Gå til innhold
Hundesonen.no

puli


shira

Recommended Posts

her er en rase jeg har falt for, men finer ikke så mange oppdret noen som vet??? eller har bilde av rasen

her er det jeg fant ut

Om Puli

av Leif Ragnar Hjorth

Historikk

Puli er en gammel rase. Det fortelles at den kom med de store folkevandringene pa 900-tallet fra Asia til den ungarske puszta, sammen med gjeterne. Størrelsen skulle være like høy som gjeterens støvleskaft. Den skulle ære uredd o

bg lett å lære opp slik at den kunne utføre sin jobb med å passe saueflokken.

Pelsen var viktig slik at den beskyttet mot varme,kulde og angrep fra andre dyr. Det sies at en puli med letthet kan gjete en flokk på 300 sauer ,alene. Den brukes forøvrig til gjeting av andre husdyr også. Størrelse- variasjonen har alltid vært stor på puli. Tidligere fantes det en stor over 50 cm. som ble brukt av politiet. 37 -47 cm. ble brukt som gjeter hund mens de som var mindre ble brukt som hushund.

I dag sier rasestandarden at hannhunder skal ideelt sett være mellom 40 og 44 cm. Høy . Tisper skal ideelt sett være mellom 37 - 41 cm. i skulderhøyde. Fargene skal være sort, grå, mørk aprikos med sort maske (masket fako) eller hvit. De skal være ensfarget (bortsett fra masket fako), men en liten hvit brystflekk er tillatt.

Puli liker å lære og vil gjerne være aktiv , derfor er det fint å lære den opp til lydighetstrening , agility, gjeterhund eller annen aktivitet. Det viser seg at den som lærer hunden noe , er det mennesket den setter mest pris på. Den er ikke bare en gjeterhund ,men den har ogsa vaktinstinktet i behold derfor vil den bjeffe når det kornmer folk. Jeg tror ikke du klarer å venne den av med dette men jeg mener absolutt det er mulig å begrense det,

Til Norge kom de første pulier på 60-tallet. Disse ble imidlertid borte men nye kom inn på 70 tallet og siden har det vært Puli i Norge. Det har aldri blitt noen stor rase i Norge og det har kommet og gått noen oppdrettere I løpet av årene , en oppdretter har imidlertid vært stabil de siste 20 årene

I Norge er det i 2002 ca 90 Puli,slik at det fortsatt er en sjelden rase hos oss. Det finnes flest sorte , men også noen hvite og masket fako. Det fødes stort sett 1 . 2 kull I året I Norge . Noen nye kjærkomne tilskudd har kommet til I løpet av årene fra : Sverige, England, Jugoslavia og selvfølgelig Ungarn.

Pelsen

Når du får en valp på 8 uker ser pelsen ut som en vanlig langhårs-valp "type teddybjørn".

Den karakteristiske snorpelsen begynner først å danne seg ved 6 -10 måneders alder. Det at pelsen deler seg i " spagettitynne" korketrekkere fra ca. 5 måneders alder er ikke snorer. Når snorpelsen danner seg er det endel arbeide for å hølde pelsen ren.

Etterhvert som hunden blir eldre blir snorene/båndene strammere og strammere. Og den flotte Puli-pelsen blir tydelig fra ca. 14 måneders alder.

Ikke alle hunder danner fotsid pels, men blir den det er dette ikke oppnådd før hunden er 3 - 4 år. Da klipper vi den slik at pelslengden rekker 1 - 5 cm. fra bakken alt etter som vi ønsker. Bånd-pels og snor-pels er likeverdige på utstilling.

det er hentet fra klubber for ungarske vakt-og gjeterhunder

Lenke til kommentar
Del på andre sider

ÅÅÅÅ det er de gulvmoppene det :);):P eller somen venn av meg sa når jeg gikk agillitykurs med naboens hund en gang i tiden, du??? kas rase er den dere som ligner på Bob Marley???? ;):P;)

fine hunder men ikke helt min smak.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Puli liker å lære og vil gjerne være aktiv , derfor er det fint å lære den opp til lydighetstrening , agility, gjeterhund eller annen aktivitet. Det viser seg at den som lærer hunden noe , er det mennesket den setter mest pris på. Den er ikke bare en gjeterhund ,men den har ogsa vaktinstinktet i behold derfor vil den bjeffe når det kornmer folk. Jeg tror ikke du klarer å venne den av med dette men jeg mener absolutt det er mulig å begrense det,

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 3 weeks later...

