Gå til innhold
Hundesonen.no

Vond tann på tispe, med 12 dager gamle valper.


Recommended Posts

Oppdaga idag at tispa mi har vondt i ei tann (jeksel), og er ganske hoven. Strøk hun over kinnet istad, og det var tydeligvis vondt! Hun har 12 dager gamle valper hun dier. Hva kan gjøres for henne? Regner med tannen må ut, eller iallefall må det renses opp rundt tannen. Tror ikke vetrinær klarer det uten narkose, men hvordan er det med å legge hunder som ammer i narkose? Kan man det uten at valpene tar skade?

Har ringt vetrinær, men h*n var ute på annen oppdrag, og ringer meg tilbake senere. I mellomtiden spør jeg her.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Guest Jonna

Å legge tispen i narkose tror jeg nok ikke er noe stort problem. Valpene blir jo ikke påvirket på samme måte som i magen.

Men tispen må nok på antibiotika og det reagerer mange valper på med diare. Så kjøp zoolac og elektrolytt blanding med en gang så du er klar for det. Bomullsdotter o.l. om de trenger rompevask og ha olje i lunket vann ved vask (diare lager sår på små bebiser om det får sitte i pelsen/huden).

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Ok, bra å høre at narkose mest sannsynligvis går bra. Tispa er nettopp ferdig med en antibiotikakur (for 3 dager siden), merka ikke noe til diare da, men skal være obs.

Hva er elektrolytt-blanding? Ikke hørt om :icon_redface:

Vetrinær eller apotek som har?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Guest Jonna

Ok, bra å høre at narkose mest sannsynligvis går bra. Tispa er nettopp ferdig med en antibiotikakur (for 3 dager siden), merka ikke noe til diare da, men skal være obs.

Hva er elektrolytt-blanding? Ikke hørt om :icon_redface:

Vetrinær eller apotek som har?

Veterinær pleier ha slikt :)

Det fins også en tube nå som inneholder zoolac og elektrolyttblanding i ett. Fungerer veldig bra men jeg kommer ikke på navnet akkurat nå.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Veterinær pleier ha slikt :)

Det fins også en tube nå som inneholder zoolac og elektrolyttblanding i ett. Fungerer veldig bra men jeg kommer ikke på navnet akkurat nå.

Kan det være Canicurpro? Og dette skal da valpene ha? (Eller tispa? :icon_redface: )

Edit: må jo være til valpene, sant?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Elektrolyttblanding er mineralsalter i sterilt vann, som gis til valper eller svekkede dyr som har kraftig diarè eller på annen måte er blitt uttørket. Det er for å kjapt kunne tilføre dem væsken de har tapt pga diareen (eller at de er uttørket pga de ikke vil spise og drikke pga sykdom).

Det gis altså gjerne som en slags førstehjelp til dyr som er uttørket og svekket.

Noen ganger gis det via sprøyte rett i blodet, eller via drypp som henger i en pose på et stativ, og så føres dryppet (elektrolyttblandingen) ned i en lang slange og ut i en nål som er festet/stukket inn i en blodåre på dyret.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Eletrolytter finnes å få i mange former, bla. i drypp (sterilt vann)som nevt, men også pulver som blandes i vann fra bla.Royal Canin, ferdigblandet med kyllingsmak (noen veterinærer fører dette) og en annen pulverblanding som de fleste stordyr praktiserende veterinærene bruker til kalver, men som fint går å bruke til valper også :) Jeg kan finne alle navnene på mandag...

Lykke til, regner med tannen bør få komme ut ja, betennelse i munnhulen kan føre til mange flere komplikasjoner enn å legge hunden i narkose.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Takk for alle svrar!

Har vært i kontakt med vetrinær, og Tupy er satt på AB og får smertestillende. Tanna trekkes i morgen (vetrinæren hadde ikke tid i dag). Gav ho en halv tabelett smertestillende (Previcox) som jeg fikk av vet.

Når jeg sjekket vetrinærkatalogen, står dette under Kontraindikasjoner: Drektige eller lakterende tisper, dyr <10 uker eller <3 kg kroppsvekt, dyr med gastrointestinal blødning, bloddyskrasier eller blødningsforstyrrelser. Skal ikke brukes samtidig med kortikosteroider eller andre NSAIDs.

