Gå til innhold
Hundesonen.no

Hvordan velge riktig valp?


Hegehaa

Recommended Posts

Hei!

Siden jeg har sett at det er mange som vet veldig mye om hundehold her, håpe jeg noen kan svare meg på noen av disse spm. :whistle:

Jeg og familien skal kanskje anskaffe oss en valp nå i nærmeste framtid, men det jeg lurer på er som følger:

1. Vi var og så på et valpekull i dag(3 stk- 8 uker). Den ene valpen virket veldig rolig, mens de to andre var slik som de fleste valper er(leken, bitete osv.. Hvem bør vi velge?Vi vil jo ha en rolig hund, men synes jeg har lest at man skal velge den mest aktive hunden i kullet??

2. Hvor lenge holder det at jeg er hjemme sammen med hunden i beg.?er 3 uker nok?

3. Hva av "begynner- utstyr" trenger vi til valpen?

4. Er det ok at valpen ligger i et bur i gangen om natta, og skal den luftes hver 2. time da også?

5. Og- hvor lenge er hunden avhengig av å ut hver 2. time??

På forhånd 1000 takk for svar..

Lenke til kommentar
Del på andre sider

1. Vi var og så på et valpekull i dag(3 stk- 8 uker). Den ene valpen virket veldig rolig, mens de to andre var slik som de fleste valper er(leken, bitete osv.. Hvem bør vi velge?Vi vil jo ha en rolig hund, men synes jeg har lest at man skal velge den mest aktive hunden i kullet??

Dette er slikt som forandrer seg fra dag til dag nesten i et valpekull. Når jeg var innom og hilste på kullet som My kommer fra da de var 5uker gamle var My (den som ble min) den jeg så minst av den dagen. Hun sov for det meste av tiden, med noen få "tusleturer" rundt i kjøkkenet. Oppdretteren hadde hatt besøk av valpekjøpere og interesserte mennesker hele dagen, så det var jo ikke rart at de fleste valpene var slitne. De som IKKE virket slitne, var kanskje overtrøtte - og hadde vanskelig for å slappe av der og da pga alle de nye inntrykkene.

Når jeg fikk vite hvem av valpene som skulle bli min, fikk jeg vite at My var en av de mest aktive og mest "frempå" valpene i kullet sitt - iallefall slik oppdretter så det DER OG DA. Men det er også sånt som kan forandre seg fra de er 8 uker gamle. De små kan vokse seg store, de usikre kan ble trygge, og de selvsikre kan bli mer skeptiske.

Poenget mitt er altså, at selv om valp nr 5 virket veldig rolig når du hilste på kullet så kan den valpen være den som gir sine fremtidige eiere flest grå hår for alt du vet. :)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hei.

1: Som nevnt - det varierer fra tidspunkt på dagen, alder, utvikling, og alt det der. Men kan IKKE se et valpekull en time eller tre, og utav det vurdere hvem som er mest aktiv, rolig, frempå, usikker, etc. Dette MÅ oppdretteren fortelle deg, og sørg for å ha en oppdretter du stoler på!

2: Hvis du har andre hunder i husholdet holder det meg kortere tid før alene hjemme-tiden starter. Men clou'et er å starte allerede fra dag EN. La valpen ligge igjen på stua der den sover når du går på kjøkkenet. Ikke "rose" den bare fordi den løper rundt og leter etter deg (ignorer det, og ikke rop den med deg bare fordi du forlater rommet), la den vente utenfor baderomsdøren når du skal inn der, etc..

3: Av utstyr trenger du: Mat- og vannkopp, bånd, valpefôr, bærsjeposer, et pledd (eller to) som hundeseng, MASSE tyggebein og leker strødd rundt i huset/leiligheten.

4: Nei, det er ikke OK å sette valpen alene i bur i gangen - ikke under noen omstendighet, never ever. Og nei, valper greier som regel å holde seg lenger på natten enn på dagen.

Dog har min "vitenskapelige" undersøkelse resultert i at en valp på 8 uker må tisse sånn ca hvert 45-60. minutt på dagtid.. På natten greier de flere timer (ofte tilstrekkelig med kun en tissetur midt på natten - evt. om man ikke gidder å stå opp funker aviser helt utmerket til dèt formålet også).

5: Når de blir 3-4 mndr vil man se en klar "forbedring" i intervallet hvor man må tisse, ja..

Lykke til med bebis!

Susanne

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg synes det høres veldig trist ut for en liten valp å ligge i bur, ute i gangen, om natta. Burbruk er jo en annen diskusjon...

Ellers så er vi i litt samme situasjon med at jeg også forbereder meg på å få hund. Jeg koser meg med masse god litteratur om hva som er viktig å tenke på før man skaffer seg valp. F.eks boken "vi skal ha hund" .Og flott at du er er her på sonen, jeg lærer masse her, av disse gamle traverne :)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Dette med burbruk er jo en diskusjon i seg selv, og den skal jeg ikke ta opp her :) Noen foretrekker bur, andre er motstandere av det.

