Gå til innhold
Hundesonen.no

Å velge oppdretter... NEG


Mackenzie
 Share

Recommended Posts

Hei dere! Lenge siden jeg har vært her nå..

Faren min skal kjøpe seg ny jakthund (norsk elghund grå) etterhvert, men vi snakker en ca 3 års tid altså.. Tingen er at denne gangen er det meninga at jeg skal være mye mer med på oppdragelse/trening, så jeg skal også ha noe å si når det kommer til oppdretter. Jeg har overbevist han om å se seg litt mer rundt, og ikke kjøpe fra samme oppdretter som han har gjort, siden han har vært litt uheldig kan man si (oppdretter er en venn, derav "problemet"), uten at jeg skal utdype noe særlig.

Som sagt er dette rundt 3 år til men det er jo en omstendelig prossess så det er like greit å begynne, særlig om det skulle vise seg at det blir fremskyvd litt, da de eldste hundene begynner å bli gamle og en vet jo aldri..

Vi er selvfølgelig ute etter en hund som jakter godt - det er forresten løshund det er snakk om, men det vi tenker særlig på denne gangen er lynnet, da hundene vi har hatt har vært noe redde (også skuddredde) og mer enn litt skeptisk til fremmede. Tenker at det kan ha noe med at oppdretteren har hatt valpene i et eget "hus", og at det nok er en fordel om de er oppvokst i stua.

Lurer egentlig bare på om dere har noen tips til det å velge oppdretter og linjer - fordi det blir jo noe litt annet enn om en tenker "vanlig familiehund".

Konkrete tips til oppdretter taes også i mot med stor takk :)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Sandy, det med shiba på elgjakt hadde vært utrolig morro! Faren min er litt skeptisk da, selv om jeg har veldig lyst.. Tenker hvertfall det nå, at en gang i framtida må jeg få meg en shiba, så får vi se hvordan den går på jakt.

Takk for tips ellers :)

  • Like 2
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Utrolig dumt spørsmål..

Men når folk snakker om å finne den rette kombinasjonen, de rette linjene.. Hvordan gjør man egentlig det? Hvordan vet man at det er bra?

Steg 1: kjenn rasen og rasemiljøet godt. Da vet du hva slags variasjoner som finnes innenfor rasen.

Steg 2: Finn ut hvilke varianter av egenskaper du ønsker (hvor stor motor? hvor god avknapp? hva er viktigst av stor motor og lite lyd? Hvilke egenskaper trengs for mitt bruk, og hva må være bra for at jeg skal være fornøyd? etc)

Steg 3: Siden du allerede kjenner rasen og rasemiljøet godt, vet du hvilke hunder du har sett disse ønskede egenskapene hos. Sjekk slekta deres, er disse egenskapene vanlige for slekta ("linjene"), eller er hunden et engangstilfelle? Let til du finner invidier med slekt (linjer) som alle har mange av egenskapene du ønsker hos en hund.

Steg 4: Når du har funnet flere ulike linjer med egenskaper du ønsker, er det bare å snuse etter kombinasjoner av disse linjene, hvor en hund med gode egenskaper og slekt med gode egenskaper kombineres med en annen hund med gode egenskaper og slekt med gode egenskaper *pust* som til sammen sannsynligvis vil føre til et kull hvor alle valpene arver slektenes (i dine øyne) gode egenskaper.

Det krever altså ganske inngående kjennskap til rasen og miljøet, og at du har tenkt grundig igjennom hvilke egenskaper du ønsker - og ikke minst, at du har hilst på og sjekket resultatene til mange individer innenfor rasen. Men det eeer litt gøy å nerde da :D

  • Like 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Så spennende :) og jakten etter den rette er jo halve morroa :)

Pim skriver mye bra her.

Sett opp det dere ønsker i en ny hund, og begynn og let etter linjer med de egenskapene. Vi liker å lese skogsprotokoller, på den måten kan du finne litt ut av hvordan bikkjene fungerer i skogen, i tillegg til å så klart sjekke prøveresultatene.

