avl
  • Like 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg skal også kjøpe mellompuddel snart. Dersom du er på Facebook, så kan jeg anbefale deg gruppen Livet med puddel. Her kan du få gode råd om det meste hva angår puddel.

Det er til og med en egen spørreundersøkelse/poll der inne valg av hannhund versus tispe. Selv har jeg skjønt det slik med mellompuddel av individ er viktigere enn kjønn.

Vi skal ha en tispe, men det er fordi det ble to hanner og fire tisper, og en valpekjøper skal ha hann. Da er det en av fire tisper som potensielt kan bli vår, så da skal oppdretter finne den valpen som passer best for oss. Før valpene var født hadde vi ikke tatt valg om kjønn (i samråd med oppdretter), men nå er vi satt opp på ei tispe.

Det kan lønne seg å hilse på valpene flere ganger dersom det er slik at du skal velge selv. De vil nok kunne oppleves forskjellige fra gang til gang dersom de nettopp har sovet/lekt/spist osv.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg ville lagt mer vekt på hvorvidt du overhode bør kjøpe hund derfra eller ikke, kontra hvor mye den er verdt. Det hjelper lite hvor billig den var om man plutselig sitter der med en syk eller aggressiv/nervøs hund. Blir valpene registrert og levert med stamtavle osv? Hvorfor er de ikke på lista? Utover utstilling, er det foretatt tilstrekkelig helseundersøkelser ifht hva som bør sjekkes (og som bruker og sjekkes) på puddel.

Hvis de er helsesjekka for alt som bør sjekkes for, blir levert registrert og med stamtavle og foreldredyra er trivelige så hadde ikke jeg brydd meg så hardt om hvorvidt de var på oppdretterlista eller ikke, og jeg ville betalt det som er vanlig pris på puddel, vet ikke hva det er, men regner med det er en anbefalt pris på rasen som på de fleste andre raser. Om oppdretter har kennelnavn eller ikke har jo ikke så mye og si så lenge de har et seriøst oppdrett.

  • Like 2
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive


  • Nye innlegg

    • Er det ingen i nærheten som har en hund du kan låne? En oppdretter med flere hunder, eller noe? Nå var jo det for min og Odins del, men når jeg ikke orket å konkurrere med ham mer så gikk jo Lisa her på forumet konkurranser med ham. Men ja, livet som hundeeier er jo veldig i faser. Fra valpestadiet og få dem til velfungerende hunder i hverdagen, til å kunne ha dem med på aktiviteter og konkurranser, og så når de ikke er med på alt lengre igjen, og trenger mer oppfølging  helsemessig.
    • Akkurat nå har jeg lyst på en hund som kan henge med på lange fjellturer og som jeg kan konkurrere med, men som kan bo et annet sted så lenge senioren min fortsatt lever. Må jo bare innse at hun er en gammel hund som ikke lengre kan være med på alt jeg har lyst til, men vil jo også gi henne en god alderdom. Så ny hund i huset er uaktuelt så lenge hun er her. Hvorfor må det være så vanskelig...
    • Enig med Simira, meld dere på et valpekurs om dere ikke allerede går/har gått. I tillegg har for eksempel Maren Teien en veldig fin kanal som heter Hverdagslydig+ (https://boon.tv/hundetrener-maren), der er det også en egen kanal for valpeeiere. Vet at flere har hatt god nytte av hennes forelesninger og videoer i valpeperioden. Finnes helt sikkert noen gratis alternativer også, men det har jeg ingen oversikt over. 
    • Først av alt må du slutte å la ham hilse på andre hunder på tur. Hvis ikke får du en hund som trekker i båndet i alle retninger, og stresser seg opp hver gang han ser en hund. Det er ikke alle som kan eller vil hilse, og det er heller ikke trygt. Prøv å holde dere til kjente, trygge hunder. Om du ikke kjenner så mange kanskje det er noen du møter ofte på tur, eller du kan ta kontakt med en klubb i nærheten, en turgruppe eller noe. Jokking er en typisk stressadferd i den alderen, og tegn på at han girer seg opp for mye. Avbryt lek eller hilsing så fort det er tilløp til jokking, og jobb med at han skal være rolig og ha kontakt med deg. For å få slutt på biting i føtter ville jeg først og fremst sørget for at han har nok biteleker, og avlede med dem. Når han først begynner å bite på føttene, stå helt stille og ignorere ham til han slutter. Jeg vil på det sterkeste anbefale deg å gå et valpekurs om du ikke har gjort det allerede. Alt dette er helt vanlig for valper i den alderen, og på et kurs vil du få hjelp til å håndtere det. Du finner også mange vanlige problemer og råd for dem i trådene under valpeprat her på forumet, så ta en titt gjennom her.
    • Kikket litt i dogweb og ser at hundene fra lundehundprosjektet ligger der sånn som alle andre, med en X på slutten reg. nummeret. Den som ble utstillingschampion var 3. generasjon, og ser tittelen ligger inne. Da skulle man jo gjerne tro at de kan ta andre championat også, og at det samme vil gjelde for cavalierprosjektet, som trossalt er ganske så ekvivalent? Det var jammen ikke lett å finne informasjon på dette! 
  • Nylig opprettede emner

×
×
  • Opprett ny...