Gå til innhold
Hundesonen.no

Hvordan steker du din kalkun?


Aya
 Share

Recommended Posts

Jeg har meldt meg frivillig til å være sjef for matkomité på nyttårsaften, og skal lage kalkun til 15 personer. Kalkunen er kjøpt - fersk - og ligger kjølig og venter på den store dagen ... Jeg har kontroll på waldorfsalaten, på potetene, sånn halvveis på sausen - men trenger litt tips her. Dette er sånn jeg har sett for meg at jeg gjør det:

Lager waldorfsalat (check - under kontroll)

Koker mandelpoteter (check igjen)

Kalkunen er 8 kg (giga - må kanskje deles i to?). Beregner 1/2 time steking per kg (opplysningskontoret for hvitt kjøtt). Jeg fikk tips om å gjøre det slik:

Ta ut innmat (skal heller ikke ha stuffing). Skyll godt, og tørk. Gni inn med salt og pepper, kanskje en anelse sitron? Surr med bacon (! for å få en saftig kalkun visstnok). Hiver kalkunen inn en seks timer før beregnet spisetid. Etter ca tre timer tar jeg av baconet, og steker det sammen med champignon (hvor mye trenger jeg til 15 pers?), løk og eplebiter. Steker kalkunen videre, og får forhåpentligvis en god og saftig kalkun med hint av stekeskorpe? Skal jeg også ha brokolli og gulrot til synes dere? Til saus tenkte jeg å bruke sjyen sammen med creme freche, litt tyttebær og salt og pepper ... Men hvor mye må jeg beregne? Yikes. Har aldri laget kalkun før.

EDIT: Beregner at den skal hvile i halvannen-to timer!

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg lager kalkun idag til 8 stykker. Stuffingen min er karamelisert eple, valnøtter, purre, aprikos og biitelitt appelsin. Her bruker jeg ikke bacon (fordi i mitt hode blir det feil å bruke grisefett på en fugl.) Men har fått tak i andefett som jeg lirker under skinnet på kalkunen. Smører kalkunen med smør, salt pepper og bittelitt urter (salvie og timian, veldig lite.) Inne i stekepose.

Bruker steketermometer som jeg passer på ikke går over 68 grader.

Vi har brokkoli og rosenkål ved siden av, med hasselback poteter og waldorfsalat.

Sausen skal jeg lage med kraften fra posen, kremfløte, bittelitt portvin og litt creme fraiche. (og salt og pepper selvsagt.)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Stappar smør og hvitløk inn i dyret, heller på smør og krydder, slenger den i en langpanne som har litt vann i bunnen, lar den stå til den er ferdig. Siler av krafta, kutter mer hvitløk, slenger oppi basilikum, dill, litt sitron, liten bit av buljon, popcornkrydder med hvitløk og parmesan og fløte, lar det koke. Serverer med ønsket tilbehør, som i jula var rosenkål og minimais.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg stekte en kalkun på 8.3 kg her om dagen, og da på følgende måte:

  • lage lommer under brystskinnet og fylle med smør
  • krydre med salt og pepper
  • legge i stor stekepose
  • fylle langpanne med litt vann, legge på rist og kalkun på toppen
  • steke på 75 grader i 14 timer
  • klippe hull og brette tilside stekeposen, helle på smeltet smør og krydre igjen - skru opp til 200 grader til den får farge
  • la hvile 20-30 min før deling

Innmaten hakkes og surres i kasserolle i smør, hell på vann, la småkoke en time - halvannen, sil av, lag meljevning, lag saus av kraften og fløte :ahappy:

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg stikker ikke hull i kjøttet eller skinnet, for jeg vi ikke ha tap av kjøttsaft. Skal penske kalkunen med mykt smør, og krydre med Kalkunkrydder (ferdig blanding som fåes kjøpt i spesialforretninger. Kjøpte boksen på TilBords på Kilden i Hillevåg).

Bruker stekepose. Vann i langpannen var nytt for meg, skal prøve det. Har ikke helt bestemt meg for hva slags stuffing, men den med frukt og svisker hørtes nydelig ut.

