Gå til innhold
Hundesonen.no

Hvordan forstå stamtavler?


Stripa

Recommended Posts

Heisann :ahappy:

Er ny i dette gamet og skal kjøpe meg valp til sommeren. Stamtavlen til valper er for meg en jungel av ukjente navn og ord. Siden jeg har blitt fortalt og oppfordra til å nøye sjekke stamtavlen før jeg kjøper valp mht. helse og gemytt, så lurer jeg nå på om noen kan forklare meg hvordan jeg gjør dette?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Har du tilgang til DogWeb? Alle som er medlem av en hundeklubb har tilgang.

Det er en internettdatabase med oversikt over alle hunder registrert i Norge, hvor du kan finne noe informasjon. For eksempel øyelysning, HD- og AA-røntgenfotografering. Det er en god start.

Der kan du også se utstillingsresultat.

Og du kan sjekke søsken til din valps foreldre, besteforeldre, halvsøsken, etc. Er de røntget? Er de utstilt?

Og du kan sjekke slektskap. Er foreldrene halvsøsken, eller er de ikke i slekt i det hele tatt? Du kan lage fiktive stamtavler til din valp ved å plotte inn registreringsnummer til valpens foreldre, og få opp innavlsgrad. Det finnes ulike anbefalinger i ulike raseklubber hva innavlsgraden maks bør være på.

Når det gjelder annen helse, må du kontakte raseklubb/avlsråd, du må selvfølgelig snakke med oppdretter og hannhundeier, snakke med andre i rasemiljøet, for å finne ut hva en vet om linjene til din valp. Det er dessverre ikke mange sykdommer som registreres sentralt, så du er avhengig av at noen forteller det til deg.

Snakk med oppdretter, still spørsmål og undersøk - lever besteforeldrene? Hvis ikke, hvor gamle ble de, hva døde de av? Hvilke plager og sykdommer har foreldrene og andre slektninger hatt? Hvis oppdretter sier at de ikke har hatt noe, lyver h*n. Alle har et eller annet, og inkluder gjerne eksteriør i spørsmålet. Hvis det er gjennomgående feil i linjene er jo ikke det bra.

Gemytt - mentalbeskrivelser registreres ikke sentralt, så om det er noe som foretas på din rase må du kontakte raseklubb eller eier for å høre resultatet.

Sørg for å få treffe kullets mor, far om mulig, og andre slektninger. Tidligere avkom? Søsken? Besteforeldre?

Besøk oppdretter flere ganger, og se hvordan det er hos denne. Er hundene tilgjengelige? Det er lov å varsle og vokte, men de skal vise rasetypisk oppførsel mot fremmede.

Dra på utstilling eller stevner, og treff din valps slektninger der. Hvordan er det å få hilse på dem der, hvordan oppfører de seg i ringen? Bli med på søndagstur, se hvordan de fungerer sammen.

Mye av arbeidet må du gjøre praktisk, all informasjon er ikke tilgjengelig på nett eller andre steder. Du må rett og slett bli kjent med linjene, stille spørsmål, ha samtaler og få fram informasjon gjennom kommunikasjon der det ikke finnes registrert sentralt.

Var dette forståelig? Lykke til med valpejakten, og spør gjerne igjen om vi kan hjelpe deg med noe.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

TUSEN takk for utfyllende svar :ahappy:

Jeg blir virkelig imponert over hvor seriøst dette forumet er!! Alt jeg lurer på (selv om jeg er helt fersk på forumet) får jeg seriøse svar på, og det så fort! TUSEN takk altså!

Har desverre ikke dogweb, har ikke hatt hund før (eller bedre sagt ikke hatt valp med stamtavle). Det med søsken/foreldre/besteforeldre er det noe jeg finner info om på dogweb? Finner jeg også innavlsgrad der?

Vurderer å kjøpe meg shetland sheepdog fra mellsjøhøgda.

Første gang jeg kjøper meg valp så det er litt vanskelig for meg å vite hvodan og hvor jeg oppsøker rasemiljøet. Skal besøke oppdretter i morgen så jeg får bare se hva som kommer ut av det møtet :lol: vet ikke helt hva jeg skal spørre oppdretter om, noen forslag på sånne "must" ting?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Har desverre ikke dogweb, har ikke hatt hund før (eller bedre sagt ikke hatt valp med stamtavle). Det med søsken/foreldre/besteforeldre er det noe jeg finner info om på dogweb? Finner jeg også innavlsgrad der?

