Gå til innhold
Hundesonen.no

Merle, defekter også på heterozygote?


Guest Stella

Recommended Posts

Ja, når jeg nå først er på spørrern her, så spør jeg om dette også :icon_redface:

Jeg har hørt, og sett rapporter, om at også heterozygote merler har til dels store lidelser, mest hørsel og syn, og lurer på om dere med merler og/eller kjennskap til andre med merler har samme inntrykk? I en rapport sto det at nært 40% av heterozygote merler har hørselshemming, som varierte fra nedsatt hørsel på ett eller begge ører til totalt døvhet. Det sto også at merler ikke kan svømme.

Jeg elsker fargen merle, og skulle veldig gjerne hatt en merle etterhvert, men slikt gjør meg jo veldig skeptisk. Jeg er veldig i mot avl med defekte gener, og ut i fra de rapportene var merle-genet absolutt å klassifisere som et defekt gen :icon_redface:

Noen som kan "trøste" og si at dette ikke er sant? :blink:

Lenke til kommentar
Del på andre sider

oki, generellt merle med andre ord :icon_redface: Det var kun det jeg lurte på egentlig for å kunne svare bedre :blink: Jeg kan kun om merlen på aussien :icon_redface:

Men på aussie har dette mere med merlexmerle parringer slik jeg har forstått. Og dette blir så absolutt ikke anbefalt grunnet resultater som kan komme ut av det, blandt annet veeeldig mye hvitt.

link

edit: Homozygous merles are caused by the mating of two merles to each other. It does not matter whether the parents are both blues, both reds, or one of each. Statistically one can expect in a litter born to two merle parents: 25% solids, 50% normal heterozygous merles, and 25% homozygous merles.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg vet at homozygote merler ikke er bra, er derfor jeg skrev heterozygote merler. Om du ser på linkene mine ser du at mye av lidelsene kommer på heterozygote også, og det er altså det jeg lurer på.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg vet at homozygote merler ikke er bra, er derfor jeg skrev heterozygote merler. Om du ser på linkene mine ser du at mye av lidelsene kommer på heterozygote også, og det er altså det jeg lurer på.

Ja men jeg skriver igjen, slik jeg har forstått kommer dette av merlexmerle parringer.

Altså at de tilfellene av heterozygote merler med lidelser kommer ut av de parringene hvor det har vært merlexmerle parring.

ergo teksten jeg limte inn:

Statistically one can expect in a litter born to two merle parents: 25% solids, 50% normal heterozygous merles, and 25% homozygous merles.

At de tilfellene der er de som har fått lidelser. Det kan ihvertfall virke slik ut ifra hva jeg har lest om forskjellige merlexmerle og sykdomshistorikk fra europa og usa :icon_redface: skjønner du nå? :icon_redface:

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hmm... De heterozygote i en slik paring er genetisk like heterozygote fra en merle/ikke merle paring, og burde ikke ha noen annen effekt av genet enn andre heterozygote. Det står ikke nevnt ett ord om dette i de linkene jeg la ut (om ikke jeg har misforstått).

Noen direkte sitater på dette?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hmm... De heterozygote i en slik paring er genetisk like heterozygote fra en merle/ikke merle paring, og burde ikke ha noen annen effekt av genet enn andre heterozygote. Det står ikke nevnt ett ord om dette i de linkene jeg la ut (om ikke jeg har misforstått).

Noen direkte sitater på dette?

Nei, fordi det er noe jeg selv har forstått av ting som er skrevet rundt omkring, noe jeg helt tydelig har fremvist i min tekst. At det er mine egne tanker og meninger. Dette er ting jeg har forstått og tenkt meg frem som en løsning.

Men Asghi.org generellt står det mye om det heterozygote genet, ikke bare på den ene siden du linket til. Men som sagt jeg snakker kun utifra aussien.

Som sagt jeg har lest mye om aussien rundt om i europa og Usa. Og det kan virke til at de heterozygote merlene som har lidelser ala de homozygote merlene kommer ifra Merle x Merle parringer. Ergo derfor jeg har en slik tanke. Er det klarere nå? :icon_redface: Jeg kan ikke bare dra frem en nettside desverre for alt det jeg har samlet om aussien de siste 2 årene forsvant med forrige pcen. Så jeg sitter kun igjen med det jeg husker :icon_redface:

edit: Jeg vet ikke om det er forsket på på noe vis, men er det noe som tilsier at de heterozygote merlene som kommer ifra merle x merle parring er genetisk like? er dette videre forsket helt på?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Nå kan jeg lite om både aussie og merle. Men jeg har da hatt litt genetikk på skolen.

