Gå til innhold
Hundesonen.no

Utstryk og blødning etter parring


HeraHiromi

Recommended Posts

Utstryk er vanligvis noe en tar før paring. Ved utstryk fører veterinæren noe inn i skjeden og lar det berøre/skrape litt på skjedeveggen. Teorien er at ved å se på cellene fra utstryket i mikroskop går det an å se om tispa er før, i eller etter eggløsning. Metoden er særdeles ufullkommen. Jeg kaller den et lotteri.

Den eneste sikre metoden er å ta en blodprøve, og sjekke progesteron nivået i blodet. Noen få veterinærer har utstyr til dette - de andre må sende det til et laboratorium. Vanligvis får en svar dagen derpå om det sendes til sentrallaboratoriet på vet høgskolen. De som bor i Oslo kan ta prøven på formiddagen og få svaret på ettermiddagen, om en foretar det på repfys på samme sted.

Vanligvis måles progesteron i nanomole. Ved 17 nanomole har tispa eggløsning og da har en ca 4 dager på seg til å pare. Ved verdien 17 vil verdien sannsynligvis doble seg i løpet av 48 timer. Er verdien over 60 er det sannsynligvis forsent.

Noen veterinærer vil anbefale å vente med paring til eggene nærmer seg modning 2-3 dager etter eggløsning. Min erfaring tilsier paring ved eggløsning og gjentagelse to dager senere.

En tispe som blør friskt blod etter paring eller etter at løpet er over - det er skummelt. Ofte er det da snakk om livmorsinfeksjon. Dra til veterinær snarest.

Det hender at tisper har et delt løp, de tar noen dagers pause midt i løpet og begynner da etterhvert å blø igjen. Men alt sånt blir avklart med en progesteron test.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Ved utstryk ser en som sagt på celleforandringer i skjedeveggen for å forsøke finne ut om tispen er før, i eller etter eggløsning. Det er jo mulig veterinæren er usikker på om tispa er ferdig med løpetid.

Det er også mulig at det veterinæren gjør er å ta en bakterieprøve for å sende til et laboratorium for å finne ut hvilke bakterier det kan være snakk om og hvilke antibiotika som kan være mest hensiktsmessig. Men tror ikke dette kalles utstryk.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

I sällsynta fall kan tikar börja om löpet om de inte haft ägglossning första gången. Finns tikar som blivit dräktiga långt efter att de borde slutat löpa.

Som uppfödare gissar jag på att din uppfödare vill kontrollera om hon haft ägglossning eller inte.

Har tiken däremot blödning 2-3 veckor efter parning är det oftast ett tecken på att hon är dräktig. Denna blödning kommer troligtvis av att fostren fäster i livmoderväggen.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Har tiken däremot blödning 2-3 veckor efter parning är det oftast ett tecken på att hon är dräktig. Denna blödning kommer troligtvis av att fostren fäster i livmoderväggen.

Jeg vet at rundt dag 18 i drektigheten så kommer de befruktede eggene ned og fester seg i livmorveggen, men jeg har aldri opplevd - eller for den sakens skyld hørt om - at tispa blør i den forbindelse ? Det jeg har opplevd er at tisper som begynner å blø friskt blod et stykke tid etter avsluttet løp - har livmorsinfeksjon. Dere oppdrettere - hva er deres erfaring ? Er det vanlig - eller forekommer det på enkelte raser at tispa blør når eggene fester seg i livmorveggen - er det slik at dette er raseavhengig ?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Er det vanlig - eller forekommer det på enkelte raser at tispa blør når eggene fester seg i livmorveggen - er det slik at dette er raseavhengig ?

Själv letar jag efter den blödningen så jag vet inte om det är jag som har lätt att se den eller om det skulle vara vanligt på just min ras. Har fött upp sheltie sedan 1989. Ibland är blödningen mer brun, som levrat blod men den ska vara luktfri och se frisk ut. Jag kollar med en bit vitt papper i de fall flytningen är sparsam.

