Gå til innhold
Hundesonen.no

Lage egen marinade?


soelvd
 Share

Recommended Posts

Etter et par bomkjøp av oljer og marinader tror jeg at je gmå prøve å lage min egen. Saken er den at til salat synes jeg det er kjedelig å ikke ha noe i. Jeg er sær på smakene, liker fint lite av sånt, men er glad i urter og lignende. Derfor har denne falt veldig i smak:

http://www.tine.no/produkter/ost/gulost/norvegia-terninger-i-marinade

Men, den er styggdyr! Så hvordan lager jeg min egen? Hvilke krydder kan være god i? Hvordan lagrer jeg det og hvor lenge bør det lagres for å få en god smak?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Mener du lage dressing selv? Marinade er jo noe annet, til kjøtt og fisk, ikke til grønnsaker?

De kaller det jo marinade selv. Men nei, ikke dressing. Marinert olje. Marinaden jeg lager her hjemme er jo feks olje + urter vi har på fisk og kjøtt. Men marinade kan også være marinade som passer til salat (i teorien er det vel omtrent samme ingredienser, kanskje?).

I ingrediensene står det jo rapsolje og krydder. Er det så enkelt som å blande det? Eller bør det få stå litt så det blir mer smak på oljen også, kanskje?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Guest Kåre Lise

Mener du lage dressing selv? Marinade er jo noe annet, til kjøtt og fisk, ikke til grønnsaker?

Fortsatt mye det samme det går i det er ingen "regler" for dette såvidt meg bekjent. Tror heller ikke det MÅ være syre / base nei, men om du bruker f.eks eddik funker sukker bra sammen. Enkleste å begynne med er en god olivenolje, salt pepper, hvitløk osv så er man i gang. Balsamico f.eks er bra i en dressing. Med alskens urter er det jo ett hav av muligheter.

Red: Jeg bruker Heinz eplecider eddik, den er ikke fullt så dødelig som vanlig eddik. :P

Endret av Kåre Lise
Lenke til kommentar
Del på andre sider

De kaller det jo marinade selv. Men nei, ikke dressing.

Ikke at dette spiller noen rolle, men...:PMarinaden du henviser til er for å marinere osten som er i boksen. Det står videre at marinaden kan brukes som dressing også. Men væsken/marinaden er der i første omgang for å marinere noe, ikke for å være dressing.

Marinade og dressing er to forskjellige ting. Men som sagt; det spiller ingen rolle for meg hva du velger å kalle det. Jeg bare sier det for jeg ble litt overrasket her. Det bare fikk meg til å stusse, for jeg har aldri kalt dressing for marinade :D Og jeg tror ikke de gjør det på de fleste matlagingssider osv heller.(som jeg har sett)

http://www.ultra.no/Slaktern/Artikler-slaktern/Marinering-av-kjott/

"Hovedingrediensene i marinade er som regel matolje, krydder og en syrlig væske. Oljen trekker til seg smak fra krydderet og overfører kryddersmaken til kjøttet. Krydder, urter, løk m.m. gir kjøttet ønsket smak."

http://www.matprat.no/nyttig-a-vite/behandling-av-kjott/marinering/

Håper ikke du blir fornærmet over at jeg skriver dette, altså. Det er ikke meningen :-) Men jeg tror f.eks. du vil finne flere mer relevante google-treff om du søker på "hvordan lage dressing" istedenfor "hvordan lage marinade"... helt ærlig!

  • Like 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Ikke at dette spiller noen rolle, men.... :PMarinaden du henviser til er for å marinere osten som er i boksen. Det står videre at marinaden kan brukes som dressing også. Men væsken/marinaden er der i første omgang for å marinere noe, ikke for å være dressing.

Marinade og dressing er to forskjellige ting. Men som sagt; det spiller ingen rolle for meg hva du velger å kalle det. Jeg bare sier det for jeg ble litt overrasket her. Det bare fikk meg til å stusse, for jeg har aldri kalt dressing for marinade :D Og jeg tror ikke de gjør det på de fleste matlagingssider osv heller.(som jeg har sett)

http://www.ultra.no/...ering-av-kjott/

"Hovedingrediensene i marinade er som regel matolje, krydder og en syrlig væske. Oljen trekker til seg smak fra krydderet og overfører kryddersmaken til kjøttet. Krydder, urter, løk m.m. gir kjøttet ønsket smak."

http://www.matprat.n...ott/marinering/

Håper ikke du blir fornærmet over at jeg skriver dette, altså. Det er ikke meningen :-) Men jeg tror f.eks. du vil finne flere mer relevante google-treff om du søker på "hvordan lage dressing" istedenfor "hvordan lage marinade"... helt ærlig!

