Gå til innhold
Hundesonen.no

Innmat, hva gjøre og hva bruke?


Guest Stella

Recommended Posts

Guest Stella

Jeg har dvergpuddel, ikke det at rase spiller noen rolle, og kaniner. Kaninene slaktes iblant, og kjøttet går til meg. Men det er jo så mye mer på dyret, og som jeg ikke spiser særlig villig ;)

Hva kan brukes, og hvordan brukes det best? Tenker mest på hjerte, lever, nyrer? Blir jo ikke store mengden, men likevel. Kunne jo vært et lite tilskudd, og så blir det bedre ressursbruk. Liker ikke å kaste, og vil ikke avlive for å avlive, selv ikke når det "bare er kaniner"...

Tenkte også på kaninunger. I blant blir de syke/dør, eller får skader så de avlives. Disse slaktes jo ikke for mat til meg, er så smått. Men kan disse gis som mat/sysselsetting til hunden? Ute altså. Har dvergkaniner, så det er snakk om fødselsvekt på 30g og unger ved avvenning (6 uker) veier vel rundt 200g. Vil dette på noen måte vekke hundens jaktlyst på kaninene og gjøre så hun ser på dem som mat? De er adskilt, men enn så lenge er hun bare sosial og vil leke med dem, ingen jakt.

De kan eventuelt flås før hun får dem, om det gir et annet inntrykk for henne?

Forrige hunden min spiste slakteavfall og kaninunger (døde) med stor apetitt, men han var stor og tøff, og jaktet kaniner med stor innlevelse om de på noe vis rømte og løp rundt...

Noen som har synspunkt, erfaringer el.l?

Har 4 voksne som skal tas i kveld, og jeg tenkte ta vare på så mye som mulig.

Mvh Cecilie

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg ville tenkt at det ikke er unaturlig for en hund å fange en kanin ute i naturen for så å spise den. Men jeg vet ikke om en syk kanin kan overføre noen sykdom til hund ?

Ifølge Ellensviks hundeservice som tilbyr matesker med ferskmat til hund så er det viktig med nyrer og hjerter en gang i uka. Se litt rundt på hjemmesida og bli inspirert.

http://www.ellensvik.se/hundservice/innehall.htm

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Guest Stella

Takk :blink:

Da skal jeg prøve med litt attåt det vanlige fôret hennes i kveld, så får vi se :) Hun har lite matlyst når hun kun får tørrfôr, og er en del dårlig i magen (er uggen, spiser gress, kaster opp (bare magesaft) og faster). Ikke alvorlig altså, men likevel så jeg synes det bør være bedre enn dette. Er fra før ikke noe fan av tørrfôr som eneste fôr til noe dyr, da jeg anser det som svært lite naturlig, og vil gjerne gi henne noe annet, hvertfall som del av den daglige rasjonen.

Når det er snakk om vom, er det organene, eller både organene og innhold? Kaniner er planteetere, som kyr, men har hoveddelen av fordøyelsen i enorm blindtarm med mikrobiell fordøyelse i steden for 4 mager og drøvtygging. I blindtarmen produseres såkalt "blindtarmslort" som er veldig næringsrik, og denne spiser kaninen direkte fra endetarm. Dette for å få ut absolutt alt av næring fra fôret sammen med det mikrobene har frigjort gjennom sine egne prosesser (mer frigjort protein og en del vitaminer bl.a).

Om jeg gir kaninunger uslaktet vil jo mage, blindtarm og tarmer være med. Er dette negativt, eller er dette noe hun kan ha glede av?

Mvh Cec

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Dette har jeg desverre ingen nøyaktig kunnskap om - men det har kanskje andre her, men jeg ville tenkt at det er ingen som sløyer kaniner for villhunder heller - vil tro de spiser det hele.

Ser på ellensviks hjemmeside at lever inneholder vitamin A - fettløslig og lagres i kroppen - dette kan overdoseres så ta det litt pent med lever kanskje. Men du hadde kanskje heller ikke tenkt å gi kaninlever hver dag heller.