Synes alltid oppgitt steketid er for kort, så jeg lar den få noe ekstra tid i ovnen. Skal frakte den ferdig med en halvtimes veg, så jeg tenkte å putte den i stor jerngryte for frakt. Skulle gjerne visst om det går an å steke i jerngryte, det hadde vært enkelt. Noen som vet?

Synes 6 timer steketid høres lite ut for en fugl på 8 kg? Kommer jo an på temperaturen også, men jeg foretrekker lavere temp (ca 150 grader) i flere timer. Og speeder opp på slutten så den får sprøtt skinn.

Ville heller valgt appelsin enn sitron, og så er svisker et must for oss:)

Ungene her er "ville" etter stuffing, så jeg tenker det blir loffsmuler med eple, sviske, appelsin, litt løk og kanskje litt aprikos.

Hvitløk kan man ha for meg. Så det sløyfer jeg, vil ikke blande hvitløk inn i allslags mat. (grøss) :drool:

Hva jeg skal lage til dessert? Vurderer karamellpudding av råmelk.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hm, vanskelig dette - særlig fordi alle har sin måte å gjøre det på, og jeg aldri har hatt noen måte i det hele tatt :P Fant flere oppskrifter hvor det var anbefalt 180 grader, en halv time pr kg - dermed fire timer for en åtte kilos kalkun. Men legger opp til et par timers hvile, så er den ikke ferdig kan den fint få en time til i ovnen. Tenkte å bruke steketermometer jeg! Stekepose har jeg aldri brukt til noe som helst, så det tror jeg ikke jeg tør å begi meg ut på ... Ellers fikk jeg mange gode tips her, det er supert!

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg er sto fan av Jamie Oliver, og så langt har han ikke bommet på mye jeg har etterlignet av tips.

Bla har han ett tips om å legge fyllet slik for at alt skal få samme tykkelse og ta like lang tid å grille.

por_1097.jpg

Jeg har ikke prøvd det enda, men tror jeg tester den oppskriften når jeg skal prøve meg fram.

Han hadde også ett tips i ett program om å legge ett vått (og rent) kjøkkenhåndkle over kalkunen som man holdt vått ved å helle over væske som rant av og ned i pannen. Det skulle også hjelpe på saftigheten. Men krever jo endel oppfølging for at ikke kjøkkenhåndkle skal ta fyr :P

Dropper nok den delen første forsøket mitt.

Men dere som bruker stekepose, hvordan blir det med væsken? Med tanke på å lage saus av det

?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Mm, det er jo logisk. Men siden jeg ikke skal steke den hjemme hos meg selv blir det noe tungvint med en 14 timers økt i ovnen! Jeg har en backup-plan da! Skal lage punsj, og hvis jeg skjønner at maten kommer til å skjære seg skikkelig lager jeg bare så sterk punsj at ingen smaker noe som helst av maten uansett! :jump:

  • Like 4
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Stekepose er supert. Bare kjøp den stooor nok. Er bare å klippe et lite hull i et hjørne og tømme kraften ut i gryta. (Må ha hjelp til dette, men om du legger stekeposen strategisk med tanke på dette går det greit hvis en holder stekepose med innhold på plass i panna).

Men 2 timer til hvile, vil den ikke bli for kald?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Nei, den vil visst ikke det. Den skal pakkes inn i aluminiumsfolie og så i et par tykke håndklær og da holder den visst bra på varmen! Jeez, dette blir et skikkelig prøve-og-muligens-feile-prosjekt, men litt gøy og da! Særlig hvis det blir dødsgodt!

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Å hvis du skal pakke den så godt inn, så! Visst blir det kjempegodt!