Når dere også har en plan om hva dere ønsker vil jeg anbefale å ringe avlsrådet. De har veldig god greie på hva som skjer i miljøet, og er behjelpelige med å finne kombinasjoner som kan passe dere.

Lykke til :D

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Ja, syns selv det er kjempemorro å lete etter passende kull jeg! Er egentlig mest derfor jeg begynner å tenke på det alt nå :teehe:

Har bare ikke satt meg noe spesielt inn i det med elghunder siden det er en rase jeg ikke har planer om å skaffe meg selv. Nå har jo faren min temmelig peiling og en masse egne tanker, men så har jeg veldig lyst til å gjøre opp egne meninger uavhengig av det også :)

Takk for alle tips, setter veldig stor pris på så utfyllende svar! :)

Hvordan får man tilgang til skogsprotokollene egentlig?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive


  • Nye innlegg

    • Hei, har noen tips til brae kenneler til stor hund? Fra Trondheim ned til Oslo området/Kristiansand? 
    • Det er fullt mulig å lære hunden å leke og ta leke som belønning. Jeg hadde en hund lik din, og fikk ham like fokusert på lek. I hovedsak gjøres det ved å belønne fokus på lek med mat. Legg en leke på gulvet, vent til hunden ser på den, belønn. Vent videre til han tar borti den med snute eller pote, så til han plukker den opp, osv. Bruk mat med "lav" verdi. Bruk tørrfôr som belønning, og jobb mye med ro når mat er involvert. Jeg tenker at her spiller mange faktorer inn. Hvordan er det på stuegulvet, hjemme? I hagen, på kjente områder? Begynn i lette omgivelser uten distraksjoner for hunden. Start med lave kriterier, enkle øvelser han kan. Hvis du bor i nærheten av en god hundeskole, sjekk om de har kurs i belønningsutvikling eller kan hjelpe deg med dette kanskje med en privattime eller to?  
    • Jeg tror nok løsningen her er å være tålmodig, og gi ham tid til å forstå hva som er forventet av ham. Du har åpenbart en matmotivert hund, som i seg selv er en stor fordel i lydighetstrening Vær nøye med å ikke gi godbit før han viser ønsket atferd, og gjør nok repetisjoner slik at han forstår mønsteret.    Gi det litt tid, så forstår han at det ikke hjelper å hoppe etter godbiten for å få den, iallfall!
    • Jeg har en hund som er veldig glad i mat og alt med mat skaper stress. Lydighet er vanskelig fordi uten godbiter så vil han ikke gjøre noe og med godbiter så blir han så stressa og kun opptatt av godbit og da hører han ikke etter hva han skal gjøre. Hvordan kan jeg trene lydighet da? Han liker ikke leker så det utgår. Han er ikke stresset uten mat men med en gang mat er med i bildet så stresser han fullt. 
    • Han raser opp i vekt han der. I går var vi på miljøtrening med valpekurset, og fikk veid han inne på en dyrebutikk. Nå veier han 10,3 kg 🤯 Kan ikke tro at den lille valpen er så tung allerede! Vi har hatt mange gode dager i det siste, og noen utfordringer. Som gjeterhund så har han altså begynt å reagere på biler, joggere, syklister, folk på sparkesykler. Men vi har jobbet masse med det, og det er allerede blitt mye bedre ☺️ Vi må bare fortsette å jobbe med det tenker jeg. Ellers har han hatt mange dager uten uhell inne, og han er begynt å gi beskjed ved å skrape på enten altandøren eller ytterdøren. Så det er bra! 😄 På tirsdag er siste dagen av valpekurset. Kjedelig! Det har gått så fort. Syns det har vært fint å ha en fast ting i uken å dra på med han, i tillegg til noen som setter øvelser som skal trenes på, slik at vi må trene på de øvelsene til neste kurskveld. Så jeg er litt gira på å lete frem et nytt kurs allerede. Vi får se hva jeg finner. Det er sikkert ingen kurs før etter sommerferien uansett.
  • Nylig opprettede emner

×
×
  • Opprett ny...