Gå til innhold
Hundesonen.no

Falsk drektighet, eller?


tm100001

Recommended Posts

Jeg kjenner en tispe, og eieren lurer på om hun er drektig. :icon_confused:

Hun har fått stort jur, melk i pattene, har gravd minst 2 STORE hull i hagen når hun har stått ute og har ødelgt sofaen med å grave i den. Eieren vet ikke når hun har hatt løpetid, muligens i midten av juli, og hun har vært mye på rømmen i sommer... Hvis det blir valper blir det 1/4 golden, 1/4 setter og ukjent far... :P

Hvilke symptomer skal man se etter, og når valper hun (hvis det er tilfelle at hun er drektig.) ?

På forhånd takk for svar :o

Lenke til kommentar
Del på andre sider

ùtifra din beskrivelse kan det være vanskelig å si om det er falsk eller "ekte". Startet hun løpetid midt i Juli, kan du regne med at en event. unnfangelse skjedde rundt 10-14 dager etter dette- altså i slutten av Juli. En tispe går drektig i gjennomsnittlig 63 dager, dvs at valper isåfall kan ventes i slutten av September.

Hun vil med andre ord være ca 4 uker på vei på nåværende tidspunkt.

Det er ikke lett å se noe på kroppsfasongen riktig enda. En markant vektøktning bør ikke komme før uke 4-5. Endring i kroppsform sees ca. 5 uker etter paring, da får buken nærmest en "appelsin form". Først de siste dagene før valping faller livmoren helt ned mot den nedre bukveggen og buken får en tydelig pæreform.

Et av de tegnene jeg legger først merke til (eller prøver å se etter) er litt blank eller hvit utflod rundt uke 3 i svangerskapet. Det er også vanlig (selvom det slettes ikke er nødvendig) med kvalme rundt den samme perioden, samt uke 4-5.

Økt størrelse og farge på pattene også et tidlig tegn. De blir gjerne lyserosa og struttende, og er spesielt markant på førstegangsdrektige tisper.

Endring i oppførsel kan merkes fra noen dager til uker etter paring. Tispa blir gjerne veldig kosete og rolig.

Men det er selvsagt store indiviforskjeller. For å finne ut med sikkerhet hadde jeg tatt en tur til vetrinær som kan foreta palpering av tispas buk (kjenne etter valpene) eller ultralyd. Dette skal være mulig å konstatere ved 3-4 uker.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg kjenner en tispe, og eieren lurer på om hun er drektig. :icon_confused:

Hun har fått stort jur, melk i pattene, har gravd minst 2 STORE hull i hagen når hun har stått ute og har ødelgt sofaen med å grave i den. Eieren vet ikke når hun har hatt løpetid, muligens i midten av juli, og hun har vært mye på rømmen i sommer... Hvis det blir valper blir det 1/4 golden, 1/4 setter og ukjent far... :P

Hvilke symptomer skal man se etter, og når valper hun (hvis det er tilfelle at hun er drektig.) ?

På forhånd takk for svar :o

Hunder pleier ikke få melk i jurene før RETT før eller t.o.m rett etter fødsel. "Graving" er også et av de siste tegnene. Er hun ikke kommet lenger enn 4 uker, vil jeg derfor tro at det kan være innbillt.

Det KAN også være at hun har kommet lenger, men at det er få valper, slik at endring i kroppsfasong ikke er så tydelig?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Ja, som sagt så vet ikke eier når hun hadde løpetid, så hun kan godt ha kommet lenger ;D Hun er nok litt i tjukkeste laget, så det er ikke sikkert man ser det :icon_confused: Men når kan valpene komme da? ;P

En tispe går drektig +- 66 dager, altså drøye ni uker/cirka to måneder.

Når hun føder, er i grunnen litt vanskelig å svare på så lenge dere ikke vet når hun hadde løpetid. Noen kan også parres tidlig i løpetiden, noen sent. Hun viser ingen entydige tegn.

Men for å slippe noen overraskelser, flere bekymringer og tvil, og for eventuelt å rekke å forberede seg, burde den tispa til veterinær ASAP for å få stadfestet det ene eller det andre. Ved hjelp av ultralyd kan veterinær si noe mer om hvor langt hun eventuelt har kommet i svangerskapet.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Tispen min fikk melk en uke før fødselen. Hun fødte nøyaktig på dag 63.

