Gå til innhold
Hundesonen.no

Border Collie-eiere


everyday41

Recommended Posts

Heisann!

Jeg og samboeren min driver og planlegger hund til neste år. Vi har vurdert flere raser, og har kommet frem til at vi begge ønsker Border Collie. Og bare for å understreke det; vi er begge klar over hvor mye arbeid og tid det ligger i å ha en Border Collie. ;) (Selv om dette er mitt første innlegg, har jeg lest her inne på Hundesonen i flere måneder, og sett på alt som står om Border Collier. Ser at det er mange som fraråder rasen og gir folk tips til andre hunder enn Border Collien. Derfor ville jeg bare understreke at vi er klar over hva det innebærer. :) )

Det jeg lurer på er om noen har erfaring eller vet noe om følgende oppdrettere:

- Gystøl Gjeterhund i Bjerkreim

- bordercollie.no (Usikker på navnet.)

- Sindregarden

- Har også sett på Akersborg, men ser at mange fraråder denne oppdretteren pga mye grums(?)

- Kennel Taspitir (Noen som vett om disse enda har valpekull? Eller om de hadde siste kull i 08? Står noe om det på hjemmesiden, men forstår ikke helt.)

Gystøl er interessant fordi det ikke er så langt borte fra Stavanger, hvor vi skal bo. Jeg har veeldig lyst til å ha kontakt med valpene de første åtte ukene også, noe som blir lettere med bare et par timers kjøretid. Ser for meg at jeg nok kommer til å være ganske valpesyk i venteperioden, er det jo allerede nå.. :ahappy:

Jeg har vært inne på de forskjellige sidene og lest litt, og vært inne på Canis og nsg.no. Samtidig skryter jo alle av sine egne hunder på hjemmesidene sine. :) Derfor ønsker jeg andres erfaringer.

Hvis noen har andre gode alternativer er jeg åpen for tips. :)

Edit: La til en oppdretter

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hei! Morro at du vil ha BC, det er en fin rase! Det er også et nokså stort gjeterhundmiljø i området rundt Stavanger (Jæren og Bjerkreim), så det er mange muligheter til å kunne lære å bruke hunden på den måten også. Jone Gystøl kjenner ikke jeg personlig, men det jeg har hørt om han, er positivt, for å si det sånn;) Såvidt jeg vet regnes han som en habil oppdretter, og jeg har ikke hørt noe negativt om hundene hans. Kunne godt tenkt meg en Gystøl-hund selv. Bjerkreim ligger ca. en time utenfor Stavanger, så der har du jo gode muligheter til å få god oppfølging. Svein Kverneland er en veldig hyggelig og dyktig gjeterhundmann som bor på Kverneland, rett ved Klepp. Han har ingen hjemmeside, men er ikke noe problem å ringe han. Vet ikke om han skal ha valper selv nå, men han er iallefall veldig godt kjent i miljøet, og har god oversikt over hunder, eiere og linjer, så han kan tipse deg videre. Generelt synes jeg det virker som det er endel gode oppdrettere på Jæren, men jeg ville altså sjekket ut de uten hjemmesider også .... Ta kontakt med Rogaland gjeterhundlag, f.eks.

Ellers har jeg selv en Akersborg hund, som jeg er veldig fornøyd med mentalt sett (hun har en skade/sykdom og er fryktelig feilkonstruert i skjelett og bygning, så hun sliter endel fysisk), og jeg synes Akersborg har endel gode hunder. Dessverre har det vært mye tull med registrering av hunder blant annet, jeg ventet et år på at min tispe skulle bli registrert, og det er jo kjempekjedelig.

Alexander Strøm er en oppdretter jeg har hørt veldig mye bra om, han holder til i Østfold. I tillegg bør du sjekke ut Kruttlappen (Gråtass her inne på forumet), men det er også et stykke å reise fra der du holder til.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg sier som Aya. + Alexander Strøm tar inn mye nytt (prøver i det minste) og jeg liker veldig godt hundene til Sindregarden. Nå har ingen av de utmerket seg i konkurranser, så kanskje ikke hund å handle fra om dere er førstereis og har ambisjoner om høye klasser. Jeg tror, bare tror og vet ikke, at de kan være litt tøffere enn de andre hundene som f.eks fra Strøm. Litt mer tæl i dem, og litt mer selvstendige hunder. Det er min oppfattning av de hundene jeg har sett fra han og med han. Dette hørtes da virkelig ikke ut som god reklame :ahappy: . Jeg liker hundene derfra... men Strøm har mer easygoing hunder ;)

Vel, det var mine ting. Ellers så råder jeg dere til å gjøre som Aya sier, hør med gjeterhundlagene i distriktet dere skal bo :)

Dette gjelder alle og som du sikkert har lest deg til: Sjekk hundene opp og ned i mente, hør med andre, ikke nødvendigvis i gjeterhundmiljøet, men fra andre steder, ag/bruks/lp, (i Stavanger er det tre jenter som driver aktivt med lp og som er veldig flinke, mulig du kan høre med dem ang linjer mm. lpliv.no)

Lykke til!

