Gå til innhold
Hundesonen.no

Fårikål spm


Maria
 Share

Recommended Posts

Skal me sjao. Jeg får besøk av bestemor på onsdag og tenkte å lage noe norsk høstmat til henne. Jeg kan ikke huske sist jeg spiste fårikål, og har heller aldri laget det. Går for tiden på Grete Roede, og har en oppskrift i høstheftet derfra, men er usikker på hva jeg skal gjøre. Der foreslås det flatbiff eller ytrefilet av lam til fårikålen. Hvis man skal lage med fårikålkjøtt (som er fetere) anbefales det å la det hele stå over natta så fettet flyter opp og kan fjernes før gjenoppvarming dagen det skal serveres. Såååå. Hva tror dere blir best? Jeg har ikke peiling :P er generelt ganske god på å lage mat, men her er jeg n00b! Hvis det blir magert kjøtt jeg velger, altså flatbiff eller ytrefilet, hvilket er best tro? Erfaringer?

Og..! Hvilke poteter er best til? Skrelle først eller etterpå? Liker egentlig å beholde vitaminer og skall på potetene. Men det er kanskje mer delikat å servere det ferdig skrelt?

Og hva serverer jeg det i? Suppeskål eller flat tallerken?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Takk for svar :)

Var det jeg mistenkte, at det er bedre å bruke "ekte" kjøtt altså. Roedemat er ikke alltid såååå godt som de usunne variantene, om jeg skal være ærlig. Nå går jeg på roede mest for å holde vekta, så en dag med utskeielser skal nok gå fint.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Guest Kåre Lise

Fårikål er jo typisk best neste dag, og det tar tid å koke, minst 2 timer pleier alltid ende opp med litt lenger tid her enn hva oppskriftene sier jeg. :) Nei det skal ikke forhåndsbløtes, men det skal være litt vann i kasserollen til kokinga. Husk pepperet om du ikke vil ha de løst i og slippe pelle de bort så bruk sånn pepperboks, og de siste åra har de solgt sånne ferdige pepperposer til fårikål på butikkene, :)

Det er faktisk så enkelt som det står her: http://www.farikal.no/oppskrifter/

Endret av Kåre Lise
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Er enig med de andre her, om at fårikålkjøtt bør ha fett på seg...men ikke FOR mye fett heller.

Styr unna fårikålkjøtt med lite kjøtt og masse fett.

Jeg pleier å bruke både skiver av lammelår (delt i biter) og fårikålkjøtt, da får jeg godt kjøtt, i tillegg til at jeg får den gode feita som setter den gode smaken på fårikålen.

Lag den dagen i forveien, fårikål er best oppvarmet dagen etter. :)

..og husk å koke den lenge nok, til kjøttet er skikkelig mørt.

Lykke til! :)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg bruker også lårskiver og "fårikålkjøtt". Beregner lengre koketid enn det som står oppgitt, koker minst 3 timer. Det som er viktig med fårekjøtt er at det ikke må fosskoke, bare trekke/syde. Ellers blir det seigt. Hele pepperkorn løst i gryta, det er litt av sjarmen;)

Her i huset liker vi best Kerrs Pink poteter til. Kok dem med skrellet på og skrell dem eventuelt før servering. Men et sånt kosemåltid behøver jo ikke foregå i racerfart, så om du setter frem asjetter til å ha skrellet (og pepperkornene) på så er det jo fort gjort å skrelle selv.

Vil du ha kraften jevnet så strør du bare litt hvetemel oppå kållagene. Det er en smakssak.

Pinnekjøtt er svært saltet, det er derfor det skal legges i vann før koking. Fårikål lages av usaltet kjøtt.

PS. Jeg tror jeg kommer innom en tur :D

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Og så var det da ulempen med å bo i Ås, da... Fader! Utsolgt for ALT av lammekjøtt i samtlige matbutikker. Dustefolk som handler så tidlig :P

Så dessverre blir det ikke fårikål riktig ennå, men det kommer! Ble riktig så inspirert av denne tråden må skjønne. Men i denne omgang blir det suppe med kjøtt, løksaus og poteter. Også god, gammel norsk tradisjonsmat :D NAM!

  • Like 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Og så var det da ulempen med å bo i Ås, da... Fader! Utsolgt for ALT av lammekjøtt i samtlige matbutikker. Dustefolk som handler så tidlig :P

Så dessverre blir det ikke fårikål riktig ennå, men det kommer! Ble riktig så inspirert av denne tråden må skjønne. Men i denne omgang blir det suppe med kjøtt, løksaus og poteter. Også god, gammel norsk tradisjonsmat :D NAM!

Å, men det er skikkelig godt det også!

