Gå til innhold
Hundesonen.no

Valp som går i svart


Tine Brubak Jahren
 Share

Recommended Posts

Jeg har en 4,5 mnd gammel Berner Sennen-hann som 98% av tiden er en drøm å ha med å gjøre.

Han gjør stort sett som han får beskjed om, synes det er kjempegøy å trene og kan allerede komme på innkalling (selv om det tar litt tid noen ganger ;) ), sitt, dekk, gi labb, på plass, tisse på kommando, gå pent i bånd og han skjønner et "nei". Han er flink til å ta kontakt med meg når vi er på tur og får masse belønning for det. Han er kosete, blid og kjærlig og knyttet til flokken sin, kanskje særlig meg siden jeg han er rundt meg hjemme eller på jobb hver dag og det hovedsakelig er jeg som går tur og trener med han. Han får masse kos og oppmerksomhet og alle i familien er bevisste på å belønne god adferd og vi bruker i all hovedsak positiv forsterkning som metode og er bevisste på det. Jeg forsøker å være tydelig, rettferdig og han vet godt hvem av oss som bestemmer. Han er kjempeflink med andre hunder og mennesker, er flink til å følge meg når han går løs, er rolig og avslappet av natur og er rett og slett en utrolig grei og søt fyr å ha med å gjøre.

Men - det er en ting som jeg veldig gjerne skulle få plukket av han, og jeg begynner å slippe opp for måter å angripe problemet på og trenger noen gode råd.

Når vi er ute på tur, som regel på begynnelsen og slutten av turen og (ofte i de samme områdene hver gang) får han sånne raptuser hvor han begynner å knurre, bite i båndet og trekke i det, hopper på meg og biter meg i beina og i klærne og drar i dem, legger ørene bakover og blir helt svart i øya og er ikke mulig å nå inn til. Han bjeffer intenst og stirrer utfordrende på meg og viker ikke blikket en centimeter.

Innimellom greier jeg å avspore han med godbiter og kommandoer jeg vet han mestrer så vi kommer inn på et mer konstruktivt spor. Godbitsøk fungerer også innimellom, men som regel fortsetter han bare denne bølleadferden rett etterpå. Han blir ganske voldsom, og det oppleves ganske ubehagelig, han kan bite meg ganske hardt i hånden hvis jeg tar den bort til han og han viser ingen dempende signaler hvis jeg gjør meg morsk og myndig.

Jeg ser stor forskjell på denne adferden og vanlige invitasjoner til lek, da logrer han, gla'-bjeffer og lager leke-bue og hopper og spretter. Når han "går i svart" oppleves han ikke som leken i det hele tatt, han virker rett og slett utfordrende og agressiv, men er like blid og god som før når han snapper ut av det igjen. Han har holdt på med dette ganske lenge nå, men det ser ut til å eskalere nå som han begynner å komme i pøbel-alderen og det er klart at nå som han begynner å bli stor oppleves det voldsommere enn da han var mindre.

Det skjer ofte i forbindelse med at han er sulten eller må bæsje, men forekommer ellers også og han har dager innimellom hvor han bare er som smør hele dagen og eventuelle tilløp til denne bøllingen lett lar seg korrigere. Jeg tror ikke det er noen smerter eller plager som utløser dette, han er i allefall helt frisk og fin ellers og denne adferden forekommer bare når vi er på tur, både i bånd og løs, og aldri hjemme eller på jobb, men som sagt ofte på de samme stedene hver gang, han forbinder vel disse plassene med den adferden antar jeg.

Jeg skal ærlig innrømme at jeg ikke alltid har oppført meg som den store hundepedagogen når han har holdt på med dette, ha gir seg f.... ikke noen ganger og jeg blir forbanna og frustrert over at han holder på sånn og over at ingenting av det jeg prøver ser ut til å virke, hverken de pedagogiske eller upedagogiske metodene jeg har brukt.

Jeg forsøker imidlertid så godt jeg kan å beholde roen, for jo mer sinna jeg blir jo mer gira blir han selvsagt, men det er ikke så lett, og å overse han totalt hjelper heller ikke.

