Gå til innhold
Hundesonen.no

Sund mat som er lett å lage


Marthe

Recommended Posts

Guest Stella
Skrevet

Kan noen forbarme seg over en uviten sjel og forklare hvordan man "lager" kjøttkraft til suppe? Prøvde med terninger en gang, det smakte ikke sånn som "mors hjemmelagede kjøttsuppe" smakte da jeg var lita.

Gjerne en for dummiesguide til kjøtt/grønnsakssuppe fra scratch.

Når jeg koker kraft tar jeg kjøttet (kraftkjøtt, avskjær osv), vann, og grønnsaker som løk, gulrot, sellerirot o.l (som lager god smak) i en gryte. Laurbærblad og hel pepper kan også brukes. La dette koke lenge (fler timer). Det vil skumme på toppen, dette skummet tas bort (kalles å "skumme kraften"). Man kan fryse ned kraften som den er, eller koke den inn (konsentrere den til lite volum) og fylle den i isbitposer. Da kan man lett bruke "isbitene" som smaksforsterker i suppe.

Husk at slik kraft ikke er saltet, så suppa må saltes i tillegg til kraften.

Dette er hva jeg gjør hvertfall, finnes sikkert fler veier til "Rom" :lol:

Skrevet

Når jeg koker kraft tar jeg kjøttet (kraftkjøtt, avskjær osv), vann, og grønnsaker som løk, gulrot, sellerirot o.l (som lager god smak) i en gryte. Laurbærblad og hel pepper kan også brukes. La dette koke lenge (fler timer). Det vil skumme på toppen, dette skummet tas bort (kalles å "skumme kraften"). Man kan fryse ned kraften som den er, eller koke den inn (konsentrere den til lite volum) og fylle den i isbitposer. Da kan man lett bruke "isbitene" som smaksforsterker i suppe.

Husk at slik kraft ikke er saltet, så suppa må saltes i tillegg til kraften.

Dette er hva jeg gjør hvertfall, finnes sikkert fler veier til "Rom" :lol:

Takk! Hvaslags kjøtt bruker du? Jeg vil helst ikke ha kjøtt i suppa etterpå *sær* men vil gjerne ha kjøttkraften. Skal til sverige til helga - så tenkte å handle inn litt sånt da.

Skrevet

Mye gode oppskrifter her, må prøve ut noen av de..

Noe som jeg har gjort, er å lage lapskaus, og fryse ned, hvis du ikke har med kjøtt kan du ta opp deler av lapskauser og tilsette det kjøttet du har lyst på.

Hvalbiff er også noe som ser sunt, men ikke kjempebillig, og kan smake tran så burde legges i eddikvann

Skrevet

Sunnere kosthold prosjektet her i gården har ganske enkelt gått ut på å bytte ut omlag halvparten av det vi pleide å spise, med grønnsakerog frukt! en frukt/grønnsak eller to før frokost/lunch/kvelds, og dobbelt så mye grønt til middagen samt halvparten så mye av det usunne :P Sambo har samtidig kuttet ut majo, og hver gang vi er småsulten tar vi litt grønt eller yoghurt!

(sist gang sambo kuttet ut majo i en mnd gikk han ned 4 kg! hehehe :getlost: )

Kjapp og enkel middag;

Kylling/svin/laks legges i ildfast form sammen med et hav av grønnsaker, settes i ovnen på ca 225grader og får stå der i ca 20 min:) tar to min å lage;) serveres med ris eller noe annet du kommer på dersom man gidder!

Skrevet

Når jeg har skikkelig dårlig tid, og skal ha rask, billig og sunn middag woker jeg rett og slett noen grønnsaker (wokpose eller kutte opp friskt), og koker opp en nudelpakke med litt for lite vann. Når grønnsakene er varme og nudlene ferdige, slår jeg nudlene m/vann over grønnsakene og blander godt, og lar det få et lite oppkok i wokpanna. Tata - nudelsuppe på 5 minutt! Fungerer godt med f.eks. svinekjøtt også, men da bør kjøttet wokes helt alene og legges til side, og så tilsettes suppa rett før servering.

