Gå til innhold
Hundesonen.no

puli


shira

Recommended Posts

her er en rase jeg har falt for, men finer ikke så mange oppdret noen som vet??? eller har bilde av rasen

her er det jeg fant ut

Om Puli

av Leif Ragnar Hjorth

Historikk

Puli er en gammel rase. Det fortelles at den kom med de store folkevandringene pa 900-tallet fra Asia til den ungarske puszta, sammen med gjeterne. Størrelsen skulle være like høy som gjeterens støvleskaft. Den skulle ære uredd o

bg lett å lære opp slik at den kunne utføre sin jobb med å passe saueflokken.

Pelsen var viktig slik at den beskyttet mot varme,kulde og angrep fra andre dyr. Det sies at en puli med letthet kan gjete en flokk på 300 sauer ,alene. Den brukes forøvrig til gjeting av andre husdyr også. Størrelse- variasjonen har alltid vært stor på puli. Tidligere fantes det en stor over 50 cm. som ble brukt av politiet. 37 -47 cm. ble brukt som gjeter hund mens de som var mindre ble brukt som hushund.

I dag sier rasestandarden at hannhunder skal ideelt sett være mellom 40 og 44 cm. Høy . Tisper skal ideelt sett være mellom 37 - 41 cm. i skulderhøyde. Fargene skal være sort, grå, mørk aprikos med sort maske (masket fako) eller hvit. De skal være ensfarget (bortsett fra masket fako), men en liten hvit brystflekk er tillatt.

Puli liker å lære og vil gjerne være aktiv , derfor er det fint å lære den opp til lydighetstrening , agility, gjeterhund eller annen aktivitet. Det viser seg at den som lærer hunden noe , er det mennesket den setter mest pris på. Den er ikke bare en gjeterhund ,men den har ogsa vaktinstinktet i behold derfor vil den bjeffe når det kornmer folk. Jeg tror ikke du klarer å venne den av med dette men jeg mener absolutt det er mulig å begrense det,

Til Norge kom de første pulier på 60-tallet. Disse ble imidlertid borte men nye kom inn på 70 tallet og siden har det vært Puli i Norge. Det har aldri blitt noen stor rase i Norge og det har kommet og gått noen oppdrettere I løpet av årene , en oppdretter har imidlertid vært stabil de siste 20 årene

I Norge er det i 2002 ca 90 Puli,slik at det fortsatt er en sjelden rase hos oss. Det finnes flest sorte , men også noen hvite og masket fako. Det fødes stort sett 1 . 2 kull I året I Norge . Noen nye kjærkomne tilskudd har kommet til I løpet av årene fra : Sverige, England, Jugoslavia og selvfølgelig Ungarn.

Pelsen

Når du får en valp på 8 uker ser pelsen ut som en vanlig langhårs-valp "type teddybjørn".

Den karakteristiske snorpelsen begynner først å danne seg ved 6 -10 måneders alder. Det at pelsen deler seg i " spagettitynne" korketrekkere fra ca. 5 måneders alder er ikke snorer. Når snorpelsen danner seg er det endel arbeide for å hølde pelsen ren.

Etterhvert som hunden blir eldre blir snorene/båndene strammere og strammere. Og den flotte Puli-pelsen blir tydelig fra ca. 14 måneders alder.

Ikke alle hunder danner fotsid pels, men blir den det er dette ikke oppnådd før hunden er 3 - 4 år. Da klipper vi den slik at pelslengden rekker 1 - 5 cm. fra bakken alt etter som vi ønsker. Bånd-pels og snor-pels er likeverdige på utstilling.

det er hentet fra klubber for ungarske vakt-og gjeterhunder

Lenke til kommentar
Del på andre sider

ÅÅÅÅ det er de gulvmoppene det :);):P eller somen venn av meg sa når jeg gikk agillitykurs med naboens hund en gang i tiden, du??? kas rase er den dere som ligner på Bob Marley???? ;):P;)

fine hunder men ikke helt min smak.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Puli liker å lære og vil gjerne være aktiv , derfor er det fint å lære den opp til lydighetstrening , agility, gjeterhund eller annen aktivitet. Det viser seg at den som lærer hunden noe , er det mennesket den setter mest pris på. Den er ikke bare en gjeterhund ,men den har ogsa vaktinstinktet i behold derfor vil den bjeffe når det kornmer folk. Jeg tror ikke du klarer å venne den av med dette men jeg mener absolutt det er mulig å begrense det,

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 3 weeks later...