Når det kommer til å lufte, så er det en grei regel å gå ut etter den våkner, etter lek, etter mat, osv osv. Er ikke noe fasitsvar på hvor lenge den holder seg.

Du vender også hunden til å være alene litt etter litt, og jeg vil ikke si at det vil være noe problem å ha 3 uker på seg. Men du vet jo aldri, kan hende den trengs å bli luftet midt på dagen også. Men du begynner i det små, la den være alene mens du henter posten, henger opp klær (og sånne småting), til å la den være alene når du drar på butikken. Så forlenger du bare litt og litt. Mener at om valpen sitter der å klynker fordi den ser deg gå vekk fra den, så ikke gå tilbake og syntes synd på den. De lærer fort, og skjønner at det lønner seg å mase litt ekstra - de får belønningen at du kommer tilbake.

Av utstyr har det blitt sagt, og kommer ikke på noe mer du måtte trenge :)

Lykke til med valp!

Lenke til kommentar
Del på andre sider

4. Er det ok at valpen ligger i et bur i gangen om natta, og skal den luftes hver 2. time da også?

ja, hvis du venner den til det.

Ikke fra første natta, men flytter du den sakte men sikkert ut (vår hadde et bur som sto og nærmest vippet på dørstokken i en uke :) ) slik at det ikke blir noe farlig. Piper den starter du fra scratch. Valper er forskjellige, kanskje du er "heldig" og får en som ikke har noe problemer med det. Kanskje du er "heldig" og får en som har problemer med det, men som IKKE spiser opp huset mens du sover. Hvem vet! :)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Arkivert

Dette emnet er nå arkivert og stengt for flere svar

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive


  • Nye innlegg

    • Kanskje på tiden med en oppdatering her også. Shero: Shero er nå 11 år og pensjonist. Han har vært pensjonert fra agility konkurranse siden 2022, men har fått gå blåbær med mamma, men etter at han begynte å halte i ett løp i sommer er han heltidspensjonist. Før han ble pensjonert rakk han å delta på ett NM, hvor vi kom igjennom 1. løp. Han har fått prøvd seg på nose work, men vi sliten med at han skal appotere luktboksne så det er lagt litt på hyllen til jeg finner en løsning. Eskene skal uansett enten stås på eller etes opp så... Han har også fått prøvd seg på svømming, han vet ikke om han er helt fan av å svømme hvor han ikke kan stå.M Mamma og Shero. Shero & Max er slitene etter NM  Max: Max er nå 6 1/2 år gammel (hvor tiden flyr). Han bommet på stigefelt i sommer og traff, så nå er vi klasse 3 på heltid. Stigefelt brenner vist, hilsen Max. Max er en fin storebror til Yoshi og er glad han endelig har fått noen å leke med. Jeg har vært instruktør i agility i høst, og Max stilte opp som lånehund siste gangen. Veldig moro at han er trygg nok til å gå, siden sist jeg prøve å få han til å gå med noen utenom familen løp han rett til meg. Vi har også vært innom Sheltie-VM i Kongsvinger hvor vi hadde mye fint, men ikke full klaff.  Max på Sheltie-VM Max og Yoshi
    • Dette har jeg aldri hørt om. Uff, lykke til, håper det går bra!
    • Frøkna har mest sannsynlig fått en blokkert spyttkjertel. I går skulle hun til utredning i CT, men forundersøkelse av hjertet viste at det ikke er et alternativ å dope henne ned slik hjertet er nå. Så hva i alle dager gjør jeg? Er det noen som har vært borti dette, og evt. fått utført noe slags behandling (f.eks. drenering?) under lokalbedøvelse? Hun ble satt på vanndrivende over helga for å redusere trykket på hjertet, så vil de ta en ny vurdering mtp. risiko ved narkose i neste uke,  men hun vil uansett være en høyrisikopasient så det er jo kjempeskummelt å gå den veien. Jeg har jo ikke lyst til å risikere livet hennes for en blokkert spyttkjertel, som tross alt ikke er livstruende og mest bare et irritasjonsmoment. Alt hva den stakkars hunden skal måtte gjennomgå 
    • Få en trener MED ERFARING (fra hundeklubben f.eks) ikke en som har tatt e kurs og er på sin første hund...  Dette må en hjelpe dere med in real life.  Har selv en valp på 16 uker som bodde på småbruk, men hun er miljøsterk og rå i miljø. Det er noe miljø og mye genetikk.  Kjenner ikke til Collie men tidligere slet de med nerver og det er jo bittelitt arvelig det... Det du opplever høres meget rart ut. Få hjelp hjem nå!!  Valpekurs er genialt, men treneren der har begrenset tid til å hjelpe med sånne problemer, men noe veiledning hjelper absolutt.   
    • Gratulerer med resultatene og hunden!
  • Nylig opprettede emner

×
×
  • Opprett ny...