Ellers er "fersk" ertesuppe også veldig godt og raskt: Kok opp grønnsaksbuljong - eller aller helst sånn "örtgården" urtebuljong. Tilsett masse fryste erter, og la det koke så vidt opp. Slå deg løs med stavmikser, tilsett litt timian og server med en dæsj god olivenolje på toppen, og gjerne noen grove, luftige rundstykker, tjihi :ahappy:

Også er nøtter super snacks.

Ellers starta søstra mi en matblogg for meg en gang, hvor vi stort sett legger ut sunne oppskrifter på alt fra snacks til middager og (ikke søte) kaker. Den finner man her.

Arkivert

Dette emnet er nå arkivert og stengt for flere svar

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive


  • Nye innlegg

    • Vi hadde en elghund som stod og ulte ved døra hvis det var løpetisper innen en mils radius (satt på spissen), og en annen elghund som ikke brydde seg i det hele tatt, så det er nok i alle fall til en viss grad individbetinget. Ellers har jeg bare hatt relativt små hunder (6-8 kg), men det har kun vært tisper, og de har vært veldig enkle mtp. løpetid (lite blod, ikke noe særlig hormonpåvirking mentalt utover at det skal markeres hver 5. meter på tur). simira nevner livmorbetennelse, jeg vet ikke om det er mer vanlig på småraser, men min forrige hund fikk i alle fall det. Men skal man ikke drive med avl eller andre raserelaterte aktiviteter er det jo ikke verre enn at man kastrerer.
    • Hvordan er rasene hunden er blanding av? Og ikke minst foreldrene? Det er jo ulempen med blanding, det er vanskelig å gjøre grundig research, men foreldrene og evt. tidligere kull kan jo gi indikasjoner. Hvis det er bevisst blandingsavl så ville jeg uansett håpet at de ikke ville avlet på en hannhund som er slik, men samtidig så ville de da kanskje ikke avlet på blanding heller, om de var opptatte av genetikk. Jeg kan ikke veldig mye om miniatyrhunder, jeg har kjent et par hannhunder som var slik du beskriver, og et par som er helt greie. Når det er sagt er jo tispene også "kjent" for mer gneldring og innbilte svangerskap og livmorbetennelse, så man velger jo litt sine onder. 
    • Hei! Jeg er helt ny i liten-hund-verden. Har tidligere hatt springer spaniel, boxer og schæfer, men skal nå få en liten blandingsrase.  Jeg er så usikker på valget av hannhund eller tispe! Personlig har jeg ikke en sterk preferanse, har hatt to tisper og en hannhund, og heller nok kanskje mer mot hannhunder. Men jeg hører fra mange med små hunder at hanner kan være veldig vanskelig å få stuerene, at de markerer inne og at de er så stressa rundt løpetid i nabolaget feks at de står og uler ved døra osv. Dette er ikke noe jeg har vært borti med store raser, verken min egen eller venner sine (vært aktiv i NRH og NBF-miljø i 15 år, så vært borti en del forskjellige raser) i det hele tatt, så er det en typisk type atferd for små hunder, eller er det mer individbetinget? Vi legger så klart til rette for rotrening og passe aktivitetsnivå osv osv.  Hadde vært fint å høre noe annet enn skrekkhistorier om små hunder, for akkurat nå lener jeg veldig mot tispe.
    • Vi har hittil foret vår valp på 13 uker med fire måltider om dagen og har planer om å gå ned til tre måltider om dagen. Ved fire måltider ga vi frokost ca 07-07.30, lunsj 12, middag 16 og kveldsmat 19.30.  hvilke tidspunkter forer dere valpene deres og hva har fungert for dere?
    • Hei @Betan, min erfaring strekker seg fra 2002 da jeg fikk min første bull-hund. Min første ambull ble født i 2007 og jeg har hatt mange verv i det norske raseklubbens styre, nå sitter jeg i den svenske klubbens styre. Jeg har som oftest hunder i par og jeg er utdannet innefor atferd men også jobbet som hundetrener i mange år. Nå for tiden konkurerer jeg med min ambull-tispe. Vi er i kl 3 i RL f.eks og har flere sporprøver bak oss, tatt i Sverige. Så erfaringen strekker seg fra egne hunder til mange av norges og sveriges ambuller. Holder det?
  • Nylig opprettede emner

×
×
  • Opprett ny...