Gå til innhold
Hundesonen.no

Fårikål spm


Maria
 Share

Recommended Posts

Skal me sjao. Jeg får besøk av bestemor på onsdag og tenkte å lage noe norsk høstmat til henne. Jeg kan ikke huske sist jeg spiste fårikål, og har heller aldri laget det. Går for tiden på Grete Roede, og har en oppskrift i høstheftet derfra, men er usikker på hva jeg skal gjøre. Der foreslås det flatbiff eller ytrefilet av lam til fårikålen. Hvis man skal lage med fårikålkjøtt (som er fetere) anbefales det å la det hele stå over natta så fettet flyter opp og kan fjernes før gjenoppvarming dagen det skal serveres. Såååå. Hva tror dere blir best? Jeg har ikke peiling :P er generelt ganske god på å lage mat, men her er jeg n00b! Hvis det blir magert kjøtt jeg velger, altså flatbiff eller ytrefilet, hvilket er best tro? Erfaringer?

Og..! Hvilke poteter er best til? Skrelle først eller etterpå? Liker egentlig å beholde vitaminer og skall på potetene. Men det er kanskje mer delikat å servere det ferdig skrelt?

Og hva serverer jeg det i? Suppeskål eller flat tallerken?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Takk for svar :)

Var det jeg mistenkte, at det er bedre å bruke "ekte" kjøtt altså. Roedemat er ikke alltid såååå godt som de usunne variantene, om jeg skal være ærlig. Nå går jeg på roede mest for å holde vekta, så en dag med utskeielser skal nok gå fint.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Guest Kåre Lise

Fårikål er jo typisk best neste dag, og det tar tid å koke, minst 2 timer pleier alltid ende opp med litt lenger tid her enn hva oppskriftene sier jeg. :) Nei det skal ikke forhåndsbløtes, men det skal være litt vann i kasserollen til kokinga. Husk pepperet om du ikke vil ha de løst i og slippe pelle de bort så bruk sånn pepperboks, og de siste åra har de solgt sånne ferdige pepperposer til fårikål på butikkene, :)

Det er faktisk så enkelt som det står her: http://www.farikal.no/oppskrifter/

Endret av Kåre Lise
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Er enig med de andre her, om at fårikålkjøtt bør ha fett på seg...men ikke FOR mye fett heller.

Styr unna fårikålkjøtt med lite kjøtt og masse fett.

Jeg pleier å bruke både skiver av lammelår (delt i biter) og fårikålkjøtt, da får jeg godt kjøtt, i tillegg til at jeg får den gode feita som setter den gode smaken på fårikålen.

Lag den dagen i forveien, fårikål er best oppvarmet dagen etter. :)

..og husk å koke den lenge nok, til kjøttet er skikkelig mørt.

Lykke til! :)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg bruker også lårskiver og "fårikålkjøtt". Beregner lengre koketid enn det som står oppgitt, koker minst 3 timer. Det som er viktig med fårekjøtt er at det ikke må fosskoke, bare trekke/syde. Ellers blir det seigt. Hele pepperkorn løst i gryta, det er litt av sjarmen;)

Her i huset liker vi best Kerrs Pink poteter til. Kok dem med skrellet på og skrell dem eventuelt før servering. Men et sånt kosemåltid behøver jo ikke foregå i racerfart, så om du setter frem asjetter til å ha skrellet (og pepperkornene) på så er det jo fort gjort å skrelle selv.

Vil du ha kraften jevnet så strør du bare litt hvetemel oppå kållagene. Det er en smakssak.

Pinnekjøtt er svært saltet, det er derfor det skal legges i vann før koking. Fårikål lages av usaltet kjøtt.

PS. Jeg tror jeg kommer innom en tur :D

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Og så var det da ulempen med å bo i Ås, da... Fader! Utsolgt for ALT av lammekjøtt i samtlige matbutikker. Dustefolk som handler så tidlig :P

Så dessverre blir det ikke fårikål riktig ennå, men det kommer! Ble riktig så inspirert av denne tråden må skjønne. Men i denne omgang blir det suppe med kjøtt, løksaus og poteter. Også god, gammel norsk tradisjonsmat :D NAM!

  • Like 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Og så var det da ulempen med å bo i Ås, da... Fader! Utsolgt for ALT av lammekjøtt i samtlige matbutikker. Dustefolk som handler så tidlig :P

Så dessverre blir det ikke fårikål riktig ennå, men det kommer! Ble riktig så inspirert av denne tråden må skjønne. Men i denne omgang blir det suppe med kjøtt, løksaus og poteter. Også god, gammel norsk tradisjonsmat :D NAM!

Å, men det er skikkelig godt det også!

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Da får du reise til Ski, Vinterbro, Vestby eller noe og få tak i kjøtt :D Nå fikk jeg lyst på fårikål også :D

DET gidder jeg ikke busse halve Follo rundt for altså :P Hadde jeg ennå hatt bil hadde jeg lett dratt til Ski og handlet, men når man må gå og busse overalt så blir ting mer tungvint. Det var ikke ment to be. Hehe. Men OM jeg skal lage det senere, da. Snart bogner det av lam i butikkene, er bare jeg som er litt tidlig ute.

Å, men det er skikkelig godt det også!