Her er det jeg har forsøkt hittil uten hell:

- Rolig men bestemt "Nei!". Fungerer ikke. Heller ikke CMs "knips-Tssccchhhhhh!" som han vanligvis reagerer på.

- Overse totalt. Fungerer heller ikke, han han intensiverer adferden inntil jeg MÅ reagere fordi han ødelegger klærne mine eller biter så det gjør vondt.

- En kombinasjon av ovenstående. Fungerer ikke.

-Sette meg på huk og forsøke å roe han ved å snakke til han. Fungerer ikke, han bare bjeffer og knurrer til meg og "snapper" etter ansiktet mitt.

- Gi en kommando eller godbitsøk fungerer hvis han ikke har kavet seg opp for mye, men han fortsetter ofte der han slapp etterpå.

- Binde han fast i lyktestolpe og gå et par meter unna og overse han til han har satt seg og roet seg. Fungerer ganske bra faktisk, men vi er ofte på tur på steder hvor jeg ikke får bundet han fast og det er vanskelig å få timingen på korreksjonen riktig da vi ofte må gå noen meter først for å finne et egnet sted å binde han (og han glefser etter hendene mine da jeg skal feste båndet)

I går forsøkte jeg i mangel på egnet stolpe å binde han fast i å stå på båndet mens jeg overså han slik at han måtte legge seg ned og ble forhindret fra å hoppe på meg. Da ble han helt rabiat, så det kommer jeg ikke til å gjøre igjen.

- Holde han fast på bakken til han roer seg eller ta han bestemt (men ikke for hardt) i nakkeskinnet og gjøre meg ordentlig morsk fungerer heller ikke, da blir han ennå mer rabiat.

Å overse han mens jeg går hastig og svært bestemt videre med en glefsende, knurrende tulling som har bitt seg fast i båndet og prøver å trekke i motsatt retning er den "metoden" jeg bruker mest. Ikke fordi den fungerer men vi er nødt til å komme oss hjem/videre, og så lenge han biter i båndet biter han i hvertfall ikke meg.

Det hender han roer seg når vi har gått noen meter og da passer jeg såklart på å belønne han med en gang med ros og godbit.

Jeg regner med dette er en problemstilling flere har vært borti og at det sikkert kan tilskrives alderen men det begynner å bli ganske slitsomt og jeg er bekymret for at det skal eskalere ytterligere hvis jeg ikke får tatt tak i det på en skikkelig måte nå som han er ung.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Det er ganske vanlige unghundfakter for disse guttekrapylene, ja :) Han har plutselig fått en ufattelig mengde hormoner (tror jeg leste at en ung hannhund har 7 ganger så mye testosteron som en voksen hannhund, og det uten å være vant til hormoner a gitt...) Husk at det ikke er hans "skyld", han blir rett og slett rabiat av at det skjer så mye inni ham, men det er fortsatt viktig å gjøre det umulig for ham å herje med deg slik at han etablerer seg en vane med å være pøbel (for det er jo litt moro, også... :getlost: )

Utifra det du beskriver, reagerer han ganske normalt på det du gjør også: bli sint og voldsom = han fyrer enda mer opp, være snill og pusete = han får kick på at han får bedre kontroll på deg, gjøre det umulig å more seg med å være dust (feks binde fast i lyktestolpe = det gøye (herjing) blir ukult/umulig og han gir opp.

Løsning: gjøre det umulig å herje med deg selv når du ikke har en lyktestolpe i nærheten :) Du har en ganske stor hund, så det kan være litt tungt, men det gjelder bare å finne en metode som fungerer for deg når han begynner med utaktene:

- stå på båndet, slik at det blir så stramt at han ikke får hoppet opp/glefset etter hender o.l. Fungerer dårlig hvis han går etter buksebein :)

- hold fast i halsbåndet, så du kontrollerer hodet hans. Fungerer dårlig hvis han klarer å vri seg i halsbåndet sånn at han får nafset i hendene dine.

- hold fast i nakkeskinnet, fungerer som halsbåndet men vanskeligere å vri seg unna. Kan være tyngre, og det er viktig å tenke på at du ikke skal straffe ham - bare gjøre det umulig for ham å ha det festlig med å plage deg.