Hørt om en DPtispe som får så sterk falsk drektighet at hun får melk og fødselsveer. Stakkars jente. Hovner opp i buken gjør hun også. Så for å være på den sikre siden om man lurer på om hunden sin har tatt seg eller har falsk drektighet, må man ta ultralyd eller røntgen å se om det er noe der :icon_confused:

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Men når ser man om det er ekte eller om det er falsk drektighet? Og hvordan? :P Hun har sannsynligvis gravd i noen uker... ;P

Mulig jeg er frekk, men hvis eierne ikke en gang vet når tispa har løpetid (altså ikke har klart å se at hun har løpetid), vet jeg i grunnen ikke om de er i stand til å se om tispa er drektig eller har innbilt svangerskap.

Hvis det er et lite kull, vil vektøkningen bli tilsvarende mindre, og det kan være vanskelig å se på tispa at hun er drektig før siste uka før fødsel - og da må en se etter tegn som endret atferd, jur som gjør seg klar for å produsere melk, og andre tegn annet enn vektøkning - men bukformen kan likevel endre seg noe hvis de klarer å følge med på små endringer. Jeg vet om oppdrettere som har hatt flere kull, og likevel tror tispa har gått tom når den bare får en valp, fordi tegnene er minimale.

Et svangerskap har ingen fasit, ei heller innbilte svangerskap.

Noen tisper har ingen tydelige tegn på innbilt svangerskap, andre samler "valper" og duller og steller og får melk og er ganske så drektige og nybakt mor. Noen drektige tisper endrer lite på atferd og utseende, andre blir rolige og forsiktige med kroppen fra første stund.

Dra til veterinær, lær hvordan en ser at tispa har løpetid, finn ut om hun er drektig, og ta eventuelt et lynkurs i valping.

Okej :icon_confused: Eieren kan sikkert få dyrlegen til å kjenne i buken iværtfall :P 1 uke før fødselen? Forresten, i dag lå hun i en papp kasse som de laget i går, og peste. Men eieren måtte på jobb, så kanskje det er fødsel på gang!? :o

En måte å se om det er fødsel på gang, er å få tatt temperaturen, og følge utviklingen av den. Og hun burde overhode ikke være alene, om hun skal føde nå.

Temperaturen skal synke fra normaltemp. Det er vanlig å synke til cirka 36-37 grader, og deretter går temperaturen opp igjen - og da blir det stort sett fødsel i løpet av relativt få timer.

Pesing er jo en normal konsekvens av temperaturendring/svetting.

Kan dere få dyret til veterinær nå, framfor til mandag?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Takk for svar! :icon_confused: Det er faktisk faren min sin hund, og jeg har vært hos mamma i sommer, derfor vet ikke jeg så mye. Men nå er jeg hos pappa så jeg skal klare å holde styr på ting :P Gi bare råd og alt mulig :P Jeg har lest tispeboka av Randi Schulze, og lest masse på nettet :o Blant annet tråden om Bearded Collie her på sonen :P

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Dere skjønner mamma er dyrlege... ;P Og hun sier at det sikkert bare er falsk drektighet... Men hun har jo ikke undersøkt hunden, hun bare sier at vi skal slappe av og ikke bry oss <_< Men hvis det er valper inni der, må jeg jo nesten følge litt med... Jeg vet at dette er en håpløs situsajon, men jeg må prøve å gjøre det betse utav det :icon_confused: Mammma kan sikkert kjenne på buken, men noen ultralyd blir det nok ikke... Jeg har prøvd å kjenne, men jeg kjenner ikke noe... Hun er alene hjemme, eller var alene fordi vi trodde det var flere uker til evtuell valping... :P Og det kan jo være falsk også :o Skal prøve å ta tempen :P

Lenke til kommentar
Del på andre sider

For deres og for tispas del burde dere sørge for å få en avklaring på om hun er drektig, siden dere er så i tvil. Også tar dere mer ansvar neste hun har løpetid.

Hvis tispa er drektig, har hun foster i magen som spiser av hennes næring, slik at hun skal tilleggsfõres. Enkelte begynner med dette allerede ved parring, og dette er ei tispe som kan være fire-fem uker på vei, eller kanskje mer eller mindre, det må jo gudene vite...

