Gå til innhold
Hundesonen.no

Utstryk og blødning etter parring


HeraHiromi

Recommended Posts

Utstryk er vanligvis noe en tar før paring. Ved utstryk fører veterinæren noe inn i skjeden og lar det berøre/skrape litt på skjedeveggen. Teorien er at ved å se på cellene fra utstryket i mikroskop går det an å se om tispa er før, i eller etter eggløsning. Metoden er særdeles ufullkommen. Jeg kaller den et lotteri.

Den eneste sikre metoden er å ta en blodprøve, og sjekke progesteron nivået i blodet. Noen få veterinærer har utstyr til dette - de andre må sende det til et laboratorium. Vanligvis får en svar dagen derpå om det sendes til sentrallaboratoriet på vet høgskolen. De som bor i Oslo kan ta prøven på formiddagen og få svaret på ettermiddagen, om en foretar det på repfys på samme sted.

Vanligvis måles progesteron i nanomole. Ved 17 nanomole har tispa eggløsning og da har en ca 4 dager på seg til å pare. Ved verdien 17 vil verdien sannsynligvis doble seg i løpet av 48 timer. Er verdien over 60 er det sannsynligvis forsent.

Noen veterinærer vil anbefale å vente med paring til eggene nærmer seg modning 2-3 dager etter eggløsning. Min erfaring tilsier paring ved eggløsning og gjentagelse to dager senere.

En tispe som blør friskt blod etter paring eller etter at løpet er over - det er skummelt. Ofte er det da snakk om livmorsinfeksjon. Dra til veterinær snarest.

Det hender at tisper har et delt løp, de tar noen dagers pause midt i løpet og begynner da etterhvert å blø igjen. Men alt sånt blir avklart med en progesteron test.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Ved utstryk ser en som sagt på celleforandringer i skjedeveggen for å forsøke finne ut om tispen er før, i eller etter eggløsning. Det er jo mulig veterinæren er usikker på om tispa er ferdig med løpetid.

Det er også mulig at det veterinæren gjør er å ta en bakterieprøve for å sende til et laboratorium for å finne ut hvilke bakterier det kan være snakk om og hvilke antibiotika som kan være mest hensiktsmessig. Men tror ikke dette kalles utstryk.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

I sällsynta fall kan tikar börja om löpet om de inte haft ägglossning första gången. Finns tikar som blivit dräktiga långt efter att de borde slutat löpa.

Som uppfödare gissar jag på att din uppfödare vill kontrollera om hon haft ägglossning eller inte.

Har tiken däremot blödning 2-3 veckor efter parning är det oftast ett tecken på att hon är dräktig. Denna blödning kommer troligtvis av att fostren fäster i livmoderväggen.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Har tiken däremot blödning 2-3 veckor efter parning är det oftast ett tecken på att hon är dräktig. Denna blödning kommer troligtvis av att fostren fäster i livmoderväggen.

Jeg vet at rundt dag 18 i drektigheten så kommer de befruktede eggene ned og fester seg i livmorveggen, men jeg har aldri opplevd - eller for den sakens skyld hørt om - at tispa blør i den forbindelse ? Det jeg har opplevd er at tisper som begynner å blø friskt blod et stykke tid etter avsluttet løp - har livmorsinfeksjon. Dere oppdrettere - hva er deres erfaring ? Er det vanlig - eller forekommer det på enkelte raser at tispa blør når eggene fester seg i livmorveggen - er det slik at dette er raseavhengig ?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Er det vanlig - eller forekommer det på enkelte raser at tispa blør når eggene fester seg i livmorveggen - er det slik at dette er raseavhengig ?

Själv letar jag efter den blödningen så jag vet inte om det är jag som har lätt att se den eller om det skulle vara vanligt på just min ras. Har fött upp sheltie sedan 1989. Ibland är blödningen mer brun, som levrat blod men den ska vara luktfri och se frisk ut. Jag kollar med en bit vitt papper i de fall flytningen är sparsam.