Og etter min mening er en heterozygote etter merlexmerle sannsynligvis forskjellig fra en heterozygote som er fra "vanlig"parring. For det er jo andre ting som dukker opp genetisk som kan forplante seg i alle valpene?

Uff, vet ikke om det ble klart nok, men vet ikke helt hvordan jeg skal forklare det bedre, håper noen forstår meg! :)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

edit: Jeg vet ikke om det er forsket på på noe vis, men er det noe som tilsier at de heterozygote merlene som kommer ifra merle x merle parring er genetisk like? er dette videre forsket helt på?

Jeg forstår ikke hva du mener med dette. Mener du i forhold til en heterozygor merle fra en ikke-merle forelder? For genetikken blir den samme. En heterozygot merle har arvet sitt merle-gen fra den ene forelderen, og da er det likegyldig hva dennes andre forelder har for farge, da det er dennes ikke-merle-gen som er arvet videre.

Genetisk:

Mm x Mm = MM, Mm, Mm og mm

Mm x mm = Mm og mm

Om den røde merle foreldrehunden er det samme individet i begge paringer vil alle de røde heterozygote merlene i kullene ha merlegenet fra dette individet. Uansett om den ene paringen har begge foreldre merler, den røde merle-valpen har kun fått merlegenet sitt fra den røde merleforeldren.

Om defektene er linket til genet, dvs at det er andre gener som er nærtliggende merlegenet på kromosomet og dermed blir med ved reduksjonsdelingen, og også ikke påvirkes i særlig grad av overkrysning, vil valpen arve sine defekter fra den foreldren som den fikk merlegenet fra. Friske merler i avl vil derfor ikke gi valper med lidelser. Heterozygote altså. Men det virker ikke som at det er slik det foregår? Om det er genet i seg selv som gir defektene spiller det jo ingen rolle hvor de får genet fra, så lenge de får genet.

Hadde vært interessant om noen satt på forskning om akkurat dette, altså om det er forskjell på defekforekomst på heterozygote fra to merleforeldre eller kun en, og hvordan teorien er bak hva som gir defektene, om det er linkede gener eller genet i seg selv :)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Ja, for om du leser den første linken min er det mye på Collie de har gjort tester, og de fant stort antall hunder med lidelser jeg trodde kun fantes på homozygote merler.

Noen fler som kan berolige meg? Det er jo masse merlehunder her inne, ingen av deres eiere som har noen erfaringer de vil dele? :)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Arkivert