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Tusen takk for hyggelige svar! Var visst ikke så skummelt å skrive her allikevel. :)

Godt å høre at det er et godt gjeterhundmiljø der! Har veeldig lyst til å prøve meg, og hunden selvfølgelig, på gjeting! Har så og si vokst opp med sauer. :P Kan trenge all veiledning vi kan få! :P Men i og med at jeg ikke har sauer i hagen, blir det nok ikke mer enn en hobby. Har også veldig lyst til å drive med agility og lydighet. Er også veldig åpen for andre grener, så vi får se litt etter hvert, hva som passer for oss og hunden.

Hvor finner jeg forresten de oppdretterne uten hjemmeside? Fant noen på nsg, men den eneste uten hjemmeside solgte hundene kun til gjeting. Men som sagt, det er jo enda et år til, så finne kanskje mer etterhvert. Prøvde å se på hjemmesidene til Rogaland Gjeterhundlag, men den siden har ikke blitt oppdatert siden 06, ser det ut som. Så kan jo heller prøve å ringe eller sende en mail.

Litt OT: Hvor ofte må man egentlig drive med gjeting for at det skal "ha noe for seg"? Som nevnt over har jeg jo ikke sauer selv. Men er det slik av man kan få "gjete andres sauer"? Og er det slik at om man driver litt med gjeting da får bedre kontroll på gjeterinstinktet?

Akkurat nå leser jeg alt jeg kommer over om rasen og ser på forskjellige oppdrettere. Prøver å sjekke hunder opp og ned i mente, men ikke alltid like lett å forstå alle forkortelser, navn ol. :)

Kommer nok til å spørre om en del ting etterhvert. :ahappy:

Jeg tror nok jeg foretrekker easygoing i denne omgang iallfall. Jeg ser også for meg at vi nok ikke har så aaltfor høye ambisjoner, men at vi (iallfall jeg) kommer til å bli bitt av basillen og vil nå lengst mulig. ;):)

Egentlig synd at vi ikke skal ha før neste år, blir jo helt gira og valpesyk her jeg sitter. ;) Hjelper ikke med alle valpebildene på Valpeprat og Bildeforum.. ;)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Tusen takk for hyggelige svar! Var visst ikke så skummelt å skrive her allikevel. :)

Vi er egentlig grusomme, men vi har liksom sommerfølelsen og da er vi snille, dessuten har vi tatt den rosa pillen i dag :D

Litt OT: Hvor ofte må man egentlig drive med gjeting for at det skal "ha noe for seg"? Som nevnt over har jeg jo ikke sauer selv. Men er det slik av man kan få "gjete andres sauer"? Og er det slik at om man driver litt med gjeting da får bedre kontroll på gjeterinstinktet?

Kommer jo litt an på hvorfor du har tenkt å gjete det, men om du har lyst til å konkurrere og ta gjeterhundprøve med den, så må du nok trene minst to ganger i uken. Du kommer til å bli hekta på gjeting... aldri har jeg reist så langt for å trene hund som da jeg var mest aktiv med gjeting. Gjeting er gøy! Melder du din interesse i gjeterhundlaget i ditt distrikt, så får du nok være med på gjetetreninger. Og nei, for å holde orden på gjeterinstinktet er det kontroll og lydighet som hjelper :) Samt å aldri la hunden få lov til å gjete fra starten av.

Akkurat nå leser jeg alt jeg kommer over om rasen og ser på forskjellige oppdrettere. Prøver å sjekke hunder opp og ned i mente, men ikke alltid like lett å forstå alle forkortelser, navn ol. :)

Send en pm til f.eks Gråtass, Aya eller meg her på sonen. Vi vet alle litt om linjer.

