Jump to content
Hundesonen.no

Kastrerte hanner kontra kastrerte tisper


PsychoLynx

Recommended Posts

Kastrerte hanner får ikke stilles om de ikke har gyldig attest på hvorfor ballene evnt er fjernet. (hva er egentlig gyldig grunn?) Mens tisper som er sterilisert/kastrert fint kan stilles uten at noen vet om dette, eller at det blir spørsmål i det hele tatt. Av den enkle grunn at man ikke SER det utenpå.

Hvorfor er det lov med tisper og ikke hanner? Og ja, hva er gyldig grunn på hannhund? Evnt hva burde IKKE være gyldig grunn på tispe? Er det noe av problemene som en tispe blir kastrert for (innbildt? libmorbetennelse? etc) som går i avl?

Bare generelt nysgjerrig ang dette.

Link to comment
Share on other sites

Tja.. Hvordan skal de kontrollere om tispa bare har hatt et keisersnitt, eller om hun er kastrert, f.eks? Det blir jo det samme arret.. Og testikkelmangel er uten tvil arvelig, selv om man ikke helt veit arvegangen i det. Det kan vel også innbilt være, men livmorbetennelser er jeg litt usikker på om er noe som går igjen på linjene, liksom..

Og som du sier, det er mye lettere å se at det mangler et par baller, enn at det mangler en livmor..

Link to comment
Share on other sites

Er ikke helt sikker på hvordan meldeplikten er i England, men husker at jeg har sett i katalog der borte (NEUT) i parantes bak navnet. Dette betyr da at tispen er kastrert.. (Endel oppstandelse pga pelsmende, diskusjoner i etterkant, etc). Men ja - selv om tispen har vært operert i magen (kan jo være for så mangt) hvordan beviser man at den har (eller ikke) en livmor, liksom?

Så jeg skjønner at man ikke kan nekte disse å stille ut. Og det å stille en kastrert hannhund burde jo være "like greit" sånn egentlig. Men som jeg sa i den andre tråden, så tror jeg det kommer å gå år og dag før dommere kommer til å greie å bortse ifra testiklene da dette er et SÅ innarbeidet super-viktig punkt. (Superviktig pga at det er automatisk en 0.premie hvis det ikke er i orden)

Susanne

Link to comment
Share on other sites

Jeg synes for så vidt det er enkelt, om enn urettferdig:

I rasestandarden står det at hannhunder skal ha to utviklede testikler. Det står ingenting om livmor der.

Det som har vært praksis er vel å kalle det en generell dispensasjon, for tisper som har måttet fjerne livmor.

Link to comment
Share on other sites

Ja, altså jeg vet at dette med testikkelmangel osv kan være arvelig. Så det er jo en grunn til å ikke avle på den hunden. Men er det arvelig kun nedover (om dere skjønner), eller bør man da i tilegg unngå å avle mer på foreldre/søsken av foreldre/ evnt søsken av hunden som mangler testikler?

For OM dette da er noe som hunden evnt kun kan gi til sine avkom, så er det jo ikke vesentlig uansett, siden hunden mest sannsynlig er kastrert og ergo ikke kan gi noen avkom? Og hunden bør da kunne stilles evnt for at oppdretter skal vise hva foreldredyrene har gitt?

(beklager mangel på rette uttrykk osv her, men jeg har veldig lite peil både på avl, arvbarhet eller utstilling. Bær over med meg :lol: )

Det samme blir jo da om hannhunden er kastrert pga gemytt. Dette er jo noe vi vet KAN (?) være arvelig, men den aktuelle hunden får jo ikke gitt noen avkom uansett?

Og slik kan man jo da se på alle grunner til at en hund blir kastrert da... Har grunnen egentlig innvirkning på avlen? Er det først DA det burde være forbudt å stille den hunden?

Ang tisper så ser jeg jo selvfølgelig den klare grunnen til dette. Altså at det er umulig å si om en hund har livmor eller ikke ved å se den utenpå.

Det er vel muligens fler årsaker til at en hannhund blir kastrert som da har innvirkning i avl, enn på en tispe som blir sterilisert. Slik at det ikke har så mye å si.

Det ble jo spørsmål her tidligere om en tispe som var sterilisert i det hele tatt hadde lov å stilles, og jeg kan liksom ikke helt se hvorfor ikke? Så lenge det ikke er klarlagt at noen av problemene som utgjør en sterilisering er arvelige. (??)

Da må det jo bare være positivt for en oppdretter å få vist frem linjene, kunne stille i oppdretter klasse osv?

