Gå til innhold
Hundesonen.no

Juniorhandling


Mollymor
 Share

Recommended Posts

Datteren min synes det er veldig moro å gjøre ting med hunden. Hun har planer om både freestyle og agility til høsten.

Hun er også interessert i utstilling, og har vært med en gang på barn og hund, hvor hun ble nr to. Hun hadde kun øvd litt samme dag med hunden (som er 8 mnd og veldig uerfaren), så vi synes det var veldig bra. Hun er 14 år gammel, så hun er jo snart for gammel for BoH (blir 15 i februar 2013), så vi var selvfølgelig glade da vi hørte om Juniorhandling.

Men vi ser på NKKs nettsider at det er litt anderledes enn vanlig utstilling. Bl.a andre formasjoner, som "L" og "T" hvor man skal bytte hånd to ganger underveis. Derfor lurte jeg på om dette er overkommelig å øve på selv, eller om det finnes kurs?

Dommeren kan også finne på å la deltakerne bytte hund innbyrdes underveis, for å se hvordan juniorhandlerne takler fremmede raser/hunder. Det er nok en grunn til at hun kanskje burde gå på kurs, for vår hund er en skikkelig "pyse" som helst vil være i nærheten av familien. Jeg går på ringtrening tre ganger i uken og to trenere er menn (skikkelig skuumle, synes hunden), mens tredje er en dame som heller ikke faller i smak. Hun setter seg på rumpa og vrir kroppen for å se en av oss hvis de prøver å vise meg hvordan jeg skal gjøre noe... Det er jo ikke særlig bra (vil jo ikke vinne ved å ødelegge for noen andre), så hvordan kan vi trene på det? Vi kjenner ikke så mange om er interessert i og kan handling.

Er det noen her inne som driver med juniorhandling, eller har erfaring/kunnskap om det? Håper på noen gode tips både om det jeg har spurt om og andre ting dere kan tenke dere er viktig å vite før vi elder hen på i en konkurranse.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Har drevet med juniorhandling, men det begynner å bli noen år siden og reglene har endret seg.

L og T er overkommelig å trene på selv, HVIS man skjønner cluet, når man går bokstaver så er det viktig å tenke på hvor en har hunden i forhold til dommeren. Hunden skal alltid være mellom handler og dommer.

Det er viktig å tenke på tre ting i ringen hvor du går, hva gjør hunden, og hvor er dommeren.

Det vil selvfølgelig gjøre det vanskelig for de andre som evt. vil få din hund når dere bytter hund om den er veldig reservert.

Det er også viktig å lære seg mye rasekunnskap, om både sin egen rase og andre raser,

det er selvfølgelig en fordel når du får en helt annen rase og vite hva du har i andre enden av båndet og en generell kunnskap om hvordan den bør stilles.

pm meg hvis du lurer på noe mer eller har noen konkrete spørsmål :)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

NKK Buskerud holdt vel juniorhandlingskurs for litt siden (ser ikke hvor du bor, så vanskelig å gi noen tips). Jeg hadde en møkka-hund da jeg gikk juniorhandling (er vel noen andre på forumet her som har prøvd ham og kan skrive under på akkurat det :P ), men dog en utfordring for de som fikk ham. Tilsvarende kunne jeg få en skikkelig mammadalt, som ble en utfordring for meg. Så jeg ville ikke fokusert for mye på akkurat det der, men kjipt om du ødelegger alt for mye for den andre ekvipasjen, det skjønner jeg...

Du kan lese deg ganske godt opp på formasjoner etc på nett. Men hovedsakelig ville jeg holdt meg til det WheatenMali anbefaler:

* Å kunne gå formasjoner (rundt, frem og tilbake, triangel, L, S, T ovs) og allikevel kunne fokusere på plasseringen din, hvor dommeren er og hvordan hunden går.

* Kunnskap om egen rase, og generell anatomi kunnskap.

Nå for tiden er det ganske få ekvipasjer som går JH, så fin start. "før i tiden" var vi gjerne noen og tjue ekvipasjer.

Spør gjerne om det dukker opp flere spørsmål, vi er mange her inne som har drevet aktivt med JH da vi var "unge nok" ;)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 3 months later...

