Gå til innhold
Hundesonen.no

Napping av ørepels


trulte
 Share

Recommended Posts

Oppdretter til min beardis har sagt jeg skulle begynne med ørepelsnapping rundt disse tider (hunden er straks 1/2 år), mens en vetrinær sa jeg IKKE skulle gjøre noe med ørepels med mindre det ble problemer.

Vil kanskje tro oppdretteren vet best, mens vetrinærene ser de som har problemer med/etter nappede øreganger.

Så, hva gjør dere med deres hunder med pels i ørene? Hvis dere napper, når starter dere nappingen?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Napper ørehårene på mellompuddelen nå som de begynner å løsne. Å la de bli der er ikke et tema, øregangene hennes er så fulle av hår at det er å be om problemer.

Skjønner ikke helt tankegangen til veterinæren du har snakket med. Velstelte ører er et langt mindre problem enn ustelte ører, har i hvertfall vært på alle pelsstell-jobber jeg har hatt.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg gjør det etter behov,

hannhunden min er 8år nå og antallet ganger jeg

har nappet i ørene hans kan jeg telle på en hånd..

Tispen jeg har nå har kraftigere pels, og hun napper jeg

litt nå og da, kanskje hver tredje måned..

Men, har også hatt en tispe som måtte nappes mye og ofte,

hun hadde mye pels og det tovet seg i øregangene!

Så se litt an, stapp fingertuppene nedi og se hva du får tak i,

de synes gjerne det er litt ubehagelig de første gangene,

men det er en vanesak, mine syns det er deilig å bli kost med i ørene :)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Guest Yellow

Å nappe for ofte er ikke bra, men på raser der pelsen/hårene vokser og vokser skal det gjøres innimellom.

Og husk at det kun er inne i selve øregangen hårene skal plukkes ut, og absolutt ikke rundt øregangen (skal vel være unødvendig å si, men er flere som misforstår dette.)

Så kun hårene som vokser i selve øregangen, disse løsner svært enkelt. :) Og kun med 2-3 måneders mellomrom eller så.

Ørerensing derimot skal kun gjøres om nødvendig, det er kun gnikking utenfør øregangen med enden av en klut eller håndkle som skal gjøres hver gang hunden har hatt hodet under vann, og da kommer også ørevoks ut sammen med væsken om det skulle være noe der.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg begynner med ørenapping når valpetennene løsner - det er en gammel "huskeregel" i puddelmiljøet. Tanken er at ørehåret løsner lettere da - jeg ser ikke helt sammenhengen - annet enn at ved 4-5 mnd alderen er det kommet nok hår til å kunne nappes vekk og puddelvalper må vennes til pelsstell tidlig uansett.

Når jeg har valp napper jeg litt nå og da, samt masserer ørene ofte. Når hunden blir voksen/ fortrolig med ørenapping tar jeg heller en god sjau ved behov fremfor å pille i ørene titt og ofte siden mye ørekos og pilling kan øke ørevoksproduksjon. Når jeg nå napper slutter jeg alltid å nappe før øret er helt rent og jeg bruker kun fingrene min. Min erfaring er at ører som blir nappet "kirurgisk" rent ofte blir irriterte og lettere betente. Jeg bruker alltid ørenappepulver fra Biogroom og skyller øret med CleanAural etter napping. Dette fungerer for min hund og andre hunder jeg steller.

Om Sølve skal dopes ned av en eller annen grunn (hd røntgen/tannrens) bestiller jeg som regel dyp ørerens også slik at jeg er sikker på at alt ørehåret jeg ikke får tak i blir fjernet. Sølve har fått ørene sine dyprenset to ganger på snart 5 år og hver gang har det vært en del hår ved trommehinnen. Jeg synes det er greit at veterinæren fjerner håret som er så langt nede, det er ikke et sted jeg har lyst til å pille på - og det er lett å skade øregangen/trommehinne med peang/pinsett når hunden er våken.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Beardisører MÅ nappes, ja - ellers har du en livstid med øreproblemer... Det blir så mye pels nedi der at det blir en enste stor propp av pels og ørevoks, og ja - allskens problemer.

Det finnes et fantastisk produkt som heter ørepudder - noen drypp med sånt nedi øregangen, litt ørekos, og så forsiktig napping av noen få hår av gangen - så går det så bra, så.

Jeg begynner forsiktig å nappe litt nå og da - så fort man får tak i håret.. Men kun et "napp", så litt øremassasje og kos, så et napp til, osv.. Etterhvert blir det bare en vane, og jeg sjekker alltid i ørene når de blir stelt ellers. Napper kun ved behov - så kanskje 3-4 ganger i året, eller noe slikt?

Sjelden jeg sier dette, men i dette tilfellet må du IKKE høre på veterinæren din.

