Gå til innhold
Hundesonen.no

Gammel hund som drikker og tisser mye


Recommended Posts

Beklager det lange innlegget, men jeg håper noen leser det og kan komme med innspill:

Jeg har en Norfolk terrier, ca 13 år. En veldig aktiv og humørfylt hund. Leken og nysgjerrlg. Ser ut og oppfører seg som en unghund.

De siste uken har vi fått følgende problem:

Hun drikker mye. Hvor mye akkurat vet jeg ikke, men hun har hatt 3 vannskåler stående, og når hun drikker drikker hun mye og lenge.

Hun står også opp om natten og drikker, på tiden det tar, antar jeg ca 1-1,5 dl.

Hun tisser også veldig mye, vil ut hvert 15 min om kvelden. Selv om vi lufter henne godt om morningen, hender det at hun tisser inne i løpet av dagen.

De siste dagene har tissingen inne tiltatt, og i løpet av et par timer forrige kvelden da vi var hos vetrinæren tissert hun 8 ganger på 2 timer, derav 3 ganger inne hos veten. Det kan skylder stress, men hun har aldri gjort det før, og har ingen negative minner fra veten. Hun logrer og er glad når hun kommer dit.

Vi har tatt blodprøver, to tisseprøver, røntgen og en undersøkelse gjennom rectum for å sjekke om det kan være noen forstørring på bla livmoren. Alle prøver er fine, ingenting å se på røntgen heller.

Siden alle fysiske prøver var fine, hadde vet-en tre teorier:

1. Tvangsmesig drikking

2. Hun er begynt å bli senil

3. Hun ser dårligere pga grå stær, og er kanskje frustrert?

Teori 1 og 2 over "stemmer" ikke med slik hun oppfører seg og slik vi kjenner henne. Nr 3 virker helt søkt. Når vi observerer henne, får vi mer opplevelsen av at det er kroppen som krever vannet og at hun på en eller annen måte lider. Piper, klynker, skjelvingen, uroen og våkenheten om natten osv.

Vi fikk så beskjed om å begrense drikkingen til ca 3-4 dl i døgnet, så det har vi gjort, fordelt på to økter.

Tissingen har dermed avtatt, så der er jo en klar sammenheng.

Men: hun løper rundt og leter etter vann hele tiden, og piper. Det er tydelig at hun sliter. Når det et matetid, velger hun vannet først (og denne hunden er et matvrak altså!), så vi lar henne drikke litt, og så tar vi det bort, slik at hun får spist. Derette får hun resten av vannet.

Hun spiser Eucanuba for eldre hunder.

Spiser ingenting annet enn tørrfor

Om natten er hun stadig opp og ned av sengen for å lete etter vann, og hun piper. Når hun legger seg seg til ro, er hun spent i maven og hun skjelver og er urolig.

Nå vet vi ikke hva vi skal gjøre.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Diabetes var det første som slo meg, men hvis det er tatt to urinprøver og en blodprøve, så går jeg ut i fra at det er sjekket ut? Jeg antar også at nyrefunksjon ble sjekket pga disse prøvene, det vil være en forhøyet kreatinin-verdi hvis nyrene har begynt å svikte. Det står en artikkel om nyresvikt her.

Sjekket dere hjertet hennes? I følge denne artikkelen kan økt drikkelyst (og derav økt tissebehov) være et symptom på at hjertet blir dårligere.

Har hun andre symptomer?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Spør veterinæren om hunder kan få diabetes insipidus. Det skyldes svikt i hormonproduksjon og har ikke noe med sukkersyke. Ved svikt i hormonene som skal få nyrene til å gjenoppta vannet til kroppen, skilles det ut store mengder urin.

Ved hjertesvikt vil væsken samle seg i kroppen, ikke komme ut som urin.

Red: Husket feil vedr. hormoner.

Endret av Tricolor
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Spør veterinæren om hunder kan få diabetes insipidus. Det skyldes svikt i hormonproduksjon og har ikke noe med sukkersyke. Ved svikt i hormonene som skal få nyrene til å gjenoppta vannet til kroppen, skilles det ut store mengder urin.

