Gå til innhold
Hundesonen.no

Forsterkere til trening


tm100001

Recommended Posts

Jeg er ikke så flink å variere med forsterkere. Bruker bare godbit egentlig. Er det noe annet jeg kan bruke, f. eks. en leke?

Jeg synes ikke Embla er så motivert når vi trener. Går bare bort og snuser, og følger ikke med på meg. Hva kan jeg gjøre for at hun skal synes at treningen er morsommere?

:whistle:;)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Leke er fint å bruke som forsterker! Bruk gjerne en leke som hun er veldig glad i. Selv har jeg et par leker som jeg kun bruker til det formålet, hun får ikke leke med de utenom. Det er viktig at denne leken er noe hunden er veldig interessert i, ellers vil det jo ikke funke..

Selv belønner jeg som regel med drakamp, da blir belønningen inne hos meg, noe jeg foretrekker. Det er JEG som skal være gøy for hunden :whistle:

Ellers er et godt tips å variere godbitene slik at du har supergode godbiter som hun ikke kan motstå ;)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg aner ikke hvilke leker hun liker :whistle: Hvordan lærer man en hund drakamp? Vil det gå utover apporten? Har ikke prøvd det før...

Jeg har aldri lært en voksen hund drakamp.. Dette var noe vi så smått begynte med da hun var valp..

Sikkert noen andre her som har mer erfaring enn meg på å lære voksne hunder drakamp, men det går i alle fall ikke utover apporten, hunden skjønner godt forskjell :-)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hmm... Hva er egentlig poenget med å lære henne å leke? :D Har lyst, men jeg kom bare til å tenke på det. Går det an å shape lekingen?

Poenget med å "lære" en hund å leke er å få flere forsterkere man kan bruke i annen trening. Når man har flere forsterkere, blir det mer variasjon i treningen og dermed mer motiverende for både deg og hunden. Med ulike forsterkere kan man også tilpasse forsterkeren til hva man trener på. Om man ønsker å dempe hundens stressnivå - for eksempel i vanskelige omgivelser eller om man trener på rolige øvelser som fellesdekk - kan man slenge godbitene på bakken så hunden må søke dem opp. Trener man på fri ved foten og utgangsstilling, kan det være greit å gi godbiter fra hånda for å ha litt bevisst belønningsplassering og således lage en forventning om hvor belønningen kommer fra, slik at hunden holder seg mot denne retningen (for eksempel gi godbit med høyre hånd langt framme om man sliter med at hunden går for langt bak og til venstre). Denne forventningen til hvor belønningen kommer fra, kan man også bruke om man trener på avstandskommandering og plasserer belønningen bak hunden.

Strategisk belønningsplassering kan man også bruke for eksempel i agility, om man kaster en ball foran hunden etter at den har gjort det den skal.

I øvelser som innkalling, apportering og ruta ønsker man fart og intensitet - og da kan det være greit å finne fram leken for å gire opp hunden og gjøre treninga litt "uformell".

Altså bør man ha ulike forsterkere - ulike typer godbiter/mat fra hånda, bakken og matskål såvel som både kamplek og jaktlek - for å kunne tilpasse belønningen til den øvelsen man trener på.

Når man skal få opp lekelysten på en voksen hund, bør man så langt det lar seg gjøre spille på den naturlige lekelysten i hunden. Ta utgangspunkt i det hunden liker best, enten det er å løpe etter ball, bære på dummy eller henge seg fast i et ullskjerf, og jobb deg videre derfra for å "sette sammen" de ulike måtene å leke på og få hunden interessert i andre måter og leke på også.

Si du har en hund som er veldig glad i å hente ting du har kastet. Da kan det lett la seg gjøre å begynne å kampe litt med leken når hunden kommer tilbake med den - dra litt i leken, dytt litt i hunden, løp litt sammen med hunden mens du holder i leken. Derfra kan du begynne å dra ting langs bakken, og når hunden fanger leken, kan dere kampe litt om den. Så kan du begynne å bare ta fram en leke, få hunden interessert og begynne å kampe. Også videre.