Betyr lakterende at de ammer? :icon_redface:

Hvis ja, hva gjør jeg i morgen? Har fått beskjed om å gi en halv da også, men bør jeg det? Hva ville dere ha gjordt?

Er irritert over at jeg ikke sjekket katalogen før jeg ga ho medisin, men det burde da ikke være nødvendig da det er vetrinæren som har foreskrevet medisinen, og h*n vet hun dier.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Lakterende tisper er ammende (melkegivende) tisper, ja.

Du hører på veterinærens anbefaling, ikke forles deg på pakningsvedlegget. For mennesker er det iallefall alltid legens anvisning som gjelder, ikke evt anbefalinger i pakningsvedlegget, selv om de to strider mot hverandre.

Jeg har aldri spurt, men jeg ville med største selvfølgelighet gått ut fra at det samme gjelder for veterinærmedisin; altså man følger dyrlegens anvisning.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Arkivert

Dette emnet er nå arkivert og stengt for flere svar

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive


  • Nye innlegg

    • Kanskje på tiden med en oppdatering her også. Shero: Shero er nå 11 år og pensjonist. Han har vært pensjonert fra agility konkurranse siden 2022, men har fått gå blåbær med mamma, men etter at han begynte å halte i ett løp i sommer er han heltidspensjonist. Før han ble pensjonert rakk han å delta på ett NM, hvor vi kom igjennom 1. løp. Han har fått prøvd seg på nose work, men vi sliten med at han skal appotere luktboksne så det er lagt litt på hyllen til jeg finner en løsning. Eskene skal uansett enten stås på eller etes opp så... Han har også fått prøvd seg på svømming, han vet ikke om han er helt fan av å svømme hvor han ikke kan stå.M Mamma og Shero. Shero & Max er slitene etter NM  Max: Max er nå 6 1/2 år gammel (hvor tiden flyr). Han bommet på stigefelt i sommer og traff, så nå er vi klasse 3 på heltid. Stigefelt brenner vist, hilsen Max. Max er en fin storebror til Yoshi og er glad han endelig har fått noen å leke med. Jeg har vært instruktør i agility i høst, og Max stilte opp som lånehund siste gangen. Veldig moro at han er trygg nok til å gå, siden sist jeg prøve å få han til å gå med noen utenom familen løp han rett til meg. Vi har også vært innom Sheltie-VM i Kongsvinger hvor vi hadde mye fint, men ikke full klaff.  Max på Sheltie-VM Max og Yoshi
    • Dette har jeg aldri hørt om. Uff, lykke til, håper det går bra!
    • Frøkna har mest sannsynlig fått en blokkert spyttkjertel. I går skulle hun til utredning i CT, men forundersøkelse av hjertet viste at det ikke er et alternativ å dope henne ned slik hjertet er nå. Så hva i alle dager gjør jeg? Er det noen som har vært borti dette, og evt. fått utført noe slags behandling (f.eks. drenering?) under lokalbedøvelse? Hun ble satt på vanndrivende over helga for å redusere trykket på hjertet, så vil de ta en ny vurdering mtp. risiko ved narkose i neste uke,  men hun vil uansett være en høyrisikopasient så det er jo kjempeskummelt å gå den veien. Jeg har jo ikke lyst til å risikere livet hennes for en blokkert spyttkjertel, som tross alt ikke er livstruende og mest bare et irritasjonsmoment. Alt hva den stakkars hunden skal måtte gjennomgå 
    • Få en trener MED ERFARING (fra hundeklubben f.eks) ikke en som har tatt e kurs og er på sin første hund...  Dette må en hjelpe dere med in real life.  Har selv en valp på 16 uker som bodde på småbruk, men hun er miljøsterk og rå i miljø. Det er noe miljø og mye genetikk.  Kjenner ikke til Collie men tidligere slet de med nerver og det er jo bittelitt arvelig det... Det du opplever høres meget rart ut. Få hjelp hjem nå!!  Valpekurs er genialt, men treneren der har begrenset tid til å hjelpe med sånne problemer, men noe veiledning hjelper absolutt.   
    • Gratulerer med resultatene og hunden!
  • Nylig opprettede emner

×
×
  • Opprett ny...