Dette emnet er nå arkivert og stengt for flere svar

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive


  • Nye innlegg

    • Motviljen mot utgangsstilling fremstår som død, men puberteten truer i horisonten, så utsteder ingen dødsattest ennå. Livserfaring tilsier at Motviljen antakelig vil sprette opp av kista og flire: Trollollol! Å få utgangsstilling uten mat fremme, relativt stabilt, kun noe nøling akkompagnert av et oppgitt sukk før han kommer inn, når han vil jeg skal kaste en leke, det er hurtigere progresjon enn jeg forventet for noen uker siden.  Vi har en god periode ..så god at noe fokus nå er over på mindre viktige ting som sportsøvelser. Første sitt under innkalling serverte Eddis i forrigårs, på første forsøk. Det var et nydelig øyeblikk. Flere repetisjoner med stå under marsj, avstandskommando og sitt under innkalling var fine, i mine øyne. Verken han eller jeg er interesserte i hva en dommer synes om utførelsen vår, fordi mestringsfølelsen fra å tro vi er flinke er hva som driver oss. Mestringsfølelse og glede er superfood for motivasjonen. Fokus på hva som er feil medfører frustrasjoner, uteblivende mestring, dårlig stemning, dårlig samspill og ødelegger relasjonen - og hva er da poenget med å ha og trene hund?  Sitt begynte bli upålitelig. Hvorfor? Fordi jeg hadde glemt å være begeistret. Bare forventet å få sitt på cue og glemte bli genuint overrasket og takknemlig og begeistret av hvor flink gutt han er.  Av utfordringer vi nå har - skjønt det føles som et hån å bruke det ordet om vansker med øvelser til sport, da andre bruker det samme ordet om reelle problemer:  Spin - også kjent som snurr rundt.  Aner ikke lenger hva lyden betyr. Trenger håndsignal. Kommer konsekvent løpende inn for å gjøre det rett foran meg, hver gang jeg ber fra avstand. Bli-på-stedet håndsignal, som har vært en nøkkel til flere andre øvelser har foreløpig ikke hjulpet.   'Twirl' er et fullstendig ukjent begrep dersom ikke 'spin' kommer først. Verken ordet eller håndsignal gir ham noe forståelig hint. Her må det spinnes før det kan twirles. Sånn er loven.  Hva som må til for å få en lovendring - det blir spennende å finne ut av. Punkt 1 og 3 går seg sikkert til med mer trening, men på punkt 2 er jeg helt blank foreløpig. Ingen ideer om hvordan løse det der.  Heldigvis opplever Edeward en glede i øvelsene som ikke bare handler om belønningene. Han LIKER å spinne og twirle og rygge og gå mellom beina mine og sendes frem til target og sånt. Det er noe å gjøre. Arbeit macht frei. ..og det ser ut som utgangsstilling og gå fot også er i ferd med å kategoriseres som lystbetonte oppgaver en kan døyve eksistensiell angst og kjedsomhet med.  Bilde er vel obligatorisk. Relevans til konteksten mindre så. I denne tidsalderen er det ingen som leser en vegg av tekst uansett
    • Jeg ser ingen skam med å slite med å trene gå pent i bånd. Noe av det vanskeligste å få en hund stabil på. Ikke mål deg mot de som har fått det til eller la noen andre få demotivere deg med sammenligning. De har ikke din hund.  Du forteller ikke hvilken rase/blanding du har, men noen er virkelig vanskeligere/lettere enn andre. Av egen erfaring med veldig førerorientert hund, så hadde den standard stopp og snu metoden ingen effekt. Hunden tok det som en morsom lek. Det der var like interessant som å komme fremover.  Den jeg har nå kan ikke bare gå. Det er for kjedelig. Det som fungerer her er oppgaver, og de må gis fortløpende så han ikke rekker å kjede seg.  Belønning med lek er bedre enn mat på min. Energinivået er høyt, det blir mye stresshormoner når sterke forventninger til noe ikke umiddelbart blir innfridd og lek utløser endorfiner, som kontrer kortisol. Får ikke samme effekten av å belønne med mat, det risikerer jeg at stresset bare øker, dersom maten er av høy verdi. Min girer seg opp i forkant når han vet vi skal ut på tur, noe som resulterer i outbursts når vi kommer ut. Å leke litt før vi går avgårde, slippe ut litt damp på en kontrollert måte, det har en beroligende effekt.  At enkelte fnyser av verktøy som frontfestet sele og grime skal en ikke bry seg om. Det er mange profesjonelle som kritiserer disse verktøyene på sosiale medier, men de lever jo også av kunder som trenger hjelp med gå pent i bånd trening, så det gir mening, sant? Selv bruker jeg frontfestet sele heller enn halsbånd fordi min bykser impulsivt og ukontrollert. I tillegg til potensialet for skade på strupen er det sterkt ubehagelig for ham. En bykseraptus i halsbånd kan utvikle seg til et sinneutbrudd mot meg som holder båndet, noe som aldri skjer i selen.  