Gå til innhold
Hundesonen.no

På-knapp og ingen energi i konkurranse


starlight
 Share

Recommended Posts

Jeg og Vita har nå konkurrert noen ganger i lydighet. Vi fikk opprykk for ett års tid siden, men har valgt å fortsette i kl. 1 foreløpig, fordi vi har så lite erfaring og trening, samt at jeg ikke var "fornøyd" med innsatsen ennå. I trening er Vita aldri noe problem, hun gjør alt hun skal og elsker å trene lydighet. Har masse energi og viser stor glede. Tvert vi kommer inn i en konkurransering, ser det helt motsatt ut! For all del, ikke forlater hun banen og hun henger med, men det er flaut hvor stor forskjell det er fra trening!

Lineføring virker som om hun tror er søndagstur. Hun mister kontakt, henger langt bak og går med nesa i bakken. Noe hun aldri gjør ellers! Hun har vært helt på nett i enkelte konkurranser og da går hun virkelig bra, men det er sjelden! Øvelsen blir stor sett bare verre og verre for hver gang.

Noe som går igjen i alle øvelser er starten. Når jeg sier "fot" og starter å gå, så står hun igjen. Noe som ender med at jeg må snu meg og lokke på henne. I nesten alle øvelser må jeg bruke dobbeltkommando. Hun sitter bare å ser på meg og det ser ut som hun lurer på om jeg virkelig mener det jeg sier.

Når vi kommer til hoppet og innkalling, begynner hun å våkne og får opp litt fart og glede. Jeg har prøvd å leke klovn, springe fra øvelse til øvelse og virkelig gire henne opp. Jeg har vært med på uoffisielle prøver og valgt å gå å kommandere/rose i f.eks lineføring når hun har gjort det bra. Problemet er at jeg aldri må bruke dobbeltkommando under trening, hun henger aldri etter i starten i trening og hun virker da ikke "død". Jeg har prøvd å se om det er jeg som forandrer meg så radikalt under konkurranse at det er min feil, men jeg klarer ikke å se at det er det heller. Jeg finnes ikke nervøs lenger, jeg bryr meg ikke om de utenfor ringen og jeg prøver å være et muntrasjonsråd uten like. Som dommeren sist sa "du er veldig positiv, du må bare få hunden til å være det samme..".

Det er utrolig demotiverende å ha en hund som egentlig kan, men som slår av knappen helt under konkurranse. I følge dommeren sist, fikk jeg beskjed om å bare gå videre til klasse 2, og prøve å lære inn nye øvelser og gå et program med litt mer action. Det skal også sies at jeg har flyttet fra byen,og at hunden dermed ikke blir trent særlig med lenger. Når vi trener er det også alene og ikke på "konkurransesteder".

Er det noen som har råd/tips til å få litt energi i hunden?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Det er forskjell på konkurranse og trening, enten man mener det eller ikke - enten er oppvarminga ulik, eller så er det tilbakemeldingene til hunden som er ulik, eller så er fører ulik seg selv på konkurranse i forhold til trening, eller så reagerer bikkja på at miljøet er ulikt. Spørsmålet er hva som er ulikt for dere når dere starter fremfor når dere bare trener :)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Det er alltid vanskelig å gi tips uten å ha sett dere først, siden grunnene kan være flere til at dette skjer. Men bare litt småtanker fra min side...

Har du fått noen til å filme en treningskonkurranse og en offisiell konkurranse og sammenliknet hva som skjer med dere? Om du får noen til å flime deg, er det også lettere for andre å komme med tips via nettet.

Hvordan er rutinene dine? Har du faste rutiner foran hver øvelser, og gjør du disse på konkurranser også?

Hvordan trener dere i det daglige, og hvor ofte egentlig? Om dere alltid alene på treninger, så kan overgangen til både å bli kommandert og miljøet med mye hunder rundt gjør at hunden settes ut eksempel. Mange av oss blir anderledes når vi blir kommandert, enn på trening. Og hvordan er det med belønninger på trening? Kan du gå et helt lydighetsprogram + litt til uten belønning på hunden, uten at hun faller igjennom? Noen hunder trenger å trene på kjeder, kunne gå flere øvelser på rad uten belønning. Andre trenger ikke det, fasiten er ens egen hund og hva som fungerer for den. Noen hunder trenger også mer mengdetrening enn andre for å fungere.