De symptomene du nevner på hunden din kan være tegn på fremmedlegeme i fordøyelsessystemet?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Nå spør jeg kanskje dumt, men har du hørt om Vom & hundemat? Det er rått fullfôr til hund :blink:

(Ettersom du nettopp har fått Stella er det ikke sikkert du har hørt om det tenkte jeg..)

Vil tro du kan gi det aller meste av kaninen :)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Arkivert

Dette emnet er nå arkivert og stengt for flere svar

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive


  • Nye innlegg

    • Helst vil vi jo at de ikke skal oppleve noe vondt i det hele tatt, men det er vanskelig. Jeg tenker det viktigste er om hun, og du, kan leve med det ubehaget som blokkeringen gir. Hvis ikke tenker jeg at risikoen ved operasjon kan være verdt det. Det er ikke en sykdom å være gammel, men det gjør jo at alle plager blir verre og mer risikable både å ha og gjøre noe med, som oftest. Jeg håpet selv i det lengste at det skulle enten bli akutt alvorlig eller at de bare skulle sovne hos meg, men til slutt måtte jeg jo ta den vanskelige avgjørelsen for begge to. Likevel er jeg trygg på at det var riktig tidspunkt for begge. Jeg tror at du også har nok innsikt til at du vet når det er på tide, selv om det er en prosess på vei dit. Håper dere får litt mer avklaring denne uken.
    • Tusen takk Dette er første gang jeg har gammel hund, og jeg synes det er kjempevanskelig å vurdere livskvalitet. Hun er jo helt klart ikke den samme hunden hun var som ung, men jeg tror ikke hun har det så forferdelig at hun selv ville valgt døden over det livet hun lever nå. Samtidig er hun jo på et punkt der noe som egentlig bare er en bagatell potensielt kan bli en dødsdom, fordi hun ikke kan dopes ned. Man sitter jo her i en umulig situasjon der ingen av alternativene egentlig er noe alternativ... Vi skal tilbake til veterinæren på torsdag for å ta en ny ultralyd av hjertet, så får vi se hva dommen blir da.
    • Håper det gikk bra. Trist at hunder eldes og får helseplager. De skulle vart evig, sunne og friske. Folk har så ulike syn på hunders ubehag ifbm aldring. Noen mener det er dyremishandling å la en hund ha noen aldersdomsplager i det hele tatt, og avliver tidlig for å la hunden slippe. Andre mener det er grotesk å ikke la det (ofte) kjæreste familiemedlemmet få fullføre livsløpet naturlig. Jeg vet ikke hvor på den skalaen du befinner deg, så jeg vet ikke hva jeg skal si eller ikke si for comfort ang. evt. narkose.  Håper det går bra med dere ❤️
    • Kanskje på tiden med en oppdatering her også. Shero: Shero er nå 11 år og pensjonist. Han har vært pensjonert fra agility konkurranse siden 2022, men har fått gå blåbær med mamma, men etter at han begynte å halte i ett løp i sommer er han heltidspensjonist. Før han ble pensjonert rakk han å delta på ett NM, hvor vi kom igjennom 1. løp. Han har fått prøvd seg på nose work, men vi sliten med at han skal appotere luktboksne så det er lagt litt på hyllen til jeg finner en løsning. Eskene skal uansett enten stås på eller etes opp så... Han har også fått prøvd seg på svømming, han vet ikke om han er helt fan av å svømme hvor han ikke kan stå.M Mamma og Shero. Shero & Max er slitene etter NM  Max: Max er nå 6 1/2 år gammel (hvor tiden flyr). Han bommet på stigefelt i sommer og traff, så nå er vi klasse 3 på heltid. Stigefelt brenner vist, hilsen Max. Max er en fin storebror til Yoshi og er glad han endelig har fått noen å leke med. Jeg har vært instruktør i agility i høst, og Max stilte opp som lånehund siste gangen. Veldig moro at han er trygg nok til å gå, siden sist jeg prøve å få han til å gå med noen utenom familen løp han rett til meg. Vi har også vært innom Sheltie-VM i Kongsvinger hvor vi hadde mye fint, men ikke full klaff.  Max på Sheltie-VM Max og Yoshi
    • Dette har jeg aldri hørt om. Uff, lykke til, håper det går bra!
  • Nylig opprettede emner

×
×
  • Opprett ny...