Og sist men ikke minst: sørg for at han får nok fysisk aktivitet, og gjerne tren litt morsomme øvelser med ham, det gjør unghundstida mye hyggeligere :) og ettersom du får erfaring med hva som trigger at han blir rabiat, kan du avlede ham før han rekker å begynne å pøble, feks med å trene noen små, enkle øvelser e.l.

Lykke til, sånne pøbler blir flotte voksne herremenner :D

  • Like 2
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Guest Belgerpia

Fortsett med å binde om du kan/har stolpe i nærheten - snu ryggen til og ignorer til han setter/legger seg - løsne uten å si noe og gå videre. Har du ikke noe å binde i, tråkk på båndet, få båndet under beinet og stram til så hardt at han ikke får hoppet. Ignorer at han blir rabiat - vær rolig, se bort - han VIL roe seg og når han gjør det, gi de 10 sekunder slipp opp og gå videre UTEN å si noe.

Poenget er at all respons fra deg skal opphøre når han begynner å oppføre seg sånn, da vil du ikke ha noe med han å gjøre - for at han IKKE skal bli oppmuntret til "faenskap" ved at du roser og gir godbit etterpå (han kan koble at rabiat = ros, kos og mat) så skal du ikke si noen ting når han har roet seg, bare ta båndet og gå videre uten noe fuss. Går han pent en 20/30 meter kan du rose rolig og gi en godbit da.

Vær konsekvent, ikke gjør det til en stillingskamp - men vær rett og slett så sær at du ikke gir han noen form for feedback når han går i den modusen. Og du må gjøre tiltaket MED EN GANG du ser tilløp til pøbelfaktene - ikke når du blir lei, men idet han starter eller du ser han tenker på det.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Tusen takk for gode råd!

Hjelper å vite at det ikke er meg eller han det er noe "feil" med, og at dette er helt vanlig gutteslyngeladferd :)

Prøvde i kveld å stå på båndet igjen, men det må jeg bare gi opp. Han biter seg bare fast til foten min. Hardt! Da må jeg korrigere og så er vi like langt. Å holde han på en armlengdes avstand i båndet fungerte faktisk ganske bra i kveld, skal prøve å være konsekvent med det en periode.

Men det aller viktigste er defintivt at jeg holder meg rolig (selv om jeg tillater meg å være ganske brysk), da er det mye lettere å nå inn til han, særlig hvis jeg er raskt på pletten med å være blid og late som ingenting har skjedd når han demper seg. Virker som om han blir lettet over å få en "vei ut" av konflikten.

Dette finner vi ut av! :)

  • Like 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Guest Belgerpia

Tusen takk for gode råd!

Hjelper å vite at det ikke er meg eller han det er noe "feil" med, og at dette er helt vanlig gutteslyngeladferd :)

Prøvde i kveld å stå på båndet igjen, men det må jeg bare gi opp. Han biter seg bare fast til foten min. Hardt! Da må jeg korrigere og så er vi like langt. Å holde han på en armlengdes avstand i båndet fungerte faktisk ganske bra i kveld, skal prøve å være konsekvent med det en periode.

Men det aller viktigste er defintivt at jeg holder meg rolig (selv om jeg tillater meg å være ganske brysk), da er det mye lettere å nå inn til han, særlig hvis jeg er raskt på pletten med å være blid og late som ingenting har skjedd når han demper seg. Virker som om han blir lettet over å få en "vei ut" av konflikten.

Dette finner vi ut av! :)

Jeg synes du skal la være å snakke til han rett og slett - han vil ha feedback og det får han hver gang du tillater deg å være brysk. Dropp det. Poenget er at dette bør møtes med total avvisning og INGEN respons fra deg bortsett fra at ALL aktivitet opphører.

