Gå til innhold
Hundesonen.no

ønsker "kar" til min chijente..


gopiami
 Share

Recommended Posts

Jeg har ei chi jente som jeg vil sette valper på.. hun er registrert, har chip, vaksinert, har stamtavle... men hun har ikke vært på utstilling, da jeg synes det egntlig ikke er noe for oss... Hun er hos meg fordi jeg elsker henne, ikke for premier og høy inntekt på valper.. skjønner godt det med at de da blir avlet rett og at stamtavler avler frem friske hunder altså... men mener at d går an å få valper som er frisk uten papiret...

SÅ.... det jeg lurer på da er: Hvor kan jeg få i en chi gutt som vil pare seg med min jente??

Eneste jeg ønsker er at gutten er frisk og har godt lynne.. det er viktig... og at gutten ikke er misshandlet på noen måte.. det er imot min "tro" på hundeliv :)

Kan noen hjelpe meg? uten å belære meg om hundeutstilling først....!

Håper noen kan hjelpe til og hvis noen skulle ha en chigutt som de ønsker å låne bort så har jeg blitt glad :)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Det beste er vel å ta kontakt med Chihuahuaklubben og høyre kva retningslinjer dei har på avl, og gjere det dei seier skal gjerast. Det er som du seier ikkje nødvendigvis papiret som gjer kvalpane friske, men det er papiret som gjer dei til chihuahua. Chihuahua er vel desverre ein rase med ein del useriøs avl, så om du ønskjer å ta vare på rasen og gjerne tilføre noko godt til denne, bør du som eit minimum oppfylle raseklubbens krav til avl, og i tillegg setje deg ein god del inn i din hunds positive og negative sider, og leggje arbeid i å finne ein hann som passar din hund. Hugs at å setje kvalpar til verda ikkje er noko hasteprosjekt, men må planleggjast nøye, og om du ikkje har erfaring (som du ikkje har, om eg forstår deg rett?) må du lytte til dei som veit kva som gjeld for avl innan din rase, og avl generelt.

Lukke til :) .

  • Like 14
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Selv om utstilling ikke er noe for dere så koster det ikke så mye tid, penger og energi å dra på et par utstillinger for å finne ut hvordan tispen din er i hht rasestandarden. Da får du en objektiv vurdering av hva som er hennes sterke og svake sider. På utstilling møter du også mange med hannhunder, som du kan se nærmere på med tanke på avl, og som også har fått en objektiv vurdering på hva som er bra og ikke så bra med hunden. Da kan man sammenligne disse og sånn unngå å bruke en hannhund som har samme svakheter som henne. Der treffer du også oppdrettere på rasen som forhåpentligvis kan hjelpe deg med hva som evt bør unngås.

  • Like 10
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg vil bare få komme med en kommentar til dette med papirløs avl. Hvis hunden din er registrert og har stamtavle, så kan jeg ikke forstå at du ikke ønsker at valpene skal ha papirer? Det er da en smal sak å få til hvis du finner en hannhund med papirer?

Jeg er selv ikke interessert i utstilling, men jeg ville aldri kjøpt en hund uten papirer, så jeg tror at du ekskluderer mange gode hjem ved å ikke ha papirene i orden. En papirløs hund regnes jo som en blandingshund. Kanskje valpekjøperne kunne tenke seg å gå på utstilling en gang eller to?

Ellers så ville jeg kontaktet raseklubben og sett hvilke (helse)krav de eventuelt setter til avl, for å se hva du skal se etter når det gjelder din egen hund og hannhunden. Hos mange raser anbefaler at man tester for diverse sykdommer etc. før avl.

Jeg ville også sett på NKKs anbefalinger når det gjelder avl, og skaffet meg en god bok om valping og oppdrett av hund før jeg vurderte å sette kull på hunden min. Det er ikke bare bare med valper, det krever mye tid og er en stor påkjenning for tispen, så det er viktig å være godt forberedt.

Lykke til! :)

  • Like 2
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg vil også føye til at det er et slags vektkrav på chihuahuaer, det vil si at hvis tispen er under en viss vekt så blir det anbefalt å ikke avle på dem på grunn av risiko ved fødsel.

I sommer var det like før vår tispe måtte ta over et kull med chihuahuavalper fordi moren til disse hadde dødd. Det var etter en "vi har tispe og vi har hannhund, og vi vil ha valper"-parring. Damen som eide disse chihuahuaene elsket hundene sine over alt på jord og gråt sine bitre tårer over tapet på tispen, hun bestemte seg for å flaske de opp og endte opp med en skikkelig jobb. Tenk over om du faktisk vil dette, eller om det kanskje kan være minst like koselig å kjøpe en chihuahua til? :)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Her er norsk chihuahuaklubbs retningslinjer for avl: http://www.nchk.no/index.php/avl/9-avlsetiske-retningslinjer

Kort fortalt, så må begge foreldredyr vaere testet for patella luxasjon, og ha maks grad 2 sammenlagt pr hund, dvs f.eks 1 på hver bakfot, el 2 på en fot og 0 på den andre. Begge foreldredyr skal i tillegg vaere øyelyst, og ha minimum tre førsteplasseringer eller et ck på utstilling. Tispen skal vaere min 18 mndr ved parring, og hannen min 1 år. Dette er for å forsikre seg om at man avler på friske og rasetypiske dyr, og jeg regner med at du ikke har noe ønske om å avle syke eller utypiske valper...

