Gå til innhold
Hundesonen.no

Fårikål spm


Maria
 Share

Recommended Posts

Skal me sjao. Jeg får besøk av bestemor på onsdag og tenkte å lage noe norsk høstmat til henne. Jeg kan ikke huske sist jeg spiste fårikål, og har heller aldri laget det. Går for tiden på Grete Roede, og har en oppskrift i høstheftet derfra, men er usikker på hva jeg skal gjøre. Der foreslås det flatbiff eller ytrefilet av lam til fårikålen. Hvis man skal lage med fårikålkjøtt (som er fetere) anbefales det å la det hele stå over natta så fettet flyter opp og kan fjernes før gjenoppvarming dagen det skal serveres. Såååå. Hva tror dere blir best? Jeg har ikke peiling :P er generelt ganske god på å lage mat, men her er jeg n00b! Hvis det blir magert kjøtt jeg velger, altså flatbiff eller ytrefilet, hvilket er best tro? Erfaringer?

Og..! Hvilke poteter er best til? Skrelle først eller etterpå? Liker egentlig å beholde vitaminer og skall på potetene. Men det er kanskje mer delikat å servere det ferdig skrelt?

Og hva serverer jeg det i? Suppeskål eller flat tallerken?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Takk for svar :)

Var det jeg mistenkte, at det er bedre å bruke "ekte" kjøtt altså. Roedemat er ikke alltid såååå godt som de usunne variantene, om jeg skal være ærlig. Nå går jeg på roede mest for å holde vekta, så en dag med utskeielser skal nok gå fint.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Guest Kåre Lise

Fårikål er jo typisk best neste dag, og det tar tid å koke, minst 2 timer pleier alltid ende opp med litt lenger tid her enn hva oppskriftene sier jeg. :) Nei det skal ikke forhåndsbløtes, men det skal være litt vann i kasserollen til kokinga. Husk pepperet om du ikke vil ha de løst i og slippe pelle de bort så bruk sånn pepperboks, og de siste åra har de solgt sånne ferdige pepperposer til fårikål på butikkene, :)

Det er faktisk så enkelt som det står her: http://www.farikal.no/oppskrifter/

Endret av Kåre Lise
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Er enig med de andre her, om at fårikålkjøtt bør ha fett på seg...men ikke FOR mye fett heller.

Styr unna fårikålkjøtt med lite kjøtt og masse fett.

Jeg pleier å bruke både skiver av lammelår (delt i biter) og fårikålkjøtt, da får jeg godt kjøtt, i tillegg til at jeg får den gode feita som setter den gode smaken på fårikålen.

Lag den dagen i forveien, fårikål er best oppvarmet dagen etter. :)

..og husk å koke den lenge nok, til kjøttet er skikkelig mørt.

Lykke til! :)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg bruker også lårskiver og "fårikålkjøtt". Beregner lengre koketid enn det som står oppgitt, koker minst 3 timer. Det som er viktig med fårekjøtt er at det ikke må fosskoke, bare trekke/syde. Ellers blir det seigt. Hele pepperkorn løst i gryta, det er litt av sjarmen;)

Her i huset liker vi best Kerrs Pink poteter til. Kok dem med skrellet på og skrell dem eventuelt før servering. Men et sånt kosemåltid behøver jo ikke foregå i racerfart, så om du setter frem asjetter til å ha skrellet (og pepperkornene) på så er det jo fort gjort å skrelle selv.

Vil du ha kraften jevnet så strør du bare litt hvetemel oppå kållagene. Det er en smakssak.

Pinnekjøtt er svært saltet, det er derfor det skal legges i vann før koking. Fårikål lages av usaltet kjøtt.

PS. Jeg tror jeg kommer innom en tur :D

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Og så var det da ulempen med å bo i Ås, da... Fader! Utsolgt for ALT av lammekjøtt i samtlige matbutikker. Dustefolk som handler så tidlig :P

Så dessverre blir det ikke fårikål riktig ennå, men det kommer! Ble riktig så inspirert av denne tråden må skjønne. Men i denne omgang blir det suppe med kjøtt, løksaus og poteter. Også god, gammel norsk tradisjonsmat :D NAM!

  • Like 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Og så var det da ulempen med å bo i Ås, da... Fader! Utsolgt for ALT av lammekjøtt i samtlige matbutikker. Dustefolk som handler så tidlig :P

Så dessverre blir det ikke fårikål riktig ennå, men det kommer! Ble riktig så inspirert av denne tråden må skjønne. Men i denne omgang blir det suppe med kjøtt, løksaus og poteter. Også god, gammel norsk tradisjonsmat :D NAM!

Å, men det er skikkelig godt det også!

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Da får du reise til Ski, Vinterbro, Vestby eller noe og få tak i kjøtt :D Nå fikk jeg lyst på fårikål også :D

DET gidder jeg ikke busse halve Follo rundt for altså :P Hadde jeg ennå hatt bil hadde jeg lett dratt til Ski og handlet, men når man må gå og busse overalt så blir ting mer tungvint. Det var ikke ment to be. Hehe. Men OM jeg skal lage det senere, da. Snart bogner det av lam i butikkene, er bare jeg som er litt tidlig ute.