Eftersom vi redan är "off topic" så kan jag tillägga att jag tidigt ser dräktighetsflytningen också. Den ska vera som rå äggvita och jag ser den bäst om tiken legat ner en stund och sedan reser sig upp. Det är det enda säkra tecknet på dräktighet. Alla andra tidiga tecken finns även vid skendräktighet. Veterinärer tjänar nog med pengar och jag har aldrig behövt betala röntgen för att kolla om en tik är dräktig eller inte. :whistle:

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Arkivert

Dette emnet er nå arkivert og stengt for flere svar

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive


  • Nye innlegg

    • Kjenner at jeg godt kunne tenkt meg å ikke ha hund
    • Hun får også en god sykkeltur hver morgen, noen ganger med trekk og andre ganger uten. I løpet av uken trener vi også lydighet, svømming, rallylydighet og spor. De siste månedene har vi fokusert mye på ro-trening i offentlige områder med mange folk og hunder. Hun er i god form og har en slank kroppsbygning, men sliter med å roe seg ned når vi er ute, selv om hun lett finner roen innendørs. Tidligere kastet vi dessverre en del pinner og ball på turer, men jeg innså i senere tid at det er med på å skape mye stress. Derfor har vi sluttet med dette for en god stund siden. Jeg forstår at dette har bidratt til å bygge opp stressnivået hennes utendørs. Men ellers har hun vært slik jeg beskriver henne, helt siden vi fikk henne.
    • Søk er fint, men ellers synes jeg det virker som det kan være litt mye løping og stress-jobbing, enn ro og fokus. Jeg ville droppet kasting av ball/leker/apport, og agility. La henne løpe litt fra seg, og så ta økter med roligere øvelser. Lengre søk, flere gjenstander, rolige øvelser som sitt, dekk, stå, veksling mellom posisjoner, gå fot, og andre roligere lydighetsøvelser. Bli-øvelser krever også fokus og selvbeherskelse. Det kan også være det hjelper å gi henne oppgaver på tur. Selv om jeg i prinsippet er motstander av at hunder skal gå fot på tur, så kan det være en idé å gjøre det for noen strekninger. Variere med å veksle hvilken side hun går på (etterhvert bytte side under gange, og veksle mellom å bytte side ved å gå foran eller bak deg), snurr mens dere går fot, osv. Ta korte stopp med gjennomgang av et par øvelser. Hopp opp på steiner og benker dere går forbi. Og stopp innimellom og kast en neve godbiter i grøftekanten så hun får søke opp. Dette høres ut som en hund som kjeder seg på tur, og trenger litt fokus og jobb. Gjør det lønnsomt å ha slakt bånd når dere ikke fokuserer aktivt på en oppgave. Bruk kontaktkommando litt før båndet blir helt stramt, og belønn kontakt og nærhet til deg. Og ja, det tar tid og tålmodighet!
    • Det er en border collie på 2 år. Før tur får ho løpe fra seg på et jorde en halvtimes tid. Da pleier vi også å leke litt søk med ulike gjenstander som ho skal finne. Eller så trener vi litt agility hvor hvor ho også får kjørt seg litt både mentalt og fysisk, men ho er likevel alt for gira og stresset på turen etterpå.. 
    • Gulvredsel er ikke uvanlig på en del raser. Hvilken rase er det? Selv om søsknene ikke har det ligger det også typisk i genene, det er jo arven bakover som er relevant her. Jeg ville jobbet med å gjøre det å gå gjennom dører en positiv ting. Finn en ukjent døråpning, la hunden stå nærmest døren. Stå på avstand, og belønn at hunden ser på døråpningen. Hvis hunden beveger seg nærmere på egenhånd, belønn igjen. Ikke gå for fort fram, og belønn gjerne med å ta noen skritt bort fra døråpningen igjen innimellom. Ta pauser, men la hunden selv også styre tempo mot og gjennom døren. Gjør dette med både kjente og ukjente dører en periode, og se om adferden endrer seg.
  • Nylig opprettede emner

×
×
  • Opprett ny...