Jump to content
Hundesonen.no

Forkortelser og populærnavn på hunderaser


Recommended Posts

AK - Australsk Kelpie

Alaskan/ AH - Alaskan Husky

Ambull - Amerikansk Bulldog

Amstaff - American Staffordshire Terrier

Aussie - Australien Sheperd

BC - Border Collie

BC - Bearded Collie (hovedsaklig brukt på Boarder Collie)

Beardis - Bearded Collie

Bedlis/Bedlington - Bedlington Terrier

Belger - Belgisk Fårehund

Berner - Berner Sennen

BH- Bichon Havanais

Bulle/Bull - Bullterrier

Bulle - Bullmastiff

Cavalier / CKCS - Cavalier King Charles Spaniel

CC - Chinese Crested

CC - Cane Corso

CC - Chow Chow

CCR - Curly Coated Retriever

Chessie - Chesapeak Bay Retriever

Chi - Chihuahua

Curly - Curly Coated Retriver

DSG - Dansk Svensk Gårdshund

Dalmis - dalmatiner

DC - Dogo Canario

Dobbis/Dobbe - Dobermann

DP - Dvergpincher

DS - Dvergschnauzer

ES - Engelsk Setter

ESS - Engelsk Springer Spaniel

FL - Finsk Lapphund

Flat - Flat Coated Retriever

FCR - Flat Coated Retriever

GD - Grand Danois

Golden - Golden Retriever

GJD - Great Japanese Dog

GRL - Grønlandshund

Gronnis/Grønnis - Groenendael

GS - Gordon Setter

Heeler: Lancashire Heeler

Heeler - australsk cattledog

Hoffe - Hovawart

IS - Irsk Setter

Islending/Islender/IF - Islandsk Fårehund

ISWT - Irish Soft Coated Wheaten Terrier

IW/IU - Irsk ulvehund

Jack/JRT - Jack Russell Terrier

Japaner - Japansk Spisshund

Kelpie-samlebegrep for WK og AK

KO - Kaukasisk Owcharka

Labbe/Labbis - Labrador

Lagotto - lagotto romangnolo

Lakke/krølle/Laeken - Lakenois

Lapsk - Lapsk Vallhund

Malle - Malinois

MT - Manchester Terrier

Mutte - Alaskan Malamute

Nuffe - New Foundlander

NEG - Norsk Elghund Grå

NSDTR - Nova Scotia Duck Tolling Retriever

OES - Old English Sheepdog

Papi - Papillon

PC - Presa Canario

Perro - Spansk vannhund

Pom/Pomme - Pomeranian

PON - Polsk ovcarek nizinny

Portis/PWD/Portugiser - Portugisisk Vannhund

Pyrre - Des pyrenees face

Rottis - Rottweiler

Sammy/ Sam - Samojed

Sch-schæferhund

Schipper - Schipperke

Sheltie - Shetland Sheepdog

Sib/SH - Siberian Husky

Skotte - Skotsk Terrier

SL - Svensk Lapphund

Springer - Engelsk Springer Spaniel

Staffe/SBT - Staffordshire Bull Terrier

St.B - St. Bernardshund

Terv - Tervueren

Tibbe - Tibetansk Spaniel

Tibbe - Tibetansk Terrier

Toller - Nova Scotia Duck Tolling Retriever

Westie/WHWT - West Highland White Terrier

Wheaten - Softcoated Wheaten Terrier

WK - Working Kelpie

WSS - Welsh Springer Spaniel

Yorkie - Yorkshire Terrier

Om noe mangler så send en pm til en Admin eller Moderator og vi legger det til. :)

Link to post
Share on other sites
Guest
This topic is now closed to further replies.
 • Recently Browsing   0 members