Det er fler oppdrettere i Sverige enn i Norge. Du finner en liste over oppdrettere på hjemme sida til den svenske rasehundklubben:

http://www.go.to/svkfur

Puli er jo opprinnelig en gjeterhund, så det er sikkert mulig å trene de. Mener at det er flere som går lydighet i Sverige. Kjenner ikke til de annet enn fra utstilling og gjeterhundtreff, men en oppvisningsgruppe i Ungarn hadde i hvert fall et par pulier i gruppa si i 1999. De var veldig flinke :-)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Arkivert

Dette emnet er nå arkivert og stengt for flere svar

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive


  • Nye innlegg

    • Lange turer er ikke nødvendigvis veldig stimulerende. Det kan være, men det kan også øke stress, særlig hvis dere går mye i ukjente miljøer eller rundt mye andre folk og hunder. Stress og usikkerhet er i stor grad genetisk, og påvirkes såklart av hormoner. Søksarbeid er ofte god stimuli, og er bevist å øke selvtilliten hos hunder. Meld dere på et kurs i nosework, barn hunt eller annen type søk som dere kan bruke som aktivisering i hverdagen. Tren triks og lydighetsøvelser. Kjøp spill med utfordringer som hun kan løse for å få middag. Generelt vil jeg også skjerme henne mot å bli presset inn i situasjoner der hun føler hun må si fra. Det er ikke alltid mulig, men ikke la fremmede klappe henne, hold avstand til ting eller steder som stresser henne, osv. Hvis hun knurrer er hun for ukomfortabel, og hvis det signalet blir oversett er bitt ofte neste.
    • Har en mittelspitz tispe som har mye stress. Dette spesielt i de to røyteperiodene og under løpetid. Merker dette godt med økende varsling, knurring mot ukjente(hvis de forsøker ta på henne) og slikking av labber. Alt dette begynte etter første løpetid. Vi forsøker å gå lange turer og leke for å stimulere henne, virker noe... Ingen smerter.  Snakket med dyrlegen uten noe særlig gode råd. Har også hatt atferdsanalyse for noen år siden, hvor konklusjonen var mer stimuli og eksponering.   Er det noen med liknende erfaringer? Kan det være hormonelt betinget, eller er det en slags angstlidelse?   
    • Det er ingen grunn til å ikke bruke tørrfôr som godbiter ellers også, det er jo bare mat, så lenge hunden vil ha det. Og vær for all del ekstremt forsiktig med AI. De stiller ikke vesentlige spørsmål som en veterinær vet å spørre før man behandler en hund. Kildekritikk er fint, men det kommer helt an på hvilke kilder man bruker. Og har lov til å bruke. Så enten er AI-en trent på ulovlig materiale, eller så har den et begrenset spenn av kilder. I tillegg er det ekstremt stor forskjell på hundehold i ulike land, så selv forutsetninger for forskning og råd fra profesjonelle vil variere stort.
    • Altså hvorfor har ikke jeg tenkt på dette?!  Så genialt med AI altså👏🏻  Har snakket med vetrinær igjen i går, og vi skal forsøke med Hills sitt allergifor:) Vi startet overgang i går og lillemann ELSKET det og «sorterte» maten i skåla for han skulle spise Hills-bitene først🤣  Det som var et kjempepluss var at foret har godbiter med samme ingredienser, så de kunne han få 4 stk av om dagen, selv om han er på eliminasjonsdiett. Så GJETT om det ble fest hjemme i går. Første godbit på mer enn syv uker.  Fikk også sove natta gjennom uten magetrøbbel og i morres var avføring fast og fin!    Har skikkelig tro på at dette skal bli bra🫶🏻 OG når vi forhåpentligvis starter provokasjonsdiett om noen uker så skal vi starte med VOM fra taste!    Tusen takk for gode råd folkens👏🏻👏🏻👏🏻👏🏻 Dere er helt supre som tar dere tid til å svare, og nå er vi såå lykkelige i heimen😍    
    • Takk! 🥰 Jeg glemte at det finnes en verden av små butikker utenom gigantene. Du reddet dagen og uka og måneden, og potensielt hele sommeren min. Nettopp vært på kurstime med råfor klabb og klæss og isj, og så ikke veldig lyst på fremtiden. Får hamstre.
  • Nylig opprettede emner

×
×
  • Opprett ny...