Gå til innhold
Hundesonen.no

Hvordan forstå stamtavler?


Stripa

Recommended Posts

Heisann :ahappy:

Er ny i dette gamet og skal kjøpe meg valp til sommeren. Stamtavlen til valper er for meg en jungel av ukjente navn og ord. Siden jeg har blitt fortalt og oppfordra til å nøye sjekke stamtavlen før jeg kjøper valp mht. helse og gemytt, så lurer jeg nå på om noen kan forklare meg hvordan jeg gjør dette?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Har du tilgang til DogWeb? Alle som er medlem av en hundeklubb har tilgang.

Det er en internettdatabase med oversikt over alle hunder registrert i Norge, hvor du kan finne noe informasjon. For eksempel øyelysning, HD- og AA-røntgenfotografering. Det er en god start.

Der kan du også se utstillingsresultat.

Og du kan sjekke søsken til din valps foreldre, besteforeldre, halvsøsken, etc. Er de røntget? Er de utstilt?

Og du kan sjekke slektskap. Er foreldrene halvsøsken, eller er de ikke i slekt i det hele tatt? Du kan lage fiktive stamtavler til din valp ved å plotte inn registreringsnummer til valpens foreldre, og få opp innavlsgrad. Det finnes ulike anbefalinger i ulike raseklubber hva innavlsgraden maks bør være på.

Når det gjelder annen helse, må du kontakte raseklubb/avlsråd, du må selvfølgelig snakke med oppdretter og hannhundeier, snakke med andre i rasemiljøet, for å finne ut hva en vet om linjene til din valp. Det er dessverre ikke mange sykdommer som registreres sentralt, så du er avhengig av at noen forteller det til deg.

Snakk med oppdretter, still spørsmål og undersøk - lever besteforeldrene? Hvis ikke, hvor gamle ble de, hva døde de av? Hvilke plager og sykdommer har foreldrene og andre slektninger hatt? Hvis oppdretter sier at de ikke har hatt noe, lyver h*n. Alle har et eller annet, og inkluder gjerne eksteriør i spørsmålet. Hvis det er gjennomgående feil i linjene er jo ikke det bra.

Gemytt - mentalbeskrivelser registreres ikke sentralt, så om det er noe som foretas på din rase må du kontakte raseklubb eller eier for å høre resultatet.

Sørg for å få treffe kullets mor, far om mulig, og andre slektninger. Tidligere avkom? Søsken? Besteforeldre?

Besøk oppdretter flere ganger, og se hvordan det er hos denne. Er hundene tilgjengelige? Det er lov å varsle og vokte, men de skal vise rasetypisk oppførsel mot fremmede.

Dra på utstilling eller stevner, og treff din valps slektninger der. Hvordan er det å få hilse på dem der, hvordan oppfører de seg i ringen? Bli med på søndagstur, se hvordan de fungerer sammen.

Mye av arbeidet må du gjøre praktisk, all informasjon er ikke tilgjengelig på nett eller andre steder. Du må rett og slett bli kjent med linjene, stille spørsmål, ha samtaler og få fram informasjon gjennom kommunikasjon der det ikke finnes registrert sentralt.

Var dette forståelig? Lykke til med valpejakten, og spør gjerne igjen om vi kan hjelpe deg med noe.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

TUSEN takk for utfyllende svar :ahappy:

Jeg blir virkelig imponert over hvor seriøst dette forumet er!! Alt jeg lurer på (selv om jeg er helt fersk på forumet) får jeg seriøse svar på, og det så fort! TUSEN takk altså!

Har desverre ikke dogweb, har ikke hatt hund før (eller bedre sagt ikke hatt valp med stamtavle). Det med søsken/foreldre/besteforeldre er det noe jeg finner info om på dogweb? Finner jeg også innavlsgrad der?

Vurderer å kjøpe meg shetland sheepdog fra mellsjøhøgda.

Første gang jeg kjøper meg valp så det er litt vanskelig for meg å vite hvodan og hvor jeg oppsøker rasemiljøet. Skal besøke oppdretter i morgen så jeg får bare se hva som kommer ut av det møtet :lol: vet ikke helt hva jeg skal spørre oppdretter om, noen forslag på sånne "must" ting?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Har desverre ikke dogweb, har ikke hatt hund før (eller bedre sagt ikke hatt valp med stamtavle). Det med søsken/foreldre/besteforeldre er det noe jeg finner info om på dogweb? Finner jeg også innavlsgrad der?

Innavlsgrad ligger på nett ja :ahappy:

Hvis du vil finne innavlsgraden på valpen din, (som jeg regner med ikke er registrert i NKK ennå) så kan du lage en fiktiv stamtavle mellom foreldre dyrene :lol:

DogWeb er temmelig oversiktlig og lett :D

Lykke til imorgen og med webben :lol:

Lenke til kommentar
Del på andre sider

TUSEN takk for utfyllende svar :ahappy:

Jeg blir virkelig imponert over hvor seriøst dette forumet er! Alt jeg lurer på (selv om jeg er helt fersk på forumet) får jeg seriøse svar på, og det så fort! TUSEN takk altså!

Har desverre ikke dogweb, har ikke hatt hund før (eller bedre sagt ikke hatt valp med stamtavle). Det med søsken/foreldre/besteforeldre er det noe jeg finner info om på dogweb? Finner jeg også innavlsgrad der?

Vurderer å kjøpe meg shetland sheepdog fra mellsjøhøgda.

Første gang jeg kjøper meg valp så det er litt vanskelig for meg å vite hvodan og hvor jeg oppsøker rasemiljøet. Skal besøke oppdretter i morgen så jeg får bare se hva som kommer ut av det møtet :lol: vet ikke helt hva jeg skal spørre oppdretter om, noen forslag på sånne "must" ting?