Å, men det er skikkelig godt det også!

Ja, sant det er!? :D Får bare håpe jeg får det til så bra som gamla sjæl. Hun er kresen må skjønne. Men jeg er egentlig en bedre kokk :P

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive


  • Nye innlegg

    • Frontfestet sele? Store prisforskjeller på de som er laget spesifikt for frontfeste, og på like funksjonelle, vanlige justerbare seler på Felleskjøpet og Dogman (billigst på Plantasjen), som ikke er spesifisert som frontfestede, men har en ring en kan klipse båndet i foran.  Jeg har to stk sånne fra Trixie (M/L og L/XL) for billigsalg med brevpost, men de er ikke like justerbare i alle retninger som den fra Dogman, som antakelig tillater deg å feste båndet på ryggen og gå turer som vanlig, om du åpner den godt i halsen og korter kraftig inn under buken    Edit: Denne. En ser knapt metallringen foran på dette bildet, men den er der. Tre ulike størrelser, som ligger hver for seg i menyen: https://plantasjen.no/no/p/h-sele-iris-svart-20mm-svart-517766
    • Presser en vanlig slik H-sele for mye på luftrøret? https://dyresjappa.no/produkt/hundesele-regulerbar-svart/ Isåfall ville jeg sett etter en step-in sele ala dette, bare pass på at den ligger lavt nok foran:https://www.musti.no/basic-first-step-in-sele-svart Ellers ville jeg brukt halsbånd med grime en del for å begrense trekkingen, rett og slett.  
    • Hei! Jeg har kommet borti en ny utfordring. Min egenavlede Aussie på 7mnd hoster/harker/høres ut som den har astma når den trekker i sele. Dette har pågått i hele sommer og jeg har prøvd å finne en sele som minimerer problemet, men enda ikke lyktes.   Valpen er undersøkt av veterinær for to uker siden hvor vet tror den kan ha hatt kennelhoste og at luftrøret fremdeles er irritert. Almenntilstanden er god og har vært hele vegen. Vi skal la vær å gå tur (kun aktivisering i hagen, på rally-treninger osv) på tre uker for å se om det hjelper at luftrøret får ro. Nå har det gått to uker til uten bedring (fremdeles harking når jeg holder på luftrøret) så jeg ser for meg at vi må inn igjen for røntgen osv. Denne hostingen/harkingen kommer kun når man legger press på luftrøret, aldri ellers. Dessverre er dette en hund som er ivrig på tur og trekker en del. Men det høres jo ikke bra ut.. hvis noen har erfaring med det samme så skriv gjerne litt om det også!   Jeg ser ikke for meg at vi finner ut av/får løst dette problemet med det første, og spør derfor dere om noen vet om en spesialsele som er utviklet for å unngå press på luftrøret? Evt om noen spesialsyr?
    • Det har jeg ikke tenkt på, men jeg tror du har rett i at folk har blitt skjøre etter noen tiår med kontorarbeid. Hundene Bamse og Bob ble dømt til døden for å ha hoppet opp på folk og laget risp med en klo. Luna og Luk lagde blåmerker, Luk er avlivet og eier til Luna kjemper videre for henne, saken skal til lagmannsretten etter dom i tingretten hvor Luna ble dømt til avliving etter et lite blåmerke oppdaget to dager etter Luna var i nærheten av mannen. Folk har blitt pyser og hundene avlives av dem som skal forvalte loven men selv bryter den for å tilfredsstille anmelder, med en dose maktmisbruk inkludert i avgjørelsene. Hunder har lite rettsvern og når det lille som er blir oversett er det farlig å være hundeeier, det koster flere hundre tusen kroner å føre en sak gjennom rettssystemet og utfallet er mer som russisk rulett enn at man er sikret en riktig dom basert på det som virkelig skjedde.
    • En skulle tro det ville være nødvendig at hunden påførte en faktisk skade langt verre enn et blåmerke for å bli begjært avlivet. Det burde holde med en bot til hundeeier for å ikke ha kontroll på den.  Spesielt når det kommer til "bitt" er det for lav terskel. Et "bitt" er jo ikke et bitt. En hund kan klype med kontrollert styrke som et avstandsskapende signal uten å å påføre skader. Det tilsvarer å dytte bort en innpåsliten person som ikke respekterer verbal kommunikasjon om intimsoner. Hunden har ikke hender og bruker munnen istedenfor. Midlertidige fordypninger i huden og eventuelt bloduttredelser ved skjøre blodkar etter ett sånt klyp er ikke for skade å regne i mine øyne. Hvor skjøre har folk blitt? Noen tiår med kontorarbeid og folk synes et udramatisk blåmerke er en skade? Rifter i klær fra å ha hoppet opp for å hilse? Bot og erstatning.  Å avlive en hund for sånne småting er som å gi mennesker 21 år for en bitchslap. Hunder er en så integrert del av kulturen vår at hunders kroppsspråk og adferd er naturlig å legge inn i læreplanen i grunnskolen, så tidlig som mulig. Hvorfor lærer ikke barn hundens språk og adferd på skolen? ..så har de det med seg i voksenlivet og slipper være hysterisk redde.   
  • Nylig opprettede emner

×
×
  • Opprett ny...