Gå til innhold
Hundesonen.no

Italiensk mat


Tuskelusken

Recommended Posts

I mat og helse har vi nå et prosjekt om å velge et land og skrive litt om typisk tradisjonell mat derfra. Så skal vi også lage en rett med forrett, hovedrett og dessert. Gruppen min ville ha Italia og den ble jeg med på, men satte foten ned for pizza. :wub: Etter å lest litt på wikipedia fant jeg ut at det er mye slags mat i Italia, litt forskjellig småretter og større retter. Men hva skal vi lage? Noen som har noen idèer? Noen som har noen gode linker (helst norsk) om forskjellige italienske retter? Blir veldig glad for svar. :) (For jeg vil ikke ha pizza, dessuten liker jeg ikke ost og jeg gidder ikke å styre med å lage en ostefri del til meg osv...)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Italienere spiser tradisjonelt tre-fire retter om de skal ha "ordentlig middag", ellers to. For eksempel kan man starte med litt skinke + ost, eller bruschetta, til antipasti. Deretter har man en liten pastarett som primo piatto, før man spiser en secondo piatto som som oftest består av en eller annen form for kjøtt eller fisk, med særdeles lite tilbehør. Til slutt har man eventuelt dessert (gjerne kake! Tiramisù eller kake med pinjekjerner, for eksempel), eller i alle fall en kopp kaffe (kaffe = espresso).

Det er dog vanlig å sløyfe en rett eller to, og for eksempel bare spise pasta og deretter kjøtt, eller bare bruschetta og deretter pasta, eller bare pasta og deretter kake, for eksempel. Det kommer jo litt an på hvor sulten man er og hvor mye man legger i det (vi er studenter og når vi går ut og spiser her i Italia, pleier vi ofte å bare bestille en pastarett og spise brød ved siden av).

Men, når det gjelder forslag til hva dere kan lage, har dere for eksempel:

Antipasto:

Bruschetta med tomatfyll. Skjær opp brødskiver, stek dem i litt olje og gni utover hvitløk. Tomatfyll: skjær opp tomater, bland sammen med basilikum, olivenolje og hvitvinsedikk.

Primo piatto:

Spaghetti all'amatriciana: Den finner du sikkert nøyaktige oppskrifter på om du søker litt (det er en veldig vanlig pastarett med litt forskjellige variasjoner), men cluet er spaghetti med litt sterk tomatsaus og parmesan. :ahappy:

Secondo piatto:

Her har jeg faktisk ikke så mye erfaring selv! Jeg pleier som sagt ikke å bestille hovedretter når jeg er ute, men har jo både hørt og sett en del forskjellig, og mye av kjøttrettene kan ved første øyekast virke litt fete og lite appetittvekkende - men det smaker digg, da. Dog, hvis dere skal lage det i en heimkunnskaptime er det kanskje like greit å droppe kjøttretten (i forhold til tid, ressurser også videre).

Dessert:

Tiramisù er klassikeren, men den skal ideelt stå og hvile i alle fall et par timer, så det er kanskje utelukket? I så fall finnes det mange herlige småkaker og slikt som gjør seg.

Dolcevita.no har forøvrig en egen "matavdeling" hvor dere sikkert kan få inspirasjon av oppskrifter og slikt: http://www.dolcevita.no/cucina/

Generelt sett er italiensk mat forbausende enkelt, med tanke på hvor verdenskjent, anerkjent og godt likt det er. De har en del trauste retter, og mange av de klassiske rettene bærer preg av å være laget for å "bruke restene" (ikke ulikt slik det er i Norge!).

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg ville satset på en hovdrett og dessert.

De fleste tenker pasta når man nevner italiensk mat så det er nok det tyggeste valget.

Man finner mange gode pastaretter men jeg ville satset på en god hjemmelaget tomatsaus (bruk hermetiske tomater om dere har vil spare tid), pasta og skalldyr (noen scampi og blåskjell f.eks.) Så utrolig godt!

Når man følger opp med en lett og frisk dessert som frukt med mascarponekrem har man en sikker vinner :ahappy:

Mitt tips vil være å besøke deres lokale bibliotek. Mye lettere å finne gode oppskrifter i de mange kokebøkene der enn på internett. En av mine favoritter er Basic Italiensk. :wub:

(Har samlet opp en fin liten haug med kokebøker opp gjennom årene ja :ahappy: )

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Min tomatsaus oppskrift er:

(dersom du bruker hermetiske tomater)

2 bokser med tomat (800g)

1 løk

2 hvitløksbåter

1 ss olivenolje

tørkede italienske urter, eller enda bedre kombiner med ferske urter

salt og nykvernet pepper

La tomatene renne av og kutt dem opp i biter. Skrell løken og hvitløken og kutt dem opp i små biter. Varm oljen i en gryte. Fres løken og hvitløken med urtene (kun de tørkede).Tilsett tomatene, krydre med salt og pepper og la sausen småkoke i minst 10 min. (Tilsett evt ferske urter helt på slutten.)

Mmmmm :ahappy:

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Eller Pannacotta til dessert :ahappy: Superenkelt, eneste er at det må stivne i kjøleskap en stund før servering, så det kommer ann på hvor lang tid dere har.

Enkleste er vaniljepannacotta med bærcoulis, men man kan også bare hakke litt jordbær og hive oppå (evt med litt mynte på toppen for ekstra smak og farge:) )

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 4 weeks later...