Vi feirer nyttårsaften hos byvenner, de siste åra har jeg vært sjef for kalkunstekingen og vi frakter langpanne med kalkun og gryte med saus etpar mil. Pleier å gå bra det:) Men kanskje jeg skal prøve innpakking jeg også for å holde den varm.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive


  • Nye innlegg

    • Labrador Golden  Toller?  Det jeg gjorde når e skulle velge rase var å møte opp på treninger/konkurranse jeg synes var spennende og snakke med eiere og observere rasene e likte. Da får en bedre feeling for hvordan rasene er, hvis man møter flere individ av samme rasen. Mitt forslag -lykke til!  
    • Jeg tror hun bjeffer når hun blir stressa. Det brukes som en protest, under stress, som et språk hun bruker for det aller meste nå på sine eldre dager. Det hender hun tisser litt inne,som regel på min side av senga. Hun skjønner ikke helt greia med å gå på do før vi skal dra lenger. Hun er vant til åpen dør til hagen, så vi må følge henne rundt for å passe på at hun gjør det hun må før vi drar. Kom på at hun heller ikke vil være i et annet rom når vi er hjemme. Hun vil ikke ligge og hvile på et annet rom,da må vi være der sammen med henne. Vi hadde en som skulle reparere komfyren her ved to anledninger. Da var mannen oppe med reparatøren,mens jeg og hundene var i kjellerstua og på soverommet. Den ene gangen hadde jeg radioen på,da fikk hun ikke med seg at han kom. Den andre gangen bjeffa hun omtrent hele tiden de tre timene mannen var her. Hun vil ha tilgang til hele huset, slik hun har hatt siden vi flyttet hit for snart 6 år siden, og stengte dører er ikke greit. Da bjeffer hun hele tiden. Hun vil ikke være på soverommet og kjellerstua med stengt dør, ikke på soverommet, og hun vil ha oversikten slik at hun kan gå der hun føler for selv. Hun er fysisk sprek, men jeg er usikker på det mentale. Hun inviterer junior til lek selv,og synes det er veldig gøy en stund,men når hun ikke orker mer,så er hun så mild at hun ikke sier i fra klart nok til den yngste. Og junior er sterkere og naturlig nok mer utholdende,så da blir det for mye for henne. Junior vil mer enn gjerne løpe, leke og herje hele tiden,så vi må inn for å stoppe det ofte. Hun begynner jo å roe seg litt mer, men er fortsatt ganske umoden som lapphunden ofte kan være ganske lenge. Og da blir det mye bjeffing. Da skiller vi de. Det er jo ikke så lett å få gjort når de er alene,og derfor tenker vi det er best for den gamle at de er hver for seg. Men,hun bjeffer når de er alene sammen og junior ligger og sover også,så hvorfor,det vet vi ikke. Det eneste som stopper bjeffingen i alle situasjoner stort sett,er så lenge hun har en frossen kong eller noe annet å tygge på. Da er det som regel stille til hun er ferdig med det, og så er det på igjen med bjeffingen. Hun elsker mat,går helt i transe og koser seg så hun er helt i sin egen verden. Så ja,det er ikke bare en ting, men det mest utfordrende akkurat nå,er at det blir vanskelig når de ikke kan være alene i samme hus. Jeg har prøvd å snakke til henne via kamera for å roe henne når hun bjeffer så mye,men da eskalerer det enda mer fordi hun ikke ser meg. Og junior blir jo med i bjeffekoret,og står da å uler. Vi har heldigvis meget tålmodige naboer, men det går jo ikke i lengden når de hører lyden inn i husene sine i timevis. Jeg synes egentlig løsningen med at den gamle har hele huset med tilgang til kjeller, mens junior har gangen med en kompostgrind mellom de burde være en god løsning, men det synes altså ikke pensjonisten vår at var greit.
    • Hva får hun for stress? Min Odin var også en lettstresset type og fungerte bedre med Eldepryl på sine eldre dager. Jeg tenker det er ganske naturlig at hun foretrekker det vante og trenger kontroll på omgivelsene med alderen. Det trenger ikke å være slutt enda, så lenge hun ikke har mye smerter og virker glad og fornøyd.  Blir det bjeffing om du har dem sammen, men begrenser området, altså ikke hele huset? Yngste begynner jo også å nærme seg voksen, og herjingen vil nok gi seg. Hvor lenge holder de på når de er alene sammen? Jeg tenker kanskje det er like greit for begge, og så får de legge seg og slappe av etterhvert?