Legg opp til å få det til - gå tur der du har mulighet til å knipse han fast i ett tre og gå unna til han resignerer. Og IKKE snakk til han, ikke korriger, ikke gjør noe annet enn å avvise. DET er den beste medisin. Skal du korrigere så må du korrigere så han blir "redd" dvs. at adferden opphører helt og holdent og han viker og blir redd og skjønner at det er ugreit. Å bare spytte og frese for å "dempe" han er helt og fullstendig bortkastet - det lærer han ingenting av annet enn at om han er bajas så får han respons fra deg. Negativ respons er også respons og du er like langt.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 2 weeks later...

Hei!

Har selv en bernergutt på 4,5 år. Da han var på din hunds alder oppførte han seg nøyaktig slik som din. Plutselig klikket det for han, og den godslige kosebamsen forvandlet seg til et "uhyre". Faktisk fikk han slike raptuser til han var godt over året. Det var IKKE morsomt, og jeg var gul og blå mer enn en gang. (ikke greit da han passerte 50 kg før han var året).

Prøvde uttallige metoder, men det som etterhvert fungerte, var å ha et strupebånd hengende på han til enhver tid. Bruker vanlig bånd når vi går på tur, men når han fikk slike raptuser, var det mye enklere å ta tak i strupebåndet og holde han tett inntil meg, og IKKE se på han. Dette er sikkert veldig upedagogisk, men det funket iallfall, og han roet seg ned temmelig raskt. Vi hadde et slikt tykt skinnstrupebånd som var enkelt å ta tak i.

Etterhvert gikk disse raptusene over, så det er bare å holde ut!

Nå er pelsemannen vår kjempegrei og rolig, og er alt det vi ønsket oss i en bernergutt :)

Lykke til!

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Ønsker oppdatering, har det fungert å holde i båndet?

Vi hadde samme problem som deg i starten. Prøvde også å brumme, si nei, legge valpen i bakken og telle til ti og andre "gode tips". Det som så ut til å fungere best for meg, var å holde valpen hardt fast inntil meg mens jeg satt på huk. Jeg måtte holde henne hardt nok til at hun ikke kunne sprelle seg løs. Jeg holdt valpen slik at den ikke klarte å bite, med en arm på halsbånd, og med en arm over ryggen og inn under brystet. På det viset kjente jeg pulsen veldig tydelig. Istedet for å telle til ti, slapp jeg valpen løs igjen når den roet seg (pulsen sank). Da fikk jeg iallefall en god timing. Roe ned = slippe løs. Som andre over her har skrevet gjorde jeg ikke noe større nummer av det under eller etter raptusen, og akkurat den atferden forsvant fort. Hun kan fremdeles være helt loco i raptusene sine, men hun skal ikke "ta oss" slik du opplever nå.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 2 weeks later...

Oppdatering skal bli! :)

Holding i båndet har forsåvidt fungert, men har måttet gå til anskaffelse av et utstillingskobbel for å få dreis på det, han har for mye "armslag" i vanlig halsbånd og kobbel.

Men - de siste dagene har jeg faktisk nesten ikke trengt å ta det i bruk i det hele tatt, en kjapp og bestemt muntlig korreksjon og snu ryggen til han har faktisk holdt! :)

