Gå til innhold
Hundesonen.no

Børste til å få fluffy pels ned


Izziebelle

Recommended Posts

Marco er som mange av dere vet en finsk lapphund, rasen er kjent for diger pels spesiellt hannhunder. Marco er inget unntak. Tjukk lang pels, med masse underull. Han er sent utviklet i pelsen og han hadde krøllete valpepels til han rundet året. Nå er han 14 mnd (i dag faktisk) og pelsen er ikke krøllete lenger, men litt bølgete er den enda. Men det største problemet (ikke at det er noe problem for bikkja, men utstillingsammenheng) nå er at pelsen er veldig fluffy og får han til å se ut som han er overvektig. Dommeren i helga sa først; men han er da litt overvektig? og så kjent han på Marco og sa; nei, denne hunden er innmari slank han. Og etter å ha snakket med oppdrettere, lest rasestandarder osv har jeg funnet ut at pelsen liksom skal ligge mye tettere om hunden. Dog vil nok Marco alltid se litt feit ut siden han har rikelig pels..

Men før jeg snakker meg bort i fra alt her så lurer jeg på om det er noe som har noe tips/råd om hva jeg kan gjøre for å få pelsen hans mer ned og "festa" til kroppen hans. :P

Børste, shampo, balsam el. Men ved evt. shampoo/balsam bør det være en som ikke gjør pelsen myk for de skal ha ganske så grov dekkpels og det er veldig viktig at den ikke blir myk.

Så en oppdretter i helgen som hadde en slags stålbørste ting som var formet omtrent som en tennisracket uten nett og mindre. (litt vanskelig å forklare) altså en avlang bue med "hank" i stål. Vet noen hva det forno og eventuellt hvor man handle det på nett??

Alle tips mottas med stor takknemlighet, jeg er villig til å prøve alt! :P

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Den børsten du beskriver høres ut som en børste jeg vet brukes for å dra av løs pels og å skjære bort pels når det er for mye - som en slags effileringssaks, men mer egnet for større områder. Overhode ikke som Furminator, men tilsvarende effekt i mindre og mer kontrollert skala. Og pelsen blir jo ikke noe mindre volumøs og struttende av det.

Når bader du hunden i forhold til utstilling? Pelsen rekker å legge seg hvis du tar det tidligere, noen raser skal ikke bades senere enn et par dager før utstilling.

Det finnes dekken som skal legge ned pelsen, men jeg har selv ingen erfaring med det.

Hvis han skiftet valpepels for to måneder siden, har han vel heller ikke hatt den første skikkelige røytingen - en del hunder endrer noe på pelskvaliteten sin i den forbindelse.

Har du spurt oppdretter hva denne bruker av shampoo? Og har du spurt om dette er vanlig for den alderen eller de linjene?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Én ting er i alle fall 100% sikkert og det er at du må aldri, aldri, aldri følge råd helt blindt som du får over nettet som her!

Det som funker på f.eks. en beardispels kan være totalt ødeleggende for en lapphundpels - og omvendt.

Men, når det er sagt, så har du sikkert innsett litt av problemet selv. Hunden har veldig mye underull, og endel av det er troligvis valpepels som sitter igjen også.

Ergo vil en fintinnet (tinnene sitter veldig tett) kunne fungere - hvis du kammer, kammer og kammer området man ønsker å ta vekk ull ifra.

Det finnes flust av finurlige underullsraker, karder, kammer osv - men en tynn og fin kam gjør akkurat samme jobben selv om det kanskje tar litt lengre tid. (Men DET er positivt - da rekker man ikke å ødelegge pelsen helt heller - hvis man gjør noe galt...)

Det beste er dog å snakke med noen som kan rasen (OG har flotte pelser på sine egne hunder) og høre hva de foreslår. IKKE hør på en hvilkensomhelst "hundefrisør" heller - men en oppdretter og/eller eier av din egen rase.

Lykke til!

Susanne

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Det er antakeligvis veldig vanlig pga. farslinjene hans som har innmari stor pels.

Finske lapphunder har en selvrensende pels som helst ikke skal bades for mye og de trenger minst et par uker for å legge pelsen ordentlig. Marco bades sjeldent og er vel senest 3 uker siden da det var masse gjørme ute.

Skal snakke med oppdretter om det jeg, men en lapphund pels kan ikke ødelegges uten videre, den detter av og så kommer den tilbake igjen som den var. Så er ikke sånn som noen raser som trenger 2-3 for å vokse ut full utstillingspels igjen.

Muligens at han har litt lett for å få sånn statisk pels også :P

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Arkivert

Dette emnet er nå arkivert og stengt for flere svar

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive


  • Nye innlegg

    • Anektdotisk erfaring sier at individ er av større betydning enn rase, fordi så mange faktorer spiller inn. Miljø vel så viktig som genetikk. Jeg har hatt to typiske gneldreraser, hvis første egenskap folk forbinder med dem er bjeffing, og ingen av de to lagde lyd. Så har jeg hatt en nusselig liten cavalier som var den verste gneldrebikkja ever. Den jeg har nå skulle liksom med letthet kunne trenes til å halse bare til spesifikke oppgaver og ellers tie. Treningen går fremover, men noen lydighet- og bruks-stjerne blir han antagelig aldri med meg i andre enden av båndet, mest pga lyden, som jeg overhodet ikke har kontroll over av-og-på-knappen på.  Har vokst opp med mange mynder i omgangskrets: afghansk, borzoi, irsk ulvehund, skotsk hjortehund og saluki. Disse går vel alle under ekstra store, men de var ekstra ålrighte også. Veldig lettvinte og greie hunder om en bare vil ha en for selskap, tur og kos, men noe upraktisk størrelse på dem alle. Golden og schæfer individer jeg vokste opp med var henholdsvis gjennomsnittlig bjeffete va nær taus,  men jeg har hørt skrekkeksempler av masete gneldreschæfer uten sidestykke også. Life is like a box of chocolates?       
    • Mange. Hva definerer du som "ekstra store"? Generelt sett er det spisshunder og vokterhunder som har litt lyd. Vokterhunder bjeffer sjelden mye, men de kan si fra når det er noen på døra/tomten/veien etc. Puddel og noen gjeterhunder kan også ha noe lyd, særlig i arbeid. Retrievere, fuglehunder, mynder, de store spanielene for eksempel.
    • De aller fleste hunder kan være familiehunder, det er få raser som ikke egner seg til det blant dagens brukshunder. Det handler mer om kapasitet og aktivisering i hverdagen generelt.
    • Hvilke større hunderaser over 15 kilo har ikke så mye lyd? Må også ikke være blant de som er ekstra store. 
    • Hvilke brukshunder kan også være familiehunder blant gruppe 1 ? Gjetere.
  • Nylig opprettede emner

×
×
  • Opprett ny...