Susanne

  • Like 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Takk for svar, alle sammen! Får høre på dere som har rasen og andre pelsraser, og ikke vetrinær :-)

Hva gjør dette ørepulveret? Hva heter det? Ørepudder bare? Er det for å få bedre tak på hårene? (hvis ja, er det kanskje samme pulveret som brukes til napping av terrierpels? Nappekritt, kalles det.)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg vedlikeholdsnapper ørene jevnt og trutt (, og på min hunderase så er jeg også påpasselig med håret rundt området også), Jeg har vent han til ørenapping sammen med kos, og han anser ørenapping som noe som er veldig hyggelig og godt. Han sukker og lager koselyder helt fra magen når jeg gjør det :)

Hvis jeg ikke napper og steller rundt ørene hans, så er det gulle fint miljø for bakterier og sopp etter en stund.

Ingen veterinær har sagt til meg at jeg ikke skal stelle ørene slik jeg gjør, tvert imot så har jeg fått skryt for nettopp ørestell hos veterinærer.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive


  • Nye innlegg

    • Siden du skriver at dere snart har hatt valpen i snart 4 uker ,går jeg ut fra at den er 11-12 uker gammel? Dere begynte å stenge valpen inne i valpegrind da den var omtrent 10 uker gammel, altså mens den fremdeles er for en liten baby å regne.  Selvfølgelig gråter og hyler den, noe annet ville vært rart. Hvalpen ble tatt fra sin mor og søsken , der den hadde tilgang til både trøst  og lekekamerater hele tiden, til å bli plassert på et fremmed sted uten denne trygghetsfaktoren og ikke minst muligheten til å herje og leke/få utløp for energi på en normal måte.    En normalt valp har MYE energi og har behov for å få utløp for den på en god måte. Faktisk mye mer energi enn de fleste tror, hvis man ikke er vant til hvalper/har sett hvordan hvalper forholder seg til hverandre. Å stenge hvalpen /hunden inne i grind/bur er IKKE god dyrevelferd.  Ikke oppnår man noe positivt heller, med mindre man anser tvangspasifisering for et gode..  Når det kommer til renslighet, så lan faktisk en slik fremgangsmåte forsinke eventuellt hindre framgang, da hunden lærer at det nytter ikke å si ifra ( pipe, hyle , gråte), den er tvunget til å gjøre fra seg der den er.  Å få en valp renslig er som regel MYE arbeid, man må ha øyne både i nakken og på siden av hodet og følge med HELE tiden, så lenge hvalpen er våken . Apropos våken..nei, normale hvalper sover ikke 20 timer i døgnet, da er den enten ikke frisk eller så ‘sover’ den av tvang. Noen hvalper/hunder sier tydelig ifra hvis de må ut og gjøre fra seg, andre gir vag/utydelig beskjed, dette gjelder både voksne og hvalper. Hverken hvalper eller voksne hunder gjør fra seg ‘på trass’ inne, uansett hva enkelte påstår.  Selv om hvalpen nettopp gjorde fra seg ute, så kan den godt ha behov like etterpå. Forøvrig er ofte stress og frykt en utløsende faktor når det kommer til tømming, akkurat som hos folk. Så når hvalpen blir stengt inne i denne grinda, så kan stresset være med på å utløse trang til tømming. Kvitt dere med grinda og behandle hvalpen som et familiemedlem og som den babyen den er. Det vil komme både dere og ikke minst hvalpen til gode 🙂 For tidlig igangsetting av  ‘hjemmealene’ trening kan trigge seperasjonsangst, så her vil jeg ha gått veldig forsiktig frem med tanke på starten denne hvalpen har fått.        
    • Vi har lå hatt valpen i 3, snart 4 uker, og har for et par uker siden begynt med litt trening på å være i valpegrind.  Rasen er Brasiliansk terrier.  Valpen begynner å bli stueren, men vi må følge godt med enda siden den ikke gir lyd fra seg når den skal ut. Regner med dette går seg til. Valpegrinda står på stua, og etter råd fra noen andre krympet vi den inn til å ha plass til bare senga.  Men, valpen hyler og piper og bjeffer med en gang den lokkes dit. Slenger inn noen godbiter og sier «på plass», og stenger grinda. Etter 20-30 min roer den seg og sovner. Vi er innen synsrekkevidde for den, og vi har valgt å ikke gi den noe oppmerksomhet når den driver på slik. MEN, han både tisser og bæsjer inni der, selv om han like før var ute og gjorde ifra seg!  Jeg har også sittet utenfor grinda uten at han når tak i meg, men hyler fortsatt, men kanskje ikke like lenge.  Målet til slutt er jo at han på sikt skal kunne være hjemme alene mens gutten er på skolen fra høsten av, 6 timer ca.  Men slik det ser ut nå virker det som at vi kan glemme dette🙄 Noen råd? Spør hvis jeg har glemt å informere om noe😊
    • 🤣🤣🤣 det er minst 5 år til 🤣
    • Du får si fra når han er voksen og veloppdragen.
    • Tja, finnes det egentlig et rett tidspunkt? Jeg har fått valp både som student, i full jobb, og nå i 80% jobb kombinert med deltidsstudie. Det har gått fin-fint hver gang. Har vært heldig og fått lov til å ha med meg valp på jobb frem til den kunne være alene hjemme. Synes det høres ut som et fint tidspunkt for dere. De som sier at det ikke er rett tidspunkt fordi du er student. Hva begrunner de det med?
  • Nylig opprettede emner

×
×
  • Opprett ny...