Gå til innhold
Hundesonen.no

Både lite og stort om blodspor


Zitka
 Share

Recommended Posts

Noen hevder at det er neinei å bruke griseblod når man legger blodspor, for det var storfeblod man brukte under konkurranse. I den forbindelse spurte jeg ei dame jeg har gått kurs med, har gode meritter på hundene sine og er dommer, og kom med denne uttalelsen:

Nå sitter ikke jeg med fasiten, men i mitt hode så er blod, blod...har brukt både gris, sau, hjort og rådyr...poenget med blodspor...og viktig på ettersøk: hunden skal fullføre det den begynte på. Ref: mange kilder som har forska på hund "vi lærer aldri en hund å spore" (det kan den fra før), men vi lærer den hva den skal spore etter! - og da er det den høyeste motivasjonen som vinner. For meg handler en god ettersøkshund om å ha en hund med HØY motivasjon på å finne sluttmålet, og nok mot til å trosse mine begrensingar/tvil/dusteting..!:-)). Dei lærer fort, når du slutta å hjelpe dei til mål...Trur vi syr for mange puter under potene på bikkjene...sporet er som en motorvei, og heilt openbar for dei. Men får dei belønning???

Så ja, hva tenker dere? Jeg for min del må si at jeg er veldig enig i poengene hennes.

Det er også lov å dra inn andre problemstillinger og meninger i debatten, for å få en god debatt ;)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg tenker aldri over om det er griseblod, storfeblod eller annet når jeg trener. Jeg bruker det jeg får tak i liksom, og bikkja jeg går med nå er en 1.premie fra championat, og ble bl.a prøvens beste av noen-og-tyve hunder på en av de tre prøvene han gikk i fjor. Jeg tenker rimelig likt som henne, blod er blod. :)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Noen bruker hjorteblod, noen elgblod, man tager hva man haver. Poenger er ganske riktig at hunden sjkal følge det sporet den starter på, og at den er motivert for å fullføre oppgaven. Hunder er forskjellige, noen mister motet underveis, andre gir seg aldri, jobber og sliter og SKAL bare finne skanken. Noen synes å finne skanken er helt toppers og belønning god nok, andre vil gjerne heller ha et griseøre eller en gøyal leke som sporslutt. Her, som i all annen trening, er det viktig å variere. Ikke bare legge 600meters spor med 4 vinkler, men variere både lengde, alder og vanskelighetsgrad. Det er jo opp til hundefører å kjenne hva som trigger akkurat den hunden, og legge opp treningen etter det materialet man har mellom hendene. Men en ting har jeg lært - å hjelpe dem for mye er ikke særlig lurt!

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Bruk det du har; om så er Zalo :)

Det er riktig at det er storfeblod som brukes på konkurranse men det spiller ikke så stor rolle bare bikkja vet hva den skal spore på. Svært mye av matblodet som dere kjøper på ICA er vel fra gris? Så ikke tenk på det.

Enig med patricia her også i å legge varierte spor - gå i "hytt og vær" og varier både underlag, lengde og ikke minst værforhold. Og la hunden i størst mulig grad løse oppgaven selv - blir den vant til å ty til deg hver gang den står fast så har du en uselvstendig hund som du ikke kan stole 100% på i en reell ettersøkssituasjon (eller på en sporprøve for den saks skyld).

Jeg dømmer massevis av ekvipasjer årlig og det er for det meste føreren som gjør feilene... bikkja vet hva den skal.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive


  • Nye innlegg

    • Nå skal ikke jeg skryte på meg å kunne kjempemasse om hverken Malle eller hollender, men mitt inntrykk og det andre sier er at det er så store variasjoner innenfor begge rasene at du kan få begge type hunder (f.eks. mer skapt vs mer sosial, osv)  i begge rasene.   Men basert på de individene jeg kjenner av begge raser (som stort sett da er avlet for IGP ol) så vil jeg ikke si at hollender er noe mer krevende eller noe skarpere enn malle. Heller ikke mer energiske. Av de jeg har sett har hollendere litt lavere terskel for stress og lyd, men jeg er nok farget av hun jeg har selv 😂 og jeg har jo sett 10x fler maller enn hollendere.   Og hun jeg har er ikke spesielt selvstendig. Eller altså, hun kan fint være selvstendig og der det kreves, men hun henger jo etter meg som en skygge i typ alle situasjoner vi er i 😂 hun vil helst gjøre ting sammen med meg dagen lang 😂    Men den typen du beskriver høres ut som en typisk KNPV hund, hunder avlet mot bruk i politiet i Nederland osv. og de er nok sånn. Men min oppdretter av hollender blander KNPV linjer med sportslinjer, hvor hundene ikke er fult så skarpe, mer sosiale og ikke så selvstendige. De fleste i Norge er mer sportsavla.  Ble  langt svar ja 😄 I og med at det er så mange fler malle oppdrettere enn hollender tror jeg det er lettere å finne en bra malle. Jeg er heldig og kjenner flere som kan masse om både schæfer og malle til IGP bruk, så jeg må spørre og grave litt rundt 🧐😊  
    • Tatt bilder av pliktfølelse i dag. Han pleier være flink til å bli sittende/stående/liggende når jeg står oppreist, ter seg som et skolelys, men somehow har han tolket det at jeg setter meg ned på huk som: "Kom!" Forståelig nok. Et ekstra håndsignal mens jeg setter meg ned var alt som skulle til for å fikse den, men når jeg tar frem mobilen virker det som han er redd den skal fange mamsen, og han klarer ikke holde posisjonen, men haster inn for å redde turen fra den gledesdreperen der.  En real tålmodighetsprøve for begge å få lov til å ta bilder av de flotte sitt/dekk/stå han vanligvis har, da vi ikke snakker samme språk og har vidt forskjellige oppfatninger av hva den der svarte, flate greia er for noe, men vi fikk det da til etterhvert. Tjue bilder av naturskjønne omgivelser forsøplet av en lilla gummisnor, noen av dem også med hale og rumpestump på lagt i søpla, og så presenterer vi oss som om vi har litt fotoskills og hverdagslydighet sånn noenlunde på stell. Å få tatt fine bilder med langlina skjult eller litt penere dandert får være neste mål.    BTW, han har fått seg en praktisk custom klipp. Korrekt riesen frisyre drar nemlig inn sånne MENGDER med sand, en blir tullerusk. Fra å være vant med korthårede hunder på asfalt og gress i bymiljø, ble jeg virkelig smågal av all sanden de nydelige riesenbeina dro inn fra gårdsveiene her. Dessuten er flared jeans silhuett SÅ 90's. Vi gikk for en 2020 women's jeans fashion silhuett istedenfor. Praktisk. Ørene klarer jeg ikke klippe før det blir virkelig varmt, for han er så nuskesnusk kosemose søt med sånn spanielpels på dem. Litt sånn Lady og Landstrykeren hybrid look nå. Gen Z synes sikkert han ser ut som en skikkelig kjekkas hen/them/they. 
    • Dette albumet har flere låter han liker. Artisten har gitt ut flere: https://music.youtube.com/playlist?list=PLQKkIV10JKf_ZFZxjvkB-LUc00Kyiifhz&si=Hc2-qFcJVQEsqZ_G
    • Om økonomien er stram låner man bøker på biblioteket. 100% positiv hverdagslydiget (eller Hverdagslydighet fra valp til voksen som den nye versjonen heter), På talefot med hunden, eller andre gode hundebøker. Men ta en titt på fra Bølle til bestevenn-seriene, Maren bruker mye metoden der med å få hunden til å legge seg og være trygg i sengen sin.
    • Jeg har ikke lyst til å beskrive metode å trene inn ro med tekst på internett. Kroppspråk, toneleie, timing og ikke minst følelser. Jeg anbefaler å leie inn en instruktør. Det er alltid det beste, fordi de ser en utenifra. En ser ikke sitt eget kroppsspråk, og når en har fokus på hunden og barna så er det fort gjort å glemme eget kroppsspråk. Alternativt, om økonomien er veldig stram: Dunbar Academy abonnement? 
  • Nylig opprettede emner

×
×
  • Opprett ny...