Innavlsgrad ligger på nett ja :ahappy:

Hvis du vil finne innavlsgraden på valpen din, (som jeg regner med ikke er registrert i NKK ennå) så kan du lage en fiktiv stamtavle mellom foreldre dyrene :lol:

DogWeb er temmelig oversiktlig og lett :D

Lykke til imorgen og med webben :lol:

Lenke til kommentar
Del på andre sider

TUSEN takk for utfyllende svar :ahappy:

Jeg blir virkelig imponert over hvor seriøst dette forumet er! Alt jeg lurer på (selv om jeg er helt fersk på forumet) får jeg seriøse svar på, og det så fort! TUSEN takk altså!

Har desverre ikke dogweb, har ikke hatt hund før (eller bedre sagt ikke hatt valp med stamtavle). Det med søsken/foreldre/besteforeldre er det noe jeg finner info om på dogweb? Finner jeg også innavlsgrad der?

Vurderer å kjøpe meg shetland sheepdog fra mellsjøhøgda.

Første gang jeg kjøper meg valp så det er litt vanskelig for meg å vite hvodan og hvor jeg oppsøker rasemiljøet. Skal besøke oppdretter i morgen så jeg får bare se hva som kommer ut av det møtet :lol: vet ikke helt hva jeg skal spørre oppdretter om, noen forslag på sånne "must" ting?

Hvis du vet sikkert at du skal ha sheltie, kan du jo allerede nå melde deg inn i raseklubben. Eller om det er en lokal hundeklubb du ønsker å gå hos, kan du melde deg inn allerede nå.

Dermed får du tilgang til DogWeb (det er et frynsegode for medlemmer), og kan sjekke ting og tang.

Ved å bli medlem i raseklubben kan du jo oppsøke den lokale avdelingen, for å treffe flere sheltier, bli med på deres arrangement - og komme inn i rasemiljøet. Eller oppsøk utstillinger, det er alltid mange shelties på utstilling, så da kan du treffe flere der. Og når du får valpen i hus kan du jo oppsøke avdelingen på tur eller valpeshow, for å delta aktivt med egen hund i miljøet.

Angående spørsmål til oppdretter - ofte flyter slike samtaler godt, og en får veldig mye informasjon uten å forme det som et "avhør" eller intervju. Men likevel kan det være greit å skrive ned på en lapp for deg selv ting du vil ha svar på.

Hva er besøkets formål? Bli kjent med rasen, og finne ut om det er den du vil ha? Bli kjent med oppdretter, og se om det er de du vil ha valp fra? Bli kjent med et kull, og plukke ut en valp? Formålet med turen og hvor langt du er i prosessen vil jo styre hva du lurer på, hva du allerede vet.

Men jeg ville undersøkt hvordan valpene har det de åtte ukene de er hos oppdretter, siden det er viktig hva slags start på livet de får. Hvor er valpekassa? Hva får de oppleve de åtte ukene? Treffer de andre hunder? Får de gå på ulikt underlag? (Jeg vet om en valp som var redd for å gå på gress, for det hadde den ikke gjort de åtte første ukene, så den måtte vennes til det) Får de treffe mennesker i ulike fasonger og størrelser/aldre? Også videre.

Jeg håper det er noen innspill som kan sette i gang tankene dine. Lykke til!