Eftersom vi redan är "off topic" så kan jag tillägga att jag tidigt ser dräktighetsflytningen också. Den ska vera som rå äggvita och jag ser den bäst om tiken legat ner en stund och sedan reser sig upp. Det är det enda säkra tecknet på dräktighet. Alla andra tidiga tecken finns även vid skendräktighet. Veterinärer tjänar nog med pengar och jag har aldrig behövt betala röntgen för att kolla om en tik är dräktig eller inte. :whistle:

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Arkivert

Dette emnet er nå arkivert og stengt for flere svar

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive


  • Nye innlegg

    • Nei, hu har i grunn spist det samme i en stund nå, og er vant til å spise variert. Jeg får ta meg en tur til veterinæren og snakke med de. Takk for svar 😊
    • Kan hende ja? Rocky rant liksom alltid litt på den siden som var tett såvidt jeg husker, på tross av nedsatt tåreproduksjon også. 🤔 Saltvannsdrypping og eventuelt falske tårer ble løsningen for oss. Var også snakk om en operasjon for å åpne inn mot munnen eller noe? For at spytt? Kunne fungere som tåreveske eller noe? Eller om det var for drenering pga den tette kanalen? Er så lenge siden at jeg husker ikke for å være helt ærlig. Ble ikke gjort i hans tilfelle uansett så kan ikke si noe om hvordan det hadde hjulpet heller. (Han hadde øyebetennelse ofte, så ble mye drypping)    Har du endra på fôr i det siste? Kan være en reaksjon på noe der eventuelt. 
    • Han er så fin @maysofie! 😍 Blir spennende å se hvordan han utvikler seg! 😍 
    • Gode hundemøter med hunder jeg kjenner først og fremst, ellers så kan de lære seg at ikke alle skal hilses på/være nøytrale. Jeg bor jo midt i et turområde for bydelen min, så smittepresset bare i «Hagen» er sånn sett høyt her, jeg liker jo ikke det akkurat, men så lenge det ikke går noe i området så begrenser jeg ikke der heller. Jeg føler meg absolutt tryggere når 12 ukers vaksinen er satt, men foreløpig så har valpene jeg har/har hatt fått 8 ukersen også før jeg hentet dem. (Tror de nye anbefalingene sier at den ikke er nødvendig lenger?)    Jeg avventer valpekurs til etter 12 uker, ikke pga vaksine, men fordi jeg vil at de skal ha mental stamina til å faktisk få noe særlig utav det. (Trening med distraksjoner etc) Kontaktlyd/innkalling/miljø har jeg liksom kunnskapen til å gjøre på egenhånd nå før den tid. Begrenset hvor mange valpekurs man kan gå som trener og få noe nytt utav dem, så valpene sosialisering og samarbeidet vårt er hovedfokuset mitt med ett valpekurs + eventuelt få en feeling for nye kursholdere i området etc jeg ikke har vært hos før. Førstegangs hundeeiere anbefaler jeg at går tidligere, fordi de som eiere/hundetrenere får noe utav det uten at valpen nødvendigvis trenger å klare hele øktene uten å få overtenning/bli overtrøtt. De trenger gjerne hjelp til å gjenkjenne sånt også, så sånn sett like greit at det skjer på kurset eventuelt. 
    • Tenker de er forskjellige og ting går i orden etterhvert. Om han bare vil på do og sovner fort etterpå så hadde jeg bare fortsatt med å gå ut. Men vært dritkjedelig sånn et det ikke er noe belønning i å våkne utover at han får gå på do. ❤️  Limit måtte jeg lufte ganske ofte, opptil ca halvt år gammel, men sovna fort igjen. Karma sover foreløpig 6-8 timer i strekk på natta, men er da VÅKEN når hun har vært på do. 😂(Turboturid den der) Så blir tidlige morgener og heller en hvil på sofaen ila morningen isteden. 😴
  • Nylig opprettede emner

×
×
  • Opprett ny...