Hvis du vet sikkert at du skal ha sheltie, kan du jo allerede nå melde deg inn i raseklubben. Eller om det er en lokal hundeklubb du ønsker å gå hos, kan du melde deg inn allerede nå.

Dermed får du tilgang til DogWeb (det er et frynsegode for medlemmer), og kan sjekke ting og tang.

Ved å bli medlem i raseklubben kan du jo oppsøke den lokale avdelingen, for å treffe flere sheltier, bli med på deres arrangement - og komme inn i rasemiljøet. Eller oppsøk utstillinger, det er alltid mange shelties på utstilling, så da kan du treffe flere der. Og når du får valpen i hus kan du jo oppsøke avdelingen på tur eller valpeshow, for å delta aktivt med egen hund i miljøet.

Angående spørsmål til oppdretter - ofte flyter slike samtaler godt, og en får veldig mye informasjon uten å forme det som et "avhør" eller intervju. Men likevel kan det være greit å skrive ned på en lapp for deg selv ting du vil ha svar på.

Hva er besøkets formål? Bli kjent med rasen, og finne ut om det er den du vil ha? Bli kjent med oppdretter, og se om det er de du vil ha valp fra? Bli kjent med et kull, og plukke ut en valp? Formålet med turen og hvor langt du er i prosessen vil jo styre hva du lurer på, hva du allerede vet.

Men jeg ville undersøkt hvordan valpene har det de åtte ukene de er hos oppdretter, siden det er viktig hva slags start på livet de får. Hvor er valpekassa? Hva får de oppleve de åtte ukene? Treffer de andre hunder? Får de gå på ulikt underlag? (Jeg vet om en valp som var redd for å gå på gress, for det hadde den ikke gjort de åtte første ukene, så den måtte vennes til det) Får de treffe mennesker i ulike fasonger og størrelser/aldre? Også videre.

Jeg håper det er noen innspill som kan sette i gang tankene dine. Lykke til!

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Arkivert

Dette emnet er nå arkivert og stengt for flere svar

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive


  • Nye innlegg

    • Jeg har hatt 50% BC-blanding. Eneste måten å holde ham fornøyd på var å gi ham oppgaver eller fysisk aktivitet, kontinuerlig. Alltid noe å fokusere på. Han var glad i sofakos, men klarte ikke engang slappe av i kroppen da. Tydlig glad og fornøyd med situasjonen, men vred seg som en ålemark, som om det å slappe av var direkte ukomfortabelt for ham. Tror ikke vi noen gang gikk en avslappet tur. Han lærte omsider å gå pent i bånd, men han vibrerte av energi mens han fokuserte på oppgaven. Gikk stakkato og så virkelig unaturlig ut. Foretrakk å få ulike oppgaver fortløpende, i flexiline. De gangene han fysisk slappet av i våken tilstand, noe han med årene lærte å gjøre, så virket han direkte deprimert og som om han var i en dyp eksistensiell krise. Ventet kun på neste to do. Nå var blandingen min kanskje en ekstrem variant, med mitokondrie-DNA fra en veldig aktiv miniatyr bruksrase, men også renraset BC som bare går tur i gangfart uten andre oppgaver, uten stress, det virker veldig ambisiøst.  Angående aktiviteter ellers: Min fikk aldri nok. Lange ski-/sykkelturer, ball, pinner og frisbee, agility og LP og hverdagstriks hjalp selvsagt med å ta brodden av stress så det var mulig å oppnå kontakt med ham og få ham behersket, men den MENGDEN mental og fysisk aktivitet som må til for å få en BC til å fremstå som rolig og avslappet uten indre stress og uten å se ut som dyp depresjon? Jeg fant den ikke. Uten noe å gnage på var alltid rastløs eller lå spent (bokstavelig talt) klar for neste move når han var våken. Jeg tenker en må tilpasse seg den rasen en har, ikke bare prøve forme en hvilken som helst rase til en slags standard for hva en anser som generelt god hundeadferd. Å gå tur er ikke en enkel oppgave for en BC. Å kreve avslappet spasertur uten "stresset" fokus på oppgaver virker urealistisk.  Min personlige mening fra anekdotisk erfaring. Om noen har en fasit, så gjelder selvsagt den.   
    • Du får sende en på Osloferie!
    • Du får det du trener på! Her har @Simira masse gode tips til deg. La hunden få oppgaver på tur som den må fokusere på, slik at hun ikke "trener" på stressnivået hun allerede har.  Variasjon er også bra, ikke sikkert hun trenger sykkeltur hver morgen eller å starte med agility før hver tur. Og sist men ikke minst, hun er 2 år. I gamledager sa vi at 1,5-2 år er omplasseringsalder, da mange hunder peaker på energinivå rundt da😅
    • Kjenner at jeg godt kunne tenkt meg å ikke ha hund
    • Hun får også en god sykkeltur hver morgen, noen ganger med trekk og andre ganger uten. I løpet av uken trener vi også lydighet, svømming, rallylydighet og spor. De siste månedene har vi fokusert mye på ro-trening i offentlige områder med mange folk og hunder. Hun er i god form og har en slank kroppsbygning, men sliter med å roe seg ned når vi er ute, selv om hun lett finner roen innendørs. Tidligere kastet vi dessverre en del pinner og ball på turer, men jeg innså i senere tid at det er med på å skape mye stress. Derfor har vi sluttet med dette for en god stund siden. Jeg forstår at dette har bidratt til å bygge opp stressnivået hennes utendørs. Men ellers har hun vært slik jeg beskriver henne, helt siden vi fikk henne.
  • Nylig opprettede emner

×
×
  • Opprett ny...