Det er fler oppdrettere i Sverige enn i Norge. Du finner en liste over oppdrettere på hjemme sida til den svenske rasehundklubben:

http://www.go.to/svkfur

Puli er jo opprinnelig en gjeterhund, så det er sikkert mulig å trene de. Mener at det er flere som går lydighet i Sverige. Kjenner ikke til de annet enn fra utstilling og gjeterhundtreff, men en oppvisningsgruppe i Ungarn hadde i hvert fall et par pulier i gruppa si i 1999. De var veldig flinke :-)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Arkivert

Dette emnet er nå arkivert og stengt for flere svar

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive


  • Nye innlegg

    • Kanskje på tiden med en oppdatering her også. Shero: Shero er nå 11 år og pensjonist. Han har vært pensjonert fra agility konkurranse siden 2022, men har fått gå blåbær med mamma, men etter at han begynte å halte i ett løp i sommer er han heltidspensjonist. Før han ble pensjonert rakk han å delta på ett NM, hvor vi kom igjennom 1. løp. Han har fått prøvd seg på nose work, men vi sliten med at han skal appotere luktboksne så det er lagt litt på hyllen til jeg finner en løsning. Eskene skal uansett enten stås på eller etes opp så... Han har også fått prøvd seg på svømming, han vet ikke om han er helt fan av å svømme hvor han ikke kan stå.M Mamma og Shero. Shero & Max er slitene etter NM  Max: Max er nå 6 1/2 år gammel (hvor tiden flyr). Han bommet på stigefelt i sommer og traff, så nå er vi klasse 3 på heltid. Stigefelt brenner vist, hilsen Max. Max er en fin storebror til Yoshi og er glad han endelig har fått noen å leke med. Jeg har vært instruktør i agility i høst, og Max stilte opp som lånehund siste gangen. Veldig moro at han er trygg nok til å gå, siden sist jeg prøve å få han til å gå med noen utenom familen løp han rett til meg. Vi har også vært innom Sheltie-VM i Kongsvinger hvor vi hadde mye fint, men ikke full klaff.  Max på Sheltie-VM Max og Yoshi
    • Dette har jeg aldri hørt om. Uff, lykke til, håper det går bra!
    • Frøkna har mest sannsynlig fått en blokkert spyttkjertel. I går skulle hun til utredning i CT, men forundersøkelse av hjertet viste at det ikke er et alternativ å dope henne ned slik hjertet er nå. Så hva i alle dager gjør jeg? Er det noen som har vært borti dette, og evt. fått utført noe slags behandling (f.eks. drenering?) under lokalbedøvelse? Hun ble satt på vanndrivende over helga for å redusere trykket på hjertet, så vil de ta en ny vurdering mtp. risiko ved narkose i neste uke,  men hun vil uansett være en høyrisikopasient så det er jo kjempeskummelt å gå den veien. Jeg har jo ikke lyst til å risikere livet hennes for en blokkert spyttkjertel, som tross alt ikke er livstruende og mest bare et irritasjonsmoment. Alt hva den stakkars hunden skal måtte gjennomgå 
    • Få en trener MED ERFARING (fra hundeklubben f.eks) ikke en som har tatt e kurs og er på sin første hund...  Dette må en hjelpe dere med in real life.  Har selv en valp på 16 uker som bodde på småbruk, men hun er miljøsterk og rå i miljø. Det er noe miljø og mye genetikk.  Kjenner ikke til Collie men tidligere slet de med nerver og det er jo bittelitt arvelig det... Det du opplever høres meget rart ut. Få hjelp hjem nå!!  Valpekurs er genialt, men treneren der har begrenset tid til å hjelpe med sånne problemer, men noe veiledning hjelper absolutt.   
    • Gratulerer med resultatene og hunden!
  • Nylig opprettede emner

×
×
  • Opprett ny...