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Da får du reise til Ski, Vinterbro, Vestby eller noe og få tak i kjøtt :D Nå fikk jeg lyst på fårikål også :D

DET gidder jeg ikke busse halve Follo rundt for altså :P Hadde jeg ennå hatt bil hadde jeg lett dratt til Ski og handlet, men når man må gå og busse overalt så blir ting mer tungvint. Det var ikke ment to be. Hehe. Men OM jeg skal lage det senere, da. Snart bogner det av lam i butikkene, er bare jeg som er litt tidlig ute.

Å, men det er skikkelig godt det også!

Ja, sant det er!? :D Får bare håpe jeg får det til så bra som gamla sjæl. Hun er kresen må skjønne. Men jeg er egentlig en bedre kokk :P

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive


  • Nye innlegg

    • Det er mange måter å gjøre dette på. Og man bør definitivt ha en plan, for alenetrening fram til en hel arbeidsdag kan ta tid. Med den siste hunden vår tok det 6 mnd. Jeg var da delvis ufør, så mannen hadde ham med på kontoret de dagene jeg var på jobb. Personlig mener jeg at man bør være hjemme med valpen minimum en uke, helst to, for å bruke tid sammen, bli kjent både med hverandre og den nye hverdagen, og etablere litt rutiner, før man i det hele tatt kan starte alenetreningen gradvis. Så bruker man tiden man har, men minst et par uker med systematisk alenetrening hjelper for de fleste. Når man må tilbake på jobb er det mange muligheter. Det viktigste er å ikke pushe valpen for lenge for tidlig, da risikerer man i verste fall å få en hund som ikke tåler å være alene hjemme i det hele tatt, og det er ganske slitsomt. Hjemmekontor. Ta med hunden på jobb.  Hundepasser/hundebarnehage (NB! Vær ekstremt nøye på hundebarnehage, der trenger valpen også tilvenning, og 5 dager i uken er alt for mye. Det er MYE stimuli, stress og påvirkning på slike steder, og det bør være en god plan for hvordan hundene får nok ro i løpet av dagen. Sjekk gjerne at de som håndterer hundene til daglig, altså ikke bare daglig leder, har kursing og faktisk kunnskap om språk og adferd hos hund, å "bare være glad i hunder" er ikke nok på slike steder). Om man er flere i huset, kan man flekse på jobbtid slik at en kan dra tidlig på jobb og komme tidlig hjem, og den andre drar sent. Nabo/familie/venn som passer valpen på dagtid og etterhvert stikker innom og lufter. Omplasseringshund som er vant til å være alene hjemme, heller enn valp. Da bør man også bruke tid på å bli kjent, og starte rolig og gå forsiktig frem med alenetrening på nytt sted, men så lenge de er vant til (og komfortabel med!) å være alene så bør treningen gå ganske raskt.  
    • Jeg lurer på hvor lenge man bør ta fri fra jobb for å være hjemme med den nye valpen, dersom man ikke har mulighet for hjemmekontor? Jeg har en valpebok der det anbefales 5-6 uker, men dette er jo ikke så enkelt i praksis. Det kan sikkert variere mye når valpen er tilvendt å være alene hjemme også. Noen tips?
    • Har ikke egenerfaring, men omgåttes en håndfull whippets. Tur i typisk norsk skog er meg bekjent ikke noe nevneverdig problem. Herjer hunden i skogen kan det såklart bli en skramme her eller der uavhengig av rase, men jeg har aldri hørt at det er noe vesentlig verre med whippet. Når det gjelder munnkurv mtp. jaktlyst så vil det hindre skade og drap av byttedyr, men jagingen og stresset blir jo det samme. Hunden skal ikke jage vilt (eller tamt strengt tatt) så du bør ha tilgang til åpne og/eller inngjerdede områder som hunden kan få løpe fra seg på. 
    • Ser at det er nesten 6 år siden noen har skrevet her, men jeg prøver likevel:  Har et par spørsmål om whippet som jeg lurer på. 1) Leser her og der at det er veldig lett at de får overflatiske skader på kroppen, pga av full fart under "fri leik". Hvordan er det å kombinere tur  i typisk norsk skog med en løs whippet?  2) Whippet har jo jaktlyst. Er det mange som har erfaring med at naboens katt har fått en ublid skjebne? 3) Når det gjelder jaktlyst; er det helt "på trynet" å sette munnkurv på en whippet som skal få rase fra seg i fritt løp? Bare noen spørsmål fra en som har whippet på lista over "hunder jeg kanskje kunne tenkte med, når den hunden jeg har nå rusler til de evige jaktmarker"...
  • Nylig opprettede emner

×
×
  • Opprett ny...