  • Like 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive


  • Nye innlegg

    • Mine videofeeds er fulle av prong collars, e-collars, absurde mengder røffe corrections for ingenting og trenere som advocater for det. Det røskes og rykkes hardt i vonde halsbånd og det strømmes. Hundene gjør nøyaktig som de blir bedt om og trenerne strutter av selvtillit, gir inntrykk av kompetanse. Guruvibber som tiltrekker følgeskarer.  Metoden deres fungerer jo. De gjør det godt i sport fordi hundene aldri vegrer å adlyde på flekken og aldri vender oppmerksomheten mot noe annet - de vet hva som skjer da - og folk lar seg forføre av at hundene opptrer som maskiner, derav populariteten.  Noe av det mest kvalmende var en video som representerte positiv forsterkning med en bøs kar utkledd som "Karen" med blågrønn parykk, med tynn pipestemme, unnskyldende kroppspråk, som klikket manisk, klikk, klikk, klikk, klikk, og ... Jeg finner den ikke igjen ved søk nå, men det var en utrolig teit og barnslig misrepresentation av klikkertrening for å latterliggjøre konseptet for menigheten, og menigheten synes det var morsomt. Flere titusen likes og mange hundre kommentarer, i hovedsak oppmuntrende til firmaet og trenerne. En må se den. Mye verre enn beskrivelsen. Det verste var at folk synes den var morsom og beskrivende og de hånlo i broderlig fellesskap av de dumme klikkertrenerne som ikke forstår at bikkja må røskes lydig. Ikke sett noe liknende fra skandinaviske content creators, her hjemme ser det greit ut på internettet, men innholdet fra over dammen vil antakelig smitte på den yngre garde. Ble vitne til det her om dagen da en dame med vesttysk frosk skulle entre en kurstime, og hunden ikke umiddelbart satte seg ved døren. Den fikk kjapt et hardt røsk i tynn kjetting helstrup som skar i ørene på 5 meters avstand. Usikker på om fører lærte det der på kurs eller fra internettet. Ikke pent ihvertfall. SÅ viktig er det ikke at hunden setter seg så intenst umiddelbart foran en dør på vei inn til trening.  Om en vil ha en titt down the rabbit hole, søk på øvelser fra ringsport og raser som rottweiler, doberman, malinois, dutch og german shepherd, så er feeden befengt med de der trenerne der på no time. 
    • Det var trist å høre, han var ung? (Heh, sjekket bloggen din, det er visst jeg som er gammel. Men trist likevel.) Ifølge Akkurat nå er det noen "motreaksjoner" mot den positive trenden:  Nå er det noen år siden jeg var aktivt inne i noe treningsmiljø selv, men jeg tenker jo at Canis og klikkertrening/positiv forsterkning fortsatt er greia, og jeg ville nå gått til de samme bøkene som for ti år siden. Men klart, noen endringer er det nok og sikkert noen nye flinke guruer kommet til, så håper noen kan bidra der!
    • Det er nå to år siden Pax vandret videre, og vi (jeg) har begynt å planlegge ny valp.  De siste årene har gått mye til småbarn, jobb og hus, så jeg har ikke fulgt noe særlig med på hva som går for seg i hundemiljøet. Det må jeg gjøre noe med, og derfor spør jeg dere på Sonen om hjelp til oppdatering. Hvis du skulle anbefalt meg, en kommende valpespekulant, noen ressurser, creators på sosiale medier jeg kan følge, bøker å lese, treningsmetoder, trender/diskusjoner som er sentrale, hva som helst egentlig, hva skulle det vært? Er det noen tema som er kontroversielle eller er alt bare fryd og gammen? Har Cæsar Millan kommet tilbake eller har verden gått videre? Hva bør jeg sjekke ut? Hva bør jeg holde meg langt unna?   
    • Takk for tips!  Det hørtes ut som noen kloke råd. Jeg ser de potensielle ulempene med en stor og sterk hund og en flexline. Kontroll er definitivt øverst på prioriteringslista. Jeg skal definitiv sjekke ut den lina du har linket til👍
    • Flexiline er generelt en dårlig idé, og særlig for en stor og sterk hund. Hvis noen slipper sin hund bort til dere i bånd, kan det fort bli floke og konflikter. Du kan heller ikke slippe båndet hvis noe skjer (hunden setter seg fast, sykkel kommer på tvers mellom dere etc.). Og det er vanskelig å ta hunden inn hvis den er ytterst i båndet, med mindre du har en supersolid innkalling. Kjøp heller en halvlang-line på 5 meter som du kan slippe ut og hanke inn etter behov. Du blir fort vant til å håndtere en kort langline, og mye bedre kontroll på hunden. Du kan slippe den både for å la hunden løpe litt, eller gi den friere bevegelsesrom i møtesituasjoner som ikke kan unngås (både med folk, hunder, sykler...). Du kan også ta et grep midt på båndet uten å svi av deg håndflaten hvis hunden trekker eller bykser avgårde. Vi har hatt disse, og er noe av det vi har tatt vare på etter å mistet hundene, de er supergode: https://dyresjappa.no/Produkt/1/294247/Supergrip-Sporline-5m
  • Nylig opprettede emner

×
×
  • Opprett ny...