Jump to content
Hundesonen.no

Forkortelser og populærnavn på hunderaser


Recommended Posts

AK - Australsk Kelpie

Alaskan/ AH - Alaskan Husky

Ambull - Amerikansk Bulldog

Amstaff - American Staffordshire Terrier

Aussie - Australien Sheperd

BC - Border Collie

BC - Bearded Collie (hovedsaklig brukt på Boarder Collie)

Beardis - Bearded Collie

Bedlis/Bedlington - Bedlington Terrier

Belger - Belgisk Fårehund

Berner - Berner Sennen

BH- Bichon Havanais

Bulle/Bull - Bullterrier

Bulle - Bullmastiff

Cavalier / CKCS - Cavalier King Charles Spaniel

CC - Chinese Crested

CC - Cane Corso

CC - Chow Chow

CCR - Curly Coated Retriever

Chessie - Chesapeak Bay Retriever

Chi - Chihuahua

Curly - Curly Coated Retriver

DSG - Dansk Svensk Gårdshund

Dalmis - dalmatiner

DC - Dogo Canario

Dobbis/Dobbe - Dobermann

DP - Dvergpincher

DS - Dvergschnauzer

ES - Engelsk Setter

ESS - Engelsk Springer Spaniel

FL - Finsk Lapphund

Flat - Flat Coated Retriever

FCR - Flat Coated Retriever

GD - Grand Danois

Golden - Golden Retriever

GJD - Great Japanese Dog

GRL - Grønlandshund

Gronnis/Grønnis - Groenendael

GS - Gordon Setter

Heeler: Lancashire Heeler

Heeler - australsk cattledog

Hoffe - Hovawart

IS - Irsk Setter

Islending/Islender/IF - Islandsk Fårehund

ISWT - Irish Soft Coated Wheaten Terrier

IW/IU - Irsk ulvehund

Jack/JRT - Jack Russell Terrier

Japaner - Japansk Spisshund

Kelpie-samlebegrep for WK og AK

KO - Kaukasisk Owcharka

Labbe/Labbis - Labrador

Lagotto - lagotto romangnolo

Lakke/krølle/Laeken - Lakenois

Lapsk - Lapsk Vallhund

Malle - Malinois

MT - Manchester Terrier

Mutte - Alaskan Malamute

Nuffe - New Foundlander

NEG - Norsk Elghund Grå

NSDTR - Nova Scotia Duck Tolling Retriever

OES - Old English Sheepdog

Papi - Papillon

PC - Presa Canario

Perro - Spansk vannhund

Pom/Pomme - Pomeranian

PON - Polsk ovcarek nizinny

Portis/PWD/Portugiser - Portugisisk Vannhund

Pyrre - Des pyrenees face

Rottis - Rottweiler

Sammy/ Sam - Samojed

Sch-schæferhund

Schipper - Schipperke

Sheltie - Shetland Sheepdog

Sib/SH - Siberian Husky

Skotte - Skotsk Terrier

SL - Svensk Lapphund

Springer - Engelsk Springer Spaniel

Staffe/SBT - Staffordshire Bull Terrier

St.B - St. Bernardshund

Terv - Tervueren

Tibbe - Tibetansk Spaniel

Tibbe - Tibetansk Terrier

Toller - Nova Scotia Duck Tolling Retriever

Westie/WHWT - West Highland White Terrier

Wheaten - Softcoated Wheaten Terrier

WK - Working Kelpie

WSS - Welsh Springer Spaniel

Yorkie - Yorkshire Terrier

Om noe mangler så send en pm til en Admin eller Moderator og vi legger det til. :)

Link to post
Share on other sites
Guest
This topic is now closed to further replies.
 • Recently Browsing   0 members