Jeg har begynt trene min på å gå med grime fordi han nærmer seg pubertet og er stor og sterk. Bedre føre var enn etter snar om han plutselig endrer personlighet overfor passerende hunder - men min er ulik i ulike miljøer. Grime kan brukes i bymiljø, hvor han ikke bykser, men så har vi andre typer omgivelser hvor jeg ikke tør bruke grime før byksing er en utslukket adferd, av samme grunn som jeg bruker sele istedenfor halsbånd.  Også: det er alltid lys i enden av tunnelen. Alderen din er i er verste perioden, synes jeg ihvertfall. Teflonbelegg på hjernen og lite mottakelig for ny læring, glemmer ting den kan, selektiv hørsel, lett distrahert, nysgjerrig søkende på omgivelsene, ... Mye blir bare bedre "av seg selv" senere, når mer moden. 
    • For det første høres det ut for meg som du trenger litt hjelp med båndtreningen. Er det noe kurs å finne i nærheten? Ihvertfall anbefaler jeg deg å søke opp tråder om båndtrening her på forumet. Hvis du har holdt på å snudd retning i evigheter ser det ikke ut til å fungere, og du må gjøre noe annerledes. En ting kan jobbe med inne er kontakt, og det å få hunden til å følge med på deg. Si kontaktord når du står foran hunden - gi godbit så fort hunden ser på deg,gjenta dette fem ganger. Ta et par-tre slike økter i løpet av dagen, beveg deg etterhvert litt lengre unna. Så kan du si "fot" og bruke enten godbiten eller håndtarget om du har det, til å få hunden til å følge ved siden av deg et par meter. Når dette sitter godt inne, kan du bruke det for å få inn hunden og holde seg ved deg litt ute. Generelt vil jeg heller anbefale å bruke en sele og langline og la hunden bevege seg slik den vil, og heller trene korte økter med kort bånd i løpet av turen. Da kan du gå uforstyrret til nærmeste grøntområdet eller parkeringsplass, og trene slik som beskrevet over. Det er ikke et mål at hunden skal gå fot hele turen, men at du kan få ham inn til deg og under kontroll ved behov, og forhåpentligvis sjekke inn med deg underveis på turen.  Antitrekkbånd er vanligvis ikke det samme som struphalsbånd, og jeg vil si at det er bare en positiv ting om folk bruker det ved behov. Men det vil ikke lære hunden å gå pent i bånd, det må du gjøre ved siden av. Hvis trekkingen er et stort problem går det an å bruke grime når du ikke vil trene på båndtreningen eller bruke langline.  Det finnes også seler med feste foran (noen "vanlige" seler har feste på ryggen og foran i tillegg, så det er enkelt å flytte mellom"), slik at hunden blir snudd mot deg når den trekker. Igjen må dette brukes sammen med trening, men det gjør det litt lettere. Ellers ville jeg ikke brydd meg så mye om hva andre tenker og mener så lenge du gjør det som er best for hunden. Lykke til!
    • Er redd noen skal tro jeg er slem med han. Har en på ett år og som fortsatt drar i begynnelsen av dagens første tur. Dermed må jeg snu rundt mye og få han til og fokusere på meg. Overhørte naboen si jeg hadde antidra bånd på hunden til andre og det syntes jeg var skikkelig ubehagelig. Jeg bytter til kort bånd vist han drar i stede får og gå rundt med langline så jeg får mer kontakt bare. Ikke noe anti dra bånd ( vet ikke hva det er men går ut i fra hun mener strammehalsbånd noe han ikke bruker men han bruker halsbånd vist han skal gå der det er vann får han elsker og bade så slepper jeg at lykta på selen skal bli ødelagt. Kan ikke akuratt trene på dette inne og jeg må trene han på det. 
    • Usikker på om massiv fremgang i hverdagslydighet skyldes endring av metode, økt mental modenhet med mer impulskontroll, "varmen" (ikke veldig), eller en kombinasjon, men vi koser oss. Ikke en lyd på verken bussen, Posten eller Felleskjøpet i dag. Ble helt rørt av hvor flink han var til å sitte pent og pyntelig og vente uten labber på disken eller konsert. Å manøvrere pent mellom hyller med leker og tygg og snacks var deilig nok. Måtte nesten klype meg i armen da han bare var lydig ved disken også, begge steder. Det kom noen raptusbyks da vi nærmet oss hjemme igjen, men kjapt under kontroll med cue på en øvelse og en leke, og da det i neste øyeblikk kom et helt heat av saftige skinker i kondomdress på hjul -  bakfra - bare en meter fra oss, så satt han bare pent og pyntelig og så på de fly forbi uten impulser til å jage etter for å bite noen i rumpa. Amazing!  Godgutten 🥰
  • Nylig opprettede emner

×
×
  • Opprett ny...