Det varierer etter hvilken sesong det er, men nå på denne tiden vil jeg gå for jordbær (som er overraskende gode om dagen), fersken, aprikoser og litt bringebær. Siden det er er sitron og appelsinsaft i kremen syns jeg det kan bli litt mye om jeg bruker mer sitrusfrukter. :aww:

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Arkivert

Dette emnet er nå arkivert og stengt for flere svar

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive


  • Nye innlegg

    • Lyden av ordet diary..  Vurderte i går å oppdatere om suksessen med ris, havregrøt, gulrot og brokkoli mos, ren kyllingfilet og egg, med en gradvis reintrodusering av tørrfor. Etter 2x kakao kunstverk av perfekt konsistens, som bare var å plukke fra gresset uten any smear, så det ut som en suksess, og Ede fikk V&H blandet med litt gulrotmos til kvelds. I morges viste det seg at jeg var litt snar med å trekke konklusjoner i går, og min vurderingsevne før morgenkaffe er heller ikke noe å skryte av. Det første som kom ut var fint, så jeg avfeide den siste klatten med softis som ingenting. ..og jeg glemte å tenke på at Ede ikke har fått intimbarbering på en stund. Rævskjegget hadde rukket gro nok til å kunne forveksles med ansiktet på en nykonvertert islamist, noe jeg smertelig ble gjort oppmerksom på da jeg noen timer senere måtte tørke stumpen hans fra en ladning med viskositet lik brun kjøttkakesaus ved 278°K. Det som først så ut som en grei tørkejobb viste seg å være det verste tilfellet av danglebær jeg ikke har hørt om før. Ord kan vanskelig beskrive den følgende halvtimen.  Det ble tørket og vasket og lugget i det nyanlagte talibanskjegget uten antydning til å nærme seg måloppnåelse. Ede begynte bli sår i stumpen og protesterte mot behandlingen, men forstod alvoret i situasjonen og samarbeidet tålmodig for å la meg prøve fikse problemet med dobbel effileringssaks, noe som heller ikke var noen quick fix. Vurderer begynne kalle ham Harald nå, etter Harald Hårfagre. Etter at effileringssaksen hadde gjort hva den kunne, så var det fortsatt en absurd mengde småsmuler av brun sement stuck i fløyelen rundt kaviarstjerna på den heltemodige pompen. Å finne frem sjampoen hadde liknende effekt på Ede som på røverne i Kardemommeby. Den heltemodige roen og tålmodigheten slo over i engstelse og han ville ikke samarbeide mer. Fordi han er hjernevasket fra barnsben til å forbinde dusjen med mat, så gikk han allikevel med på å la meg lukke døren bak ham, i håp om lysere tider, men forstod han var fanget i en felle øyeblikket etter, da jeg skrudde på dusjen uten at det luktet mat der inne. Ikke tale om at han ville gå med på det der. Han er for stor til å kunne tvinges nå, så å få den stumpen der inn over kantene på dusjsonen var det bare å glemme. Løsningen ble å massere inn sjampoen midt på gulvet og omstendelig vaske den ut igjen med vaskekluter og håndklær i flertall, mens han benyttet anledningen til å styrketrene muskulaturen rundt halefestet for å være bedre rustet til fremtidige konflikter av samme art.  Da det begynte vibrere truende i halsbåndet var jobben heldigvis gjort.  Nå som veslefjeset er rent og pent og utenfor PSTs søkelys, så er neste oppgave på tapetet å overbevise Harald om at det å stå stille med halen hevet mens jeg romsterer rundt analåpningen hans med en oppladbar, vibrerende, rosa plastdings er nødvendig for å gjøre neste tømming av belgen til en mindre traumatisk opplevelse for oss begge. ..med gulrot- og havregrøt som "lokkemiddel". Godt han ikke kan skrive Finn-annonser for omplassering eller ringe Dyrebeskyttelsen selv. 
    • Jeg tror nok forslaget var å få ny hund umiddelbart etter du har mistet den du har, ikke før. Det er fordeler og ulemper. Og ikke minst, folk er forskjellige.  Nå kan ikke jeg få ny hund pga. sykdom, men selv om jeg hadde kunnet det hadde jeg nok brukt god tid før neste kom i hus. Nå er det to år(!) siden vi mistet våre, og jeg kjenner jeg er mentalt klar for en ny hund. Men for min del sier helsa nei da, så det blir ikke med det første. Uansett tenker jeg det viktigste er å sette pris på den tiden man har, og ta vare på minnene når de er borte.
    • Tankk. Skal sjekke Librela. Når det gjelder ny hund så har jeg faktisk fått det forslaget av en del. Men hu blir sjalu på andre hunder hvis jeg er for "overstrømmende" så det blir evt om lenge til.
    • Fin tradisjon! Har ikke pleid å sette noen spesielle mål for hundeholdet, men kanskje det kan hjelpe på motivasjonen for ulike ting. Så, her er mine ikke så ambisiøse mål for resten av 2025 (om enn litt sent, hehe): - Har en del hundebøker liggende som jeg gjerne vil komme gjennom. Jeg leser igrunn lite bøker generelt, så blir ganske fornøyd hvis jeg kommer gjennom 2 i løpet av de neste 5 månedene - Sydney har muligens ikke så altfor lenge igjen, så hovedmålet blir å gi henne en så god pensjonisttilværelse som mulig og gjøre mitt beste for å holde henne i god helse.
    • Ja, det ble tre dager av 2025 det... Så her må det oppdateres med nye mål for 2025 for frøken Lilje: Blodspor: - Starte AK Nosework: - LGT - Merkeprøve(r) Kurs: - Passering - Nesearbeid (spor/søk) - Apport for moro skyld?    
  • Nylig opprettede emner

×
×
  • Opprett ny...