Gå til innhold
Hundesonen.no

Hvordan forstå stamtavler?


Stripa

Recommended Posts

Heisann :ahappy:

Er ny i dette gamet og skal kjøpe meg valp til sommeren. Stamtavlen til valper er for meg en jungel av ukjente navn og ord. Siden jeg har blitt fortalt og oppfordra til å nøye sjekke stamtavlen før jeg kjøper valp mht. helse og gemytt, så lurer jeg nå på om noen kan forklare meg hvordan jeg gjør dette?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Har du tilgang til DogWeb? Alle som er medlem av en hundeklubb har tilgang.

Det er en internettdatabase med oversikt over alle hunder registrert i Norge, hvor du kan finne noe informasjon. For eksempel øyelysning, HD- og AA-røntgenfotografering. Det er en god start.

Der kan du også se utstillingsresultat.

Og du kan sjekke søsken til din valps foreldre, besteforeldre, halvsøsken, etc. Er de røntget? Er de utstilt?

Og du kan sjekke slektskap. Er foreldrene halvsøsken, eller er de ikke i slekt i det hele tatt? Du kan lage fiktive stamtavler til din valp ved å plotte inn registreringsnummer til valpens foreldre, og få opp innavlsgrad. Det finnes ulike anbefalinger i ulike raseklubber hva innavlsgraden maks bør være på.

Når det gjelder annen helse, må du kontakte raseklubb/avlsråd, du må selvfølgelig snakke med oppdretter og hannhundeier, snakke med andre i rasemiljøet, for å finne ut hva en vet om linjene til din valp. Det er dessverre ikke mange sykdommer som registreres sentralt, så du er avhengig av at noen forteller det til deg.

Snakk med oppdretter, still spørsmål og undersøk - lever besteforeldrene? Hvis ikke, hvor gamle ble de, hva døde de av? Hvilke plager og sykdommer har foreldrene og andre slektninger hatt? Hvis oppdretter sier at de ikke har hatt noe, lyver h*n. Alle har et eller annet, og inkluder gjerne eksteriør i spørsmålet. Hvis det er gjennomgående feil i linjene er jo ikke det bra.

Gemytt - mentalbeskrivelser registreres ikke sentralt, så om det er noe som foretas på din rase må du kontakte raseklubb eller eier for å høre resultatet.

Sørg for å få treffe kullets mor, far om mulig, og andre slektninger. Tidligere avkom? Søsken? Besteforeldre?

Besøk oppdretter flere ganger, og se hvordan det er hos denne. Er hundene tilgjengelige? Det er lov å varsle og vokte, men de skal vise rasetypisk oppførsel mot fremmede.

Dra på utstilling eller stevner, og treff din valps slektninger der. Hvordan er det å få hilse på dem der, hvordan oppfører de seg i ringen? Bli med på søndagstur, se hvordan de fungerer sammen.

Mye av arbeidet må du gjøre praktisk, all informasjon er ikke tilgjengelig på nett eller andre steder. Du må rett og slett bli kjent med linjene, stille spørsmål, ha samtaler og få fram informasjon gjennom kommunikasjon der det ikke finnes registrert sentralt.

Var dette forståelig? Lykke til med valpejakten, og spør gjerne igjen om vi kan hjelpe deg med noe.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

TUSEN takk for utfyllende svar :ahappy:

Jeg blir virkelig imponert over hvor seriøst dette forumet er!! Alt jeg lurer på (selv om jeg er helt fersk på forumet) får jeg seriøse svar på, og det så fort! TUSEN takk altså!

Har desverre ikke dogweb, har ikke hatt hund før (eller bedre sagt ikke hatt valp med stamtavle). Det med søsken/foreldre/besteforeldre er det noe jeg finner info om på dogweb? Finner jeg også innavlsgrad der?

Vurderer å kjøpe meg shetland sheepdog fra mellsjøhøgda.

Første gang jeg kjøper meg valp så det er litt vanskelig for meg å vite hvodan og hvor jeg oppsøker rasemiljøet. Skal besøke oppdretter i morgen så jeg får bare se hva som kommer ut av det møtet :lol: vet ikke helt hva jeg skal spørre oppdretter om, noen forslag på sånne "must" ting?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Har desverre ikke dogweb, har ikke hatt hund før (eller bedre sagt ikke hatt valp med stamtavle). Det med søsken/foreldre/besteforeldre er det noe jeg finner info om på dogweb? Finner jeg også innavlsgrad der?

Innavlsgrad ligger på nett ja :ahappy:

Hvis du vil finne innavlsgraden på valpen din, (som jeg regner med ikke er registrert i NKK ennå) så kan du lage en fiktiv stamtavle mellom foreldre dyrene :lol:

DogWeb er temmelig oversiktlig og lett :D

Lykke til imorgen og med webben :lol:

Lenke til kommentar
Del på andre sider

TUSEN takk for utfyllende svar :ahappy:

Jeg blir virkelig imponert over hvor seriøst dette forumet er! Alt jeg lurer på (selv om jeg er helt fersk på forumet) får jeg seriøse svar på, og det så fort! TUSEN takk altså!

Har desverre ikke dogweb, har ikke hatt hund før (eller bedre sagt ikke hatt valp med stamtavle). Det med søsken/foreldre/besteforeldre er det noe jeg finner info om på dogweb? Finner jeg også innavlsgrad der?

Vurderer å kjøpe meg shetland sheepdog fra mellsjøhøgda.