Ja, sant det er!? :D Får bare håpe jeg får det til så bra som gamla sjæl. Hun er kresen må skjønne. Men jeg er egentlig en bedre kokk :P

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive


  • Nye innlegg

    • Lyden av ordet diary..  Vurderte i går å oppdatere om suksessen med ris, havregrøt, gulrot og brokkoli mos, ren kyllingfilet og egg, med en gradvis reintrodusering av tørrfor. Etter 2x kakao kunstverk av perfekt konsistens, som bare var å plukke fra gresset uten any smear, så det ut som en suksess, og Ede fikk V&H blandet med litt gulrotmos til kvelds. I morges viste det seg at jeg var litt snar med å trekke konklusjoner i går, og min vurderingsevne før morgenkaffe er heller ikke noe å skryte av. Det første som kom ut var fint, så jeg avfeide den siste klatten med softis som ingenting. ..og jeg glemte å tenke på at Ede ikke har fått intimbarbering på en stund. Rævskjegget hadde rukket gro nok til å kunne forveksles med ansiktet på en nykonvertert islamist, noe jeg smertelig ble gjort oppmerksom på da jeg noen timer senere måtte tørke stumpen hans fra en ladning med viskositet lik brun kjøttkakesaus ved 278°K. Det som først så ut som en grei tørkejobb viste seg å være det verste tilfellet av danglebær jeg ikke har hørt om før. Ord kan vanskelig beskrive den følgende halvtimen.  Det ble tørket og vasket og lugget i det nyanlagte talibanskjegget uten antydning til å nærme seg måloppnåelse. Ede begynte bli sår i stumpen og protesterte mot behandlingen, men forstod alvoret i situasjonen og samarbeidet tålmodig for å la meg prøve fikse problemet med dobbel effileringssaks, noe som heller ikke var noen quick fix. Vurderer begynne kalle ham Harald nå, etter Harald Hårfagre. Etter at effileringssaksen hadde gjort hva den kunne, så var det fortsatt en absurd mengde småsmuler av brun sement stuck i fløyelen rundt kaviarstjerna på den heltemodige pompen. Å finne frem sjampoen hadde liknende effekt på Ede som på røverne i Kardemommeby. Den heltemodige roen og tålmodigheten slo over i engstelse og han ville ikke samarbeide mer. Fordi han er hjernevasket fra barnsben til å forbinde dusjen med mat, så gikk han allikevel med på å la meg lukke døren bak ham, i håp om lysere tider, men forstod han var fanget i en felle øyeblikket etter, da jeg skrudde på dusjen uten at det luktet mat der inne. Ikke tale om at han ville gå med på det der. Han er for stor til å kunne tvinges nå, så å få den stumpen der inn over kantene på dusjsonen var det bare å glemme. Løsningen ble å massere inn sjampoen midt på gulvet og omstendelig vaske den ut igjen med vaskekluter og håndklær i flertall, mens han benyttet anledningen til å styrketrene muskulaturen rundt halefestet for å være bedre rustet til fremtidige konflikter av samme art.  Da det begynte vibrere truende i halsbåndet var jobben heldigvis gjort.  Nå som veslefjeset er rent og pent og utenfor PSTs søkelys, så er neste oppgave på tapetet å overbevise Harald om at det å stå stille med halen hevet mens jeg romsterer rundt analåpningen hans med en oppladbar, vibrerende, rosa plastdings er nødvendig for å gjøre neste tømming av belgen til en mindre traumatisk opplevelse for oss begge. ..med gulrot- og havregrøt som "lokkemiddel". Godt han ikke kan skrive Finn-annonser for omplassering eller ringe Dyrebeskyttelsen selv. 
    • Jeg tror nok forslaget var å få ny hund umiddelbart etter du har mistet den du har, ikke før. Det er fordeler og ulemper. Og ikke minst, folk er forskjellige.  Nå kan ikke jeg få ny hund pga. sykdom, men selv om jeg hadde kunnet det hadde jeg nok brukt god tid før neste kom i hus. Nå er det to år(!) siden vi mistet våre, og jeg kjenner jeg er mentalt klar for en ny hund. Men for min del sier helsa nei da, så det blir ikke med det første. Uansett tenker jeg det viktigste er å sette pris på den tiden man har, og ta vare på minnene når de er borte.
    • Tankk. Skal sjekke Librela. Når det gjelder ny hund så har jeg faktisk fått det forslaget av en del. Men hu blir sjalu på andre hunder hvis jeg er for "overstrømmende" så det blir evt om lenge til.
    • Fin tradisjon! Har ikke pleid å sette noen spesielle mål for hundeholdet, men kanskje det kan hjelpe på motivasjonen for ulike ting. Så, her er mine ikke så ambisiøse mål for resten av 2025 (om enn litt sent, hehe): - Har en del hundebøker liggende som jeg gjerne vil komme gjennom. Jeg leser igrunn lite bøker generelt, så blir ganske fornøyd hvis jeg kommer gjennom 2 i løpet av de neste 5 månedene - Sydney har muligens ikke så altfor lenge igjen, så hovedmålet blir å gi henne en så god pensjonisttilværelse som mulig og gjøre mitt beste for å holde henne i god helse.
    • Ja, det ble tre dager av 2025 det... Så her må det oppdateres med nye mål for 2025 for frøken Lilje: Blodspor: - Starte AK Nosework: - LGT - Merkeprøve(r) Kurs: - Passering - Nesearbeid (spor/søk) - Apport for moro skyld?    
  • Nylig opprettede emner

×
×
  • Opprett ny...