Hvis tispa er drektig, må dere ta hensyn til hennes tilstand i forhold til mosjon, medisinering (ikke all medisin og flåttbehandling skal gies til drektige tisper, for eksempel).

Også videre.

Og er tispa drektig, bør jo dere begynne å planlegge valpekasse, annet utstyr, avertere til salgs, ordne ferie for å prege valper.

Hvor gammel er tispa?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Arkivert

Dette emnet er nå arkivert og stengt for flere svar

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive


  • Nye innlegg

    • Jeg har hatt 50% BC-blanding. Eneste måten å holde ham fornøyd på var å gi ham oppgaver eller fysisk aktivitet, kontinuerlig. Alltid noe å fokusere på. Han var glad i sofakos, men klarte ikke engang slappe av i kroppen da. Tydlig glad og fornøyd med situasjonen, men vred seg som en ålemark, som om det å slappe av var direkte ukomfortabelt for ham. Tror ikke vi noen gang gikk en avslappet tur. Han lærte omsider å gå pent i bånd, men han vibrerte av energi mens han fokuserte på oppgaven. Gikk stakkato og så virkelig unaturlig ut. Foretrakk å få ulike oppgaver fortløpende, i flexiline. De gangene han fysisk slappet av i våken tilstand, noe han med årene lærte å gjøre, så virket han direkte deprimert og som om han var i en dyp eksistensiell krise. Ventet kun på neste to do. Nå var blandingen min kanskje en ekstrem variant, med mitokondrie-DNA fra en veldig aktiv miniatyr bruksrase, men også renraset BC som bare går tur i gangfart uten andre oppgaver, uten stress, det virker veldig ambisiøst.  Angående aktiviteter ellers: Min fikk aldri nok. Lange ski-/sykkelturer, ball, pinner og frisbee, agility og LP og hverdagstriks hjalp selvsagt med å ta brodden av stress så det var mulig å oppnå kontakt med ham og få ham behersket, men den MENGDEN mental og fysisk aktivitet som må til for å få en BC til å fremstå som rolig og avslappet uten indre stress og uten å se ut som dyp depresjon? Jeg fant den ikke. Uten noe å gnage på var alltid rastløs eller lå spent (bokstavelig talt) klar for neste move når han var våken. Jeg tenker en må tilpasse seg den rasen en har, ikke bare prøve forme en hvilken som helst rase til en slags standard for hva en anser som generelt god hundeadferd. Å gå tur er ikke en enkel oppgave for en BC. Å kreve avslappet spasertur uten "stresset" fokus på oppgaver virker urealistisk.  Min personlige mening fra anekdotisk erfaring. Om noen har en fasit, så gjelder selvsagt den.   
    • Du får sende en på Osloferie!
    • Du får det du trener på! Her har @Simira masse gode tips til deg. La hunden få oppgaver på tur som den må fokusere på, slik at hun ikke "trener" på stressnivået hun allerede har.  Variasjon er også bra, ikke sikkert hun trenger sykkeltur hver morgen eller å starte med agility før hver tur. Og sist men ikke minst, hun er 2 år. I gamledager sa vi at 1,5-2 år er omplasseringsalder, da mange hunder peaker på energinivå rundt da😅
    • Kjenner at jeg godt kunne tenkt meg å ikke ha hund
    • Hun får også en god sykkeltur hver morgen, noen ganger med trekk og andre ganger uten. I løpet av uken trener vi også lydighet, svømming, rallylydighet og spor. De siste månedene har vi fokusert mye på ro-trening i offentlige områder med mange folk og hunder. Hun er i god form og har en slank kroppsbygning, men sliter med å roe seg ned når vi er ute, selv om hun lett finner roen innendørs. Tidligere kastet vi dessverre en del pinner og ball på turer, men jeg innså i senere tid at det er med på å skape mye stress. Derfor har vi sluttet med dette for en god stund siden. Jeg forstår at dette har bidratt til å bygge opp stressnivået hennes utendørs. Men ellers har hun vært slik jeg beskriver henne, helt siden vi fikk henne.
  • Nylig opprettede emner

×
×
  • Opprett ny...