Gå til innhold
Hundesonen.no

Oppgave om avl - hjelp?


laikamor
 Share

Recommended Posts

Jeg skal skrive en oppgave på skolen om avl og gentetikk. Jeg har da valgt å skrive om boxer, og lurte på om noen her kunne hjulpet med med noen av punktene jeg må ha med?

Her er oppgaven:

Finn ut hvilke retningslinjer raseklubben og evt NKK har for denne rasen (alternativt hvilke krav har klubben for at et valpekull skal komme på valpelisten til klubben?).

Hvilke avlsmål har raseklubben for rasen (hvis de har noen)?

Kom med minst 2 eksempler på hvordan noen egenskaper nedarves hos denne rasen og sett opp krysningsskjema for disse der du viser nedarvingen.

Hvilke arvelige problemer sliter denne rasen med? (sykdommer, atferdsproblemer) Hvordan nedarves disse? Hva gjør raseklubben med dette? Har det noen effekt?

Finn ut hvor mange registrerte valper det har vært av denne rasen de siste 5 årene og regn ut hvor mange valper av denne rasen kan en hannhund få uten at den overstiger grensen for matadoravl.

Du skal kjøpe en valp av denne rasen, hva ville du sett etter for å få et best mulig utgangspunkt (når det gjelder genetikk og avl, se bort fra miljøfaktorer her)?

Du har fått i oppgave å sette opp et avlsprogram for denne rasen, hva ville du gjort?

(Det som er gjennomstrøket tror jeg jeg har grei info om, men kom gjerne med noe her også :)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

http://home.online.no/~hennilu/Norsk/rammeside_1.htm Nedarving av den farge nedarbes på rasen.

http://www.norskboxerklubb.no/index.php?option=com_content&view=article&id=17&Itemid=18 Retningslinjer for avl for at kullet skal godkjennes i raseklubben.

I tillegg fins det blant annet hudproblemer og korsbåndskader på rasen. Til årsmøtet i mars i år skal det stemmes over om vi skal gå i gang med helsekartlegging på rasen. Her er hoveddelen av forslaget:

"

Forslag om helsekartlegging av rasen

Jeg sender herved forslag om å starte helsekartlegging av rasen. Mange oppfatter boxeren

som en rase plaget med mange sykdommer. Hvor riktig er dette og hvilke sykdommer

konkret er det boxeren sliter med? En kvalitetssikret helsekartlegging vil kunne være et

godt middel i å finne ut dette. Tradisjonelle helseundersøkelser med utsendelse av skjema

er imidlertid veldig ressurskrevende.

Jeg har hatt kontakt med Frode Lingaas, veterinær, som står bak prosjektet ”Hund og

helse”. Det er Norges veterinærhøgskole som tilbyr web-baserte helseundersøkelser for

hund i samarbeid med Norsk Kennel Klub.

Undersøkelsen er tredelt.

Del 1 identifiserer hund og eier for at vi skal være sikker på at

hunden som registreres er av riktig rase.

Del 2 består av spørsmål knyttet til de vanligste

sykdommene.

Del 3 omhandler hundens atferd som er svært viktig for hundens velferd.

Bare resultatene fra

del 2 og 3 vil bli tilgjengelig for klubbene (raseforekomst).

Spørsmålene i undersøkelsen kan til en viss grad skreddersys hva vi ønsker å innhente

informasjon om. Svarene vil forhåpentligvis kunne gi klubben en pekepinn på hvordan vi

kan oppnå best mulig helse, atferd og velferd for boxeren."

  • Like 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive


  • Nye innlegg

    • Min situasjon er nok litt annerledes, fordi jeg ikke har helse til å ha hund. Mannen mumler litt om hund igjen, men da blir det et helt annet hundehold enn vi hadde, siden jeg ikke har kapasitet til lange turer, kurs, treninger og konkurranser. Det blir å bare "ha" hund, for tur og kos. Jeg lurer på om jeg kan det... Og så er vi såklart to. Samtidig har vi/jeg definitivt kjent på friheten med å ikke ha hund. Ikke organisere pass når vi skal bort begge to. Ikke tre uker alene med hund for gubben når jeg er i syden om vinteren. Fleksibilitet til å reise, besøke og være med på ting uten å ta hensyn til hund alene eller det praktiske med å ta med. Men det er jo noe som mangler i hverdagen, helt klart. Om jeg hadde vært friskere hadde jeg ikke vært i tvil. Da hadde ny hund vært i hus allerede, selv om jeg nok hadde gitt det et år. Det er jo forskjellig for folk, men jeg merker at for noen jeg har vært glad i, så slipper den verste sorgen taket etter det. Ikke minst har du så mye mer erfaring og kunnskap nå. Og du har vel et nettverk som hjelper? Selv om det selvfølgelig ikke er helt det samme som å kunne dra rett ut et sted etter jobb og sånt. Vi passer en del hund, og det hjelper. Nesten månedlig har vi hund i et par-tre dager minimum. Jeg har også tenkt på å være fosterhjem for dyrebeskyttelsen eller krisesenteret, men det er litt for krevende og uforutsigbart for helsen min. Men om det dukker opp en hund som trenger et hjem for et halvår eller noe sånt tenker jeg det hadde vært en god mulighet til å "dyppe tærne uti" igjen.
    • I dag er det fire måneder siden jeg mistet min kjære Ariel, og det er nå jeg virkelig begynner å kjenne på livet uten hund. Å være uten hund i svarteste mørketida når vinterstormen kommer inn sidelengs fra alle kanter er nå en ting, men nå når våren kommer og det begynner bli fint å være ute er savnet helt ubeskrivelig grusomt. Jeg hadde egentlig bestemt meg for at jeg ikke skulle ha ny hund i det hele tatt, mest på grunn av den økonomiske belastningen, men også for å få "leve litt". Jeg var alene med hund i nesten 14 år, så det begrenset jo en del. Og som mamma sier; "nå kan du gjøre akkurat det du vil". Men etter fire måneder uten hund viser det seg at det eneste jeg vil er relatert til nettopp det å ha hund. Turer, kurs, konkurranser... Det var det livet jeg ville leve. Jeg vet ikke hvem jeg er engang uten hund. Dere som har vært gjennom dette, hvordan tok dere den endelige avgjørelsen om ny hund? Noen tips og tanker til en fortapt sjel?
    • Her ser det ca slik ut. Chrome eller Duckduckgo på Android.
    • Samtlige linker til prøv/bestill går til samme side, som ser slik ut: 
    • Først. Aldri la barnet klemme hunden hunden har vist usikkerhet rundt barnet og da kan en klem fort føre til bitt!  Har selv 3 barn, to bhg barn.  Når valpen bjeffer på barna, prøver jeg med avledning.  Men.. Hunder gir fra seg mikro signaler, for å vise redsel, uro, aggresjon ect. Mye tror vi er søt relasjon mellom barn og hund, men det er d sjeldent. Barn beveger seg og oppfører seg uforutsigbar for hunden dar av ofte litt skummelt for hunden.  Jeg hadde fått inn en skikkelig hundetrener, noen som kan hund. For å se på forholdet, hjelpe deg å lese hunden.  Min valp/unghund er i valpebingen når det er bråk i hjemmet. Hunden trenger ikke å engasjere seg i leken og barna fortjener å leke fritt uten småbiting/bjeffing.  
  • Nylig opprettede emner

×
×
  • Opprett ny...