Gå til innhold
Hundesonen.no

Både lite og stort om blodspor


Zitka
 Share

Recommended Posts

Noen hevder at det er neinei å bruke griseblod når man legger blodspor, for det var storfeblod man brukte under konkurranse. I den forbindelse spurte jeg ei dame jeg har gått kurs med, har gode meritter på hundene sine og er dommer, og kom med denne uttalelsen:

Nå sitter ikke jeg med fasiten, men i mitt hode så er blod, blod...har brukt både gris, sau, hjort og rådyr...poenget med blodspor...og viktig på ettersøk: hunden skal fullføre det den begynte på. Ref: mange kilder som har forska på hund "vi lærer aldri en hund å spore" (det kan den fra før), men vi lærer den hva den skal spore etter! - og da er det den høyeste motivasjonen som vinner. For meg handler en god ettersøkshund om å ha en hund med HØY motivasjon på å finne sluttmålet, og nok mot til å trosse mine begrensingar/tvil/dusteting..!:-)). Dei lærer fort, når du slutta å hjelpe dei til mål...Trur vi syr for mange puter under potene på bikkjene...sporet er som en motorvei, og heilt openbar for dei. Men får dei belønning???

Så ja, hva tenker dere? Jeg for min del må si at jeg er veldig enig i poengene hennes.

Det er også lov å dra inn andre problemstillinger og meninger i debatten, for å få en god debatt ;)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg tenker aldri over om det er griseblod, storfeblod eller annet når jeg trener. Jeg bruker det jeg får tak i liksom, og bikkja jeg går med nå er en 1.premie fra championat, og ble bl.a prøvens beste av noen-og-tyve hunder på en av de tre prøvene han gikk i fjor. Jeg tenker rimelig likt som henne, blod er blod. :)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Noen bruker hjorteblod, noen elgblod, man tager hva man haver. Poenger er ganske riktig at hunden sjkal følge det sporet den starter på, og at den er motivert for å fullføre oppgaven. Hunder er forskjellige, noen mister motet underveis, andre gir seg aldri, jobber og sliter og SKAL bare finne skanken. Noen synes å finne skanken er helt toppers og belønning god nok, andre vil gjerne heller ha et griseøre eller en gøyal leke som sporslutt. Her, som i all annen trening, er det viktig å variere. Ikke bare legge 600meters spor med 4 vinkler, men variere både lengde, alder og vanskelighetsgrad. Det er jo opp til hundefører å kjenne hva som trigger akkurat den hunden, og legge opp treningen etter det materialet man har mellom hendene. Men en ting har jeg lært - å hjelpe dem for mye er ikke særlig lurt!

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Bruk det du har; om så er Zalo :)

Det er riktig at det er storfeblod som brukes på konkurranse men det spiller ikke så stor rolle bare bikkja vet hva den skal spore på. Svært mye av matblodet som dere kjøper på ICA er vel fra gris? Så ikke tenk på det.

Enig med patricia her også i å legge varierte spor - gå i "hytt og vær" og varier både underlag, lengde og ikke minst værforhold. Og la hunden i størst mulig grad løse oppgaven selv - blir den vant til å ty til deg hver gang den står fast så har du en uselvstendig hund som du ikke kan stole 100% på i en reell ettersøkssituasjon (eller på en sporprøve for den saks skyld).

Jeg dømmer massevis av ekvipasjer årlig og det er for det meste føreren som gjør feilene... bikkja vet hva den skal.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive


  • Nye innlegg

    • Dette har jeg aldri hørt om. Uff, lykke til, håper det går bra!
    • Frøkna har mest sannsynlig fått en blokkert spyttkjertel. I går skulle hun til utredning i CT, men forundersøkelse av hjertet viste at det ikke er et alternativ å dope henne ned slik hjertet er nå. Så hva i alle dager gjør jeg? Er det noen som har vært borti dette, og evt. fått utført noe slags behandling (f.eks. drenering?) under lokalbedøvelse? Hun ble satt på vanndrivende over helga for å redusere trykket på hjertet, så vil de ta en ny vurdering mtp. risiko ved narkose i neste uke,  men hun vil uansett være en høyrisikopasient så det er jo kjempeskummelt å gå den veien. Jeg har jo ikke lyst til å risikere livet hennes for en blokkert spyttkjertel, som tross alt ikke er livstruende og mest bare et irritasjonsmoment. Alt hva den stakkars hunden skal måtte gjennomgå 
    • Få en trener MED ERFARING (fra hundeklubben f.eks) ikke en som har tatt e kurs og er på sin første hund...  Dette må en hjelpe dere med in real life.  Har selv en valp på 16 uker som bodde på småbruk, men hun er miljøsterk og rå i miljø. Det er noe miljø og mye genetikk.  Kjenner ikke til Collie men tidligere slet de med nerver og det er jo bittelitt arvelig det... Det du opplever høres meget rart ut. Få hjelp hjem nå!!  Valpekurs er genialt, men treneren der har begrenset tid til å hjelpe med sånne problemer, men noe veiledning hjelper absolutt.   
    • Gratulerer med resultatene og hunden!
    • Jeg er ganske forelska om dagen 😂❤️    Vi har jo 3 tisper også - Utrolig morsomme og herlige vesen! Men hannhund er virkelig noe for seg selv! ❤️   Nils hadde en strålende valpekarriere, til helga skal han til Nkk Sandefjord og prøve seg som junior - Vi er forberedt på at alt kan skje 😂
  • Nylig opprettede emner

×
×
  • Opprett ny...