Jeg tror nok jeg foretrekker easygoing i denne omgang iallfall. Jeg ser også for meg at vi nok ikke har så aaltfor høye ambisjoner, men at vi (iallfall jeg) kommer til å bli bitt av basillen og vil nå lengst mulig. :):)

*ler* Easygoing er lurt

Egentlig synd at vi ikke skal ha før neste år, blir jo helt gira og valpesyk her jeg sitter. :) Hjelper ikke med alle valpebildene på Valpeprat og Bildeforum.. :)

Egentlig burde det vært forbud mot å legge ut bilder av valper. Venter selv på en valp nå, og hun kommer jo aaaaaldri og det føles som evigheter å vente.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

200307-02r.jpg

200307-08.jpg

*Føle seg snill*

Jeg skjønner godt at du blir litt overveldet, det er jo en jungel der ute, og det gjør det jo ikke enklere at halvparten av hundene heter Bill, Bess, Meg eller Nap :) Men som Margrete sa, bare send PM og spør om det er noe. Det er ganske greit å begynne med easygoing BC ja, selv om jeg også liker når de er litt "mer", men de er jo hunder med full fart og høyt gir uansett, så. Gjeting er KJEMPEGØY! Jeg har dessverre fått gjort det altfor, altfor lite (jeg var uten bil og lappen i den perioden det ble avholdt kurs i Rogaland, det pleier å være rimelige kurs hver sommer, og ellers møtes medlemmene i gjeterhundlaget og trener hjemme hos hverandre), men er nå såvidt igang med å bruke våre litt på kyr, og det er innmari morsomt. Jeg har aldri sett hunden min så sliten som når hun har lekt med ull eller storfe, og vi har det morro begge to. Ellers er jo BC'en en riktig potet, som kan brukes til det aller meste. Både lydighet og spor har vært kjempepopulært her i huset.

Anyway, det er bare å spørre videre, gøy for oss også med folk som er genuint interesserte i den fine, merkelige og sjarmerende rasen :)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Vi er egentlig grusomme, men vi har liksom sommerfølelsen og da er vi snille, dessuten har vi tatt den rosa pillen i dag

Hehe, bra jeg spurte på en god dag! Sommerpillene er godt kjent. :D Men det er jo alltid skummelt å skrive første gang, i tillegg til at jeg spør om en såpass krevende rase som oftest blir frarådet som førstegangshund. :)

Man kan godt si jeg er genuint interessert i Border Collie, ja! Huff, det er nesten flaut. :) Jeg elsker alt med rasen, både utseendet, måten de beveger seg på, spesielt når de gjeter, ja alt egentlig. Jeg er fremdeles litt redd for at jeg ikke skal klare det, og har prøvd å sette meg inn i og vurdere andre raser, men havner alltid tilbake på Border Collien. Etterhvert gikk det mer og mer opp for meg at jeg faktisk vil ha en litt hyper, men kontrollert hund, som jeg vil jobbe og bruke tid på. Jeg vil prøve meg på gjeting, og vil klare gjeterhundprøven!

Meen, om jeg da prøver meg på gjeting, og det tar mye av uken.. Vi har god tid nå, men hva når evt små barn kommer, og vi ikke har mulighet for å drive gjeting like aktivt. Hvordan blir det da for hunden?

Jeg kommer nok til å bombandere dere med PM-er etterhvert.. Men vil da minne dere på, når den tid kommer, at dere ba om det selv! :)

Tror jeg må redigere trådbeskrivelsen, dette gikk jo over til å bli en BC-tråd med mange spørsmål. :)

*Føle seg snill*

Noooo! Slem, slem, sleem! :) Det der gjorde du med vilje.. :)

(Men herreg*******d så herlig! :D )

PS: Beklager hvis postene mine er litt rotete, men jeg har veldig mange tanker og spørsmål i hodet, og blir veldig gira når andre er like interessert som meg. :)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Arkivert