Ikke alle hunder lar seg spontant rive med av drakampleker, og om de er trent i apportering tidligere kan de kanskje ha litt motforestillinger mot å begynne å dra i leken. Da kan man for eksempel la hunden vinne leken og "jage" hunden litt - slik at den blir mer motivert til å dra for å få tak i leken. En annen mulighet, når hunden har begynt å få interesse for å dra, er å belønne med godbit for å dra hardt. Da må man passe på at man ikke overdriver, slik at man fremdeles beholder den naturlige lekelysten, og ikke bare ender opp med en hund som ser på drakamp som en øvelse den må gjennom for å få godbit.

Og nei, å ha en hund som liker drakamp går ikke ut over apporteringa. Hunden min har nokså god kamplek til å være en labrador med overbitt, men hun har allikevel mykt og fint bitt når hun apporterer dummies. Vi har heller aldri hatt noe problem med at hun ikke vil avlevere ting, men heller begynner å kampe om dem - hun skjønner forskjellen på apportering og drakamp, liksom.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Embla er ikke så voldsom egentlig. Jeg aner ikke hva hun liker å leke, for hun er ikke vandt med det :) Men jeg kan jo gire henne, og leke med leken, så kanskje hun blir med på det etterhvert? Skjønner at det kan være nyttig med forskjellige forsterkere :D Hvilken leke burde jeg bruke? Jeg tror aldri Embla blir like intens som huldra sin springer, klarer ikke å se for meg at hun henger så godt på :ahappy:

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Embla er ikke så voldsom egentlig. Jeg aner ikke hva hun liker å leke, for hun er ikke vandt med det :) Men jeg kan jo gire henne, og leke med leken, så kanskje hun blir med på det etterhvert? Skjønner at det kan være nyttig med forskjellige forsterkere :D Hvilken leke burde jeg bruke? Jeg tror aldri Embla blir like intens som huldra sin springer, klarer ikke å se for meg at hun henger så godt på :ahappy:

Hvis du ikke aner hva hun liker, må du rett og slett prøve deg fram. Ta henne med et sted hvor hun er vant til å være, og som ikke er preget av så mye forstyrrelser. De fleste hunder leker bedre ute enn inne, så det kan lønne seg å gå ut f.eks. i hagen eller et annet sted.

Ta med deg en draleke som er lett å bite tak i. For eksempel kan du ta et gammelt putevar, rulle det sammen og sy litt sånn at du får en slags rull som er enkel å gripe tak i for både deg og hunden. Prøv å få henne interessert - tilby leken, dra den langs bakken, kast den litt bortover bakken, kast den i været, napp den fra henne akkurat i det hun er i ferd med å gripe tak i den også videre.

Det kan godt hende at hun i starten vil være veldig forsiktig med å dra og rive i den, fordi hun er litt usikker på om dette er lov eller hva du forventer av henne. Oppmuntre henne derfor når hun legger press bakover, og la henne gjerne vinne leken.

Jeg anbefaler deg virkelig å se på punktlisten nederst i det blogginnlegget jeg linket til tidligere i denne tråden. Der står det mange små tips som du kan variere med for å få opp lekelysten hennes.

Også er det greit å bare komme i gang og se hva som fungerer og hva som ikke fungerer - da blir det også lettere for oss å gi mer konkrete råd.

Nå leste jeg startinnlegget ditt en gang til, og i tillegg til å utvikle lekelysten hennes kan det være verdt å finne ut hvilke godbiter hun liker aller best - prøv deg fram og lag for eksempel en topp fem liste med den maten hun liker best.