Å teste for patella luxasjon og øyelyse tispen din, synes jeg du bør gjøre uansett om du velger å avle på henne eller ikke (om ikke du allerede har gjort det da), det er jo greit å vite at hunden ens er frisk. Ikke alle sykdommer kan merkes av oss, eller kanskje de kommer til syne senere i livet, og får sterkere utslag enn nødvendig, fordi du ikke var klar over at hunden var syk. Det er ikke veldig verken omfattende eller dyrt å teste for PL eller å øyelyse. Utstilling skal jeg ikke uttale meg for mye om, men det krever ikke mye arbeid å dra på en utstilling eller to, og få en kritikk på hunden. Klarer hun ikke få excellent (førstepremie) eller får dårlig kritikk, så bør du kanskje gå i tenkeboksen på om du skal avle på henne....

Husk også at det å gjennomgå en drektighet og en fødsel er krevende for tispen, hun kan bli syk, hun kan hende må ta keisersnitt, eller hun kan faktisk dø pga komplikasjoner. Det er heller ikke billig å fostre opp et kull, i hvert fall ikke om hun må ta keisersnitt (har inntrykk av at det kanskje ikke er uvanlig hos chi), så du bør ha god forsikring (som dekker avl), og helst en del penger i bakhånd, om noe skulle skje.

  • Like 8
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive


  • Nye innlegg

    • Er det ingen i nærheten som har en hund du kan låne? En oppdretter med flere hunder, eller noe? Nå var jo det for min og Odins del, men når jeg ikke orket å konkurrere med ham mer så gikk jo Lisa her på forumet konkurranser med ham. Men ja, livet som hundeeier er jo veldig i faser. Fra valpestadiet og få dem til velfungerende hunder i hverdagen, til å kunne ha dem med på aktiviteter og konkurranser, og så når de ikke er med på alt lengre igjen, og trenger mer oppfølging  helsemessig.
    • Akkurat nå har jeg lyst på en hund som kan henge med på lange fjellturer og som jeg kan konkurrere med, men som kan bo et annet sted så lenge senioren min fortsatt lever. Må jo bare innse at hun er en gammel hund som ikke lengre kan være med på alt jeg har lyst til, men vil jo også gi henne en god alderdom. Så ny hund i huset er uaktuelt så lenge hun er her. Hvorfor må det være så vanskelig...
    • Enig med Simira, meld dere på et valpekurs om dere ikke allerede går/har gått. I tillegg har for eksempel Maren Teien en veldig fin kanal som heter Hverdagslydig+ (https://boon.tv/hundetrener-maren), der er det også en egen kanal for valpeeiere. Vet at flere har hatt god nytte av hennes forelesninger og videoer i valpeperioden. Finnes helt sikkert noen gratis alternativer også, men det har jeg ingen oversikt over. 
    • Først av alt må du slutte å la ham hilse på andre hunder på tur. Hvis ikke får du en hund som trekker i båndet i alle retninger, og stresser seg opp hver gang han ser en hund. Det er ikke alle som kan eller vil hilse, og det er heller ikke trygt. Prøv å holde dere til kjente, trygge hunder. Om du ikke kjenner så mange kanskje det er noen du møter ofte på tur, eller du kan ta kontakt med en klubb i nærheten, en turgruppe eller noe. Jokking er en typisk stressadferd i den alderen, og tegn på at han girer seg opp for mye. Avbryt lek eller hilsing så fort det er tilløp til jokking, og jobb med at han skal være rolig og ha kontakt med deg. For å få slutt på biting i føtter ville jeg først og fremst sørget for at han har nok biteleker, og avlede med dem. Når han først begynner å bite på føttene, stå helt stille og ignorere ham til han slutter. Jeg vil på det sterkeste anbefale deg å gå et valpekurs om du ikke har gjort det allerede. Alt dette er helt vanlig for valper i den alderen, og på et kurs vil du få hjelp til å håndtere det. Du finner også mange vanlige problemer og råd for dem i trådene under valpeprat her på forumet, så ta en titt gjennom her.
    • Kikket litt i dogweb og ser at hundene fra lundehundprosjektet ligger der sånn som alle andre, med en X på slutten reg. nummeret. Den som ble utstillingschampion var 3. generasjon, og ser tittelen ligger inne. Da skulle man jo gjerne tro at de kan ta andre championat også, og at det samme vil gjelde for cavalierprosjektet, som trossalt er ganske så ekvivalent? Det var jammen ikke lett å finne informasjon på dette! 
  • Nylig opprettede emner

×
×
  • Opprett ny...