En liten oppdatering... I juniorhandling er det internasjonale mønster dvs.. bokstavene L og T samt trekant og frem og tilbake.... bokstaven s er ikke "godkjente" mønster... Tallet 8 har blitt brukt endel av noen dommere som et "overraskelsesmoment" i enkelte finaler ... Juniorhandling er og skal være kunsten å vise den gitte rase opp mot den enkelte rase sin standard.. Og ikke minst skal Jh harmonere med de øvelser man har i en ordinær utstilligsring... Å se hunden fra siden samt frem og tibake er naturlig men å sjonglere hunden fra høyre til venstre hånd i 8 tall og s er ikke opp mot en naturlig fremvisning av en rase... Den gyldne regel som sier man aldri skal være mellom hund og dommer er til tider meget forstyrrende.. Mange JH hopper frem og tilbake mellom høyre og venstre side av hunden bare dommeren flytter seg litt.... Meget forstyrrende og totalt unødvendig... Man flytter seg bare litt frem om dommeren kommer... Noe som ikke vil forstyrre hunden og ser naturlig ut... Noen ganger kan man flytte seg over til andre siden av hunden men kun om det er totalt nødvendig.... og ikke hele tiden i en JH konkurranse.... I en finale med særdeles hy kvalitet kan man legge inn div overraskelser for å teste den enkelte JH evne å løse problemstillinger og ta ting på "sparket". Dette når kvaliteten på JH er høy og det kan være vanskelig å skille mellom de beste... Men som en hovedregel er det de internajonale mønstrene som teller... Her er en link til en side som inneholder masse flott info til en kommende JH.... http://juniorhandling.wordpress.com/

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive


  • Nye innlegg

    • Hei! Litt bakgrunnsinfo om oss: jeg og min kjæreste diskuterer når vi bør skaffe oss valp. Vi er begge i 20-årene og bor i ett hus på landet med gode utemuligheter og turmuligheter i skog og mark. Vi begge studerer over nett, og begge vil ha en fremtid med hjemmekontor da vi studerer programering og UX/UI developer. Vi har generelt stabil økonomi, og partneren min jobber ved siden av studiene i tillegg. Jeg får tileggsstipend fra lånekassen. Jeg mistet min far for nesten ett år siden og har vært i en tung periode veldig lenge, nå er jeg bedre og føler meg mye bedre da jeg kommer meg ut mer osv. Jeg har erfaring med hund fra før, men dette er første egne hund. Hos mine foreldre har jeg vokst opp med sibirsk husky, jeg har også hatt mange sommerjobber som hundepasser der "klientene" mine har vært hos meg flere uker om gangen. Vi har bestemt oss for at vi ønsker oss en svart engelsk labrador, og har satt oss inn i hva det vil så å eie en slik rase. Jeg ønsker også å bruke hunden som hobby-hund og tenker å trene lydighet, og drive med dummy-trening. Jrg har godkjent jegerprøve og hadde vært utrolig gøy å utforske jakt videre også! Men når er det rett tidspunkt? Jeg personlig føler meg klar. Jeg er ikke glad i å reise, og trives best ute på sommeren i telt eller hengekøye. Studiene tillater meg å være hjemme med valpen, og å komme meg ut mer etterhvert som han / hun blir eldre. Vi har råd til forsikring, uforutsette veterinær utgifter osv. Jeg føler meg så, sæ klar, men har fått kritikk av andre (hovedsakelig familie) om at det ville vært dumt å skaffe seg valp nå da jeg er student...
    • Synes dere de er fine?
    • Det kan ikke være en brist i en tå eller noe sånt da? Små sår har jeg også oppdaget at de blir fryktelig utilpass av, selv om de nærmest er mikroskopiske. Min hund ble tilnærmet invalid når hun hadde et bittelite gnagsår mellom to tær, ville ikke legge vekt på den foten i det hele tatt 🙈
    • Jeg forstår hva du mener, og jeg kan sette meg inn i situasjonen din. Om det hadde vært en hunderase som ikke var tallrik; der foreldredyr og linjer bakover utmerket seg, f.eks ved å ha god mentalitet og fantastiske brukshundsegenskaper ville jeg kanskje kunne ha firet noe på krava. Men om det er en tallrik rase (som schæfer, rottweiler, belgisk fårehund, golden eller labrador) ville det måtte en god del overtalelse til for at jeg hadde takket meg til en hund med potensielle leddsjukdommer eller mentale brister.  Hunder er levende vesener og vi er selvfølgelig ikke garantert at de holder seg friske. Og det kan jo hende at du uansett ender opp med en hund med både HD og svak mentalitet for det jeg vet. Men hvorfor ta sjansen? Om det så skjer, kan du i minste trøste deg med at du gjorde det du kunne for å få en frisk hund, og at bare har hatt uflaks. 
    • Det er en vanskelig balanse. Jeg er godt i gang med å analysere alt han gjør for å unngå skader og slikt. Går han rart, virker han mer sliten enn normalt. Spiser han som han burde? Hvis han begynner å røyte mer enn vanlig, er det tegn på stress og at han har ondt, eller er det på grunn av årstidsskifte? Mange krisetanker etter hvert, ja 😪 Enn så lenge tror jeg at jeg trykte på alarmknappen unødvendig.. Sikkert ikke siste gangen, i og med at han ikke er noe ungdom lengre.  Tusen takk svar, setter pris på at dere setter av tid til å hjelpe meg ❤️ 
  • Nylig opprettede emner

×
×
  • Opprett ny...