Ja hunder kan få dette selv om det visstnok er svært sjeldent, og absolutt en god tanke du har der, bør absolutt sjekkes.

Om det var min hund hadde jeg uansett gått over på nyreför for å ikke overbelaste nyrene og faktisk fremkalle nyresvikt når hunden drikker så mye og spiser ett for med høyt proteininnhold av (beklager) dårlig kvalitet.

Edit: lagt til

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Har du merket noen andre forandringer på hunden? Endringer i pelskvalitet? Hårtap? Vekttap eller vektøkning? Atferdsendinger? Endringer når det gjelder matinntak?

Diabetes, Addisons, Cushings, nyreproblemer+++ fører til økt vanninntak.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive


  • Nye innlegg

    • Nei, hu har i grunn spist det samme i en stund nå, og er vant til å spise variert. Jeg får ta meg en tur til veterinæren og snakke med de. Takk for svar 😊
    • Kan hende ja? Rocky rant liksom alltid litt på den siden som var tett såvidt jeg husker, på tross av nedsatt tåreproduksjon også. 🤔 Saltvannsdrypping og eventuelt falske tårer ble løsningen for oss. Var også snakk om en operasjon for å åpne inn mot munnen eller noe? For at spytt? Kunne fungere som tåreveske eller noe? Eller om det var for drenering pga den tette kanalen? Er så lenge siden at jeg husker ikke for å være helt ærlig. Ble ikke gjort i hans tilfelle uansett så kan ikke si noe om hvordan det hadde hjulpet heller. (Han hadde øyebetennelse ofte, så ble mye drypping)    Har du endra på fôr i det siste? Kan være en reaksjon på noe der eventuelt. 
    • Han er så fin @maysofie! 😍 Blir spennende å se hvordan han utvikler seg! 😍 
    • Gode hundemøter med hunder jeg kjenner først og fremst, ellers så kan de lære seg at ikke alle skal hilses på/være nøytrale. Jeg bor jo midt i et turområde for bydelen min, så smittepresset bare i «Hagen» er sånn sett høyt her, jeg liker jo ikke det akkurat, men så lenge det ikke går noe i området så begrenser jeg ikke der heller. Jeg føler meg absolutt tryggere når 12 ukers vaksinen er satt, men foreløpig så har valpene jeg har/har hatt fått 8 ukersen også før jeg hentet dem. (Tror de nye anbefalingene sier at den ikke er nødvendig lenger?)    Jeg avventer valpekurs til etter 12 uker, ikke pga vaksine, men fordi jeg vil at de skal ha mental stamina til å faktisk få noe særlig utav det. (Trening med distraksjoner etc) Kontaktlyd/innkalling/miljø har jeg liksom kunnskapen til å gjøre på egenhånd nå før den tid. Begrenset hvor mange valpekurs man kan gå som trener og få noe nytt utav dem, så valpene sosialisering og samarbeidet vårt er hovedfokuset mitt med ett valpekurs + eventuelt få en feeling for nye kursholdere i området etc jeg ikke har vært hos før. Førstegangs hundeeiere anbefaler jeg at går tidligere, fordi de som eiere/hundetrenere får noe utav det uten at valpen nødvendigvis trenger å klare hele øktene uten å få overtenning/bli overtrøtt. De trenger gjerne hjelp til å gjenkjenne sånt også, så sånn sett like greit at det skjer på kurset eventuelt. 
    • Tenker de er forskjellige og ting går i orden etterhvert. Om han bare vil på do og sovner fort etterpå så hadde jeg bare fortsatt med å gå ut. Men vært dritkjedelig sånn et det ikke er noe belønning i å våkne utover at han får gå på do. ❤️  Limit måtte jeg lufte ganske ofte, opptil ca halvt år gammel, men sovna fort igjen. Karma sover foreløpig 6-8 timer i strekk på natta, men er da VÅKEN når hun har vært på do. 😂(Turboturid den der) Så blir tidlige morgener og heller en hvil på sofaen ila morningen isteden. 😴
  • Nylig opprettede emner

×
×
  • Opprett ny...