Husk at en treningskonkurranse er det bare til første belønning. Etter det er det bare trening. Om man står på en fellesdekk der samtlige hunder rundt deg blir belønnet, så er nok ikke hundene dummere enn at de skjønner at det er en trening. Derfor er det viktig å tenke over hva man vil belønne på den treningskonkurransen. Ønsker du å belønne starten på lineføring, er alt annet etter trening. Men da er det viktig å ha alt før den starten helt likt som konkurranser.

Klasse 1 er vel ikke den mest spennende klassen å gå i, også får hundene vil jeg tru. Nå har det jo blitt bedre, i og med at det ikke er både lineføring og fri ved foten, men mange hunder synes det er stas med litt mer fartsfylte øvelser. I tillegg så slipper man vekk fra en del fellesdekkproblemer om man rykker opp. Kanskje hunden din vil syntes det er mer moro da? Dessuten er det jo uansett bare å starte på de øvelsene som er relevante uansett klasse. Rute, neseprøve, apporteringsøvleser etc. Variasjon i treningen er godt både for deg og hunden din.

  • Like 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Guest Springthing

Jeg har slitt med akkurat det samme, og har prøvd å finne ut hvilke av de tre mulige "mistenkte" årsakene det kan være - mangel på belønning, miljøet, eller meg. Jeg har nå lagt fra meg at det er belønning, og står dermed igjen med miljø eller nervøs/annerledes fører.

Tror ikke jeg greier å komme til bunns i dette før jeg får gått noen flere konkurranser, men har noen tips til hvordan man skal identifisere problemet? Det er jo nyttesløst å reise land og strand rundt og trene miljø i konkurransesituasjoner hvis det er meg det er noe feil med.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg har en hund som dør på seg av å komme inn en i ring, hvor alle ser på ham, det står folk og hunder rundt som han ikke får løpt til, og jeg tror rett og slett han føler seg litt utsatt. Han er en trygg og velbalansert hund i det daglige, men mh avdekket rimelig sviktende mot (og jeg var ikke overrasket) :P Jeg har fått tips om å dra på utstillinger og konkurranser for å trene litt (dvs, heller leke, belønne og kose oss) i ringene når de ikke er i bruk, for å gjøre ham trygg på situasjonen.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive


  • Nye innlegg

    • Få hunder krever pelsstell mer enn 2-3 ganger i uken, spørsmålet er mengden klipping og børsting. Med kravene dere har ville jeg vurdert en voksen omplasseringshund, der dere vet litt mer hva dere får. En valp er mye jobb, både å lære inn renslighet, hverdagslydigheten og det å lære inn å være alene hjemme. Ingen hunder er født trent til å være alene, og det kan ta mye tid. Selv med en omplasseringshund må dere regne med å bruke noen uker på tilvenning til å være alene hjemme en hel arbeidsdag i nytt hjem. Med valp må dere regne med å være hjemme de første 4 ukene eller så, og videre ha mulighet for tilpasning, ha med valp på jobb, korte dager eller hjelp fra andre, for å gradvis tilvenne lange dager alene hjemme. Vår forrige hund kunne ikke være alene en arbeidsdag før han var 6 måneder. I tillegg til daglig tur må dere huske at hunden må også ut innimellom for å gjøre fra seg, morgen og kveld. Den skal fôres, stelles, oppdras, og selvfølgelig ha kos og kvalitetstid. Det går mye tid på å ha hund utenom de 1-2 timene med tur. De fleste hunder setter også pris på mental stimulering i form av søk, triksetrening eller lignende. Jeg tenker umiddelbart at en collie kunne passet dere, enten kort- eller langhår. De krever litt børsting, røyter en del, men er relativt enkle hunder som ikke krever veldig mye. Men jeg vil også forslå at dere låner/passer en hund en ukes tid eller to, for å se om dette er et liv dere kan tenke dere. Det er ofte koslig med tanken på å ha en hund til selskap, men få er klar over hvor mye tid og fokus det faktisk tar i hverdagen.    
    • Jeg og min samboer ønsker oss veldig en pelskledd venn i vårt selskap, vi har følt oss klare til å skaffe oss en hund det siste halvåret. Vi har noen ønskelige krav når det kommer til hundens personlighet og atferd, men vi syntes det er vanskelig å finne den mest perfekte rasen for oss. Blant de kravene vi har er: - lite bjeffing. Dette er en grunn ved at vi bor i leilighet og ikke vil være til sjenanse for de andre beboerene.  - ikke en alt for aktiv hund. Vi har ikke hatt vår egen hund før, og er bekymret for om vi får gitt nok fysisk stimuli for rasen. Vi vil rett og slett ha en hund vi ikke er bundet til å måtte gå mer enn 2 timer om dagen med, fordi vi er usikre på vårt eget energinivå i denne sammenhengen.  - ikke et krav om å være mye ute i hagen. Vi bor i borettslag uten egen hage, men vi har et fellesområde med hage som vi kan benytte.  - vi trenger en hund som kan være alene hjemme. Vi er begge i 100% stilling i jobb på dagtid og hunden må være hjemme i opptil 8 timer alene på hverdagene. (utenom jobb er vi stort sett alltid hjemme). Som personer er vi veldig avslappet og rolige og ser etter en selskapshund som kan bli vår venn i hverdagen. Vi er ikke spesielt aktive av oss nå, men vi håper vi kan bli det med en hund i hus. Vi tar gjerne hunden med oss hvis vi skal bort, for å være mest mulig med hunden. Vi er i en familiekjær familie som vi er mye sammen med og ønsker å ha med oss hunden på besøk. Vi har ikke barn nå men vi ønsker oss det i fremtiden.    vi bor i en leilighet på 70 kvadratmeter på et boligfelt utenfor sentrum, med muligheter for både bading og skogsturer med voffsen.  selvom utseende på hunden ikke skal bestemme hvilken rase man skal velge så har vi noen ønsker til utseende. Vi ønsker en hund med en god pels å kose med, men som ikke krever noe særlig mer en pelsstell mer enn 2-3 ganger i uken. Vi har mest lyst på en hund mellom 7-25 kilo +/- som kan trives i leilighet.   vi har lenge vært inne på tanken på en golden retriver, men er usikker med tanke på aktivitetsnivået og størrelsen.
    • Jeg har heller ikke lov å gjerde inne utenfor, så jeg har en hau kompostgrinder stående som jeg drar ut og bruker som gjerde når jeg vil. Funker gull og ikke noen som kan si noe på det. 😊 Dog er egen hage et must når jeg en gang flytter, firte på det kravet her fordi jeg fikk så mye annet jeg ville ha og jeg kan gjøre som jeg gjør nå med grindene. 
    • Foreslår som Simira, langline. Da jeg bodde i Trondheim hadde jeg heller inne inngjerdet hage. Den lydige hunden gikk løs, den ikke så lydige var i langline. Haha, nei, si det. Man blir vandt med det etterhvert. Men det er mange ganger hvor jeg teller etasjene for å motivere meg  I tillegg har jeg drømt om å på en eller annen måte kunne gå rett ut fra 4.etasje og ned på gress. Vi koser oss ekstra mye når vi er på hytten hvor vi kan ta to skritt fra soverommet, også er vi ute.
    • Bodde i blokk (med heis) med marka like utenfor døra og parker i nærheten og synes det fungerte helt fint med valp/hund. Selvsagt deilig med egen hage som vi har nå, men det er først og fremst en større fordel for oss tenker jeg (tror ikke hunden bryr seg nevneverdig om å være ute i egen hage eller sitte en rolig plass ute i nærheten, med mindre hunden liker å være mye ute i hagen også alene da, som ikke har gjeldt hundene jeg har hatt/den jeg har). 
  • Nylig opprettede emner

×
×
  • Opprett ny...