Første gang jeg kjøper meg valp så det er litt vanskelig for meg å vite hvodan og hvor jeg oppsøker rasemiljøet. Skal besøke oppdretter i morgen så jeg får bare se hva som kommer ut av det møtet :lol: vet ikke helt hva jeg skal spørre oppdretter om, noen forslag på sånne "must" ting?

Hvis du vet sikkert at du skal ha sheltie, kan du jo allerede nå melde deg inn i raseklubben. Eller om det er en lokal hundeklubb du ønsker å gå hos, kan du melde deg inn allerede nå.

Dermed får du tilgang til DogWeb (det er et frynsegode for medlemmer), og kan sjekke ting og tang.

Ved å bli medlem i raseklubben kan du jo oppsøke den lokale avdelingen, for å treffe flere sheltier, bli med på deres arrangement - og komme inn i rasemiljøet. Eller oppsøk utstillinger, det er alltid mange shelties på utstilling, så da kan du treffe flere der. Og når du får valpen i hus kan du jo oppsøke avdelingen på tur eller valpeshow, for å delta aktivt med egen hund i miljøet.

Angående spørsmål til oppdretter - ofte flyter slike samtaler godt, og en får veldig mye informasjon uten å forme det som et "avhør" eller intervju. Men likevel kan det være greit å skrive ned på en lapp for deg selv ting du vil ha svar på.

Hva er besøkets formål? Bli kjent med rasen, og finne ut om det er den du vil ha? Bli kjent med oppdretter, og se om det er de du vil ha valp fra? Bli kjent med et kull, og plukke ut en valp? Formålet med turen og hvor langt du er i prosessen vil jo styre hva du lurer på, hva du allerede vet.

Men jeg ville undersøkt hvordan valpene har det de åtte ukene de er hos oppdretter, siden det er viktig hva slags start på livet de får. Hvor er valpekassa? Hva får de oppleve de åtte ukene? Treffer de andre hunder? Får de gå på ulikt underlag? (Jeg vet om en valp som var redd for å gå på gress, for det hadde den ikke gjort de åtte første ukene, så den måtte vennes til det) Får de treffe mennesker i ulike fasonger og størrelser/aldre? Også videre.

Jeg håper det er noen innspill som kan sette i gang tankene dine. Lykke til!

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Arkivert

Dette emnet er nå arkivert og stengt for flere svar

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive


  • Nye innlegg

    • Kanskje på tiden med en oppdatering her også. Shero: Shero er nå 11 år og pensjonist. Han har vært pensjonert fra agility konkurranse siden 2022, men har fått gå blåbær med mamma, men etter at han begynte å halte i ett løp i sommer er han heltidspensjonist. Før han ble pensjonert rakk han å delta på ett NM, hvor vi kom igjennom 1. løp. Han har fått prøvd seg på nose work, men vi sliten med at han skal appotere luktboksne så det er lagt litt på hyllen til jeg finner en løsning. Eskene skal uansett enten stås på eller etes opp så... Han har også fått prøvd seg på svømming, han vet ikke om han er helt fan av å svømme hvor han ikke kan stå.M Mamma og Shero. Shero & Max er slitene etter NM  Max: Max er nå 6 1/2 år gammel (hvor tiden flyr). Han bommet på stigefelt i sommer og traff, så nå er vi klasse 3 på heltid. Stigefelt brenner vist, hilsen Max. Max er en fin storebror til Yoshi og er glad han endelig har fått noen å leke med. Jeg har vært instruktør i agility i høst, og Max stilte opp som lånehund siste gangen. Veldig moro at han er trygg nok til å gå, siden sist jeg prøve å få han til å gå med noen utenom familen løp han rett til meg. Vi har også vært innom Sheltie-VM i Kongsvinger hvor vi hadde mye fint, men ikke full klaff.  Max på Sheltie-VM Max og Yoshi
    • Dette har jeg aldri hørt om. Uff, lykke til, håper det går bra!
    • Frøkna har mest sannsynlig fått en blokkert spyttkjertel. I går skulle hun til utredning i CT, men forundersøkelse av hjertet viste at det ikke er et alternativ å dope henne ned slik hjertet er nå. Så hva i alle dager gjør jeg? Er det noen som har vært borti dette, og evt. fått utført noe slags behandling (f.eks. drenering?) under lokalbedøvelse? Hun ble satt på vanndrivende over helga for å redusere trykket på hjertet, så vil de ta en ny vurdering mtp. risiko ved narkose i neste uke,  men hun vil uansett være en høyrisikopasient så det er jo kjempeskummelt å gå den veien. Jeg har jo ikke lyst til å risikere livet hennes for en blokkert spyttkjertel, som tross alt ikke er livstruende og mest bare et irritasjonsmoment. Alt hva den stakkars hunden skal måtte gjennomgå 
    • Få en trener MED ERFARING (fra hundeklubben f.eks) ikke en som har tatt e kurs og er på sin første hund...  Dette må en hjelpe dere med in real life.  Har selv en valp på 16 uker som bodde på småbruk, men hun er miljøsterk og rå i miljø. Det er noe miljø og mye genetikk.  Kjenner ikke til Collie men tidligere slet de med nerver og det er jo bittelitt arvelig det... Det du opplever høres meget rart ut. Få hjelp hjem nå!!  Valpekurs er genialt, men treneren der har begrenset tid til å hjelpe med sånne problemer, men noe veiledning hjelper absolutt.   
    • Gratulerer med resultatene og hunden!
  • Nylig opprettede emner

×
×
  • Opprett ny...