En annen ting er hvordan du trener. Én ting er å ha en god forsterkningskvalitet, men for å opprettholde hundens motivasjon må man også ha riktig forsterkningsfrekvens (altså gi belønning ofte nok, men ikke for ofte), riktige krav (ikke ha for høye og vanskelige krav til hva hunden skal gjøre før den får belønning, men heller ikke så lette krav at hunden begynner å kjede seg) og riktig timing (belønne riktig atferd på riktig tidspunkt, men også unngå å mase på hunden for å få oppmerksomhet, gi kommandoer på feil tidspunkt osv - da ender man opp med at det man sier ikke lenger har noen verdi for hunden). Særlig det å ikke mase for å få oppmerksomhet er et viktig punkt som det i grunnen er både lett og fristende å bryte. Om hunden ikke har kontakt med deg, bør du ikke si navnet til bikkja eller "se her" osv gjentatte ganger, for da ender du ofte opp med å bare gi hunden oppmerksomhet (forsterke) når den ikke ser på deg. Vent heller til du oppnår kontakt med å belønne.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Leste hele blogginnlegget. Jeg er ikke så god i svensk (eller var det dansk? :)),men jeg skjønte litt :ahappy: Leste "klikkertrening for din hund", og det viste seg at jeg led av "ekornsyndromet"(tror det var det de kalte det, når man smatter på hunden). Jeg ble obs på det, så jeg tror jeg har sluttet med det nå. Takk for mange gode råd, skal prøve. Embla er hos mamma, og jeg hos pappa, så det er lenge til jeg får prøvd... :D

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Arkivert

Dette emnet er nå arkivert og stengt for flere svar

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive


  • Nye innlegg

    • Så herlig at ferien din har begynt, og at du og hunden din skal nyte den sammen! Det høres ut som dere kommer til å få masse kvalitetstid sammen, noe som er så viktig. Når det gjelder naboene og hundevennen din, det er jo flott at de har så mye tillit til deg, men jeg skjønner godt at du ikke vil overta flere hunder! Det er jo en stor forpliktelse, og det er viktig å kjenne sine egne grenser. Håper dere får en fantastisk ferie sammen, du og hunden din! ❤️
    • Odin var også dement mot slutten, og det var tøft. Han hadde ikke samme uroen, han var bare forvirret, og ville være inntil oss hele tiden (nok en kombinasjon av døvhet/blindhet også). Vi fikk Eldepryl hos Renate Nydal, det hjalp litt en stund på uroen, men ikke store forandringer. Kan være verdt forsøket.
    • Du kan ta pulsen ved å kjenne på blodåren som går ned på innsiden av låret.
    • Frøkna her begynner å bli dement, og det er utrolig vanskelig å forholde seg til. Så snart det er "dødtid" hjemme begynner hun enten å vandre frem og tilbake, eller å gå i ring. Hvis jeg avbryter henne og tar henne med ut på tur eller trening "våkner" hun og er seg selv igjen, men hun må altså ha mental input hele tiden for å ikke gå inn i disse tvangshandlingene. Jeg antar at det i stor grad skyldes kjedsomhet og uro, men ettersom hun har en ødelagt skulder er det ikke mulig å gå lange turer med henne heller. Lite fysisk aktivitet bidrar helt sikkert til problemet. Hun går på Karsivan, men synes ikke det hjelper så veldig. Det er ikke noe særlig til livskvalitet sånn som hun har det nå, men jeg kan jo ikke underholde henne konstant. Er det noen som har hatt dement hund som har noen tips til hva jeg kan gjøre for henne? Andre typer medisiner som hjelper?
    • Jeg vet ikke hvordan det skilles mellom de ulike dachsrasene, men avlsrådet i raseklubben vil kunne hjelpe deg med dette. Jeg ser ingen grunn til at det skulle bli komplikasjoner hvis begge er friske, men det er mange andre hensyn å ta før man velger å avle, så ta kontakt med avlsrådet og be om hjelp der.
  • Nylig opprettede emner

×
×
  • Opprett ny...