    • Junior ligger og sover når hun er alene. Uten lyd. Den eldste har generelt mer og mer lyd med alderen. Gamlemor vil ha tilgang på hele huset slik hun er vant til. Hun finner seg ikke i å bli stengt inne på et rom,som for eksempel soverom/kjellerstue,der hun uansett pleier å legge seg. Døra må være åpen,så hun kan gå opp og ned trappa. De få gangene det har fungert på et slags vis, har junior lagt seg i gangen oppe, og gamlemor har lagt seg frivillig nede. Men,døra kan ikke være igjen mellom dem, for da blir det altså et voldsomt bråk som høres helt inn i huset til naboen.  Merker jo at hun begynner å bli litt gammel, men klarer ikke helt å tolke om hun glemmer litt noen ganger,kanskje. Syn og hørsel er det ingenting galt med,og alle undersøkelser hos veterinær er helt topp.  Har ingen forklaring på hvorfor hun bjeffer hele tiden når de er alene,  for hun er så glad i den lille frøkna. Det kan bli for voldsom leking når lillemor får overtenning, og derfor tenkte vi det var lurt å ha dem adskilt,men det vil gamlemor heller ikke. Spesielt dette prosjektet hun hadde med å meget bestemt jobbe intenst med å skyve bort kompostgrinda mellom dem for å komme seg inn til junior var litt spesielt å se på video.  Hun passer alltid på at junior har det bra, og helt siden valpen var bitteliten,har hun passet på henne som om det var hennes egen. Skal legge til at det er MYE bjeffing fra henne ellers også, ikke når vi er alene i familien, men på det meste annet. Det har blitt betraktelig verre med alder, og vi prøver å skjerme henne så godt vi kan. Vi har på radio så hun ikke skal høre så mye lyder, vi drar for gardinene så hun ikke skal få med seg alt som skjer utenfor osv. Jeg tror kanskje vi har litt skylapper på fordi vi ikke ønsker å se hvor ille lydnivået har blitt med alderen, men vi føler at hvis vi tilrettelegger nok for henne,så er hun fornøyd og har det bra. Og vi ønsker å strekke oss langt for at hun skal ha det bra. Det er mulig at alt handler om at hun er stressa,  kanskje er litt forvirret til tider,og at det er en grunn til at hun ikke klarer å roe seg.  Hun løper opp og ned trappa, bort til vinduene og bjeffer hele tiden. Så kan det bli stille litt,så er det på igjen. Når hun er hos hundepasser,så fungerer det bra, de bryr seg ikke om lyden, og hos veterinæren er hun helt rolig,og sitter med et stort smil på bordet.  På tur er hun helt rolig, ikke en lyd hvis det ikke kommer noen,da. Og inne og ute er hun stille hvis ingen kjører forbi,eller dukker opp på døra. I sommer har hun elsket å ligge hele dagen i skyggen, og sove.  Hun får metacam hver dag fordi vi mistenker artrose i et bein. Og hun får antidepressiva for stress. Beklager,dette ble nok litt rotete,  men vi har altså litt utfordringer med å forstå hva dette handler om. Er det kanskje vi som ikke skjønner at dette egentlig handler om en gammel hund som kanskje bør få slippe snart. Usikker. Faren min og svigerfar mener det.  Jeg har dratt det for langt med en syk hund før, så vi prøver å være veldig åpne for innspill. Hun virker altså som om hun har det bra når alt er kjent og slik det pleide å være. Når hun er alene hjemme slik hun var før når hun var eneste hund i heimen. Det er sjelden hun må være alene hjemme, det er ingen som er på jobb hele dagen lenger. Men,når vi tar med oss mini og drar,ser hun veldig blid ut,og går ned og legger seg med en gang.        
    • Hvordan er unghunden alene hjemme uten gamlemor? Jeg tenker at det kanskje er den yngste som rett og slett trenger mer alenetrening for å finne roen alene først. Jeg regner med dere har gjort de vanlige tingene med begge, som å gå tur eller aktivisering før dere går fra dem, har på radio, ikke for mye eller for lite plass, osv.  Hvis de er alene sammen med tilgang på kun ett rom og senger lett tilgjengelig, hvordan går det da? 
  • Nylig opprettede emner

×
×
  • Opprett ny...