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Arkivert

Dette emnet er nå arkivert og stengt for flere svar

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive


  • Nye innlegg

    • Jeg tenker det kommer an på hunden. ..og hva du mener med straff. Er det en innarbeidet lyd som indikerer avbryt, ellers..? Hva ellers?  Fra YouTube ser det ut som såkalt "leash pop" fungerer på mange hunder. Det finnes jo mange grader av det, det trenger ikke være så kraftig at det gjør vondt, og det kan fungere som Caesar Millans: "Tssscht!" for å få kontakt på en måte som ikke fungerer som belønningsmarkør, men advarsel om at nå blir jeg sur og det blir kjip stemning her? Mange hunder tar det til seg at fører er misfornøyd. Mer interessant å gjøre fører happy. Så er det andre hunder som ikke kunne brydd seg mindre om det.  Personlig er jeg skeptisk til å gjøre noe hunden kan utvikle stress ifbm passeringer av. Motbetinging har alltid fungert for meg, men det kan som du sier ta tid, og jeg vet om TO meget erfarne som ikke har lykkes med den metoden på sine hunder selv etter to år med konsekvent trening, så 🤷🏼‍♀️ Privattimer med erfaren instruktør?    Edit: Av alternativ adferd virker sitt litt kjedelig. Hvor mye begeistring og belønning er hunden vant med at en plain sitt utløser? Jobbe den opp litt om det har gått rutine i den?
    • Hei! Slik jeg ser det er det i hovedsak tre metoder hvis man har passeringsproblemer: 1) motbetinging/sladring, 2) alternativ adferd (f eks sitt eller fot), 3) straffe uønsket adferd (f eks straffe/avbryte stirring, da det gjerne er steget før utagering). 2) og 3) kan selvsagt overlappe, f eks om man vil kreve en alternativ adferd. Men så til spørsmålet: Er motbetinging uforenlig med å straffe uønsket adferd? I utgangspunktet skjønner jeg at man vil svare at metodene er helt uforenlige. Jeg mener at motbetinging i utgangspunktet er en fantastisk metode, uten risikoen for uønskede "bivirkninger" hvis det gjøres riktig. Problemet med motbetinging er at det tar lang tid å komme i mål og i hverdagen vil man gjerne, selvsagt litt avhengig av hvor man bor, møte en hund som er så nær at motbetinging ikke funker. I disse tilfellene vil jeg heller avbryte/straffe stirring for å være i forkant, og så kreve at hunden min følger meg forbi, og deretter belønne rett adferd når fokuset er på meg. Dette kan virke som nærmest det motsatte av motbetinging, men det er stor forskjell på å se/registrere den andre hunden og å stirre på den. Når avstanden er stor nok vil jeg imidlertid benytte motbetinging for å passere. Tenker dere at jeg kombinerer metoder som er uforenlige? Burde jeg heller bruke kun én av dem?
    • En han. Har merket meg at andelen testosteron på kurs og trening er påfallende mye lavere enn østrogen. Ofte er det eneste testosteronet til stede i følge med sin mykere halvdel, som har dratt dem dit. Resten av testosteronet kom ferdig utlært og er ute med hundene løse i parken, hilser på fremmede i bånd, og deler villig sin ekspertise med random damer som antakelig ikke kan like mye om hund som dem selv.  #notallmen men når den taggen føles nødvendig..
    • Jeg er ute og går tur med hunden min i belte. Det er mellom 2-3 m. langt og gjør at jeg har god kontroll på henne. Hun går stort sett fint og rolig ved siden av meg. Hun kan trekke litt i begynnelsen da hun har høy energi, men ellers rolig og fint kroppspråk.  Jeg ser en fyr som kjører sikk sakk i veien på skateboard med en bulldog/boxer. Hunden stopper opp og bjeffer på min. Som den ansvarlige hundeeieren jeg er går jeg inn en sidevei for å vente på at de passerer på hovedveien. "Er hun ikke gira?" "Er det tispe?" "Dette er gutt. Han er ikke farlig?" Han spør igjen to ganger om hun ikke er gira. Jeg har sagt at hundene har møtt hverandre før og det ikke er en god match og at avstand over greit.  Hundene er tydelig usikre på hverandre og viser det gjennom kroppsspråket sitt. Dette er ikke situasjonen for å hilse. Begge hundene er i bånd. Det var forøvrig flere mennesker rundt og en vei det også ferdes mye biler fra folkene som bor der. Hvorfor så vanskelig å lese situasjonen? Eller ser jeg flere som går tur og snakker i mobil, eller med headset som stenger ute lyd og er i egen verden. Det mest frustrerende er kanskje de som snakker i tlf. som stopper midt i veien (som forøvrig er trang) med hunden sin slik at du bare må vente på at de ser deg og dere blir enige på en eller annen klønete måte om hvordan passeringen blir.  For egen og andre sin del forsøker jeg å være oppmerksom på både egen hund og omgivelser på tur. Da blir det hyggeligere og enklere for alle andre.  Sånn, det var dagens utblåsing for egen del. 
    • Hei! Vi har nå fått svar fra dyrlegen - han hadde ikke kronisk betennelse i bukspyttkjertelen. Rart med det, for jeg ble nesten litt skuffet. Nå vet vi jo ikke hvorfor han stadig har slimete avføring, men kan kanskje utelukke at det har noe med fettinnholdet i maten å gjøre.  Skal snakke med dyrlege om vi kanskje kan sjekke for IBD. Vil jo i alle fall prøve å ha mest riktig tørrfor. Han har jo ikke hatt noen "alvorlige" hendelser med tørrforet han går på nå (gastrointestinal low fat), men det er stadig ganske løs og slimete avføring. Kanskje vi skulle forsøkt å bytte...
  • Nylig opprettede emner

×
×
  • Opprett ny...