  No registered users viewing this page. • Nye innlegg

  • Synd jeg bor på andre siden av landet, for min basenjifrøken på 9 mnd hadde nok gått godt sammen med din. Hun elsker løpelek, men liker ikke taklinger og løper ikke ned andre hunder. Din hund har nok behov for hunder som leker ganske likt, men som også respekterer grensene hennes og tar de signalene hun sender. Det er ikke alle hunder som er så gode på akkurat det, spesielt ikke når de er gira eller høye på jaktlek. Dersom de hundevennene dere har er folk du kjenner som er villige til å jobbe litt sammen med dere, så kan det være lurt å gjøre som Rocket foreslår: å gå en liten tur i bånd sammen først. Og forslaget om 3 hunder er også noe å tenke på, men ikke dersom de 2 andre er i familie. Da gidder de ofte ikke å bry seg så mye om hverandre, og kan ende opp med at begge vil sjekke ut din på samme tid. Det blir fort litt for heftig. Ellers er det kanskje en lokal facebook side hvor du kan søke etter andre hunder som er litt forsiktige i lek? Eventuelt legge ut en annonse på Finn?  
  • Med agility hund så hadde jeg vært enda mer bekymret for helse enn størrelse. Man kan kjøpe den minste valpen i et kull fra små foreldre og få en gigant, det kan man liksom bare ikke garantere som oppdretter. Ganske sikker på det var noen her inne en gang i verden som håpte å få hund under en viss høyde, men på tross av innsatsen ifht valg av linjer etc så ble hunden for høy for den klassen h*n ønsket å gå.  Sjekk ut landslaget er mitt tips, mener det er og har vært noen sheltier der, eller andre som konkurrerer med rasen. Finn ut hvor de er fra f.eks Det Norske Agilitylandslaget 
  • Nå kjenner jeg bare 1 whippet veldig godt, men han er lik frøkna di i situasjoner/med hunder han er usikker på. Han har også hatt et veldig uheldig møte med en doodle som jagde ham omtrent halvt i hel. (Eier av doodlen hadde ikke kontroll, for å si det mildt) Men han er derimot veldig fin å trygg sammen med collien min, han har dog kjent henne siden hun var valp. De kan bli ganske voldsomme sammen også, uten at det på noen måte er ufint. Det er også et par andre hunder han kjenner godt og er trygg på. Poenget mitt er, gjerne din hund også vil tø opp etter hvert om du finner en eller noen få hunder hun finner ut at er trygge. Som er fine i språket og respekterer signalene hennes. Gjerne også bare gå noen turer med hundene i bånd de første gangene, og alltid gå lenge nok til at de er rolige og fine når de slippes når man begynner å slippe dem sammen. (Sånn at møtet i seg selv ikke blir stressfylt for dem, selv om det er gledes stress)  Min erfaring er også at det kan være fint at det er 3 hunder om det er en som er litt usikker, så lenge dynamikken er slik at de 2 som ikke er usikre da lar den tredje få bli med når den vil, men ikke tvinger seg på når den trekker seg unna. Da slipper den usikre at ALT fokuset er på den, slik det ofte blir om bare 2 hunder møtes. 
  • Takk for godt svar, @simira! Setter pris på at du tar deg tiden.  Problemet er at hun oppfører seg slik rundt likesinnede også, og det er i hovedsak andre whippeter jeg har hatt henne løs sammen med. Helt uavhengig av rase og lekestil har jeg til gode å se henne komfortabel i frislipp-situasjon etter hun ble unghund egentlig.  Min erfaring så langt er at whippeter er ganske røffe i lekingen, ettersom de jager hverandre i så høy hastighet blir det noen reale taklinger og sammenstøt. Og litt av problemet til frøkna mi ser ut til å være at hun er usedvanlig rask, men blir redd av å bli jaget, noe som nettopp er måten myndene leker på. Så da holder hun seg heller i ro krøket sammen blant menneskebena, der tempoet er litt mindre og der hun kan få inn litt hopp og sprett, noen boksearmer, og litt rumpesnusing innimellom uten å vekke for mye oppmerksomhet i gjengen.  Har vært på myndetreffet i Oslo et par ganger etter at hun ble gammel nok, som for øvrig er et flott treff, men har egentlig sluttet å ta henne med dit fordi jeg ble usikker på om det det var fælt for henne og om det kunne forværre situasjonen. Hun klarer seg litt bedre når det ikke blir fullt så mange hunder på en gang, men viser uansett mye av det samme kroppsspårket om det er 1, 3 eller 10.  Blir usikker på om jeg beskytter henne for mye, kanskje kommer det seg med alder og erfaring om jeg lar henne stå litt i slike situasjoner? Samtidig er det helt krise hvis det blir verre og hun ender med å bli ordentlig redd. Men det føles ikke som et godt alternativ å aldri slippe henne løs med lekekompiser heller, da vil hun jo aldri erfare at det er okei. Skal jeg evt forsette med de hunvenenne hun har eller bør jeg finne nye hundevenner som er roligere? Vet rett og slett ikke helt hvordan jeg skal håndtere det😅  Blir nok litt ekstra var på det ettersom ingen av de andre ung-whippetene jeg har møtt er slik, og får heller ikke inntrykk av at de andre i kullet hennes er slik.  Når det gjelder hundetrening, har vi vært en god del på kurs og treninger, og det går helt fint! I alle andre situasjoner enn frislipp er hun så trygg som bare det, men så langt ser det ikke ut til å ha særlig overføringsverdi?   
  • Ja, det går litt i ett noen dager her, men bare gi en lyd så finner vi en dag 😁  @LØJsi i fra om du er i nærheten en gang da 😁
 • Nylig opprettede emner

×
×
 • Create New...