Jeg har egentlig ingen spesiell mening om dette selv. Er vel bare litt nysgjerrig på det i alle retninger. :lol: Jeg blåser i om det hadde blitt forbudt for meg å stille Bridie liksom. Men skjønner jo at oppdretter er glad for resultatene med tanke på hennes oppdrett.

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

 • Recently Browsing   0 members

  • No registered users viewing this page.


 • Nye innlegg

  • Personlig mener jeg det generelt ikke er innafor å velge valp etter farge, men har man preferanser grunnet noe praktisk (alternativt helserelatert) så tenker jeg det er en bedre grunn enn bare en kosmetisk preferanse. Men ser du på foreldrene/linjene så er det kanskje begrenset hvilke farger som kan komme også. 
  • Jeg har SUV med fem seter. La ned baksetene og har stort bur bak forsetene (svært godt stroppet fast) med utgang på sidene. Liker god å ha bur der med tanke på luftsirkulasjon, i tillegg har jeg da hele bagasjerommet fritt til ting og tang 😊  Kommer til å kjøpe stor varebil når hund nr 2 og 3 kommer i hus om noen år, men elsker å kjøre robust bil med god komfort som i tillegg ikke tar all verdens med plass, og ved å legge ned setene fremfor å kjøpe en SUV med to seter ble valgmulighetene mye større.
  • Nå har jeg hatt min Caddy i noen uker og jeg kan absolutt si at den ikke sluker drivstoff. Har kjørt endel småturer og ett par lengre, virker veldig bra enn så lenge😊
  • Uenig med mye av det Quest skriver over her. Valper SKAL sove mye og om de ikke får nokk søvn går det fort over i destruktiv atferd. Å bruke et inngjerdet område er helt topp for de hundene som trives med det og nødvendig for mange. Å behandle en hund som en baby kan være mye mer negativt enn man tror, og dette kommer fra ei som elsker hundene sine helt ekstremt!  Nå har det jo gått litt tid siden du skreiv innlegget og håper dere har god fremgang, men her er litt tips hvis du fortsatt trenger noen😊 Jeg fikk meg en valp på 8 uker i mai og startet med hjemme aleine treningen to dager etter hun kom hjem, når hun da var komfortabel i leiligheten, med meg og min andre hund. Når jeg måtte tilbake på jobb 4 uker seinere kunne hun være hjemme aleine en hel arbeidsdag uten noe uro eller uhell. Selvfølgelig er alle hunder ulike, men med rett trening og struktur får man det fint til mens de er små. Først må du finne et område valpen kan føle seg trygg i. Min har et stort gitterbur som er stripset fast i en barnegrind, slik at hun selv kan velge hvor hun vil sove og har litt ekstra plass. Her er hun for å både unngå uønsket atferd i leiligheten og for å skjerme den voksne, og vi blir nokk å bruke den en god stund fremover. Inni her har hun en seng, skål med vann og et par trygge tyggeleker. Så må du gjøre området trygt og koselig, jeg gjorde dette ved å gi alt av måltider og tygg inne i området, i tillegg til å flytte valpen inn i grinda når hun var trøtt. Når hun våknet tok jeg henne ut før hun rakk å syte om at hun ville ut på do. Du må starte i det små, ha valpen inne i området i korte perioder når den er trøtt og sakte øk tiden og hvor du er/ikke er. Jeg har et kamera som jeg følger med på henne igjennom. Parallelt bør du ikke la valpen følge etter deg overalt og min sover også i bur om natten. De første gangene jeg forlot huset (med den andre hunden) peip og hoppet hun i ca 10 minutter før hun la seg til å sove i 1 time, litt uro er helt normalt i starten. Her må du bare lese din hund og følge med om den faktisk blir stresset og helt fra seg, eller bare syter fordi den vil være med deg. De skal sove mye i løpet av en dag, så utnytt den tiden på å trene på 😊 
  • Jeg var i akkurat samme sitasjon som dere med ganske så lik bakgrunn og ønsker for et par år siden, bare at jeg var aleine om det. Så fikk høre akkurat det samme😂 Fikk meg valp siste året på masteren og det var det beste valget! Vi fikk begge gode rutiner, valpen måtte trene på å sove i grinda si mens jeg skreiv, så tok vi felles lufte- og treningspauser ved behov. Jeg fikk nylig valp nr. 2 og må si at det var mer avslappende å få valp som student enn når man er i fult arbeid og ikke kan ha valpen med på jobb. Det går helt fint det også med målretta trening, men det er hakket mer stressende og krever mer planlegging. Ikke la det at dere er studenter stoppe dere, høres ut som dere vet hva dere går til og har tenkt godt gjennom dette. Så jeg ville gått for det om den perfekte valpen dukket opp.
 • Nylig opprettede emner

×
×
 • Create New...