Dette emnet er nå arkivert og stengt for flere svar

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive


  • Nye innlegg

    • Hei! Med straff mener jeg noe som avbryter og på sikt reduserer den uønskede adferden. Hva det er og hvor hard straffen er vil selvsagt avhenge av hund og situasjon. For mitt eget vedkommende er det i en del tilfeller nok med et bestemt "nei" for å avbryte stirringen. Men det er jo per def straff det også. Ja, leash-pop kan funke på noen hunder, men i slike situasjoner er min erfaring at man også bør være litt forsiktig med det, da leash-pop faktisk også kan trigge utagering.   Ja, enig i det du sier om å bruke metode som kan utvikle stress ved passering. Det er også noe av grunnen til at jeg bruker motbetinging når avstanden er stor nok. Jeg har forøvrig god erfaring med å benytte motbetinging på langt mindre avstand etter å ha straffet tidligere. Dermed unngår man også stress og at hunden assosierer motgående hunder med noe negativt.   PS! Veldig bra jobbet at det har funket for deg kun med motbetinging.
    • Jeg tenker det kommer an på hunden. ..og hva du mener med straff. Er det en innarbeidet lyd som indikerer avbryt, ellers..? Hva ellers?  Fra YouTube ser det ut som såkalt "leash pop" fungerer på mange hunder. Det finnes jo mange grader av det, det trenger ikke være så kraftig at det gjør vondt, og det kan fungere som Caesar Millans: "Tssscht!" for å få kontakt på en måte som ikke fungerer som belønningsmarkør, men advarsel om at nå blir jeg sur og det blir kjip stemning her? Mange hunder tar det til seg at fører er misfornøyd. Mer interessant å gjøre fører happy. Så er det andre hunder som ikke kunne brydd seg mindre om det.  Personlig er jeg skeptisk til å gjøre noe hunden kan utvikle stress ifbm passeringer av. Motbetinging har alltid fungert for meg, men det kan som du sier ta tid, og jeg vet om TO meget erfarne som ikke har lykkes med den metoden på sine hunder selv etter to år med konsekvent trening, så 🤷🏼‍♀️ Privattimer med erfaren instruktør?    Edit: Av alternativ adferd virker sitt litt kjedelig. Hvor mye begeistring og belønning er hunden vant med at en plain sitt utløser? Jobbe den opp litt om det har gått rutine i den?
    • Hei! Slik jeg ser det er det i hovedsak tre metoder hvis man har passeringsproblemer: 1) motbetinging/sladring, 2) alternativ adferd (f eks sitt eller fot), 3) straffe uønsket adferd (f eks straffe/avbryte stirring, da det gjerne er steget før utagering). 2) og 3) kan selvsagt overlappe, f eks om man vil kreve en alternativ adferd. Men så til spørsmålet: Er motbetinging uforenlig med å straffe uønsket adferd? I utgangspunktet skjønner jeg at man vil svare at metodene er helt uforenlige. Jeg mener at motbetinging i utgangspunktet er en fantastisk metode, uten risikoen for uønskede "bivirkninger" hvis det gjøres riktig. Problemet med motbetinging er at det tar lang tid å komme i mål og i hverdagen vil man gjerne, selvsagt litt avhengig av hvor man bor, møte en hund som er så nær at motbetinging ikke funker. I disse tilfellene vil jeg heller avbryte/straffe stirring for å være i forkant, og så kreve at hunden min følger meg forbi, og deretter belønne rett adferd når fokuset er på meg. Dette kan virke som nærmest det motsatte av motbetinging, men det er stor forskjell på å se/registrere den andre hunden og å stirre på den. Når avstanden er stor nok vil jeg imidlertid benytte motbetinging for å passere. Tenker dere at jeg kombinerer metoder som er uforenlige? Burde jeg heller bruke kun én av dem?
    • En han. Har merket meg at andelen testosteron på kurs og trening er påfallende mye lavere enn østrogen. Ofte er det eneste testosteronet til stede i følge med sin mykere halvdel, som har dratt dem dit. Resten av testosteronet kom ferdig utlært og er ute med hundene løse i parken, hilser på fremmede i bånd, og deler villig sin ekspertise med random damer som antakelig ikke kan like mye om hund som dem selv.  #notallmen men når den taggen føles nødvendig..
    • Jeg er ute og går tur med hunden min i belte. Det er mellom 2-3 m. langt og gjør at jeg har god kontroll på henne. Hun går stort sett fint og rolig ved siden av meg. Hun kan trekke litt i begynnelsen da hun har høy energi, men ellers rolig og fint kroppspråk.  Jeg ser en fyr som kjører sikk sakk i veien på skateboard med en bulldog/boxer. Hunden stopper opp og bjeffer på min. Som den ansvarlige hundeeieren jeg er går jeg inn en sidevei for å vente på at de passerer på hovedveien. "Er hun ikke gira?" "Er det tispe?" "Dette er gutt. Han er ikke farlig?" Han spør igjen to ganger om hun ikke er gira. Jeg har sagt at hundene har møtt hverandre før og det ikke er en god match og at avstand over greit.  Hundene er tydelig usikre på hverandre og viser det gjennom kroppsspråket sitt. Dette er ikke situasjonen for å hilse. Begge hundene er i bånd. Det var forøvrig flere mennesker rundt og en vei det også ferdes mye biler fra folkene som bor der. Hvorfor så vanskelig å lese situasjonen? Eller ser jeg flere som går tur og snakker i mobil, eller med headset som stenger ute lyd og er i egen verden. Det mest frustrerende er kanskje de som snakker i tlf. som stopper midt i veien (som forøvrig er trang) med hunden sin slik at du bare må vente på at de ser deg og dere blir enige på en eller annen klønete måte om hvordan passeringen blir.  For egen og andre sin del forsøker jeg å være oppmerksom på både egen hund og omgivelser på tur. Da blir det hyggeligere og enklere for alle andre.  Sånn, det var dagens utblåsing for egen del. 
  • Nylig opprettede emner

×
×
  • Opprett ny...