  No registered users viewing this page. • Nye innlegg

  • Her er dagene veldig forskjellig, og jeg jobber 100%. Jeg har en korthåret hollandsk gjeterhund. Jeg har med vilje vendt henne til at vi har rolige dager hvor det ikke skjer noen ting innimellom. Jeg er ikke av de som går to timer tur hver dag. Går ikke en times tur hver dag en gang. 😅 Men! Jeg bruker henne på andre mer effektive måter. Vi sykler, hun trekker kjetting, hun går med vektsele, eventuelt løper løs i sandbakken eller skogen. Vi trener mot IGP, så det blir også en del spor, lydighet og bitearbeid. På sommerhalvåret kan vi ha dager hvor jeg har fri som vi først sykler på morgenen, så trener lydighet og spor på ettermiddagen. Og vi kan ha andre dager hvor vi kun får trent bitearbeid og gått en kort tur på ettermiddagen pga jobb.  Det som er viktig for meg er at hun får skikkelig brukt seg enten fysisk eller mentalt gjevnlig, men ikke nødvendigvis hver dag. Og dette funker gull hos oss, hun er alltid rolig og enkel å ha i hus.  Så lenge det er snø på vinteren blir det mye mindre mental trening og ikke sykling. Så da prøver jeg å være flink til å bruke kjetting trekk eller gå litt lengere turer de dagene jeg har tid, og å trene litt lydighet inne eller på parkeringen ol innimellom. 
  • Her varierer det en del ut i fra årstiden, og koronaen har også ført til ganske store endringer i hverdagen her så akkurat nå føles det som vi er i en slags "venteperiode" før vi kan ta fatt på en normal hverdag igjen. Når det gjelder fysisk aktivitet er vinteren vanskelig, for min hund vil ikke gå tur på snø (og hun vil i hvert fall ikke ha på sokker). Heldigvis er det oppvarmede fortau i stor deler av sentrum her, så nå for tiden går vi stort sett tur i byen. Da slipper hun kuldekrampe i labbene, og en ekstra bonus er at det lukter utrolig spennende overalt så hun får brukt hodet litt også. Når det er barmark går vi i snitt 5 mil i uka, fordelt på skog og fjellturer. At det blir mindre på vintertid er absolutt ikke ideelt, men det får jeg ikke gjort så mye med. Jeg orker faktisk ikke å tvinge en seniorhund ut på tur i middels snøstorm når hun ikke vil. Heldigvis har vi svømming som et alternativ da, og hun svømmer vanligvis én gang i uka. For min hund er mental aktivisering utvilsomt det viktigste, og her har koronaen virkelig gjort det vanskelig for oss. Før gikk vi jevnlig på kurs og var på fellestreninger i hundeklubben et par ganger i uka. I tillegg konkurrerte vi med jevne mellomrom, stort sett i Sverige. Så det ble en del langturer og møter med nye miljøer. Sist vi var på kurs var februar 2020, og etter det har det stort sett vært dødt både med tanke på kurs, fellestrening og konkurranser. Vi trener nosework ca. daglig uansett, men hun blir jo ikke spesielt sliten av det hjemme på stua liksom...  Min hund er sjelden alene. Hun var ikke veldig mye alene før koronaen heller, men nå er det nesten aldri.
  • Jeg har en såkalt brukshund. En rase som kan jobbe hele dagen, og som ville ha elsket det. Men sånn er det ikke hos meg. Jeg er i full jobb, har familie så tiden jeg har kan ikke bare brukes på hund (som for de fleste av oss). For tiden har vi ikke trent på noe som helst, har litt treningsfri en måneds tid tenker jeg. Så da blir det "bare" tur. I går var dette dagen hans: Morgen Tissetur (max 5 minutter), En liten luftetur ved lunsjtider (hadde hjemmekontor i går) ca 15-20 minutter. Så tok guttungen han med på en tur som varte i ca 30 minutter. Da min arbeidsdag var over gikk vi ut på tur til en skog i nærheten hvor han kan gå løs. Han løper og leker fint alene, og koser seg veldig med å være løs. Turen varte nesten i 1 1/2 time. (Mistet votten min da, så jeg måtte sende han ut for å finne den. En veldig liten feltsøk-økt ) En stille og rolig dag, som på ingen måte sliter han ut. Ofte går vi tur med andre hunder, det gir han også mye glede (og litt mer trim 😁) Ellers trener vi i LP, RallyLP, bruks og agility. Når vi først kommer i gang med å trene igjen vil det bli flere økter i uka, Men inntil videre tar vi oss litt fri nå etter en travel høst hvor vi har konkurrert masse.
  • Rabies vaksinen kan ikke valper få før de er...12 uker? Usikker, men det er senere enn vanlig hentedato, i allefall. Revens dvergbendelorm har de også i Danmark, tror jeg. Og jeg mener man må varsle mattilsynet med mindre det er fra Sverige, men det er jeg usikker på. Jeg ville nok kontaktet dem for å være på sikre siden, dersom du ikke finner svar på siden deres.
  • Hvorfor må han øve på at du går rundt i huset uten han? Så unge valper har et stort behov for nærhet og fellesskap, og det å bli stengt borte fra eier samtidig som han ser at du er der kan være veldig frustrerende. Siden valpen din reagerer som han gjør på ignoreringen er det tydelig at han ikke håndterer det bra, og det eneste som skjer er at han bjeffer så mye at terskelen til bjeffing blir lavere. Å bli ignorert av eier er en "straff" som brukes aktivt av oss pølsetanter, eller hva vi nå kalles i disse dager. Den mest effektive metoden å trene bort valpebiting, masing på mat (som du nevner) og hopping er nettopp å snu ryggen til og ignorere helt til valpen oppfører seg. Det er en mild, men effektiv straff på grunn av de sosiale signalene det gir valpen. Og det er nettopp den "straffen" jeg ville anbefale på matlangingsproblemet. Når mine valper har hoppet eller bjeffet på mat, så har jeg stoppet matlagingen, tatt et skritt unna, snudd meg fra valpen, krysset armene og sett i taket. Umiddelbar og veldig tydelig respons. Etter kort stund ble det nok å bare ta et skritt tilbake fra benken, og adferden forsvant noen få dager. Dersom han har holdt på med det en stund kan det ta litt lengre å avlære.  Borrelås-perioden for valper er veldig nyttig, og de lærer masse av å følge etter. En av tingene den lærer er at mesteparten av det du gjør er kjedelig, så etterhvert som den ikke har så stor behov for nærhets så kan den slappe av mens du rydder. Og den nærheten som bygges med borrelåsvalpe er også supert å bruke til trening på å være løs + innkalling.
 • Nylig opprettede emner

×
×
 • Create New...