Det spiller ingen rolle for meg hva jeg kaller det heller :lol: Men Tine skriver jo om marinaden - så da kalte jeg det marinade videre, jeg :P For det osten ligger oppi er vel i dette tilfellet marinaden? *forvirra* :lol:

Jeg har feks prøvd denne, og den har sånn sur, ekkel smak jeg absolutt ikke liker. http://www.google.no/imgres?hl=no&sa=X&biw=1846&bih=995&tbm=isch&prmd=imvnse&tbnid=XRpuoxfxZzpCcM:&imgrefurl=http://stinean.blogg.no/1276798931_jeg_dner.html&docid=PL9f6lof_fPFuM&imgurl=http://bloggfiler.no/stinean.blogg.no/images/347729-8-1276798656067.jpg&w=1000&h=667&ei=I8qvT8yuEKHi4QTI9ayrCQ&zoom=1&iact=rc&dur=362&sig=115378112735126659127&page=1&tbnh=150&tbnw=194&start=0&ndsp=41&ved=1t:429,r:2,s:0,i:74&tx=106&ty=62

Og denne like dan. Men alle dressinger har kanskje ikke den sure smaken (jeg klarer ikke forklare det på noen bedre måte. Den til Norvegia er liksom "tam", det er bare olje med kryddersmak).

http://www.google.no/imgres?hl=no&sa=X&biw=1846&bih=995&tbm=isch&prmd=imvns&tbnid=zEAKGfD4zij5iM:&imgrefurl=http://blisunn.wordpress.com/tag/kj%25C3%25B8ttboler/&docid=45fzDXraXUA2AM&imgurl=http://blisunn.files.wordpress.com/2010/06/idun-balsamico-dressing.jpg&w=295&h=320&ei=X8qvT8WCEeSk4ATzyK2NBA&zoom=1&iact=hc&vpx=1164&vpy=140&dur=75&hovh=234&hovw=216&tx=118&ty=141&sig=115378112735126659127&page=1&tbnh=155&tbnw=143&start=0&ndsp=48&ved=1t:429,r:5,s:0,i:80

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Her er det en dressing som høres ganske god ut! :)

http://www.aperitif...ess-opp-salaten (det er flere oppskrifter på dressing der enn den ene jeg siterer)

Ingredienser:

1 dl balsamicoeddik

3 ss Dijonsennep

3 ss honning

2 små sjalottløk, finhakket

2 fedd hvitløk, finhakket

¼ ts salt

¼ ts pepper

2,5 dl olivenolje

Fremgangsmåte:

Bland alle ingrediensene, unntatt olivenoljen, som piskes inn til slutt.

Denne dressingen er en variasjon av den klassiske franske vinaigretten og passer til mange typer salat. Den kan holde seg i kjøleskapet i mange dager.

  • Like 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive


  • Nye innlegg

    • Jeg skal hente valp om 14 dager, og nå ser det ut som tispen min får løpetid svært snart. Har noen erfaring med å få en ny valp inn i familien samtidig med at den voksne hunden får løpetid? Bør jeg be om å utsette henting av valpen?
    • Det er mange måter å gjøre dette på. Og man bør definitivt ha en plan, for alenetrening fram til en hel arbeidsdag kan ta tid. Med den siste hunden vår tok det 6 mnd. Jeg var da delvis ufør, så mannen hadde ham med på kontoret de dagene jeg var på jobb. Personlig mener jeg at man bør være hjemme med valpen minimum en uke, helst to, for å bruke tid sammen, bli kjent både med hverandre og den nye hverdagen, og etablere litt rutiner, før man i det hele tatt kan starte alenetreningen gradvis. Så bruker man tiden man har, men minst et par uker med systematisk alenetrening hjelper for de fleste. Når man må tilbake på jobb er det mange muligheter. Det viktigste er å ikke pushe valpen for lenge for tidlig, da risikerer man i verste fall å få en hund som ikke tåler å være alene hjemme i det hele tatt, og det er ganske slitsomt. Hjemmekontor. Ta med hunden på jobb.  Hundepasser/hundebarnehage (NB! Vær ekstremt nøye på hundebarnehage, der trenger valpen også tilvenning, og 5 dager i uken er alt for mye. Det er MYE stimuli, stress og påvirkning på slike steder, og det bør være en god plan for hvordan hundene får nok ro i løpet av dagen. Sjekk gjerne at de som håndterer hundene til daglig, altså ikke bare daglig leder, har kursing og faktisk kunnskap om språk og adferd hos hund, å "bare være glad i hunder" er ikke nok på slike steder). Om man er flere i huset, kan man flekse på jobbtid slik at en kan dra tidlig på jobb og komme tidlig hjem, og den andre drar sent. Nabo/familie/venn som passer valpen på dagtid og etterhvert stikker innom og lufter. Omplasseringshund som er vant til å være alene hjemme, heller enn valp. Da bør man også bruke tid på å bli kjent, og starte rolig og gå forsiktig frem med alenetrening på nytt sted, men så lenge de er vant til (og komfortabel med!) å være alene så bør treningen gå ganske raskt.  
    • Jeg lurer på hvor lenge man bør ta fri fra jobb for å være hjemme med den nye valpen, dersom man ikke har mulighet for hjemmekontor? Jeg har en valpebok der det anbefales 5-6 uker, men dette er jo ikke så enkelt i praksis. Det kan sikkert variere mye når valpen er tilvendt å være alene hjemme også. Noen tips?
    • Har ikke egenerfaring, men omgåttes en håndfull whippets. Tur i typisk norsk skog er meg bekjent ikke noe nevneverdig problem. Herjer hunden i skogen kan det såklart bli en skramme her eller der uavhengig av rase, men jeg har aldri hørt at det er noe vesentlig verre med whippet. Når det gjelder munnkurv mtp. jaktlyst så vil det hindre skade og drap av byttedyr, men jagingen og stresset blir jo det samme. Hunden skal ikke jage vilt (eller tamt strengt tatt) så du bør ha tilgang til åpne og/eller inngjerdede områder som hunden kan få løpe fra seg på. 
  • Nylig opprettede emner

×
×
  • Opprett ny...